D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Postprzez maly__kibic 2010-11-12, 12:32 am

nowy stadion, w nowym miejscu może być symbolem nowych czasów. mam tu nam myśli awans, nowych właścicieli i zarząd. : ) oczywiście to dalekie plany, ale jednak : )
maly__kibic

Postprzez Blajpios 2010-11-12, 12:30 pm

pyla napisał(a):Blajpos wydaje mi się że żle mnie zrozumiałeś pisząc ,,dziękuje za takich kibiców ,, miałem na myśli ze dla prawdziwego kibica ZAGŁĘBIA odległośc 10 km.nie jest barierą ani usprawiedliwieniem aby nie byc na meczu. Masz racje że Ci podstarzali kibice jak Ja kiedyś powymierają ale nie chciałbym dożyc czasów aby ze względu na odległośc do stadionu wynajmowac lektyke i dowozic niezadowolonych w celu jego zapełnienia.Zgadzam się że budowa stadionu to daleka pieśń i boje się mało tego jestem pewny że po 21.11.10 wszyscy nowo wybrani na pytanie o nowy stadion dostaną zbiorowej amnezji./ bardzo chciałbym sie mylic/

ooo, to ja dziękuję w takim razie - bez przekąsu - bo faktycznie "dość ostro szarpnąłem" a tutaj ktoś zastanawia się i nie odpowiada "na oślep", tylko podejmuje dyskusję. Dzięki. To ja spróbuję tym razem spokojniej zwrócić uwagę na kolejny aspekt, przez który jaśniejsze się będzie stawać być może stanowisko, które prezentuję. Nie jest to główna sprawa - bo główna, to to, żeby miejsce kultowe dla Zagłębia wytworzyło się tam, gdzie najlepiej będzie dla całości Zagłębia a nie dla innych - nawet, jeżeli dotychczas najświetniejsze przeżycia były gdzie indziej. Jak można się domyślać - a niektórzy po prostu wiedzą - z "konstrukcji samej rzeczy" jestem raczej typem skłonnnym do szanowani ludzkich przeżyć wzniosłych, tradycji, przekazywania miejsc kultowych z pokolenia na pokolenie. Może dystans - też naturalny, choćby z uwarunkowań rodzinnych - do komunistycznych "porządków" i ich "sposobu szanowania ludzi i ich własności": był też za wczasu odtrutką, by tak jednoznacznie nie przylgnąć do Ludowego, przesiąkniętego przecież na wskroć ideologią i to łącznie z niesprawiedliwością, nie szanowaniem praw obywatela, co do dzisiaj postkomunistyczni włodarze zdają się mieć we krwi, jak to widać po rozwiązywaniu problemu z właścicielami działek na Ludowym. Niemniej - doskonale rozumiem i cenię przywiązaie do tego miejsca, które tyle wspaniałych przeżyć dla Kibiców Zagłębia stanowi. Też miałem z tym trudność, zanim doszedłem do myśli o Nowym Ludowym, jakkolwiek z wyżej podanych racji, pewnie mniejszą, niż wielu innych. To dla poszanowania tych właśnie przywiązań, przeżyć Dawnych Kibiców, świadków choćby europejskich porażek - doszedłem do "hasła", które podałem wyżej: Nowy, lepszy stadion, lepiej położony dla serca Zagłębia - by były lepsze sukcesy. To się należy tym dawnym wiarusom. To może być jedyna racja, dzięki której przełkną zmiany. Niemniej - chodzi o to, by i oni zrozumieli, że ta inna droga, nowe miejsce, nowa lokalizacja, są lepsze, są konieczne. Po prostu - na miarę sukcesów Zagłębia, które mają przyjść: trzeba najlepiej położonego stadionu.
No i teraz ta jakby dalszego rzędu kwestia... Proszę sobie wyobrazić, jak takie hasła "jak mu się nie chce, to ja dziękuję za takiego kibica" - mogą być przyjmowane przez Kibica choćby nawet w Będzinie, nie mówiąc już o Dąbrowie Górniczej, Olkuszu, Jaworznie czy Zawierciu. A przecież - oprócz tego, że Zagłębie Sosnowiec, to chce się, by był to klub całego Regionu. Zresztą - tylko wtedy ma szanse, inaczej wyżej niż Odra Wodzisław czy Amica Wronki nie podskoczy. Otóż, dla takiego KIbica reakcja może być taka: "no, tak, jemu nie chce się "d**y" ruszyć parę kilometrów w drugi koniec miasta - a ja to mam dybać cały czas tyle samo w miejsce mniej reprezentatywne dla Zagłębia i jeszcze będzie mnie obrażał albo szantażował, że niby jak nie dorastam do poświęcenia więcej czasu i pieniędzy, to won, jako kiepski kibic. A samemu - to się nie pofatyguje. Broni swojego interesu, by się nie zmęczyć - a ubiera to w piękne piórka, jakie to niby przywiązanie".
Nie twierdzę, że tak podejdą wszyscy Kibice i potencjalni Kibice Zagłębia. Bardziej - potencjalni. Niemniej, nawet wśród obecnych, dla których nie jest to problem - te moje arguenty jakiś oddźwięk znaleźć mogą. A już na pewno - wśród potencjalnych. Także i dlatego może, nawet będąc przywiązanym do miejsca dawnych sukcesów, może warto sprawdzić samego siebie i skoro od innych żądam zdolności przybycia "dla klubu" tych nawet kilkudziesięciu kilometrów - to wykażę się, że i ja "dla Klubu" jestem gotów zrobić te kilka w tym samym mieście. Powyższe - na wypadek, gdybyś Kol. pyla był z Sosnowca. Jeżeli spoza Sosnowca, czyli już przywiązany do wykonywania drogi - chyba jeszcze łatwiej będzie zrozumieć te argumenty wskazujące na liczenie się z wszystkimi potencjalnymi Kibicami. Że warto nawet zmienić zwyczaje, a będąc Sosnowiczaninem dodać te parę kilometrów - byl to było miejsce, które naprawdę dla Zagłębia będzie znaczące. Już nie piszę "w okolicach Dorotki" - ale choćby te lokalizacje, co tu padały, jak okolice Auchan, czy dawne boisko Górnika czy inne - chyba nie są takie najgorsze?
Oczywiście, przy tym - bardzo ważny jest postulat dobrego dobrania lokalizacji także i dla tych, co dotąd mieli najbliżej - i dobrania takiego, by dojazd różnymi środkami komunikacji był realnie nie gorszy dla wszystkich a dla niektórych chociaż, lepszy. Jeżeli o to tylko chodziło z tymi "lektykami" - to jak najbardziej zgoda.
Podsumowując więc:
1) Nowy - w lepszej lokalizacji, możliwej dla Sosnowca, ale i Będzina, Czeladzi, Dąbrowy, Jaworzna, Olkusza, Siewierza, Zawiercia jako miejsce, w którym Zagłębie odnajduje swoje Serce.
2) przez uszanowanie dotychczasowych pięknych chwil: Nowy, lepiej położony - dla lepszych jeszcze sukcesów, docelowo Mistrzostwo Polski, niech Zagłębie świętuje w sercu Zagłębia - to warunek, dla którego można przenosić wspomnienia piękne z dawnego Ludowego
3) także "logistycznie" Nowy, znaczy lepiej położony przynajmniej dla niektórych, dla wszystkich nie gorszy (to znaczy z rekompensatą emocjonalną lepszego stadionu dla ludzi z Milowic czy Starego Sosnowca).
No i oczywiście - trzeba mieć świadomość, że najbardziej, to grozi to, że po 21 XI (raczej 5 XII) - problemem największym Stadionu Nowego będzie lokalizacja w głowach lokalnych polityków, czyli jej brak. Dalej - nawet, gdyby politycy się zabrali, to nie ma co się spieszyć za bardzo, bo będzie to na pokaz. Na kilka a może kilkanaście pewnie lat jeszcze Zagłębiu starczyć może to, co jest. Lepiej przygotować ten nowy dobrze, by był na miarę przyszłości i rzeczywiście służył Zagłębiu w perpsektywie całego Regionu, Wielkiego Zagłębia.
Blajpios

Postprzez Darian 2010-11-12, 11:45 pm

pyla napisał(a):Jeżeli lokalizacja nowego czy modernizacja obecnego Ludowego na Kresowej nie podoba się tylko dlatego że kibice z Dąrowy i Będzina mają za daleko to ja dziękuje za takich kibiców, Chodziłem na Ludowy mając 10 lat teraz dobiegam 60 i ze względu na miejsce zamieszkania dojeżdżam na ZAGŁĘBIE 50 km. i wcale nie jest to dla mnie jakimś utrudnieniem, uważam Ludowy za miejsce kultowe.Darian może dla ciebie Kresowa to zadupie dla mnie nie , na Ludowym przeżywałem lata świetności ZAGŁĘBIA jak i porazek i na nim chciałbym doczekac extraklasy. Chciałbym wierzyc że budowa czy modernizacja obecnego to nie są tylko obiecanki przed wyborcze a po wyborach wszystko będzie po staremu. Jest to moje prywatne zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzac :-)

Nie zaprzeczam historii i nikt nie zmaże pięknej karty zapisanej przez Ludowy w kartach historii polskiej piłki nożnej ale bądźmy realistami bo to se nevrati. Już nie będziemy mieli po kilkanaście tysięcy osób na tym stadionie. Czasy sie zmieniają jak i zmieniają się wymagania ludzi. Dzisiaj już nie wystarczy sama marka Zagłębie i Ludowy żeby ściągnąć wielkie rzesze ludzi. Potrzeba nowego impulsu i całkiem kompletnie nowego spełniające wysokie wymogi i jakość obiektu który będzie magnesem do ściągniecia ludzi na Zagłębie.

Odnośnie określenia zadupia miałem na myśli że obecne usytuowanie stadionu przy Katowicach sprawia że obiekt jest peryferyjnie położony dla większości zagłębiaków. Ba sporo nawet nie wie gdzie tak naprawdę leży ten obiekt (osoby z Czeladzi, Będzina, Dąbrowy czy jeszcze innych miejscowości, w szczególności gdy jest to ich pierwszy raz).
Prawda jest taka że siła Zagłębia jest w regionie. Sam Sosnowiec to za mało aby myśleć o większej ilości osób na meczu. Dlatego też musi być to miejsce bardziej centralne dla innych miejscowości jeżeli chcemy mieć więcej ludzi na stadionie. Dodatkowym argumentem za nową lokalizacja są nieuregulowane sprawy gruntowe na Ludowym.

I to tyle z mojej strony odbiegania od tematu.
Darian

Postprzez Cygan 2010-11-13, 10:48 am

Darian napisał(a):
pyla napisał(a):Jeżeli lokalizacja nowego czy modernizacja obecnego Ludowego na Kresowej nie podoba się tylko dlatego że kibice z Dąrowy i Będzina mają za daleko to ja dziękuje za takich kibiców, Chodziłem na Ludowy mając 10 lat teraz dobiegam 60 i ze względu na miejsce zamieszkania dojeżdżam na ZAGŁĘBIE 50 km. i wcale nie jest to dla mnie jakimś utrudnieniem, uważam Ludowy za miejsce kultowe.Darian może dla ciebie Kresowa to zadupie dla mnie nie , na Ludowym przeżywałem lata świetności ZAGŁĘBIA jak i porazek i na nim chciałbym doczekac extraklasy. Chciałbym wierzyc że budowa czy modernizacja obecnego to nie są tylko obiecanki przed wyborcze a po wyborach wszystko będzie po staremu. Jest to moje prywatne zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzac :-)

Nie zaprzeczam historii i nikt nie zmaże pięknej karty zapisanej przez Ludowy w kartach historii polskiej piłki nożnej ale bądźmy realistami bo to se nevrati. Już nie będziemy mieli po kilkanaście tysięcy osób na tym stadionie. Czasy sie zmieniają jak i zmieniają się wymagania ludzi. Dzisiaj już nie wystarczy sama marka Zagłębie i Ludowy żeby ściągnąć wielkie rzesze ludzi. Potrzeba nowego impulsu i całkiem kompletnie nowego spełniające wysokie wymogi i jakość obiektu który będzie magnesem do ściągniecia ludzi na Zagłębie.

Odnośnie określenia zadupia miałem na myśli że obecne usytuowanie stadionu przy Katowicach sprawia że obiekt jest peryferyjnie położony dla większości zagłębiaków. Ba sporo nawet nie wie gdzie tak naprawdę leży ten obiekt (osoby z Czeladzi, Będzina, Dąbrowy czy jeszcze innych miejscowości, w szczególności gdy jest to ich pierwszy raz).
Prawda jest taka że siła Zagłębia jest w regionie. Sam Sosnowiec to za mało aby myśleć o większej ilości osób na meczu. Dlatego też musi być to miejsce bardziej centralne dla innych miejscowości jeżeli chcemy mieć więcej ludzi na stadionie. Dodatkowym argumentem za nową lokalizacja są nieuregulowane sprawy gruntowe na Ludowym.

Bzdura. Na Poznań jeżdżą kibice z odległości nawet 150 km od stadionu (widzieliśmy nie raz jadąc autem na mecz do Poznania - już 150km od Poznania było widać auta pyrusów z szalikami wywieszonymi za oknem). A Ludziom z Bedzina ma przeszkadzać te paręnaście kilometrów....

Nigdy nie dogodzisz każdemu i nie podstawisz mu stadionu pod okno.....
Cygan

Postprzez Blajpios 2010-11-13, 11:51 am

Cygan napisał(a):
Darian napisał(a):

Bzdura. Na Poznań jeżdżą kibice z odległości nawet 150 km od stadionu (widzieliśmy nie raz jadąc autem na mecz do Poznania - już 150km od Poznania było widać auta pyrusów z szalikami wywieszonymi za oknem). A Ludziom z Bedzina ma przeszkadzać te paręnaście kilometrów....

Nigdy nie dogodzisz każdemu i nie podstawisz mu stadionu pod okno.....

a najbardziej ludziom z Piastowa nie przeszkadza te paręset metrów. Dobrze jest wtedy przekonywać tych, co mają 10 kilometrów do Ludowego, że nie przeszkadza ludziom z Wielkopolski jechać 150 kilometrów. Ale jadą w miejsce jako tako usytuowane dla tej Wielkopolski - a nie na peryferie, gdzieś do Rawicza. Każdy wie, że nie da się wszystkim pod domem ustawić - to niech ci, co mają pod domem obecnie pomyślą sobie, że możliwe jest, że najlepsza lokalizacja będzie 10 kilometrów od ich domu. To i tak nie te 150 kilometrów, które tak chwalą u Wielkopolan. Jeżeli innym Zagłębiakom tłumaczą, że może nie przeszkadzać te parę kilometrów, to niech dopuszczą, że im też może nie przeszkadzać. Wybrać zaś będzie należało - pewnie około 2030 roku - tę lokalizację, która dla regionu Zagłębia Wielkiego będzie najlepszą. Czy to nie logiczne?
Blajpios

Postprzez NHK12 2010-11-13, 12:10 pm

Witam wszystkich, Panowie Panie zapomnijmy o nowym stadionie. Jesli już to ma być cały czas modernizowany. Na chwile obecną nie ma kasy i nie bedzie na nowy stadion.Jest to melodia przyszłosci i to dalekiej. Na pierwszym miejscu jest zmniejszenie bezrobocia , dofinansowywanie szpitali i priorytet w magistracie- rozpoczęcie wydobycia węgla w kopalni Niwka. Niemiecki inwestor chce zacząć wydobycie węgla a co za tym idzie stworzenie 2000 miejsc pracy. NIkt więc teraz nie ma w głowie stadionu. Wiemy , że bedzie kilka stadionów w okolicy Gliwice Zabrze nawet w Tychach bedzie stadion za stosunkowo " niewielkie" środki finansowe ,mianowicie 100 mln. Jak widać u nas lepiej ładować pieniądze -nie obrażając nikogo w plac papieski ,górkę na środuli, aktualnie zamkniętą.Pozdrawiam
NHK12

Postprzez Cygan 2010-11-13, 5:07 pm

Blajpios napisał(a):a najbardziej ludziom z Piastowa nie przeszkadza te paręset metrów. Dobrze jest wtedy przekonywać tych, co mają 10 kilometrów do Ludowego, że nie przeszkadza ludziom z Wielkopolski jechać 150 kilometrów. Ale jadą w miejsce jako tako usytuowane dla tej Wielkopolski - a nie na peryferie, gdzieś do Rawicza. Każdy wie, że nie da się wszystkim pod domem ustawić - to niech ci, co mają pod domem obecnie pomyślą sobie, że możliwe jest, że najlepsza lokalizacja będzie 10 kilometrów od ich domu. To i tak nie te 150 kilometrów, które tak chwalą u Wielkopolan. Jeżeli innym Zagłębiakom tłumaczą, że może nie przeszkadzać te parę kilometrów, to niech dopuszczą, że im też może nie przeszkadzać. Wybrać zaś będzie należało - pewnie około 2030 roku - tę lokalizację, która dla regionu Zagłębia Wielkiego będzie najlepszą. Czy to nie logiczne?

Chłopie, jak już pier..lniesz jakimś tekstem, to pomyśl ze dwa razy...

Po pierwsze PIASTÓW nie Piastowa.... I to pisze człowiek z Zagłębia? Wstyd panie BlajpiosPo drugie - to nie moja wina, że akurat Ludowy leży tam gdzie się urodz\iłem....

Po 3 - nie przeszkadzało by mi 150 km na dojazdy na Zagłębie i nigdzie nie powiedziałem, że musi tu być Ludowy -

Po 4 jak masz mi głupio odpisywać, to proszę lepiej nie pisz nic - wystarczająco sie ośmieszyłes tym Piastowem :brawo: :lol:
Cygan

Postprzez Blajpios 2010-11-13, 9:11 pm

Cygan napisał(a):
Blajpios napisał(a):a najbardziej ludziom z Piastowa nie przeszkadza te paręset metrów. Dobrze jest wtedy przekonywać tych, co mają 10 kilometrów do Ludowego, że nie przeszkadza ludziom z Wielkopolski jechać 150 kilometrów. Ale jadą w miejsce jako tako usytuowane dla tej Wielkopolski - a nie na peryferie, gdzieś do Rawicza. Każdy wie, że nie da się wszystkim pod domem ustawić - to niech ci, co mają pod domem obecnie pomyślą sobie, że możliwe jest, że najlepsza lokalizacja będzie 10 kilometrów od ich domu. To i tak nie te 150 kilometrów, które tak chwalą u Wielkopolan. Jeżeli innym Zagłębiakom tłumaczą, że może nie przeszkadzać te parę kilometrów, to niech dopuszczą, że im też może nie przeszkadzać. Wybrać zaś będzie należało - pewnie około 2030 roku - tę lokalizację, która dla regionu Zagłębia Wielkiego będzie najlepszą. Czy to nie logiczne?

Po pierwsze PIASTÓW nie Piastowa.... I to pisze człowiek z Zagłębia? Wstyd panie BlajpiosPo drugie - to nie moja wina, że akurat Ludowy leży tam gdzie się urodz\iłem....

Po 3 - nie przeszkadzało by mi 150 km na dojazdy na Zagłębie i nigdzie nie powiedziałem, że musi tu być Ludowy -

Po 4 jak masz mi głupio odpisywać, to proszę lepiej nie pisz nic - wystarczająco sie ośmieszyłes tym Piastowem :brawo: :lol:

Chłopie, gdy ja tam chodziłem, to jeszcze Osiedla Piastów nie było. Fakt, sam nie wiem, jak mi się napisało tego Piastowa, bo choć to nie czasy mojej młodości, gdy powstało to osiedle, to jednak rzecz jasna wiem, gdzie jest. I gdyby mi ktoś mówił, że taką pomyłkę zrobię, ciężko by mi było uwierzyć. Przepraszam za to zamieszanie, jakkolwiek mogę domyślać się, jaką drogą poszła interferencja myśli, która miała tę nieszczęsną wypadkową pomylenia podwarszawskiego Piastowa z Osiedlem Piastów.
Tyle, że nie zmienia to nic, jeżeli chodzi o meritum sprawy. I jeżeli nie jest winą kogoś, że urodził się w pobliżu Ludowego - to może on jednak po korzystaniu przez ileś lat z "przywileju bliskości" wznieść się ponad to i pomyśleć z punktu widzenia ogólnych racji regionu. Jak napisałem - trzeba się liczyć z tym, że na przykład dopiero koło 2030 roku będzie czas decyzji ostatecznej. Natomiast już teraz warto koło tego tematu sobie przepracować pewne stereotypy, by móc odpowiednio działać "po drodze". Tu akurat - jak to ktoś zacytował w innym wątku - najsensowniejsza linia wydaje się najmłodszego z kandydatów na Prezydenta Miasta Sosnowca.
Blajpios

Postprzez Darian 2010-11-13, 9:22 pm

Cygan możemy się zgadzać lub nie chociaż w jednej kwestii będziemy zgodni, mianowicie jeżeli nie będzie wyników,awansów sportowych i sukcesów to Zagłębie umrze naturalną śmiercią. Tak jak było z koszykówką, siatką,hokejem czy obecnie piłką. Ludzie nie chcą się indentyfikować z porażkami, mają dosyć nieudaczników, chcą odskocznię od szarej rzeczywistości.
Na dzień dzisiejszy Zagłębie ma około 1000 wiernych kibiców którzy regularnie chodzą na Ludowy. Na hokeju jest ich 500. Więc kwestia stadionu na razie jest wtórna. I dopiero ewentualne sukcesy mogą zrodzić potrzebę budowy nowego stadionu. Bo chyba się zgodzisz ze mną że w przypadku sukcesów przychodzenie na Ludowy w obecnym stanie urąga normalnemu człowiekowi. Podobnie tyczy się to Zimowego. Potrzebne są nowoczesne obiekty spełniające określone wysokie standarty inaczej zwykłego szaraczka nie przyciągnie się na stadion.
Darian

Postprzez patrios91 2010-11-13, 10:48 pm

Ja tam nie wiem po co znowu ciagnieta jest kwestia nowego stadionu. Tak jak napisal Darian..wiernych kibicow jest z 1000. Po wybudowaniu nowego stadionu zapewne frekwencja sie podniesie bo taka kolej rzeczy,lecz nie wieze ze bedzie to liczba wieksza niz 5 tys kibicow na mecz,no chyba ze w Ekstraklasie. Korupcja,idioci za biurkami oraz pseudograjki sprawily,ze na liczna frekwencje trzeba bedzie mocno zapracowac i nie jest powiedziane,ze nastapi to nawet w Ekstraklasie(o ile ona nastapi). Suma sumarum-stadion tak,lecz wraz z wynikami sportowymi i Ekstraklasą. P.S Nie glosujcie na danego kandydata tylko ze wzgledu na obiecanki wobec stadionu bo Sosnowiec to nie tylko nowy stadion,a obiecanki to tylko cacanki przedwyborcze.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez turku 2010-11-13, 11:05 pm

Jest specjalny temat odnoszący się do stadionu. Tu dyskutujmy na temat nowych współwłaścicieli. Ich decyzji i tego co robią a nie gdzie i jak duży stadion być powinien.
turku

Postprzez August 2010-11-15, 10:11 am

Blajpios napisał(a):Niech Zagłębie pod wodzą nowego większościowego właściciela (choć nie rozstrzygającego), czyli Miasta, po prostu rozwija się a potem dopiero, jak do Mistrzostwa dojdzie, to będzie czas na Stadion. (Dla wyjaśnienia - obecnie więKszościowym właścicielem, tak dla ostudzenia naiwnych, którzy tu już popuszczają wodze marzeń - jest Miasto. Nie jest ono jednak - większościowym udziałowcem w znaczeniu pakietu kontrolnego, niemniej, to prawie 50 procent głosów; dopiero potem idzie G. Książek - a potem D. Kozielski. Niestety. Nie jest dobrze, gdy nie ma jasności co do pakietu większościowego - a tym bardziej, gdy jeszcze propaganda zaciemnia stan faktyczny. Po co to komu i dlaczego?)Blajpios

Miasto formalnie jest obecnie największym akcjonariuszem spółki ale nie większościowym. Takiego de facto nie ma bo nikt nie dysponuje bezwzględną większością. W pratyce jednak taką dysponują obaj współwłaściciele. I nie widzę w tym nic złego. Wręcz nazwałbym go optymalnym z racji tego, iż jest 3 akcjonariuszy, którzy w razie czego patrzyliby sobie na ręce. Jest to korzystniejsza sytuacja w porównianiu z tą, kiedy był jedyny własciciel i brak jakiejkolwiek kontroli w wydatkowaniu np. publicznych pieniędzy przez klub. Natomiast nie bardzo widzę korzyści z powiększenia tego stanu rzeczy. Większa ilość współwłascicieli zawsze może oznaczać ryzyko kłótni i nieporozumień.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2010-11-15, 1:09 pm

No, właśnie, tak właśnie pisałem - zaznaczając, że nie ma Miasto pakietu większościowego, że nie jest to rozstrzygający właściciel. Pokazywałem więc, że nie jest to stricte większościowy udział Miasta, niemniej wobec pozostałych - jest większy, to on ma główne skrzypce. Tak jak pisałem - czyniłem to, by ukazać, że wkradła się pewna dezinformacja. Bo wszystko poszło "za ciosem": D. Kozielski kupił Klub. Guzik prawda. Tak więc, jeżeli jednak D. Kozielski by tu najwięcej wpływał, to mamy chorą sytuację. Dlaczego? Hm. Nie wiem - ale warto być ostrożnym. Jeżeli zaś układ faktycznych wpływów odpowiada formalnemu układowi, to jeszcze nie jest do końca dobrze, bo trzeba pytać dalej, ale jest lepiej. O co pytać? Ano - a dlaczego nie zmieniła się "propaganda"? Czy z rozpędu, inercji? No, to jeszcze nie najgorzej, choć warto to zmienić. Tymczasem - oczywiście, że mój głos, przywykłem, nie doprowadzi na razie do zmiany, ale może w końcu jednak dotrze. No, bo choćby ten wątek. Powinien nazywać się - G. Książek i D. Kozielski, współwłaściciele. Jeżeli nie, to jest pokrętność pewna. Może właśnie tylko z inercji, ufam. Ale nie wyjaśnienie tego - każe pytać, czy aby nie chodzi o rozmywanie. Tym bardziej, że ta inercja pcha w kierunku rozmywania szerszego, łącznie z Miastem, które jest największym udziałowcem, ale z drugiej strony "wymywa się" od tej odpowiedzialności. No, chyba, że G. Książek i D. Kozielski założyli spółkę, gdzie G. Książek ma 50% + jedna akcji i ta spółka kupiła 51 udziałów K. Szatana. Ale - nic takiego nie podano, o ile się nie mylę. Jeżeli więc kupili jako odrębni biznesmeni na mocy własnego porozumienia, to jest dobrze, dopóki się nie pokłócą - a de facto, nawet w zgodzie, mogą zawsze powiedzieć, że czekają na MIasto, bo ma więcej akcji niż każdy z nich - a Miasto też może czekać, bo nie ma stricte większościowego pakietu. I tak "wkoło Macieju", może być niezłe pole do zachowania status quo. Tak więc, choć rozumiem, co napisał Kol. August o tym patrzeniu wzajemnie na ręce przez poszczególnych udziałowców i zgadzam się, że tak to może działać, mogą być takie dobroczynne skutki. Niemniej - wg mnie, nie jest to takie pewne. Również przecież może być tak, jak napisałem, że tylko niejasność pozwalająca ukrywać pozorowalność działań. No, ale też tak nie musi być. Co prawda - któreś tam Prawo Parkinsonna mówi, że "jak coś może pójść źle, to pójdzie" - ale ufamy wszyscy, że Zagłębie zaprzeczy w końcu wszystkim złowrogim prawom, z Prawami Parkinsona włącznie, nieprawdaż?! W każdym razie, oczywiście, że tak bym chciał i tak życzę!
Blajpios

Postprzez August 2010-11-15, 1:24 pm

Ja uważam, że wieksze dotychczasowe większe zainteresowanie Kozielskim wynika z tego, że dotychczas to on był zdecydowanie bardziej medialną osobą anizeli Pan Książek. Zresztą jeszcze kilka tygodni temu nie wiedziałem kto zacz bo jego gry w Zagłębiu nie kojarzę. Natomiast kwestia kogo można by sadzać na pierwszym miejscu to rzecz względna, wszak różnica w posiadanych papierach wartościowych to zaledwie jedna akcja. Aczkolwiek przy głosowaniach na Walnych też może mieć swoje znaczenie. Należy w tym miejscu i czasie równiez mocno zaakcentować fakt, iż wszelki nadzieje związane z nowymi akcjonariuszami są przede wszystkim proporcjonalne do rozczarowania poprzednikiem i na tym bardziej oparte aniżeli na kompetencjach obydwu. Bo - zwłaszcza w przypadku Pana Książka - są one nieznane.
W każdym razie ja wolałbym na obecnym etapie wstrzymać się z wszelkimi ocenami zarówno w jedną jak i w drugą stronę.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Cygan 2010-11-15, 11:39 pm

Blajpios napisał(a):
Cygan napisał(a):

Chłopie, gdy ja tam chodziłem, to jeszcze Osiedla Piastów nie było. Fakt, sam nie wiem, jak mi się napisało tego Piastowa, bo choć to nie czasy mojej młodości, gdy powstało to osiedle, to jednak rzecz jasna wiem, gdzie jest. I gdyby mi ktoś mówił, że taką pomyłkę zrobię, ciężko by mi było uwierzyć. Przepraszam za to zamieszanie, jakkolwiek mogę domyślać się, jaką drogą poszła interferencja myśli, która miała tę nieszczęsną wypadkową pomylenia podwarszawskiego Piastowa z Osiedlem Piastów.
Tyle, że nie zmienia to nic, jeżeli chodzi o meritum sprawy. I jeżeli nie jest winą kogoś, że urodził się w pobliżu Ludowego - to może on jednak po korzystaniu przez ileś lat z "przywileju bliskości" wznieść się ponad to i pomyśleć z punktu widzenia ogólnych racji regionu. Jak napisałem - trzeba się liczyć z tym, że na przykład dopiero koło 2030 roku będzie czas decyzji ostatecznej. Natomiast już teraz warto koło tego tematu sobie przepracować pewne stereotypy, by móc odpowiednio działać "po drodze". Tu akurat - jak to ktoś zacytował w innym wątku - najsensowniejsza linia wydaje się najmłodszego z kandydatów na Prezydenta Miasta Sosnowca.

Jak można pomylić warszawski Piastów z naszym Osiedlem Piastów:) Już powiedziałem, że mogę jeździć na Zagłębie i 150 km. A stadion widzę, ze trzeba postawić po Twym balkonem, bo masz wyraźne pretensje co do jego położenia ...
Cygan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna