Legia Warszawa właścicielem Zagłębia Sosnowiec

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Legia Warszawa właścicielem Zagłębia Sosnowiec

Postprzez Adam1906 2013-06-17, 7:21 pm

STACH PL napisał(a):Jak ta cała sytuacja ma się do naszego budżetu
Nie rozumiem treści miasto jako właściciel doda kasy,ale....
Bo usłyszałem prawie same ogólniki jeśli chodzi o pierwszą drużynę i juniorów konkretnie Pani Ago jak pani chce doinwestować Zagłębie(ILE KASY) .Rozumiem że dalej będziecie większym udziałowcem ? , kto prowadzi swój interes to wie o czym pisze.Proszę zaskoczcie mnie pozytywnie!

MOŻE TEN TEKST, A SZCZEGÓLNIE DEKLARACJA MARCINA JAROSZEWSKIEGO, DODA NAM OTUCHY ;-)

Hokej z nowym właścicielem? Piłka nożna odczuje.

Gmina Sosnowiec podpisała umowę z Legią Warszawa. Dzięki niej zyska nasz drugoligowiec, a niewykluczone, że dzięki przejęciu hokejowej spółki, miasto jeszcze bardziej wspomoże piłkarski klub (...)

Z naszych informacji wynika, że już wkrótce piłkarskie Zagłębie może być jedynym klubem "na garnuszku" miasta, bowiem hokej znalazł inwestora, który jest zdecydowany dokonać transakcji. Spółka może mieć właściciela już wkrótce, a zarząd miasta już przygotowuje materiały, które mieliby przegłosowac radni. - Przygotowujemy materiały, gdzie rada gminy będzie wydawała opinię dotyczącą zbycia akcji Zagłębie Sosnowiec S.A. - mówi wiceprezydent.

To daje zielone światło na rozwój zarówno hokeja, jak i piłki nożnej. Celem Zagłębia ma być w tym sezonie awans do I ligi. - Nie da się ukryć, że kontrakty dla tych zawodników, których chcemy, są tak formułowane, że pieniążki i ewentualne granty są w I lidze. Będziemy zawiedzeni, jeśli się nie uda nam awansować i będzie to wielką porażką. Ale można powiedzieć, że Zagłębie będzie grało o awans do I ligi - powiedział nowy prezes Zagłębia, Marcin Jaroszewski.

http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... e,1,4,8305
Adam1906

Postprzez zagłębiakos 2013-06-17, 8:34 pm

Nie wiem , co o tym wszystkim myśleć . Zaczyna mi to wszystko przypominać pamiętną konferencję naszego super prezesa Marka "Lochy" Adamczyka , piekarza i jego kolegi, wtedy też padały wielkie słowa o wielkim Zagłębiu itp jak się skończyło wszyscy wiemy. Legia potrzebowała ośrodka na zgrupowania przed meczami z drużynami z południa Polski i je ma . A my ? jak zwykle nic. Czyli nic się nie zmieniło i wygląda na to że długo się jeszcze nie zmieni.
zagłębiakos

Postprzez August 2013-06-17, 9:21 pm

Akademia piłkarska i szkolenie młodzieży fajna rzecz, ale Zagłębiu potrzeba źródeł finansowania.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez roxy 2013-06-17, 11:28 pm

dobrze August piszesz.Wszystko fajnie,współpraca z Legią jak najbardziej,ale problem pozostał.Brak kasy.Prezes nowy,problemy stare i dalej na garnuszku miasta,za dużo,żeby umrzeć,za mało żeby żyć.Kilka tygodni i zobaczymy czy szumnie zapowiadany atak na pierwszą ligę,będzie miał oparcie w realiach,czyli wzmocnieniach i kasie.
roxy

Postprzez System CWKS 2013-06-19, 10:03 pm

Bracia!
Mam nadzieję,że nie będziecie mieli mi za złe,że pozwolę sobie włączyć się do dyskusji...

Patrząc na Waszą sytuację braterskim okiem z boku...
Macie zajebisty potencjał żeby stać się potęgą w szkoleniu młodzieży w swoim regionie i okolicach. Tereny do trenowania o których potencjale nawet nasz prezes wypowiadał się w samych superlatywach.
Co zyskujecie?
1.Nie znoszę wpychania anglielszczyzny do Naszego Języka,ale to najlepiej odzwierciedla sens... "know how" - co by nie mówić,ale Akademia (L)egi jest zdecydowanie najlepsza w Polsce. Po co wyważać otwarte drzwi? Dostaniecie na tacy gotowe rozwiązania, opiekę nad przebiegiem wprowadzania szkolenia,etc.
2.Baza dla (L)egii przy wypadach na Południe... Ktoś na naszym forum wyliczył,że w ciągu jednej rundy będziemy z niej korzystać nawet do 6 razy. Zrozumiałym jest,że będzie (L) zależało żeby warunki tam panujące były mozliwie najlepsze. Niewątpliwie przyciągnie to ze sobą rzeszę dziennikarzyn,scoutów,etc. Poza tym w chwili obecnej w (L)egii jest kilkunastu Reprezentantów (różnych krajów i różnych szczebli)... Dla chłopaków trenujących w grupach młodzieżowych podglądanie treningów takich pilkarzy daje niesamowitą motywację do wkładania serducha do każdego treningu.
3.Wobec tego,że nasze rezerwy nigdy nie będą mogły grać wyżej niż II liga (L)egii będzie zależało żeby Zagłebie grało w jak najwyższej lidze i jak najlepiej się da. Coza tym idzie pewnie pomogą w zorganizowaniu profesjonalnego marketingu i w zalezieniu sponsorów.

Jedyne w czym rozumiem Wasz niepokój i sam jestem ciekaw jak to będzie rozwiązane to sytuacja kiedy któryś z Waszych wychowanków będzie wybijał się ponad przecietność i (L) chętnie widzialaby go u siebie. Jestem przekonany,że jakoś to jest zapisane w Naszej Umowie,ale...nie dotarłem do jej szczegółów. Z drugiej strony, z całą braterską miłością i szacunkiem, jest to melodia przyszłości. Zanim do tego dojdzie to (L) będzię dawała sporo od siebie.

Trochę się rozpisałem...
Przepraszam i pozdrawiam.
System CWKS

Postprzez Tomcjo 2013-06-20, 10:25 am

System CWKS fajnie ze sie włączyłeś do tematu . Nasze obawy nie sa zwiazane z Legia ale z naszymi wlodarzami miasta i klubu . Udowadniaja ze nie sa w stanie podjac wyzwanie . Tkwia w starej epoce . Nie rozumieja co sie dzieje we wspolczesnej Polsce . No i na boisku gra 11 . Dobry trener wykorzysta maksymalnie 16 , 18 . Jesli mlodych legionistow bedzie czterech to ok . Jesli 10 to w druzynie beda kwasy . Co odbije sie na wyniku sportowym i finansach . Wszystko bedzie mozna dopiero ocenic po praktycznym przetestowaniu bo teorie zawsze sa piekne . Jesli bedzie to dzialalo to nie bedzie ani jednego krytyka . Jak to nie wypali to moze sie nawet skonczyc rozwiazaniem klubu . I dlatego tak nerwowo .
Tomcjo

Postprzez System CWKS 2013-06-20, 4:43 pm

Tomcjo napisał(a):Nasze obawy nie sa zwiazane z Legia ale z naszymi wlodarzami miasta i klubu . Udowadniaja ze nie sa w stanie podjac wyzwanie . Tkwia w starej epoce . Nie rozumieja co sie dzieje we wspolczesnej Polsce .

Jak sami dobrze wiecie u nas też z włodarzami k(L)ubu ciekawie nie było. Może nawiązanie współpracy i przejęcię kultury marketingowo biznesowej od obecnego naszego prezesa i "Żewłaka" może być wartością dodaną tej umowy.

"No i na boisku gra 11 . Dobry trener wykorzysta maksymalnie 16 , 18 . Jesli mlodych legionistow bedzie czterech to ok . Jesli 10 to w druzynie beda kwasy . Co odbije sie na wyniku sportowym i finansach ."

Z tym się zgodzę. Pewnie na początku może z tym być różnie, ale z czasem jak Wasza Akademia zacznie przynosić plony to siłą rzeczy będzie coraz więcej wychowanków.
Z drugiej jednak strony (L) będzie też dawała młodych do innych klubów (już jest współpraca z Dolcanem, ma być z Piastem, a i do masy innych są wypożyczenia),a znowu nie przesadzajmy,że tylu super utalentowanych chłopaków "produkuje". Wydaje mi się,że będzie to funkcjonować na zasadzie,że to Wy będziecie mieli pierwszeństwo w wyborze zawodników. Takową przynajmniej mam nadzieję.

Reasumując... Zmiany zawsze są ryzykowne i nerwowe,ale z drugiej strony "kto nie ryzykuję ten nie wygrywa".
Biorąc pod uwagę to czym sam piszesz (inna epoka i zamknięcie umysłów na zmiany) to kontakt z (L) nie może,ale musi zmienić ich myślenie o Zagłebiu. Mając szansę na rozwój,naukę i zarobienie kasy trzeba by być naprawdę skończonym idiotą żeby to spieprzyć.

Mocno wierzę,że ta WSPÓŁPRACA (a nie pasożtnictwo) przyniesie same pozytywy:
1. profesjonalizm w zarządzaniu Klubem i w kontaktach z Miastem
2. stały wzrost poziomu sportowego
3. częstsze okazję do wspólnych spotkań / imprez, etc. :)
System CWKS

Postprzez KlaudiaZS 2013-06-23, 12:46 pm

Nie zostaje nic, tylko poczekać i przekonać się czy te wszystkie wielkie plany, albo chociaż część z nich, zostanie zrealizowana. Jeżeli WSZYSCY zamieszani w tą akcje mają czyste zamiary to dano nam wielką szanse. ;-)
KlaudiaZS

Postprzez monti70 2013-06-25, 8:54 am

Patrząc na całą sytuację z boku i na chłodno a ja z takiej właśnie perspektywy ją oceniam, wnioski raczej nie są trudne do wyciągnięcia. Po likwidacji ME Legia szuka miejsca dla swoich rezerw. Rozwiązaniem jest znaleźć biedny klub na poziomie np. II ligi kupić go i tam ogrywać rezerwy. Dodatkowo dochodzi do tego że klub ma całkiem solidne zaplecze do szkolenia młodzieży więc interes wydaje się całkiem sensowny. Miasto tez jest chętne pozbyć się balastu. Wyłożenie około 3-4 milionów na utrzymanie klubu na tym poziomie to dla Legii interes, który się bilansuje. Takie przecież były pierwsze medialne przecieki. Obawiając się jednak reakcji kibiców zresztą z racji przyjaźni także kibiców Legii wybierają oficjalnie opcje łagodniejszą. Moim zdaniem ta kurtuazja jest zupełnie zbędna bo w obecnej sytuacji przekształcenie Zagłębia w rezerwy Legii to i tak najlepsze co może nas spotkać. W obecnym układzie to i tak za tą zasłoną dymną wyjdzie na jedno , "wypożyczeni" piłkarze Legii będą bezpośrednio lub przez jakiegoś "sponsora" na garnuszku Legii. Co lepsi będą w naturalny sposób iść "w górę". Zagłębie będzie zapleczem Legii gdzie będzie szkoliła się młodzież i ogrywały rezerwy. Dla mnie i tak ok, lepsze to niż przejęcie przez jakąś Wisłę czy inny klub lub całkowity rozpad ze względu na brak finansowania. Ja i tak najlepiej wspominam czasy BAT (wiem nie wszyscy mają dobre zdanie na ich temat) gdy graliśmy wychowankami awansując co drugi sezon z najniższych klas rozgrywkowych w sumie do 2 ligi. Inna sprawa ze to czasy gdy wyniki nie były ustalane na boisku.
monti70

Postprzez django 2013-08-12, 5:28 pm

Legia Warszawa już korzysta ze współpracy z Zagłębiem Sosnowiec

Łukasz Moneta, wychowanek LKS-u Brzezie zadebiutował w drugiej drużynie Legii Warszawa.

19-letni Moneta pochodzi z Raciborza i gra na lewym skrzydle. Dotąd reprezentował LKS Brzezie, Unię Racibórz, LKS 1908 Nędza, a ostatnio LZS Leśnica.

Latem miał szansę na angaż w Zagłębiu Sosnowiec. Klub ze Stadionu Ludowego rekomendował go jednak ściśle współpracującej z Zagłębiem Legii. - Można powiedzieć, że przesłano mnie do centrali - uśmiecha się zawodnik.

Serwis Legia.Net odnotowuje, że Moneta jest jedynym nowym piłkarzem, który tego lata przyszedł do rezerw z innego klubu

Pomocnik ma już za sobą występ w nowych barwach. Moneta zagrał w podstawowym składzie w meczu z GKS-em II Bełchatów (1:0).
http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1 ... ebiem.html

Fajnie, że Legia Warszawa już korzysta ze współpracy z Zagłębiem Sosnowiec. Mam nadzieję, że Zagłębie Sosnowiec wkrótce zacznie korzystać ze współpracy z Legią Warszawa. A te słowa o centrali brzmią fatalnie, nawet jeśli są tylko wyrazem błyskotliwego poczucia humoru grajka Monety.
django

Postprzez Anakin 2013-08-26, 11:13 am

Na razie to wygląda tak że Zagłębie jest czy też ma być zapachajdziurą dla legijnych grajków ktoych stołeczny klub nie zdoła w danej rundzie upchac w wyższych ligach
Anakin

Postprzez MrCricket 2013-08-26, 6:33 pm

Nie mam nic przeciwko, żeby Legia upychała u nas swoich grajków. W Legii rywalizacja na każdej pozycji jest ogromna i dla niektórych samo pojawienie się w protokole meczowym jest sukcesem. Ale patrząc na poziom tych kopaczy, którzy do nas niedawno trafili ciężko być optymistą. Nawet w tej lidze niewiele wnoszą do gry i nie przerastają umiejętnościami naszych wychowanków.
MrCricket

Postprzez August 2013-09-04, 8:25 pm

Widzę, że "Głos Tel-Awiwu" wykazuje wieksze zainteresowanie działalnością Legii w zagłębiu niż naszym klubem:

Nabór do piłkarskich grup młodzieżowych Zagłębia Sosnowiec odbędzie się pod okiem fachowców z warszawskiej Legii. Trenerzy liczą na wysyp talentów na miarę Rafał Wolskiego czy Dominika Furmana

44-letni Jarosław Wojciechowski to były piłkarz stołecznego klubu. W akademii Legii był koordynatorem grup gimnazjalistów. Teraz jest odpowiedzialny za całe szkolenie dzieci. i młodzieży w Zagłębiu Sosnowiec, które ma się odbywać według standardów Legii. To efekt podpisanej niedawno umowy o współpracy między dwoma zaprzyjaźnionymi klubami.

- Na pewno nie traktuję pracy w Sosnowcu, jak zesłania. Czuję się tu bardzo dobrze. Mnogość wyzwań tylko mnie nakręca do pracy - mówi nowy koordynator szkolenia dzieci i młodzieży w Zagłębiu, który jest pod wrażeniem tutejszej bazy treningowej. - Wiele klubów może jej pozazdrość. Legia. także - dodaje.

Wojciechowski jest już po pierwszych spotkaniach ze szkoleniowcami grup młodzieżowych w Zagłębiu. Na razie nie chce oceniać ich pracy.

- Do grudnia są nietykalni. Tylko od nich zależy, czy będą w stanie sprostać standardom, jakich oczekujemy. Wiem, że nie jest im łatwo. Często pracują na dwóch, trzech etatach. Największe słabości to organizacja treningu, brak dokumentacji i przejrzystych planów na przyszłość - punktuje Wojciechowski.

W Sosnowcu zdarza się też, że trzydziestoma zawodnikami opiekuje się na treningu tylko jeden szkoleniowiec. - Musimy to wszystko przeorganizować - przyznaje Marcin Jaroszewski, prezes klubu.

Koordynator spojrzał też krytycznie na młodych piłkarzy Zagłębia. - Nie chcę generalizować, ale spotkałem już graczy, którzy mają w głowach bałagan. Podczas zajęć brakuje im koncentracji. To dobrze nie wróży - mówi.

Ważnym wydarzeniem w życiu klubu ze Stadionu Ludowego będzie nabór do grup młodzieżowych (od rocznika 2007 do 2001), który odbędzie się 28 i 29 września w godzinach 10-16.

Legia podobny nabór organizuje w połowie września, o miejsce w akademii stara się wtedy kilkaset dzieci. Trenerzy młodzieżowych grup Zagłębia będą oglądać go z bliska.

- Nabór w Sosnowcu również odbędzie się pod okiem fachowców z Warszawy. Zależy nam na jakościowym skoku. Docelowo chcemy mieć dwie silne grupy w każdym roczniku - podkreśla prezes Jaroszewski.

Wojciechowski liczy, że w przyszłości Zagłębie będzie szkolić zawodników na miarę wielkich talentów z Legii: Rafała Wolskiego, Michała Żyro i Dominika Furmana. - 1992 to był złoty rocznik Legii. Będziemy mocno pracować na to, żeby w przyszłości takie same perełki wyławiać także w Sosnowcu. Zagłębie ma stawiać na wychowanków - kończy.

http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1 ... __jak.html

Klub ze Stadionu Ludowego ma świetnego fachowca od motorycznego przygotowania piłkarzy, ale ten nie może pracować z... sosnowiecką młodzieżą.
Zagłębie po podpisaniu umowy z Legią Warszawa. będzie szkolić dzieci. i młodzież według rad i prawideł stołecznego klubu. Te oczywiście zakładają pomoc i opiekę dla młodych piłkarzy ze strony specjalisty od przygotowania kondycyjnego.

W Zagłębiu taką osobą jest doktor Paweł Ryngier. Co ciekawe akurat ten trener z młodzieżą z klubu z Kresowej pracować nie może. - To fakt. Paweł Ryngier współpracuje również z prywatną szkółką piłkarską, a umową jaka go z nią wiąże wyklucza pracę. z dziećmi także w Zagłębiu - wyjaśnia Marcin Jaroszewski, prezes drugoligowca.

Sosnowiecką młodzieżą zajmie się więc Bartłomiej Grzelak - dotąd związany z Akademią Legii Warszawa.. - To świetny fachowiec i sprawdzony człowiek. Zagłębie może na tej współpracy tylko zyskać - zapewnia Jarosław Wojciechowski, koordynator szkolenia w sosnowieckim klubie.

http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1 ... owiec.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez roxy 2013-09-05, 12:22 am

no postęp.Pan Jaroszewski stwierdził, że trzydziestoma zawodnikami zajmuje się 1!!! trener.Szkoda,że Pan Jaroszewski podczas tej rozmowy nie poinformował tak spragnionych kibiców Zagłębia info o klubie i jego kondycji?!Jednak ,jak się okazuje, gdzieś tam Prezes zabiera głos.
roxy

Postprzez novack 2013-09-05, 2:21 pm

Patrząc na "efekty" pracy pana Ryngiera w postaci kontuzjowanej połowy kadry seniorów Zagłębia, wypada się cieszyć, że nie zajmie się też naszymi juniorami.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna