Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez patrios91 2010-02-15, 6:00 pm

Tylko co miasto moze dac ? My mozemy promowac miasto,a miasto nas...tylko w jaki sposob ? Banery reklamowe na meczach jesli chodzi o promowanie Sosnowca juz sa...i co dalej w druga strone ? Prostym pomyslem byly by samochody jezdzace po Sosnowcu i innych miastach,zapraszajace na mecze przez glosnik. Ja nie jestem pomyslodawca calego projektu...chyba ze mi zaplaca to mam duuuzo pomyslow w zanadrzu,gdyz mam gleboko rozwinieta wyobraznie :-)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez mayday77 2010-02-15, 6:44 pm

patrios91 napisał(a):chyba ze mi zaplaca to mam duuuzo pomyslow w zanadrzu,gdyz mam gleboko rozwinieta wyobraznie :-)

I wielką wrodzoną skromność 8)

Przestań już pisać,bo większości ludziom nie chce się Twoich wypocin czytać-bez odbioru :twisted:
mayday77

Postprzez patrios91 2010-02-15, 8:11 pm

mayday77 napisał(a):
patrios91 napisał(a):chyba ze mi zaplaca to mam duuuzo pomyslow w zanadrzu,gdyz mam gleboko rozwinieta wyobraznie :-)

I wielką wrodzoną skromność 8)

Przestań już pisać,bo większości ludziom nie chce się Twoich wypocin czytać-bez odbioru :twisted:

Lepsze wypociny niz trociny... 8) Skromnosc na forum...hmmm,tutaj co trzeci uzytkownik pisze ze kibicuje Zaglebiu od 30 lat wiec nie trafiles w sedno sprawy. ;-)
patrios91

Postprzez YOOSHKY 2010-02-15, 8:15 pm

patrios91 napisał(a):Banery reklamowe na meczach jesli chodzi o promowanie Sosnowca juz sa...i co dalej w druga strone ? Prostym pomyslem byly by samochody jezdzace po Sosnowcu i...

Najlepsza dla obu stron jest gra zespołu w najwyższej klasie rozgrywkowej (nie mylić z rozrywkową bo wielu "zawodowych" piłkarzy często myli te dwa pojęcia). Gra w pucharach to największy rozgłos i reklama dla miasta. Jakie korzyści z tego faktu płyną dla klubu chyba nie muszę pisać....

ACHA, na marginesie, nie piszcie do mnie w sprawie filmów bo ja ich nie robię!! Tzn. tych w Hiszpanii.
YOOSHKY

Postprzez August 2010-02-15, 8:55 pm

Moim zdaniem Miasto jako akcjonariusz może dać klubowi bardzo dużo.
Po pierwsze uwiarygodnić spółkę w ewentualnych przyszłych rozmowach z potencjaslnymi sponsorami.
Po drugie - poprzez swoich ludzi we łwadzach - wzmocnić klub organizacyjnie. Poprzez swojego człowieka w zarządzie kreować polityke klubu a poprzez RN nadzorować jego funkcjonowanie. I mam nadzieję, że tak będzie. To nie będzie takie proste dać bańkę z pieniędzy podatników i dać wszelką swobodę prywatnemu akcjonariuszowi.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2010-02-17, 2:37 pm

Co do artykułu "Zamieszanie z akcjami w Sosnowcu" co do jednej rzeczy nie mogę się z całą pewnością zgodzić. Połowa lutego to jest zbyt wczesny termin aby Rada Miejska otrzymała sprawozdanie finansowe za poprzedni rok. A powinna otrzymać sprazodanie zweryfikowane przez nieależnego biegłego. Natomiast jeślii cokolwiek prawdą jest to, że klub stawia warunki, ma nadal zobowiązania, Prezes w takiej chwili (kiedy trzeba zajmować się i szukaniem nowego napastnika oraz wejściem nowego akcjonariusza)jest nadal w Hiszpanii sprwiają, że chyba pozbyłem sie jednak jakiejokwiek resztki złudzeń co do osoby Myster Hytrego. I raczej nie wiążę jakiejś wiekszej przyszłości dobrobytu klubu z tym człowiekiem. A działania (bądź ich sposób ,a także brak w okeślonych kwestiach) stawiają w wątpliwość rzetelność Myster Szatana.
August

Postprzez RRRR18 2010-02-17, 5:36 pm

patrios91 napisał(a):Tylko co miasto moze dac ? My mozemy promowac miasto,a miasto nas...tylko w jaki sposob ? Banery reklamowe na meczach jesli chodzi o promowanie Sosnowca juz sa...i co dalej w druga strone ? Prostym pomyslem byly by samochody jezdzace po Sosnowcu i innych miastach,zapraszajace na mecze przez glosnik. Ja nie jestem pomyslodawca calego projektu...chyba ze mi zaplaca to mam duuuzo pomyslow w zanadrzu,gdyz mam gleboko rozwinieta wyobraznie :-)

Niech tylko coś takiego spróbuje koło mojego bloku przejechać.Od razu informacja do WIOŚ i RDOŚ o naruszeniu art.156 ustawy prawo ochrony środowiska.
Apeluję do adminów - dajcie, jeśli to możliwe patriosowi od razu z 4000 postów.Może już wtedy nie będzie ich tak masowo produkował.
RRRR18

Postprzez August 2010-02-17, 6:01 pm

Chciałbym jeszcze dopowiedzieć, że przkeazywanie kasy w związku z podnoszeniem kapitału jest praktyką najczęściej stosowaną więc i jeszcze z tego nie robiłbym wielkiego hallo. Poza tym ma rację Winiarski mówiąc, że Miasto może się odpowiednio zabezpieczyć określonymi obwarowaniami w statucie (na co oczywiście musi sie zgodzić też Szatan) . Na przykład
August

Postprzez August 2010-02-17, 8:22 pm

ja mam jedno pytanie przede wszystkim do Pana Szatana. W jaki sposób zamierza pozyskać srodki obrotowe na sfinansowanie swoich przedsięwzięć na "górce" :

Dziś został przyjęty projekt uchwały dotyczący przejęcia 49 % akcji klubu sportowego Zagłębie przez miasto Sosnowiec. Głosowanie nad uchwałą odbędzie się 25 lutego, czyli za tydzień w czwartek. Dodatkowo Zagłębie SA planuje wydzierżawić teren od miasta.

Zanim uchwalono projekt doszło do dyskusji, gdyż Zagłębie Spółka Akcyjna stara się o dzierżawę terenu tzw. „Górki Środulskiej”. - Jest to kilkanaście hektarów, które mają pomóc klubowi i służyć mieszkańcom - tłumaczył Kazimierz Górski. - Musimy wspierać się nawzajem - dodał.

Prezes Zagłębia, Paweł Hytry, zaprezentował na mapce planowane inwestycje. Znalazły się tam dwa baseny, kryty i odkryty; hotel i restauracja (dom weselny), squash, tor gokartowy, korty tenisowe, ścianka wspinaczkowa, plac zabaw, wyciąg narciarski, restauracja przy wyciągu, klub narciarski, tor saneczkowy, a także boisko do siatkówki. Oczywiście nie zabrakło parkingów. - Jest to teren dla wszystkich mieszkańców, który może przynieść zysk dla klubu. Nie chcemy wyciągać pieniędzy od miasta, chcemy z pomocą miasta zarobić pieniądze. Stoimy przed historyczną szansą, by wspólnymi siłami pomóc Zagłębiu wrócić do najwyższej ligi. Mamy plany rozwoju, chcemy by klub utrzymywał się z własnych środków, nie tylko z dzierżawy terenu przy górce, tworzymy też korporację taksówkarską. Mając za partnera miasto staniemy się bardziej wiarygodni - przekonywał sternik sosnowieckiego klubu.

Najwięcej wątpliwości miał Karol Winiarski z Platformy Obywatelskiej, między innymi powiedział, iż jeśli specjalistyczna firma nie potrafiła utrzymać górki, to tym bardziej klub sobie nie poradzi z takim wyzwaniem. - Jeśli taka działalność przynosiłaby dochód, to już dawno znalazłby się inwestor - zarzucał radny Winiarski. - My nastawiamy się na całoroczną działalność, a nie tak jak poprzednia firma, która mogła generować zysk maksymalnie przez jeden miesiąc. Atutem tego przedsięwzięcia ma być funkcjonalność przez 12 miesięcy - rozwiewał wątpliwości radnego prezes Hytry.

- Przejęcie przez miasto 49 % akcji to dobra decyzja. Spółka Zagłębie nie ma generować ogromnych zysków, jednak nie może generować strat. Jest wiele osób, które chce wspierać klub, a nie tylko chodzić na mecze - przekonywał radny Maciej Adamiec z Ponadpartyjnej Inicjatywy Rozwoju Sosnowca. - W sprawie górki zgadzam się, że poprzednia firma poślizgnęła się i nie ma możliwości, by tam działała, jednak potencjał tego terenu jest ogromny i nie został on wykorzystany. Jestem przekonany, że aktualny zarząd Zagłębia ma szansę zrobić zysk na tym przedsięwzięciu. Trzeba pamiętać, iż można na ten cel pozyskać środki unijne - dodał.

Po rozmowach na temat górki środulskiej wrócono do tematu przejęcia akcji. Największy sprzeciw zgłosił niezależny radny, Andrzej Jagiełłowicz, który zapowiedział, iż zagłosuje… wbrew sercu, ale na „Nie”. - Kibicuję Zagłębiu już 50 lat i swoim głosem zranię serce, jednak ta spółka nie ma prawa funkcjonować. To nie czas na koło ratunkowe - tłumaczył radny Jagiełłowicz.
- W Zagłębiu nie ma kryzysu, nic się nie wali i nie pali. Wejdziemy na jakiś czas, a gdy znajdziemy sponsorów i wzmocnimy Zagłębie, wtedy mam nadzieję, że prezydent podejmie odważną decyzję o wyjściu miasta z klubu, ale nie mówmy o kole ratunkowym - przekonywał Arkadiusz Chęciński z Platformy Obywatelskiej.

Do najważniejszego punktu spotkania nie dotrwał prezydent, który z powodu licznych obowiązków, musiał opuścić salę. - Nie można opierać klubu na jednym źródle finansowania. Dziś rozpoczynamy temat objęcia klubu patronatem przez miasto. Tak naprawdę największe problemy przed nami, w razie przyszłego awansu do Ekstraklasy, gdyż tam co prawda rosną przychody, ale jeszcze szybciej rosną koszty. Nie mówmy dziś o problemach Gliwic czy Łodzi, tu jest Sosnowiec i Zagłębie - powiedział przed wyjściem prezydent Górski.

W głosowaniu wzięło udział 14 radnych, Karol Winiarski przed nim opuścił salę i tuż po nim wrócił. Za projektem głosowało 10 radnych, 3 się wstrzymało, jeden był przeciw. Głosowanie nad uchwałą odbędzie się w przyszłym tygodniu w czwartek (25 lutego).

Zadowolenia nie kryli przedstawiciele Zagłębia, prezes Paweł Hytry i właściciel klubu, Krzysztof Szatan. - Jesteśmy na dobrej drodze, na którą wszedłem przejmując Zagłębie. Chcemy, by na klub pracowało kilka różnych podmiotów, dlatego chcemy wydzierżawić tereny od miasta (najwcześniej będzie to możliwe 1 kwietnia - wyj. red.). Naszym wspólnym celem jest odbudowanie silnej pozycji Zagłębia i teraz to jest najważniejsze - stwierdził Krzysztof Szatan.
http://www.zaglebie.eu/projekt-uchwaly- ... 2_381.html
August

Postprzez django 2010-02-17, 8:32 pm

Nie oszukujmy się, że środki na takie przedsięwzięcie można pozyskać z innego źródła niż kredyt. Oby tylko nie był wzięty na spółkę, bo z takich zobowiązań Zagłębie mogłoby się nie wygrzebać
django

Postprzez August 2010-02-17, 9:04 pm

Nawet jeśli kredyt miałby byc pod spółkę to co tak naprawdę mogłaby ona mieć na tyle cennego że bank takowy udzieli ? Pewnie gwarantem będzie Miasto.
August

Postprzez Szakal 2010-02-17, 9:41 pm

Mogli od razu wrzucic nowy stadion albo przebudowe (dobudowe) 2 trybun !
Szakal

Postprzez SO_1906 2010-02-17, 11:02 pm

Na torze gokartowym jestem pierwszy !! Co weekend zobowiązuje się być obecnym :-) To jest najlepsze co może być na świecie :)
SO_1906

Postprzez patrios91 2010-02-17, 11:04 pm

SO_1906 napisał(a):Na torze gokartowym jestem pierwszy !! Co weekend zobowiązuje się być obecnym :-) To jest najlepsze co może być na świecie :)

Wole nowy tor motocrossowy.. ;-) ..a juz najbardziej porzadne wmocnienia w skladzie.
patrios91

Postprzez Szakal 2010-02-17, 11:14 pm

A tak juz powaznie dlaczego nie buduja toru F1 ?

Sa to wszytsko ruchy in plus ale dlaczego nic nie robia ze stadionem Ludowym , dlaczego chociaz nie ma kłamliwego zapewnienia, ze prowadzone sa rozmowy w sprawie wykupu terenow itd ?

Co z napastnikiem ? Moze Pierscionek wznowi kariere tylko oponke musi zgubić
Szakal

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna