Zagłębie Sosnowiec awansowało do kolejnej rundy Pucharu Polski, a tam już czeka szesnaście najlepszych polskich drużyn.
Sosnowiczanie nie wystraszyli się lidera pierwszej ligi. To piłkarze ze Świnoujścia częściej spoglądali na swojego bramkarza z nadzieją, że ten znajdzie sposób na zawodników z Sosnowca. Gdyby po kwadransie Kamil Gołębiewski dwa razy szukał piłki w siatce, nikt nie mógłby mieć do niego pretensji.
Bramkarz Floty w dobrym stylu obronił dwa groźne strzały Tomasz Łuczywka.
Gołębiewski był jednak bezradny, gdy pod poprzeczkę kropnął Krzysztof Myśliwy. Najlepszy napastnik Zagłębia w poprzednich rozgrywkach strzelił pierwszego gola w sezonie. - Bramki są ważne, ale tak naprawdę liczy się ogranie. Mnie brakuje minut spędzonych na boisku. Odzywa się choroba, którą miałem w okresie przygotowawczym - mówił Myśliwy.
Flota starała się odrobić straty. Bardzo dobrą zmianę dał Nigeryjczyk Charles Uchenna, który kilka razy zmylił obrońców Zagłębia. Pierwszoligowcowi brakowało jednak takiego piłkarza jak Michał Filipowicz, który po asyście przy bramce Myśliwego postarał się też o chwilę radości dla Huberta Jaromina. Napastnik Zagłębia wykorzystał dobre podanie kolegi i podwyższył prowadzenie. - Przy pierwszej bramce było sporo przypadku, a przy drugiej... Zagrałem Hubertowi w tempo. Teraz chciałbym wylosować mój były klub, czyli Piasta Gliwice - uśmiechał się Filipowicz.
Dodajmy, że w meczu z Flotą w barwach Zagłębia zagrało dwóch nowych piłkarzy. Debiut zaliczył Kamil Guzik (ostatnio Górnik Jaworzno), a po roku przerwy koszulkę drużyny ze Stadionu Ludowego ponownie założył Vladimir Bednar. - Pod koniec meczu już trochę brakowało sił, ale i tak jestem zadowolony. Mamy mocny zespół, który gra naprawdę ciekawą piłkę - ocenił Słowak. Kolejny mecz - już w 1/16 finału PP - Zagłębie rozegra 22 lub 23 września.
Trener Piotr Pierścionek pytany przez dziennikarzy, z kim chciałby zagrać zażartował, że interesuje go Bytovia Bytów, albo wolny los.
Zagłębie Sosnowiec 2 (1)
Flota Świnoujście 0
Bramki: 1:0 Myśliwy (21.), 2:0 Jaromin (63.)
Zagłębie: Bensz - Bednar, Hosić Ż , Marek, Pajączkowski - Guzik, Filipowicz Ż, Szatan (46. Dorobek), Łuczywek - Jaromin (76. Ryndak), Myśliwy (59. Wściubiak)
Flota: Gołębiewski - Kubowicz, Chrzanowski Ż, Jarun Ż, Krajanowski - Sojka, Skwara (69. Chi Fon), Niewiada, Protasewicz (66. Polak) - Tyc Ż, Rusinek (46. Uchenna)
Sędziował: Mariusz Złotek (Stal Stalowa Wola)
Widzów: 2 500
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... dowy_.html