Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Landryn 2009-07-06, 1:31 pm

Wyjdzie na to , że mecze będą oglądane przez tysiąc kibiców Wisły , bo tyle będzie chciała policja , ale co z tego jak zdesperowani przyjadą autokarami i będą chcieli i tak za wszelką cenę wbić się maksymalną ilością osób? . Nam też zawsze mówią że nie przyjmą takiej ilości kibiców , a przyjeżdżamy większą i najczęściej i tak wchodzimy . Ogranicznik tu nic nie da.
A pseudokibice ? . Jak będą chcieli zrobić burdy to i tak zrobią .
Landryn

Postprzez mamut17 2009-07-06, 3:57 pm

Miasto przejmie pakiet akcji Zagłębia

Autor: (mawa) / sportowezaglebie.pl
W ciągu najbliższych dni powinny się wyjaśnić zasady na jakich miasto Sosnowiec przejmie pakiet akcji Zagłębie S.A. Miasto nie będzie angażować dodatkowych środków w klub, chce tylko zagwarantować stabilność.

Na tę chwilę włodarze miejscy biorą pod uwagę kilka wariantów. Dotyczą one ilości akcji, jakie przejmie miasto. Będzie to albo pakiet całościowy, albo większościowy lub mniejszościowy. Włodarze miejscy chcą mieć wpływ na sytuację w klubie, dlatego chcą posiadać decydujący głos w radzie nadzorczej. - Decyzja zapadnie najprawdopodobniej w środę. Na chwilę obecną decyzja nie zapadła, cały czas trwają rozmowy, zapoznajmy się z różnymi wariantami - wyjaśnia wiceprezydent Sosnowca, Zbigniew Jaskiernia.

Całą sprawę rozpoczęli radni Arkadiusz Chęciński i Maciej Adamiec, których inicjatywa spotkała się ze wstępną akceptacją u właściciela klubu, Krzysztofa Szatana. - Z projektem muszą jeszcze zapoznać się wszyscy radni. Sprawa dopiero zostanie przedstawiona na komisji sportu. Zostały sprawdzone podobne postępowania w Gliwicach i Wrocławiu, gdzie miasta obejmowały pakiety akcji. Również będziemy brali pod uwagę sprawę zaskarżenia tej decyzji we Wrocławiu przez wojewodę. Sąd nie rozstrzygnął tego postępowania, tylko umorzył je. Dlatego chcemy rozeznać się w sytuacji - wyjaśnia radny Tomasz Jamrozy. - Podobno są potencjalni sponsorzy, którzy myślą o zainwestowaniu pieniędzy w klub. Dlatego jeszcze nie jest rozstrzygnięta sprawa jak, i na jakich zasadach, miasto obejmie akcje - dodaje.

Miasto na razie chce poprzestać na dotychczasowej pomocy klubowi. Mianowicie kwocie 350 tys zł za promocję Sosnowca, stypendiach wypłacanych 16 piłkarzom oraz korzystnym warunkom wynajmu Stadionu Ludowego. Dodatkowe środki na tę chwilę nie są przewidziane, a inne fundusze mają zapewniać prywatni sponsorzy. Miasto swoją obecnością chce jedynie zagwarantować stabilność w Zagłębiu.

Krzysztof Szatan w rozmowie z naszym portalem przyznał, iż nie jest jeszcze pewien czy zostanie w klubie, czy rozstanie się z Zagłębiem. - Wszystko wyjaśni się w środę - tajemniczo informuje Szatan. Do tego czasu najprawdopodobniej nie zapadną, żadne decyzje personalne w naszym klubie. Na kontrakty czekają Arkadiusz Kłoda i Adrian Pajączkowski. Klub rozmawia z Piastem Gliwice na temat pozyskania Michała Filipowicza, również rozpoczął rozmowy z Konradem Koźmińskim, by ten w nadchodzącym sezonie reprezentował barwy Zagłębia.

Cóż nam pozostaje? Chyba tylko uzbroić się w cierpliwość.

-> http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... a,1,4,1094
mamut17

Postprzez django 2009-07-06, 5:06 pm

Zbychu napisał(a): Prawdopodobnie więc mecze Wisły na Stadionie Ludowym odbędą się, ale z taką ilością widzów, na którą wyrazi zgodę policja.

To se chłopaki z forumowego FC Wisły pooglądali "piękny futbol" :lol:
django

Postprzez August 2009-07-06, 10:13 pm

Dla uspokojenia atmosfery na forum trochę humoru:

Klub szuka nowego lewego obrońcy
Na treningu Polonii Bytom pojawił się w poniedziałek lewy obrońca z białoruskiego FK Mińsk Dimitrij Makar
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... Bytom.html
Cztżby rodzina ...? ;-)
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez mariusz76 2009-07-07, 10:27 am

Olimpia raczej zagra w II lidze

2009-07-03 | źródło: e-olimpia.com

Wczoraj w Elblągu odbyła się konferencja prasowa, na której prezes sekcji piłkarskiej Olimpii Maciej Romanowski miał przedstawić kibicom sytuację klubu, w związku z pojawiającymi się informacjami o nieprzystąpieniu ZKS-u do rozgrywek II ligi. Niestety po spotkaniu fani nie kryli zdziwienia - na konferencji nie dowiedzieli się niczego nowego. Wiadomo natomiast, że klub otrzyma większe pieniądze za reklamę Specjala na koszulkach oraz że znaleziono kilku nowych sponsorów. To powinno zapewnić start w grupie wschodniej II ligi. Urząd Miasta obiecywał wesprzeć Olimpię finansowo w przypadku awansu do II ligi. Niestety obietnice prezydenta Elbląga, Henryka Słoniny okazały się niespełnione, bowiem klub otrzymał minimalnie większe pieniądze niż do tej pory, co sprawiło, że w budżecie brakowało 40% środków na nowy sezon. Prezes przyznał, że wycofanie Olimpii z II ligi było już niemal przesądzone, ale dzięki wsparciu kilku dodatkowych sponsorów, w przyszłym sezonie Olimpijczycy wystartują w drugiej lidze.

Wiadomo, że zawarta została nowa umowa sponsorska z Grupą Żywiec. Piłkarze Olimpii występować będą z logo Specjala na koszulkach, ale to znajdować się będzie na rękawach, a nie na przedzie koszulek. Kontrakt podpisany został na 12 miesięcy na kwotę wyższą niż w poprzednim sezonie i jest lepszy finansowo od pierwotnie przygotowanego przez Grupę Żywiec. Najbardziej prestiżowe miejsce na koszulkach Olimpijczyków nadal pozostaje wolne. W chwili obecnej jest dwóch chętnych do wykupienia praw do niego. Prezes Romanowski zaapelował również do kibiców o liczne przychodzenie na spotkania swojej drużyny. Zdaniem prezesa frekwencja na poziomie 1,5-2 tys. kibiców na każdy meczu, zapewniłaby klubowi brakujące środki. W czasie konferencji głos zabrał również prezes klubu, Zenon Lecyk, który skrytykował kibiców za próby protestu pod domem prezydenta Elbląga. Słowa wypowiedziane przez Lecyka nie przypadły do gustu fanom, którzy w każdy możliwy sposób walczą o przetrwanie swojego ukochanego klubu. Również na własną rękę prowadząc rozmowy z potencjalnymi sponsorami! Fani zarzucili działaczom opieszałość i czekanie "na łaskę" prezydenta miasta do ostatniej chwili. Fani Olimpii zapowiedzieli, że zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, w najbliższą środę 8 lipca wybiorą się pod Urząd Miasta, gdzie zamierzają protestować przeciwko polityce władz Elbląga, które niespełniły obietnic wobec Olimpii.

A tu link z konferencji : http://www.e-olimpia.com/?action=NewsId&id=1815
Wiem że odbiegam od tematu ale myślę że jest to ciekawe.
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez August 2009-07-07, 8:19 pm

Dwuletni kontrakt podpisał Konrad Koźmiński. 26-letni piłkarz wraca do Sosnowca po pięciu latach przerwy.

W międzyczasie zdążył zagrać m.in. w Ruchu Chorzów, GKS-ie Tychy, a ostatnio w szkockim Peterhead FC. - Ze Szkocji wrócił lepszy piłkarz. Nauczyłem się walczyć - zapewniał Koźmiński.

Bliscy pozostania w klubie są też Michał Filipowicz i Adrian Pajączkowski. - Warunki umowy już uzgodniłem. Nie potrafię jeszcze powiedzieć na jak długo zwiążę się z Zagłębiem. Decyzja powinna zapaść już w środę - mówił Pajączkowski.

Wszystko wskazuje też na to, że w bramce Zagłębia stanie Adam Bensz, który wrócił z wypożyczenia z Odry Wodzisław. - Dzisiaj zdałem sprzęt w Wodzisławiu - zdradził Bensz, który jednak nie chciał w 100 procentach przesądzić o tym, że zostanie w Sosnowcu.

W sparingu ze Szczakowianką trener Piotr Pierścionek sprawdził kolejnych testowanych graczy: Piotra Adamczyka (ostatnio Odra Opole), Marcina Juszkiewicz (Concordia Piotrków Trybunalski), Rafała Dardę i Macieją Batkę (obaj Wisław Kraków) oraz Kamila Guzika z Górnika Jaworzno.

Najlepiej wypadł Juszkiewicz. - Mógłby być alternatywą dla Lachowskiego - komentował Pierścionek, który jednak szuka głównie napastników.

Trener Zagłębia zdradził kilka dni temu, że liczy na młodych piłkarzy Wisły, którzy są na razie na zgrupowaniu pierwszej drużyny. Jednym z nich jest Łukasz Burliga. W Sosnowcu nie ma już Piotra Smolca, którym interesuje się Olimpia Elbląg. Działacze chcą też wypożyczyć Michała Skórskiego (Hetman Zamość?).

Szczakowianka 1 (1)

Zagłębie 2 (1)

Bramki: 0:1 Koźmiński (15.), 1:1 Głośny (28.), 1:2 Darda (50.)

Zagłębie: Bensz (60. Masarczyk) - Strojek (46. Guzik), Marek (46. Białek), Łuczywek (46. Darda) - Filipowicz (46. Ryndak), Dorobek (46. Bodziony), Szatan (46. Cygnar), Lachowski (31. Juszkiewicz), Pietrzak (46. Pajączkowski) - Myśliwy (31. Batko), Koźmiński (31. Adamczyk).
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... lebia.html
August

Postprzez dziejus 2009-07-07, 8:31 pm

Podziekowac Bodzionemu albo Dorobkowi i brac tego Juszkiewicza jak taki dobry.Jezeli dwaj pierwsi maja wazne kontrakty to obnizyc im pensje albo wyslac na urlop postojowy.Tak postepuja prywatne firmy w kryzysie.A przeciez nasz klub to wlasnosc pana Krzysztofa a kryzys jak diabli!!
dziejus

Postprzez August 2009-07-07, 8:34 pm

dziejus napisał(a):Podziekowac Bodzionemu albo Dorobkowi i brac tego Juszkiewicza jak taki dobry.Jezeli dwaj pierwsi maja wazne kontrakty to obnizyc im pensje albo wyslac na urlop postojowy.Tak postepuja prywatne firmy w kryzysie.A przeciez nasz klub to wlasnosc pana Krzysztofa a kryzys jak diabli!!

Prawdę powiedziawszy nie wiem co treneiro widzi w Bodzionym.
August

Postprzez August 2009-07-09, 11:53 am

Paweł Matwiejczuk jest zadowolony ze startu swojej drużyny podczas MP w beach soccerze. Jak się okazuje nie jest to jedyny klub, któremu pomaga, a w przyszłości nie wyklucza także wsparcia dla piłkarskiego Zagłębia.

W niedzielę w Gdańsku zakończyły się Finały VII Mistrzostw Polski w beach soccerze. Team Eta Dąbrowa Górnicza zakończył zmagania na 6. pozycji, co w drużynie przyjęto z zadowoleniem. Usatysfakcjonowany jest także Paweł Matwiejczuk, którego firma jest sponsorem tytularnym klubu. - Chłopcy zrobili wszystko, na co było ich stać. Wiadomo, że w pewnym momencie pojawiły się nadzieje na jeszcze lepszy wynik, ale w żadnym wypadku pretensji mieć nie mogę. Trzeba również pamiętać, że ten zespół powstał przed dwoma miesiącami, wtedy połowa ubiegłorocznego składu została wymieniona - przypomina. - Mam nadzieję, że będziemy się rozwijać. Jeśli w tym roku poziom gry zostanie utrzymany i uda się jeszcze dokonać wzmocnień, to w przyszłorocznej edycji powalczymy o podium. W porozumieniu z miastem myślę o stworzeniu bazy treningowej na Pogorii, tak aby można było się dobrze przygotować - deklaruje Matwiejczuk.

Podczas jednej z rozmów, jaką mieliśmy okazję odbyć podczas pobytu w Gdańsku, pan Matwiejczuk przyznał, że hobbistycznie wspiera nie tylko ekipę beach soccerową. - Pomagam jeszcze jednej z drużyn występującej w Sosnowieckiej Lidze Halowej, a także występującym w niższych ligach piłkarskich Tęczy Błędów i Górnikowi Jaworzno. Ponadto planuję zaangażować się w Pioniera Ujejsce - przyznał dąbrowianin. Skąd takie zacięcie i chęć pomocy sportowcom? - Nasz region, całe Zagłębie Dąbrowskie to jest sportowe dno. Nie podoba mi się to, dlatego staram się działać. Może niektórzy zarzucą mi, że inwestuję w „egzotyczne” sporty, ale to dla mnie nie ma znaczenia. Wolę zapewnić byt jakiejś osiedlowej drużynie i później mieć satysfakcję, że czasu, który spędzili na boisku nie przesiedzieli gdzieś na ławce pijąc piwo - mówi Matwiejczuk.

Właściciel firmy Eta nie zamierza na tym poprzestawać. Stwierdza, iż widząc w jakiej sytuacji jest klub, nie raz myślał o wsparciu dla piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec. - Wielokrotnie chodziło mi to po głowie. Wiadomo, że nie jestem w stanie wyłożyć milionów, ale jakoś zawsze mogę pomóc. Znam pana Piotra Pierścionka, który wcześniej przekonał mnie, abym pomagał Górnikowi Jaworzno. Myślę, że teraz może być podobnie. Ważne jest jak dalej potoczą się losy tego klubu, bo nie ukrywam, że niewiadomych jest tam sporo - przyznaje.

Życzymy wytrwałości oraz sukcesów w prowadzeniu firmy. Gratulujemy godnej naśladowania postawy i wierzymy, że dzięki właśnie takim ludziom, jak Paweł Matwiejczuk zagłębiowski sport znów będzie wielki.
http://www.sportowezaglebie.pl/poza-gra ... e,1,4,1107
August

Postprzez Smazu 2009-07-09, 10:27 pm

Krzysztof Szatan, właściciel Zagłębia rozmawiał w czwartek z władzami Sosnowca o przejęciu klubowych akcji.
- Jestem optymistą. Jest szansa na stabilizację, solidnych piłkarzy i sportowy awans - komentuje właściciel klubu.

Rozmowy będą kontynuowane w najbliższych dniach. - Nie potrafię dziś przesądzić, ile akcji przejmie miasto. Nie wiem też, czy pozostanę właścicielem. Cały czas prowadzę rozmowy z potencjalnymi sponsorami - udziałowcami spółki. Wierzę, że przychylność miasta zachęci ich do zainwestowania w Zagłębie. Kiedyś powiedziałem, że nigdy nie przegrywam. Mam nadzieję, że Zagłębie też będzie takim sukcesem - mówi Szatan, który na razie nie planuje powołania nowego prezesa klubu. Dotychczasowy, Paweł Hytry, podał się do dymisji jeszcze w trakcie rozgrywek. - Czekam z decyzjami personalnymi do czasu aż wyjaśni się przyszłość spółki. Decyzję w tej sprawie mogą już podjąć nowi udziałowcy - wyjaśnia.

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3503 ... omoze.html
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez LucasUSA 2009-07-10, 3:13 am

Nie wierze, nie wierze... Alleluja! Moze rzeczywiscie miasto postanowilo sie powaznie wlaczyc do gry? Szalenstwem byloby budowanie czy nawet myslenie o budowaniu stadionu za 50 eurobaniek w sytuacji, gdy Zaglebie nalezy do prywatnej osoby, bez zadnego wspoludzialu miasta. Ale jako urodzony optymista powiem, ze zbyt piekne, by moglo byc prawdziwe :) .
LucasUSA

Postprzez Smazu 2009-07-10, 9:34 pm

Interia.pl napisał(a):Wisła wygrała 4:0 z Zagłębiem Sosnowiec

Mistrz Polski się rozstrzelał! W sparingowym meczu rozgrywanym na stadionie w Sosnowcu Wisła Kraków pokonała miejscowe Zagłębie 4:0. Bramki dla krakowian zdobyli Piotr Ćwielong, Andraż Kirm, Marcelo i Patryk Małecki. Niebawem to Wisła będzie występowała na tym stadionie w roli gospodarza.

Maciej Skorża, trener Wisły Kraków musi radzić sobie z coraz liczniejszymi kontuzjami w zespole. Urazy leczą obrońcy - Peter Singlar i Arkadiusz Głowacki, niezdatni do gry wciąż są także Rafał Boguski i Łukasz Garguła. Do zdrowia, po wyleczeniu urazu mięśniowego, powrócił Radosław Sobolewski.

Skorża łatał luki w obronie ustawiając w wyjściowym składzie Juniora Diaza na stoperze, a na prawej obronie Wojciecha Łobodzińskiego.

W 18. minucie Wiśle dał prowadzenie Piotr Ćwielong, który na linii szesnastki oszukał zwodem Marka i płaskim strzałem trafił do siatki. Trzy minuty później, Paweł Brożek posłał dobrą piłkę do Słoweńca Andraza Kirma, który wykorzystując swoją szybkość wpadł w pole karne i skierował piłkę do siatki uderzając technicznie, po długim rogu, obok wychodzącego z bramki Bensza.

Po zdobyciu przez Wisłę dwóch bramek tempo meczu nieco "siadło". Zagłębie starało się odgryzać Wiśle przeprowadzając kontrataki głównie tym skrzydłem, gdzie ustawiony był Łobodziński. Cała defensywa Wisły popełniała sporo błędów i niedokładności, czego nie potrafili jednak wykorzystać gospodarze.

Tuż po przerwie Krzysztof Bodziony trafił w słupek bramki strzeżonej przez Mariusza Pawełka. Jednak chwilę później to Wisła podwyższyła prowadzenie - Tomas Jirsak dośrodkował z rzutu rożnego, a zawieszoną na szóstym metrze piłkę bezbłędnie uderzył głową Marcelo.

W 53. minucie Paweł Brożek wyłożył piłkę na prawą stronę Łobodzińskiemu, a ten podał wzdłuż bramki do zamykającego akcję Patryka Małeckiego. Popularny "Mały" na wślizgu wepchnął futbolówkę do siatki.

Zagłębie Sosnowiec - Wisła Kraków 0:4 (0:2)

Bramki:

0:1Ćwielong 18. min

0:2 Kirm 21. min

0:3 Marcelo 48. min

0:4 Małecki 53.min

Zagłębie: Adam Bensz - Pietrzak (58. min - Koźmiński), Lachowski, Bodziony, Marek, Guzik (70. min - Madej), Szatan (58. min - Pajączkowski), Dorobek, Białek, Ryndak, Filipowicz (58. min - Myśliwy)

Wisła: Pawełek - Łobodziński (67. min - Janik), Marcelo (69. min - Zalewski), Diaz, Piotr Brożek (69. min - Burliga), Małecki, Jirsak (67. min - Ćwielong - zmiana powrotna), Sobolewski (46. min - Cantoro), Kirm (69. min - Chrapek), Ćwielong (46.min - Czekaj), Paweł Brożek

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/eks ... 337203,812
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez davidian 2009-07-11, 10:53 am

Sparing Wisły: napór kibiców zmusił do otwarcia bramy :)

http://www.sport.pl/pilka/1,70998,68113 ... dowym.html
davidian

Postprzez KBB 2009-07-11, 12:42 pm

ale 'napierałem' :)
sączyłem pifko pod parasolką i liczyłem, że otworzą
no i udało się :niezle:

po co ten cały cyrk? bali się, że z krakówka przyjadą i będzie nożowanie na budowie zaplecza :idea:
KBB

Postprzez Blajpios 2009-07-11, 7:30 pm

To już zupełnie inną klasę pokazał serwis sports.pl... W artykule pod tytułem "To się nazywa miłość do piłki" można przeczytać:
sports.pl napisał(a):To się nazywa miłość do piłki!
Piłka nożna - Ekstraklasa
11.07.2009 | 13:01
Organizatorzy sparingu Zagłębia Sosnowiec z Wisłą Kraków zapowiadali, że mecz odbędzie się bez udziału publiczności, ale pod presją kilkuset fanów otworzyli bramy - czytamy w katowickiej "Gazecie Wyborczej".
Na trybuny weszło ponad 400 osób - także przypadkowi ludzie, którzy akurat jeździli rowerami po parku.
Zagłębie przegrało z mistrzem Polski 0:4, ale sosnowieccy kibice i tak znaleźli plusy: nowy kontrakt podpisał Arkadiusz Kłoda.
Wiśle zależało na sparingu na głównej płycie Stadionu Ludowego, bowiem już w środę będą na niej rywalizować o awans w eliminacjach do Ligi Mistrzów. (...)

Całość: http://www.sports.pl/ekstraklasa/artyku ... riteParam=
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna