ELANA Toruń - ZAGŁĘBIE, sobota 03.11.2012r. godz.14:00

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: ELANA Toruń - ZAGŁĘBIE, sobota 03.11.2012r. godz.14:00

Postprzez jackie57 2012-11-04, 7:48 pm

O żadnym awansie nie może być nawet mowy. Nie z tą organizacją, motywacją i umiejętnościami.
jackie57

Postprzez August 2012-11-04, 8:06 pm

RUDI napisał(a):August ale przecież tu nie chodzi tylko o to że awans się "oddalił" ,chodzi o to że można przegrywać z drużynami "niby lepszymi" "potencjalnymi pierwszoligowcami ",ale do cholery z drużyną która w 14 meczach zdobywa 1 bramkę?

Jaki klub i własciciel takie i grajki. Nie zdziwiłbym się gdyby się okazało, że celowo przegrali. Nie łudzę się, że ich cokolwiek obchodzi, że ktoś przejechał taki szmat drogi by oglądać coś takiego.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez jackie57 2012-11-04, 8:21 pm

Z całą pewnością nikt nie bierze pod uwagę wysiłku kibiców.
jackie57

Postprzez arek 2012-11-04, 10:32 pm

Zgadzam się z kolegą Strooś. To co dzieje się w Sosnowcu od wielu lat to równia pochyła i winię za to władze miasta czemu dawałem już wyraz w poprzednich postach. Jedno z największych miast w Polsce które nie potrafi powstrzymać przed upadkiem najbardziej utytułowanego klubu siatkarskiego, które nie potrafi pozyskać żadnych funduszy na wybudowanie obiektu sportowego, nie potrafi znaleźć sponsora wsród firm działających w strefach ekonomicznych dla tych kilku klubików które jeszcze pozostały.
Ja przestałem zaszczycać swoją obecnością te łamagi biegające po boisku i nie postawię mojej stopy na Ludowym dopóki nie będzie awansu. Potrafili w Bielsku, w Dąbrowie od zera, potrafili w Gliwicach jakiś klubik bez tradycji, w Chorzowie, w Zabrzu i we Wrocławiu z którym graliśmy w trzeciej lidze i potrafili w Bydgoszczy która była gdzieś na samym dnie a w Sosnowcu żyje się tylko tradycją. Tak tradycja jest ważna - pamiętam rok w którym mistrza zdobywali: koszykarze, hokeiści, piłkarki Czarnych, piłkarze Zagłębia walczyli o puchary a Niwka grała w II lidze. Tylko co z tego zostało? Miasto nie ma odwagi żeby uwalić ostatnie dwie drużyny które pozostały i udaje tylko że się nimi opiekuje a tymczasem to jest utrzymywanie klubów w stanie śpiączki i nie mam tutaj żalu do Chęcińskiego na którym niektórzy się wyżywają bo to nie on do tego doprowadził a jedynie zastał taką sytuację po latach demontażu sosnowieckiego sportu.
arek

Postprzez pyla 2012-11-05, 12:19 am

jackie57 napisał(a):O żadnym awansie nie może być nawet mowy. Nie z tą organizacją, motywacją i umiejętnościami.
To Łajzy są i tyle :czerwona:
pyla

Postprzez Cygan 2012-11-05, 8:30 am

arek napisał(a):ylko co z tego zostało? Miasto nie ma odwagi żeby uwalić ostatnie dwie drużyny które pozostały i udaje tylko że się nimi opiekuje a tymczasem to jest utrzymywanie klubów w stanie śpiączki i nie mam tutaj żalu do Chęcińskiego na którym niektórzy się wyżywają bo to nie on do tego doprowadził a jedynie zastał taką sytuację po latach demontażu sosnowieckiego sportu.

Chęciński był podany jako przykład karierowicza na zgliszczach Sosnowca i jego sportu ....
Cygan

Postprzez django 2012-11-05, 11:22 am

Może tu jest pies pogrzebany?

Na ostatniej sesji Rada Miejska przyjęła uchwalę ws. zmian budżetu miasta na 2012 r., w tym zwiększenia wydatków majątkowych z tytułu objęcia akcji Zagłębia S.A. (piłka nożna) o 500 tys. zł i Zagłębia Sosnowiec S.A. (hokej) o 700 tys. zł.

Według informacji uzyskanych przez sosnowiec.info.pl, pierwsza transza środków z tytułu dokapitalizowania zostanie przekazana do obu spółek w przyszłym tygodniu.
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,22156

A pod tekstem w komentarzach dyskusja z udziałem naszego ulubionego radnego Karola W. Zacytuję fragment jego wypowiedzi z dedykacją dla wszystkich zwolenników myślenia "ma być awans i c***":

Kilka tygodni temu został powołany zespół, który ma określić zasady dalszego finansowania sportu zawodowego. Nie jestem członkiem tego zespołu. Z tego co wiem odbyło się do tej pory jedno spotkanie, które nie przyniosło większych efektów. Kluczową sprawą będzie oczywiście wysokość finansowania w roku 2013 - projekt budżetu pojawi się za dwa tygodnie. Przypuszczam, że pieniędzy starczy na spłatę starych długów i dokończenie obecnego sezonu. I to jest prawdziwy problem, ponieważ racjonalne zarządzenie wymagałoby zamknięcia interesu po zakończeniu rozgrywek. Ale na to nikt się nie zdecyduje (już za dwa lata wybory). Skończy się na ponownym zadłużaniu spółek i kolejnych kroplówkach. Jeżeli będzie nas na nie stać, a z tym może byc problem o wiele większy niż w tym roku.
django

Postprzez RUDI 2012-11-05, 1:10 pm

Sir napisał(a):Bilety na Polkowice za free, a koszty pokryją piłkarze?

-> http://zaglebie.eu/ruszyla-przedsprzeda ... _2303.html

Ruszyła przedsprzedaż biletów na mecz z KS Polkowice - Tu masz odpowiedź .

Ceny biletów:

Trybuna kryta: 10 zł.

Trybuna otwarta 6 zł

Cały czas mnie śmieszy to określenie "trybuna kryta" przed słońcem tak ,ale jak przed deszczem było widać na meczu z Turkiem (ale i tak 10 zł.za możliwość obejrzenia meczu na stojąco nie jest ceną wygórowaną ;-))
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez django 2012-11-05, 2:58 pm

Osobiście nie liczyłem na żadne kary finansowe dla grajków. Liczyłem na to, że w poniedziałek na oficjalnej przeczytam oświadczenie w formie przeprosin za blamaż w Toruniu podpisane przez Zarząd i może także RN. Byłby to nic nie kosztujący, a na pewno pozytywny marketingowo gest w stronę kibiców. Niestety, jak już wielokrotnie było powiedziane klubem kieruje osoba, która w rozwoju mentalnym zatrzymała się w czasach drewnianych ławek na stadionie i saturatora ustawionego przed "Muzą". Przyszedł poniedziałek i zamiast przeprosin na oficjalnej mamy cennik. Przekaz jest prosty: KIBICU, MAMY CIE W DUPIE! Za to otworzyli trybunę otwartą. Pomysłodawcy gratuluję inteligencji. Już widzę te tłumy na Polkowicach po kompromitacji w Toruniu. Niedługo przelew z Miasta, to co się będziemy pierdolić, jest kasa to wydajemy. Jak się skończy to znowu polecimy na żebry pod urząd.
django

Postprzez Adamek182 2012-11-05, 6:02 pm

Ja nie bardzo rozumiem was panowie. Pierwsze-Baczyński. OK. Zajebiscie,uratuje to co spierdolili inni. Wow. Teraz odwrót o 180 stopni. Pilką ządzi zacofany gość. I jazda. Najpierw ...Uuuuu otwarta trybuna jest zamknięta,jak można -kto to wymyślił!! Trzeba otworzyć!!! Usłuchali? Otwarli! Uuuu,na ch&j otwierali? Znowu źle....nie będe chodził bo jest otwarta. Zrozumcie jedną rzecz. Dla kogos z tamtąd,z fotelików żadzących,i kto zagląda(o ile) na to forum nie ma indywidualności. Jesteśmy zlepkiem tworzącym bydło które pisze liścik. I w tym liściku raz chcemy tak, a następnego dnia zupelnie inaczej.
Co do Django(nieco wyżej)to doszły mnie słuchy że w przerwie zimowej albo na przyszły sezon przygotowane sa kontrakty dla młodych chłopaków(czyt. chcących niewiele za grę)z regionu więc oszczędzania ciąg dalszy. Nie mówię że to źle bo przynajmniej jeden z tych młodych według mnie powinien grać już od początku tego sezonu w Zagłębiu i zdobywać doświadczenie. Bardziej chodziło mi o potwierdzenie twojego posta.
Adamek182

Postprzez RUDI 2012-11-05, 8:23 pm

Adamek 182 tu chyba nie chodzi tylko o to "że kibic zmienny jest" tylko do ludzi dociera coraz więcej i mogą odczuwać jakiś żal jak się ich traktuje ,klub i zespół gra dla kogoś a nie tylko po to istnieje żeby dać pracę jakiejś grupie ludzi i aby łykać kasę z miasta .To chyba nie są oszczędności jeżeli kontraktuje się młodych piłkarzy(chwała za dawanie szansy wychowankom) z regionu a jednocześnie zatrudniając nowych ludzi w administracji (vice prezes -jakie efekty? nikt się nie chwali ,asystent trenera ? )Czy nie widzisz różnicy kiedy trybuny były otwarte na "żądanie" kibiców, a obecną sytuacją? Rzeczywiście jest chyba tak jak pisze django ,czas się zatrzymał ,może z małą poprawką ludzie mają większa możliwość "patrzenia na ręce" i możność krytyki bez konsekwencji ;-) .

Podam Ci mały przykład jak można sobie wyrobić zdanie o zarządzaniu klubem przez obecne władze opierając się tylko na dostępie do internetu .

Ochrona-
Jak podaje klub otwarcie całego obiektu (stadionu) to koszt ok.40 tyś.
"każdy mecz organizowany z ograniczona ilością widzów obniża koszty organizacji spotkania (głównie ochrony) daje klubowi oszczędności rzędu 20 tysięcy zł." słowa Prezesa .
Koszt wynajęcia według cennika w internecie jednego ochroniarza z firmy (gdzie jest podane pracownik ochrony imprez masowych ) to ok.40-50 zł za godzinę .
Liczmy czas pracy owego pana to 4 godz.? co daje200 zł za dniówkę
Przy otwartym całym stadionie (nieważne chyba ile sprzedano biletów ) ochroniarzy musi być tyle ile mogło by być ludzi tzn. 6 tyś /67 ochroniarzy (chyba dobrze liczę według ustawy o imprezach masowych)
A więc 67 x 200=13400 to są koszty ,mogą być jakieś różnice .
40000 - 13400 =26600 na co "idzie" reszta ?
Jeszce można odliczyć "upust" za długo terminową umowę .
Ale może popełniłem jakieś błędy :redface:
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez Adamek182 2012-11-05, 9:22 pm

Prawda, ale policzyłeś samych "roboli",a zawsze jest grubas który zgarnia większość. Nie wnikam w to jak się dzielą pieniądze przy tych inwestycjach bo wiedzy w tym temacie nie mam. Wiem ze Kryta się nie zapełnia a na otwartej jest nieco ponad pół sektora. Więc wydaje mi się zbędne wydawanie tych dodatkowych 20 tyś. Ale takie moje zdanie. Nie powiem,pierwszy mecz po otwarciu "otwartej" przy światłach zrobił atmosfere i na bank pomógł w zwycięstwie ale kibice potrafią przy tych wynikach zmobilizować się na jeden taki meczyk(wystarczy poczytać to forum-"moja noga na ludowym już nigdy.....bla bla bla"). W normalnym klubie inwestowanie w młodych graczy to podstawa,ale mi tu pachnie odmłodzeniem i sporym zminimalizowaniem wydatków na pensje dla grajków. Ale co do tego to zobaczymy jak się sprawy potoczą,bo jeżeli chodzi o wpuszczenie do składu dwóch czy trzech młodych od nas to jestem jak najbardziej za,ale jeżeli przyjdzie ich szóstka w miejsce najwięcej zarabiających(osobiście też bym był za bo to przynioslo by kożyści na przyszłość)to śmierdzi tu sporym pogorszeniem wyników a miejsce Zagłębia jak każdy wie jest duuużo wyżej. Patrząc na naszych młodych,i zerkając na ich najwyższą formę to skład był by rewelacyjny na tą lige. Przypomnijcie sobie szczytowe momenty ich formy(swoją droga co się z nimi stało): Marek,Białek,Strojek,Ryndak,Pietrzak,Cyganek,Domański,Szatan,Wściubiak,Grunt. W ich najwyższej formie myślę że dali by radę niejednej drużynie-specjalnie dałem tylko grajków z ostatnich sezonów.
Ale troszkę się rozpędziłem....i odbiegłem od tematu.
Że kibic zmienny jest też rozumiem,ale jeżeli chcemy być słuchani,musi mówić jednym głosem. A z tym ciężko.Jednym głosem, i po kibicowsku...tak na Pełnej Ku%$wie!!Że tak powiem. Pozdrawiam.
Adamek182

Postprzez pyla 2012-11-05, 10:56 pm

Ja jestem zwolennikiem teorii MA BYĆ AWANS , naprawde tak dużo wymagam ? Jaki jest sens bycia kibicem jezeli z góry mam być przygotowany że go nie będzie ? Rywalizacja sportowa to osiągnięcie jak najlepszego wyniku i tego wymaga kibic przychodząc na stadion . Zaraz ktoś napisze że uzyskując awans nie podołamy organizacyjnie i finansowo w 1 lidze , jeżeli tak by miało być / nie siedze w temacie/ to nikt nam 1 miejsca w grupie i satysfakcji sportowej nie odbierze a do rozgrywek w wyższej lidze nie musimy przystępować z w/w powodów oddając miejsce następnej drużynie. Dlatego myśle że teorie spiskowe że celowo przegrywają są nieprawdziwe. Prezes ROWu też coś majaczył ze nie stać ich na awans- więc pytam co oni robią na czubie tabeli, przecież wystarczy przegrać pare meczy i po problemie :-) Wg. mnie zmiana trenera jest niezbędna / w przerwie zimowej/ Wyrobek to taki dobry wujek , przytuli, poglaszcze ,i tradycyjnie pogratuluje przeciwnikowi zdobycia 3 pkt.sankcji żadnych. Zarzad zachowuje się tak jkby nic się nie stało zapewne wychodząc z załozenia że jak się o czymś nie mowi to tego czegoś nie było. Polityka transferowa/ jeżeli taka jest/beznadziejna , stan kadry katastrofalny wystarczy że braknie 2-3 zawodników i nie ma drużyny . Jak można poprawić finanse klubu serwując kibicom taką żenade i oczekując poprawe frekwencji na stadionie, a to wiąze się z wpływami z biletów ? Nie wiem czy będe na meczu z Polkowicami, chyba tak bo taki jestem nie poprawny optymista i nadal wierze że może się coś poprawi i na wiosne będzie o co walczyć. Bardzo chciałbym aby po ostatnich 2 meczach nie pisać że to łajzy grały.
pyla

Postprzez Tomcjo 2012-11-05, 11:05 pm

Dzisiaj niejaki Boruc nie znalazł się w składzie Southampton na mecz wyjazdowy z West Bromwich Albion . I wcale nie zdziwie sie jezeli juz do końca roku nie zagra a w okienku zimowym straci prace . I co to ma wspólnego z Zagłębiem ? A no to że pan Burac rzucił butelką w kibiców . I nie ma znaczenia ze tamci go obrażali . ON RZUCIŁ BUTELKA W PRACODAWCE . Nie sponsor , nie prezes a kibic jest najwazniejszy w kombinacie pilkarskim uczestniczacym w rozgrywkach Premier Ligue . Bo ten biznes polega na sprzedawaniu emocji i zabawy kibicowi . Bo na tym polega zawodowstwo a nie na milionach funtów na koncie . Czy władze miasta i Zagłębia to rozumieją ? Czy którys z nas czuł sie na meczu ze jest na Ludowym traktowany jak pracodawca ? Tym meczem z Elanom nasi piłkarze rzucili w nas butelkom . Moze niechcący . Moze spodziewali sie frajerów i zabalowali do białego rana . Co w takim przypadku robi szanujacy sie prezes . Jeszcze tego samego dnia przeprowadza rozmowe z trenerami i czołówka piłkarzy umawiajac sie na całą serie poważnych rozmów i działań bo dotychczasowe nie odniosły skutków . A nastepne wcale nie obniza cen tylko mowi do kibica jak do człowieka a nie idioty nawet jesli takowi w tej licznej grupie sie znajda . Przeprasza za najwieksza kompromitacje ostatnich lat , przedstawia jak rozwiaze ten problem i prosi kibiców o jeszcze mocniejsze wsparcie bo w tak trudnym momencie tylko najwierniejsi przyjdą . I nie obraza sie na kibiców nawet jak nieliczni przyjdą na mecz bo wie ze jego PRACODAWCA ma prawo byc wkurzonym .
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez LucasUSA 2012-11-06, 2:14 am

Tomcjo, swietny post, oddaje istote problemu. Django tez trafil w sedno - wystarczylo by takie male "przepraszam" w kierunku kibicow, ale po co, jak kaska niedlugo wpadnie sama, a kibic to tylko kula u nogi.
LucasUSA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna