TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Postprzez zbych12 2009-07-09, 10:19 pm

Byłoby dobrze, gdyby pomyślano o takim konstrukcyjnym rozwiązaniu, które umożliwia w przyszłości zwiększenie pojemności do ok 30 tys. bez wielkich nakładów. Kto wie, czy obecnych działaczy Zagłębia nie zastąpią w przyszłości ludzie z wizją i okaże się, że stadionik trochę mały. W Zabrzu chodzi ok 20 tys. to dlaczego nie miałoby chodzić u nas. Oczywiście, że się cieszę i nie jestem malkontentem, tylko wskazuję na takie wariantowe rozwiązania, które się już praktykuje w Europie
zbych12

Postprzez PawełK 2009-07-09, 10:41 pm

Co, jak co ale brakuje mi właśnie w tym projekcie ewentualnej możliwości rozbudowy Stadionu do większej pojemności... u nas w Polsce dopiero zaczynają się pieniądze w piłce... gonimy zachód, bynajmniej staramy się, firmy z czasem zaczną dostrzegać, że przez sport można wypromować markę (są wyjątki), chociaż trzeba też poczekać na naturalną wymianę menadżerów ;-) którzy z młodym, świeżym spojrzeniem zaczną dostrzegać w tym biznes. Jak właśnie pokazał nam zachód da się wypromować markę na sporcie (nawet u nas w kraju dość często spotyka się, że na Ekstraklasę mówi się do tej pory - Orange Ekstraklasa a już od roku nie posiadają oni praw tytularnego sponsora - firma Orange...) i zapewne czerpać z tego tytułu nie małe zyski. Teraz "ograniczając się" bez możliwości rozbudowy do 18 tys. w pewien sposób blokujemy możliwości rozwoju... no chyba, że ktoś myśli, że na obecnym projekcie wcielonym w życie (ciekawe czy to nastąpi) odbywać się będą mecze Młodej Ekstraklasy ;-) chociaż z drugiej strony nie wyobrażam sobie 30 tys. ludzi na meczu z Polonią Słubice (jeżeli miałby teraz wg. projektu powstać większy obiekt)...
PawełK
pyszałek

Postprzez manuel90 2009-07-09, 10:52 pm

Gdy Stadion Krony był budowany to wszystko było tańsze... dlatego "tylko" 50mln zł a nasz ponad 50mln ale euro... /Lepszy zawsze pełny 18 tysięczny stadion niż nie wiadomo ile mogący pomieścić - w połowie pusty... Oczywiście dobrze by było jak by była możliwość rozbudowy o choćby 10tyś miejsc. Chociaż jak dla mnie to i tak bomba... Projekt po prostu zaje*****... może być nawet 18tys... Poszedłbym do Częstochowy i z powrotem na kolanach gdybym miał pewność że powstanie na 100% do powiedzmy 2012 ;D :) :)
manuel90

Postprzez PawełK 2009-07-09, 10:54 pm

manuel90 napisał(a):Gdy Stadion Krony był budowany to wszystko było tańsze... dlatego "tylko" 50mln zł a nasz ponad 50mln ale euro... /Lepszy zawsze pełny 18 tysięczny stadion niż nie wiadomo ile mogący pomieścić - w połowie pusty... Oczywiście dobrze by było jak by była możliwość rozbudowy o choćby 10tyś miejsc. Chociaż jak dla mnie to i tak bomba... Projekt po prostu zaje*****... może być nawet 18tys... Poszedłbym do Częstochowy i z powrotem na kolanach gdybym miał pewność że powstanie na 100% do powiedzmy 2012 ;D :) :)

Już nam historia pokazała... dbaj o kolana :lol:
PawełK
pyszałek

Postprzez romi_k9 2009-07-10, 12:37 am

gdyby to mialo pomoc ,dzien w dzien bym zdrowaski odmawial lecz prawda jest bardziej bolesna zaraz wyskocza z chaslem że za drogi i zgonia wszystko na kryzys.Ale nie ma to tamto ,daje cegielke i troche zaprawy ,tak sie kazdy dorzuci i bedzie nawet 50 tysiecznik :)
romi_k9

Postprzez LucasUSA 2009-07-10, 2:53 am

Mi osobiscie, oprocz pieknej calosci, spodobalo sie podejscie firmy do projektu i ich "filozofia" budowania stadionow, gdzie postrzegaja futbol jako teatr, a "widok na boisko z punktu widzenia indywidualnego kibica jest tak samo istotny jak widzenie i SLYSZENIE kibicow wlasnej i przeciwnej druzyny" (wolne tlumaczenie ze strony projektanta). Pomyslano wiec nawet o akustyce stadionu - pieknie. Mam nadzieje, ze uslysze kiedys "Ooo ZAaaaglebie, Oooo Soosnowiec..." na tym pieknym stadionie.
Bardzo mnie ucieszylo, jak hanysom podskoczyl gul - wystarczy poczytac komentarze na katowickiej Gazecie :lol: :lol: . Uszok nie ma teraz latwego zycia :lol:
Co do wielkosci stadionu - chyba lepiej wypelnione do ostatniego miejsca 18 tysiecy na kazdym meczu (marzenie), niz swiecacy pustkami 30 tysieczny moloch. Ale zgadzam sie z Pawlem, powinna byc jakas opcja rozbudowy.
LucasUSA

Postprzez davidian 2009-07-10, 6:30 am

Pomyliłem się stadion ma kosztować ponad 200 milinów złotych zdecydowanie za wysoka cena, tym bardziej ze górka budowlana się już skończyła i ceny również poszły w dól
davidian

Postprzez zbych12 2009-07-10, 7:10 am

Niech sam projekt kosztuje 0,5 mln. więcej, ale niech koniecznie przewiduje mozliwość rozbudowy.
Zbyt dużo kosztuje, by zamykał dalsze możliwości. Nie należy zapominać, że Sosnowiec to stolica regionu i stadion byłby jego centralną areną, jeśli to przedsięwzięcie wypali. Na razie niech czym prędzej budują na te 18 tys a później się zobaczy. Też pójdę na kolanach do Częstochowy, jakby co :)
Poza tym jeżeli bedzie na nim dobra akustyka i ludziska zaczną przychodzić, to można by organizować wielkie koncerty rockowe i wówczas rozbudowa sama się nasunie. Mogą zaoszczędzić na ping pongu w środku, lub jakiejś ścianie spinaczkowej, ale nie na rozwojowym projekcie.
zbych12

Postprzez Minion 2009-07-10, 7:49 am

Pierwsza wazna sprawa. Nie wiemy jaki nacisk jest w stanie wytrzymac grunt, jak głęboko są wody i jakie są inne geologiczne dane (spoistość,szkody górnicze itp) to moze powaznie blokowac mozliwosc postawienia w tym miejscu wiekszego obiektu (czy np. likwidacji wałów ziemnych). Po drugie podejrzewam ze ilosc miejsca pod trybuny była scisle okreslona (frekwencja zresztą tez) i czynniki 1,2 plus 3 (i 4) dają nam taką a nie inną wielkość. Po drugie: jesli czynniki 1,2,3 nie stanowią bariery to patrząc na projekt widzę możliwość poszerzenia i podwyższenia trybuny o kilka tysięcy miejsc na dodatkowych słupach, czysto teoretycznie rzecz jasna. (bo moze byc to z powodów podanych wyżej kompletnie niemożliwe).
Minion

Postprzez August 2009-07-10, 8:00 am

Słuchajcie, na chwilę obecną naprawdę nie ma się co rozwodzić nad szczegółami. Nie wiadmo skąd będzie na to kasa. A potem kiedy tak naprawdę zaczną cokolwiek robić. A w tym tempie w jakim podchodzi się do modernizacji Ludowego to śmiem twierdzć, że może zobaczę nowy Ludowy na własne oczy jak mnie wnuki z basenikiem na stadion przywiozą. :lol:
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez zbych12 2009-07-10, 10:47 am

Minion napisał(a):Pierwsza wazna sprawa. Nie wiemy jaki nacisk jest w stanie wytrzymac grunt, jak głęboko są wody i jakie są inne geologiczne dane (spoistość,szkody górnicze itp) to moze powaznie blokowac mozliwosc postawienia w tym miejscu wiekszego obiektu (czy np. likwidacji wałów ziemnych). Po drugie podejrzewam ze ilosc miejsca pod trybuny była scisle okreslona (frekwencja zresztą tez) i czynniki 1,2 plus 3 (i 4) dają nam taką a nie inną wielkość. Po drugie: jesli czynniki 1,2,3 nie stanowią bariery to patrząc na projekt widzę możliwość poszerzenia i podwyższenia trybuny o kilka tysięcy miejsc na dodatkowych słupach, czysto teoretycznie rzecz jasna. (bo moze byc to z powodów podanych wyżej kompletnie niemożliwe).

Możliwości techniczne rozbudowy należy zbadać. Dlatego pisałem, że niech to kosztuje dodatkowe 0,5 mln, ale niech będzie zrobione dla spokoju i mozliwości następnych pokoleń.
Co do nadziei, to myślę, że tym razem się uda, bo to by gwarantowało Prezydentowi i ekipie wygraną w wyborach. Poza tym jest duże parcie na stadiony w całej Polsce i nikt nie chce być gorszy. Wieść gminna niesie, że na Ukrainie jest tragicznie i sytuacja może się zmienić z ilością miast w Polsce, a nasz kompleks mógłby służyć jako ośrodek treningowy dla drużyn (ewentualnie) grajacych w Krakowie i Chorzowie, jak było zakładane. No i my kibice musimy ciągle wywierać presję na Górskiego przy każdej okazji, meczy też, aby nie mógł sie wycofać :)
PS
Zapomniałem o kasiorce. Część środków własnych z budżetu miasta, część z kredytów zaciąganych przez miasto, część z Unii i może dołaczą się prywatni udziałowcy jak zobaczą, że coś się dzieje.
Jest szansa i dobry klimat do budowy. Presja z naszej strony i jeszcze raz presja. dziennikarze też się dołączą, zapewniam :)
Edytuj posty :!: // Smazu
zbych12

Postprzez Onslow 2009-07-10, 10:59 am

zbych12 zgadzam się z tobą pozatym w naszym regionie ba nawet w tym pięknym karju mało jest takich obiektów i dobrze by było mieć taki u siebie z dobrym zapleczem a pieniadze są do zdobycia nie ma rzeczy niemożliwych kwestia chęci i reklamy a co do szkód górniczych to też jest do zrobienia popatrzcie na stadion ślaski a niedaleka od niego jest kilka kopalń i jakoś stoi
Onslow

Postprzez mamut17 2009-07-10, 12:26 pm

Projekt fajny...a o rozbudowie do ilustam miejsc byla mowa na samym poczatku... tylko nie orientuje sie jak to teraz wyglada. Jesli ten stadion mialby sluzyc do szkolenia na Euro 2012 to moze z pieniedzy na Euro sypna nam pare groszy :) W koncu ten stadion nie kosztuje tyle co Narodowy i inne tam:P
mamut17

Postprzez CZEKO22I16 2009-07-10, 1:35 pm

Projekt super ale żeby był skończony.Ale i tak mało tych miejsc na taki region jak Zagłębie Dąbrowskie powinno być z 35 tys tych miejsc.
CZEKO22I16

Postprzez Lukasch89 2009-07-10, 1:57 pm

Ale malkonteńci z Was... nie narzekajcie na te miejsca bo i na obecnej pojemności ciężko jest zapełnić na 100%... a wiara, że nowy stadion ściągnie więcej niż 15 tys. nie przemawia do mnie.... może pesymista ze mnie, ale jesli ktoś nie chodzi to mecze, to stadion i tak go nie skusi do tego by iść. Wydaje mi się, że nalezy czekać co dalej będzie, i co miasto planuje wobec tak dużej kwoty... uważam , że jeśli faktycznie ma służyć za placówkę treningową na Euro2012 Unia i UEFA coś sypną...

I przyłączam się do pielgrzymki na Jasną Górę.. prośmy o stadion :D
Lukasch89

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników