Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez Blajpios 2011-06-12, 1:53 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Kol. Blajpios - przepraszam ale nudza mnie te okreslenia WIELKIE ZAGLEBIE, TRENER Z REGIONU
a zapomina sie ze Zaglebie Sosnowiec najwieksze dni mialo pod wodza doskonalego profesjonalisty
i nie z Zaglebia trenera WIECZORKA.
Najlepszym tego przykladem jest trener Lenczyk poszedl do Sllaska i pokazał co potrafi.
Uwazam ze jedyny taki ktory moze cos zrobic w tym Klubie to jest Pan Piotr Mandrysz.
W koncu gral dobrze w Zagłebiu - i byc moze zechce przypomniec sobie dobre czasy z Ludowego
bo wówczas Zagłebie grało dobrze.
Pan Mandrysz ma za sobą dobre doswiadczenie co sie tyczy AWANS.
Pozdrawiam tadeusz

A cóż tak Kolega z tym Wieczorkiem nagle wyskakuje? Może warto było lepiej prześledzić wątek? Naprawdę on miałby jeszcze być trenerem - bo o tym właśnie była mowa w ostatnim czasie. Zresztą - czemu też i nie Prezes i wszyscy inni zostali przywołani do tablicy, tylko mnie zaszczyt spotkał? Przecież to nierealne, by - z całym szacunkiem - trener Wieczorek został teraz trenerem: a o tym właśnie była mowa ostatnio. Coś w tym stylu sugerował Prezes, potem różne osoby pociągnęły, faktycznie, łącznie ze mną. Bo przyłączyłem się do tego nurtu, skoro został wymieniony, M. Adamczyk wspomniał, że to bardzo prawdopodobne, że będzie wariant oszczędnościowy, właśnie choćby z jakimś trenerem z regionu, przy czym różne zaczęto snuć koncepcje mniej lub bardziej realne. W moim odczuciu, przy tej opcji, najsensowniejszy akurat mógłby być P. Pierścionek, względnie ktoś z osiągających lepsze wyniki z Czarnymi. Ja nie znam tak dobrze regionu obecnie - więc nie wykluczam, że jeszcze może ktoś jest, niemniej obawiam się, że nie, skoro nikt nie błysnął - więc najlepiej przy tym założeniu, to ktoś mocno związany z Zagłębiem no a Pierścionek z młodych chyba najlepiej się prezentował.
Fakt, P. Mandrysz mógłby być jednym z lepszych kandydatów, także biorąc pod uwagę związanie z Zagłębiem, niemniej jednak jest to trochę inna kategoria niż "wersja ekonomiczna, młody trener związany z Klubem/regionem". Ani taki młody, rozwojowy - ani tym bardziej "wersja ekonomiczna"; no i nie ośmieszajmy się twierdzeniem, że "jeden jedyny taki istnieje na świecie". Jeżeli natomiast jakiś niedaleki czas temu Zagłębie było w stanie sprostać finansowym jego żądaniem tylko na poziomie takim, że dopisze się - jak głosiła wieść gminna - do kontraktu zapis, że w każdej chwili może odejść, gdy otrzyma ofertę z klasy wyższej (czyli chyba i w trakcie sezonu gotów był zostawić klub) - to na pewno był to górny pułap gotowości płacenia w Zagłębiu, ale u niego to nieco poniżej zamierzonego zysku. Może teraz trochę staniał, jak miał przerwę, ale nie jest to pewne.
Samej zaś opcji - cóż, nie oceniam. Na jakiej podstawie mam dyskutować, czy Zagłębie stać na więcej, czy tylko na oszczędną ekonomicznie wersję z własnymi wychowankami i trenerem z regionu? To już prędzej - mogę wskazać, że przyczyna tego ubóstwa obecnego modła się np. dodatkowo powiększyć przez zatrudnienie 17tu ludzi - ale nie ocenię zasadności, bo za mało wiem o finansach. Mogę napisać, że ewent. "gdyby jednak była opcja możliwa trochę bogatsza - to zastanówmy się, czy jednak nie taki a taki trener z innej kategorii. Co do samej opcji - jednak przyjmować trzeba, jaką nakreśla klub, bo i tak to on zadecyduje.
Nie oceniam więc przy tym opcji "oszczędnościowej", o ile słuszna. Bardziej - konstatuję sytuację, tak regionu, jak klubu. Ja tam wolę już napisać o Zagłębiu Wielkim - jako przypomnienie, tak "gwoli pokrzepieniu serc" i nie łudzić się, że obecnie jest coś więcej niż trzecioligowy klub - aniżeli nie użyć określeń, niemniej faktycznie żyć iluzjami i mrzonkami, marzeniami, że "tylko dobry trener, co roku gardłować, że nic, na pewno, awansujemy, musimy o AWANS nasz wymarzony AWANS i tym podobne przejawy zadawnionego obrazu. Zresztą, zasadniczo, gdy piszę o Zagłębiu Wielkim, to piszę o regionie, regionie powiększonym, od Sosnowca, poza Jaworzno, Olkusz, Zawiercie - choć czasem faktycznie i dla przypomnienia niegdysiejszej wielkości klubu. Jak to zaznaczyłem - a to po to, by poruszyć, pokrzepić serca, zmobilizować do walki o odrodzenie... A czy Kol. Tadeusz Wiśniewski jest tym znudzony, czy wkurzony przypomnieniem, że nieszczęściem były czasy komunizmu: to cóż. Zawsze trochę się na to oglądam, bo to człowiek godny szacunku, jak każdy Forumowicz; bo to człowiek bliski mi jakoś pokoleniowo, żyliśmy w takim samym Zagłębiu i tak samo teraz na emigracji; no i w końcu ważne jest dla mnie w jakiejś mierze, jak reaguje - także i dlatego, że chyba jeszcze starszy niż ja, więc też i szacunek wobec starszego. Niemniej - amicus Plato sed magis amica veritas: co do faktów może mieć takie potrójne zwracanie uwagi na reakcję u innych Forumowiczów, jak to opisałem? Granic prawdy jednak przekraczać nie może. Znanym wciąż powtarzanym twierdzeniem Katona "caeterum censeo..." pewnie też wielu było znudzonych: ale na szczęście dla Rzymu, znaleźli się ludzie, którzy nie poprzestali na tym; tymczasem samozadowolenie tych na Tytanicu i brak jakiegokolwiek realizmu pomógł im - może, jeżeli nie zdążyli się przerazić w ostaniej chwili - do łagodniejszego umierania.
Jednym zdaniem, ważne jest przede wszystkim to, że szanujemy się nadal, zależy nam na dobru i rozwoju Zagłębia - no i nie sugerujemy się małpimi pędami, modą papuzią czy powierzchownymi sądami, tylko oceniamy rzeczy samodzielnie. Mnie nie przeraża, że ktoś myśli inaczej a niektórzy wręcz brutalnie, głupio, czy gwałtownie się przeciwstawiają - a cenię tych, co zachowują własny osąd. Jeżeli zaś - nieraz pisałem, może jednak trzeba znudzić znowu - uważamy, że mogą być tu co rusz wulgaryzmy, nienawistne hasła, prawdziwe choć przecie niepotrzebne agresje i postękiwania w stylu "dawaj, dawaj" - to z powodu co jakiś czas dłuższego wywodu wyrzutów sobie nie robię, byle nie pisać tego co 5 wpisów w temacie.Tym bardziej, że taka analiza wydaje się dawać nie mniej, a raczej więcej szans na "dobrą przyszłość Zagłębia", aniżeli powtórzone przez piętnastu "dawaj, dawaj", "ożesz" i tym podobne.
Co zaś najbardziej boli - to to, że ta przyszłość Zagłębia właśnie, nie za różowo wygląda. I bardziej o tym by warto chyba pisać, niż o temacie zastępczym. Oczywiście, że nie zarzucam tego ostatniego Kol. Tadeuszowi: bo choćby się nie zgadzać, to jednak np. propozycja jako trenera P. Mandrysza, z pewnością jest wyrazem troski o przyszłość. I bynajmniej nie jest to coś całkiem bezsensownego, samo w sobie - tylko po prostu co najwyżej jest mało realna w kontekście możliwości finansowych, bądź też i nie rokująca tego rozwoju wystarczająco. Sama w sobie jednak - jak najbardziej jest to merytoryczna propozycja.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2011-06-12, 3:03 pm

toph napisał(a):taki mały off topic

Blajpios czy umiesz zwięźlej wyrażać swoje myśli, tak na 4-5 zdań? Gdzie się nie udzielasz to wszędzie pojawiają się wypracowania jak z podstawówki :lol:

zdanie I) Chcę założyć, że Koledze chodzi o potraktowanie jego pytania jako logiczne - bo od tego zależy odpowiedź, czy umiem, czy nie; poprawmy więc to pytanie tak, by można było na serio podejść: i wobec tego stwierdzam, że gdyby uznać, że jest racja do radyklanego ograniczenia przekazywanej treści, to oczywiście jest to możliwe, niemniej jeżeli chodziłoby o wyrażenie myśli bez redukcji treści, to już zwięźlej się nie da.
zdanie II) Ograniczając się jedynie do ostatniego akapitu mojej wypowiedzi zobaczmy, że zawierają sIę tam następujące problemy i to jeszcze wymienione tu "z grubsza, nie szczegółowo": 1)problem wpływu kompleksów i zranień przeżywanych przez kibiców na wysuwane przez nich żądania; 2) wskazanie, że te problemy przejawiają się również w rozważaniach na temat trenera; 3)zauważenie konieczności uwzględnia przy wyborze trenera uwarunkowań, które nie są szczegółowo znane kibicom, jeżeli chodzi o wcześniejsze relacje klub-trenerzy; 4) wskazanie, że znaczącym elementem przy rozważaniu kandydatury P. Pierścionka jest styl jego wypowiedzi przy odejściu w okresie ostatnim jego trenerki w Zagłębiu; 5) podobnie powodem do rozważań sensowności kolejnego kontraktu z nim - jest pytanie o przejęcie przez niego złych manier trenerów starszych; 6) wskazanie, że faktycznie problematyczna jest sprawa stworzenia szansy "rehabilitacji P. Pierścionkowi; 7) wskazanie, że jednak w jego wypadku można decydować się na kolejną jego szansę; 8)wskazanie, że w wypadku K. Tochela moim zdaniem, to nie za bardzo widać wystarczające powody do takiej szansy; 9) wskazanie przesłanek, ze względu na które nie jest wystarczająco umotywowana jak na razie możliwość dania tej szansy K. Tochelowi.
zdanie III) Gdyby więc choćby tylko te wskazane przeze mnie kwestie ostatniego mojego akapitu wyrazić w stylu, jak Kolega proponuje w wersji minimalnej 4 zdań: to ten jeden akapit, bynajmniej nie najdłuższy, już miałby większą objętość niż cały mój wpis - tak więc chyba jeszcze bardziej by to bulwersowało?
zdanie IV) Myślę, że już jasno zostało zobrazowane, że problem jest nie tyle zbyt mała kondensacja, co zbyt duża, przez co treść jest gęsta i trudna w odbiorze - co faktycznie nie jest typowe dla forum, gdyż z pewnością krótsze wypowiedzi są łatwiejsze; pozostaje tylko pytanie, czy rzeczywiście nie warto zwrócić uwagę na wszystkie te okoliczności wymienione przeze mnie a być może nie doceniane, jeżeli się na nie zwróci uwagi - tymczasem tego wymagałoby redukowanie wypowiedzi do tego tylko, co w pięciu zdaniach wyrazić się da.
zdanie V) Inną formą byłoby na każdą z kwestii poświęcić osobny wpis (post) pięciozdaniowy, jak proponuje Kolega, niemniej nie tylko, że pewnie wielu by krytykowało, że to jest nabijanie postów - ale również chyba faktycznie byłoby to jeszcze bardziej uciążliwe, niż od czasu do czasu zbicie wszystkiego w jednym intensywnym wpisie.
Dodatek "extra", poza wyznaczoną normą pięciu zdań, niemniej po to, by jednak nie było to trochę "spozatemacenie": Czy naprawdę sądzimy, że rozważając przyszłość Zagłębia nie należy przeanalizować wszystkich tych aspektów i problemów, choćby tych dziewięciu, które wskazałem w ostanim akapicie - a tym bardziej w całym wpisie?
Blajpios

Postprzez GrubyPerez 2011-06-12, 4:31 pm

Blajpios, nie chcą - niech nie czytają. A Ty pisz. Jest wielu takich co czytają, nawet jeżeli robią to dopiero wtedy, gdy czas pozawala. Z pewnością też część czytających do końca i między wierszami utożsamia się z taką formą rozumiejąc że czasem należy wskazać dokładnie wszystkie zawiłości treści. Pozostałych namawiam, by nie stękali a próbowali się czasem przebić przez te wpisy by nawiązać polemikę z treścią a nie formą.
Pozdrawiam wszystkich myślących poważnie o Zagłębiu, pomimo, że dzień dzisiejszy pewnie jak dla mnie tak i dla Was nie jest dniem radosnym- dziś powinniśmy świętować awans...
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez peterrabit1906 2011-06-12, 6:25 pm

Prawdziwego mężczyzne poznaje sie nie jak zaczyna ale jak kończy.....Podobnie z piłką nożną...
jesteśmy gdzie jesteśmy czyli w dupie jak przeważnie zostaliśmy do tego przyzwyczajeni...
Bo jak się ciągle powtarza że czarne to białe niektórzy zaczynają w to wierzyć....
I jeszcze na dodatek i deser Góralczyk...oj długo nie wyjdziemy z tego bagna
Pozdrawiam Augusta - konfidenta forum i Django BEZWZGlĘDNEGO egzekutora
Bez wAS to forum jest niczym.
Niech zyje socjalizm i cenzura

Niech żyje! BAN. //django
peterrabit1906

Postprzez pawel2809 2011-06-12, 6:32 pm

peterrabit1906 napisał(a):I jeszcze na dodatek i deser Góralczyk...oj długo nie wyjdziemy z tego bagna

Obecność na meczu Roberta Góralczyka chyba nic dobrego nie wróży. Choć jest wykładowcą w AWF'ie (w którym studiuję) jestem przeciwny aby objął stanowisko trenera Zagłębia! Może i jest dobrym wykładowcą ale co z tego? Co on osiągnął? Reprezentacja kobiet??? Nie róbmy tego samego błędu co Korona Kielce. :zolta:
pawel2809

Postprzez August 2011-06-12, 7:01 pm

To co mi się przewija przez myśl to słowa: bez umiejętności, bez ambicji, bez nadziei i bez sensu. Przypomina mi się też jak bodajże w 1993 r, Zagłębie żegnało się z 2 ligą. Spadek był przesądzony, a jednak w ostatnim meczu zaserwowano nam doś przyzwoity spektakl zakończony jakimś hokejowym wynikiem, 6-3 czy coś około tego. Okoliczności wskazywały na tragedię, zwłaszcza że klub wkrótce ogłosił upadłość. Ale to z czym dzisiaj mamy do czynienia jest czymś o wiele gorszym. Aby ten klub zaczał w końcu funkcjonwać jak należy należałoby zmienić prawie wszystko. Radę Nadzorczą, a przynajmniej wylać resztówkę po Szatanie czyli Sławczyka i tego ubeckiego konfidenta z Huty Katowice. Normalnie funkcjonująca rada powinna ogłosić konkurs na szefa spółki. Za te pieniądze, które pobiera Adamczyk, spokojnie ktos sensowny by się znalazł. Ustalone powinny być też w ogóle zasady preniowania uzależnione od wynikór sportowych i finansowych (pozyskiwanie pieniędzy). Niestety, zapewne tak nie bedzie. Przez ostatnie lata zmieniali się właściciele, działacze, a jest jak jest. Ale tym kto przez ten czas był i jest to Prezydent Górski, który ponosi dzisiaj chyba największą ospowiedzialność. W każdym razie, w tym układzie, jaki jest, szans na lepszą przyszłość nie widzę. A już na pewno nie w obecnym Prezesie.

PS. pozdrawiam również kolegę "Piotrka Królika." I przy okazji jakiejś wizyty w Sosnowcu zapraszam na piwo. Jak kolega bedzie miał ochote, zawsze mi może dac po m..dzie. Ale zawsze można spróbować normalnie pogadać i uścisnąć sobie grabę. Tym bardziej, że pod wieloma z dotychczasowych wypowiedzi Piotrka sam bym się podpisał i dlatego nie bardzo rozumiem tej niepotrzebnej złości.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2011-06-12, 7:58 pm

Zagłębie trzeci sezon z rzędu nie może się wygrzebać z drugiej ligi. Wypromował się za to trener Leszek Ojrzyński, który już szykuje się do pracy w ekstraklasowej Koronie Kielce.
Siedem miesięcy popracował w Sosnowcu Ojrzyński, chociaż po podpisaniu kontraktu jego plany sięgały roku 2013, a ambicje wprowadzenia Zagłębia na "piłkarskie salony".

Zimą budował zespół, który miał odrobić siedem punktów straty do miejsca premiowanego awansem. Sklecił drużynę, którą trudno było ograć (wiosną Zagłębie przegrało dwa razy), ale styl jej gry był nudny i bezbarwny.

Kibice nie chcieli oglądać Zagłębia, która nie przegrywa, oni chcieli trzymać kciuki za zespół, który wygrywa, a to się Ojrzyńskiemu nie udało.

Z czego zostanie zapamiętany w Sosnowcu 39-letni szkoleniowiec? Z roszad w drużynie, za którymi mało, kto nadążał. Z odpływu kibiców - dziś dwa tysiące osób na trybunach Ludowego to już sukces. Z tego, że źle radził sobie z presją - po jednym ze spotkań stwierdził, że z tą drużyną, ale w innym mieście awans byłby możliwy.

Autorskim pomysłem Ojrzyńskiego był też sposób na zintegrowanie zespołu. Przed meczami w kółeczku ustawiali się nie tylko piłkarze, ale i trenerzy, kierownik, masażysta... każdy, kto w tej chwili był na ławce rezerwowych.

Kończący sezon mecz z Jarotą potwierdził, że Ojrzyński nie stworzył drużyny, za którą ktokolwiek będzie tęsknił. - Mobilizacja była. Chcieliśmy się pożegnać wygraną. Nie wyszło. O swojej grze mogę powiedzieć, że była... żenująca - kręcił głową Patryk Stefański.

- Na awans niestety byliśmy za słabi. W ostatnim meczu postawiliśmy na młodość, po boisku biegało czterech juniorów. Nie zostawiam po sobie spalonej ziemi. Nawet, jeżeli skład zostanie odmłodzony to piętnastu zawodników powinno zostać. Wrócą wypożyczeni i jest gotowa kadra na drugą ligę. Pracę w Sosnowcu będę wspominał dobrze. Klub płacił w terminie - mówił Ojrzyński, który przyznał, że jego też martwił styl gry Zagłębia. - Kluczowy dla awansu był mecz z Elaną Toruń, gdy z powodu kontuzji straciliśmy dwóch środkowych pomocników [Marcin Sierczyński i Łukasz Wijas - przyp.red.] - przypomniał.

W Sosnowcu zanosi się teraz na kolejną kadrową rewolucję. W ramach szukania oszczędności zespół ma zostać oparty przede wszystkim na wychowankach. Kto poprowadzi drużynę w nowym sezonie? Spotkanie z Jarotą oglądali z trybun m.in. Piotr Stach (dyrektor GKS-u Katowice) i Robert Góralczyk (ostatnio Polonia Bytom). Działacze nie wykluczają jednak, że postawią na człowieka z regionu - chociażby Jerzego Grabarę, który po fuzji Zagłębia z Czarnymi Sosnowiec (z tym klubem jest związany) i tak będzie pracownikiem spółki

(...)
Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1P5cTOQJM
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2011-06-12, 8:19 pm

Kol.August - musze powiedziec ze masz "sokole oko" - stawialbym z tej wyzej wymienionej
dwójki na Piotra Stacha to przeciez nasz były zawodnik.
Czuje Zagłebie i mysle ze dobrze moze słuzyc druzynie i Kibicom i moze własnie Pan Piotr
dałby rade z AWANSEM.
To nie jest takie złe - Piotr Stach, mysle ze drugi Piotr Mandrysz to tez dobry wybór ale widac
nie ma tego Pana na lisci kandydatów.
Decyzja musi zapasc szybko.
Serdecznie pozdrawiam tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez tiktak 2011-06-12, 8:33 pm

tiktak napisał(a):Szlakotin
Bednar(Strojek),Madej (do czasu znalezienia kogoś ciekawszego),Białek(ew. junior r.93), Łuczywek (ostatecznie)
P.Stefański (mam nadzieję), Sierczyński, Cyganek, S.Stefański
Lachowski, Filipowicz (Grunt).
Na ławce tylko młodzi i z niższych lig.
Tak to powinno z grubsza wyglądać na jesień,reszta tradycyjnym, staropolskim: WYP.....AĆ i nie zbliżać się więcej do Zagłębia. Żadnych Dziółek i innych Jarczyków.
Ojrzyński, wrzeszczący pajacu - Stefański (Sebastian) grał jesienią czasem na poziomie Pietrzaka. Cyganek strzelał bramki, ale w sumie to nie będzie cię tu jesienią (mam nadzieje) więc to cię pewnie nie obchodzi. Zastopowałeś ich rozwój i to jest gorsze niż stracone pieniądze na kontrakty dla twoich wynalazków.

Mój "plan naprawczy" z 9.04.2011 z wątku o meczu z Lechią Z.Góra.
tiktak

Postprzez August 2011-06-12, 8:54 pm

tiktak napisał(a):Mój "plan naprawczy" z 9.04.2011 z wątku o meczu z Lechią Z.Góra.

Z grubsza się zgadzam. No, poza Łuczywkiem , którego czas najzwyczajniej w świecie minął. No i oczywiście pozostaje pytanie do naszego "geniusza biznesu" < które osobiście bym zadął gdybym Prezesa spotkał: czy warto było tracić czas i pieniądze aby do tego dojść ? To czyste marnotrastwo zwazywszy, że trzeba opłacac bezproduktywnego Dziółkę a Cyganeik ze Stafąńskim musieli się produkować w Akademii aniżeli na boisku bo Mórinjo wolała swoich. Mam nadzieje, że wraz z nim odejdzie paru z Dziółka na czele. W ogóle nie pojmuję tych jego "uczuć" do Dziółki. Bednara nie dał nawet na ławę, a łajzę tak.
Ostatnio edytowano 2011-06-12, 9:19 pm przez August, łącznie edytowano 1 raz
August

Postprzez tiktak 2011-06-12, 9:05 pm

Zgadza się z Łuczywkiem, te jego największe przypały były później. Ale ostatecznie jestem go w stanie strawić, niech nawet będzie że za zasługi. Prezesika możesz pytać, usłyszysz jakieś gładkie ble ble. To są sprawy, których raczej się nie dowiemy. No chyba że któryś kiedyś pęknie (wyautowany z jakiegoś geszeftu) jak młody Dziurowicz.
tiktak

Postprzez August 2011-06-12, 9:21 pm

tiktak napisał(a):Prezesika możesz pytać, usłyszysz jakieś gładkie ble ble.

Własnie była okazja na "tefałpe tży". I moje odczucie jest jedno. Nie ma innego wyjścia, bieda w klubie aż piszczy.
August

Postprzez tiktak 2011-06-12, 9:44 pm

Ciekawe jak byłaby pensja Adamczyka, gdyby nie ta bieda ...
tiktak

Postprzez August 2011-06-13, 7:08 am

tiktak napisał(a):Ciekawe jak byłaby pensja Adamczyka, gdyby nie ta bieda ...

Przy normalnych włascicielach już by nie był Prezesem. A w najlepszym dla niego przypadku, jego dni byłyby policzone.
August

Postprzez Onyx 2011-06-13, 8:14 am

Płakać się chce jak się to wszystko widzi i słyszy. Dlaczego w Sosnowcu nie można zbudować mocnego klubu i perspektywucznej drużyny ?
Onyx

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna