KOMU PODZIEKUJE KRZYSZTOF TOCHEL

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez zgredos 2004-11-15, 10:18 am

Dużo piszemy kto ma odejść a kogo mamy kupić. Ja się zastanawiam jak to jest z kontraktami bo jeśli piłkarz ma ważny to nawet jak Zagłębie zrezygnuje z jakiegoś zawodnika to i tak trzeba będzie mu płacić (tak było z Krótkim) Chyba że danego zawodnika ktoś kupi, ale kto? A wątpie żeby Włoch dał pieniądze na nowych zawodników jak będzie musiał płacić tym którzy nie grają
zgredos

Postprzez kuźnia 2004-11-15, 11:12 am

jak się chce awansować to trzeba trochę zmian , ale przede wszystkim potrzebne są inwestycje, bo inaczej będzie tak jak pisze Wojtek -zamienił stryjek siekierkę na Bałę.A utalentowanym juniorom to połamią nogi w pierwszych meczach , bo tak sie gra w 2 lidze!
Krawiec - headhunter, łowca talentów , gość od scoutingu czy jak go tam nazwać zajmuje się znajdowaniem zawodników w niższych ligach, tak trafili do bundesligi np bracia Altintop, a taki Sasin jest znany i nikt nie musi go odkrywać po prostu potrzeba kasy.Zgadzam się z TW gra obronna zaczyna się od napastników, większość bramek dostajemy z kontry bo po stracie w przodzie napastnicy porzucają odpowiedzialność za akcję.
kuźnia

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-11-15, 1:11 pm

Idac dalej tokiem myslenia o zmianach w skladzie ze trener moze wiecej zawodnikow PRZEWIETRZYC a mniej zaangazowac nowych. Co znaczy wiecej mysle o liczbie 5 a nowych to 3 zawodnikow. I tu jest bol glowy czy to maja byc: bramkarz, obronca, pomocnik czy tez: bramkarz i dwoch pomocnikow lewa strona i rozgrywajacy
Jestem na pograniczu pewnosci, ze napastnikow narazie nie bedzie nowych twarzy. Trener KT zaufa tym ktorych ma tj. Malocha - zdrowy, UJEK i PITRY plus 16-latek SZATAN.

Obrona - slaba strona nie wiem czy nie nalezy zamieszac w tej formacji i tak np. Drzymont na prawej stronie, Trescinski, Malinowski i Luczywek lewa strona badz inna kombinacja, a moze trzeba sprowadzic OBRONCE.

W pomocy jestem pewny ze jest potrzebny dobry, doswiadczony ROZGRYWAJACY pomocnik ktory wie w ktorym momencie zwolnic gre a ktorym momecie obsluzyc partnera dokladnym podaniem, a w ktorym sam moze oddac strzal.
Zobaczymy co postanowi trener plus Zarzad na czele z Prezesem Motto.

Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez musztra 2004-11-15, 4:38 pm

jak dla mnie temat powinien brzmieć "Komu nie podziękuje trener Tochel"
musztra

Postprzez krzysiu 2004-11-15, 5:03 pm

zgredos napisał(a):Dużo piszemy kto ma odejść a kogo mamy kupić. Ja się zastanawiam jak to jest z kontraktami bo jeśli piłkarz ma ważny to nawet jak Zagłębie zrezygnuje z jakiegoś zawodnika to i tak trzeba będzie mu płacić (tak było z Krótkim) Chyba że danego zawodnika ktoś kupi, ale kto? A wątpie żeby Włoch dał pieniądze na nowych zawodników jak będzie musiał płacić tym którzy nie grają

znając życie to mają tak sformułowane kontrakty, że jak nie grają to dostają marne grosze, więc lepiej dla nich zgodzić się na rozwiązanie kontraktu za poruzumieniem stron
krzysiu
HONOROWY CZŁONEK FORUM

...

Postprzez Krawiec 2004-11-15, 6:49 pm

Kuźnia headhunter to po prostu łowca głów i nie jest powiedziane, że te łowy ograniczają się do młodych nieznanych utalentowanych głów .

W biznesie jest to ktoś kto również potrafi pozyskać , przejąć wartościowego pracownika z innej konkurencujnej firmy lub działa w tym zakresie na zlecenie jakiejś firmy. Widzimy jak np. znani dziennikarze przechodzą z jednej stacji do drugiej i w wielu przypadkach maczają w tym palce łowcy głów. Jest to więc szersze pojęcie.

Jak zwał tak zwał , u nas oprócz marketingu i infrasteruktury jest pozyskiwanie zawodników na niskim poziomie.

A wracając do konkretów im dłużej się nad tym zastanawiam tym bardziej przyznaje racje Wojtkowi tzn. obawiam się, że znane nazwiska jak np. Berensztajn, Bledzewski będą kolejnym niewypałem.

O wiele korzystniej byłoby skupic się jednak na graczach z 3 ligi . Weźmy takiego Piechnę , króla strzelców 2 ligi . Jeszcze rok temu był nikomu nie znanym zawodnikiem HEKO Czermno, a dzisiaj każdy z nas oddałby Bałę Małoche i kogoś tam jeszcze (Morawskiego;-) ) za jednego Piechnę.

Myśle, że zawodników tak utalentowanych jak Piechna jest aktualnie wielu w 3 lidze i można kilku wyciągnać - zwałaszcza obronców.

Niestety nasi łowcy nie potrafią wykorzystać tak mocnego atutu jak solidność naszego sponsora .
Krawiec

Postprzez Zibi33 2004-11-15, 8:07 pm

Potrzeba na pewno kilku zmian,ale chciałbym zwrócić uwagę na osobę
Adama Bały,moim zdaniem zrobiono z niego kozła ofiarnego,nie tylko Bała
grał poniżej oczekiwań,ale cały zespół.Bała to nie jest zawodnik który decyduje o obliczu zespołu,gdyby druzyna grała dobrze myślę,że i on
pokazalby się z dobrej strony.Prawda jest taka potrzeba klasowych graczy do kazdej formacji, jak przykładowo Berensztajn,Bizacki,Kompała
a jak się nie ma kasy w drugiej lidze na kilku doświadczonych graczy to się spada do trzeciej ligi.
I otwórzmy oczy co gra Ujek,moim zdaniem wielkie g...,potrzeba napastnika jakim był w Zagłębiu ostatnio Waldek Adamczyk.
Zibi33

Postprzez twari 2004-11-15, 8:34 pm

Nie chce z nikim polemizowac ale... jeszcze kilka miechow temu wszyscy sralismy ze strachu czy Ujo zostanie czy nie... a dzis polowa z was rzuca w niego miesem! Czlowiek ktory gral tak niedawno w TYM SAMYM zespole tak kapitalnie i zdobywal dla nas tak cenne bramki (np. pierwsza ze Slaskiem) poprostu zlapal zadyszke! Nie mowcie mi ze on nie potrafi grac w pilke! Poprostu cos sie w nim zacielo! I teraz rola trenerow lekarzy i jego samego jest doprowadzenie go w zime do formy jaka prezentowal w I polowie tego roku!

A co do Baly... jasne ze nie tylko on gral slabo ale GRAL SLABO! A ze mialo to byc WZMOCNIENIE totez najezdzano na niego gdyz takowym nie byl!! Nie kupiono go by poprostu byl! To mialo byc WZMOCNIENIE! I nie wyszlo!

Jeszcze cos- pamietajcie ze od grudnia juz podpisany jest kontrakt z jakims pomocnikiem ktory zna sie z Pitrym wiec o pomoc ja bym sie juz nie martwil gdyz tam kilku juz mamy zmiennikow... a Berek... moje zdanie jest takie ze starzy wyjadacze w tak mlodym zespole jakos nie potrafia sie wkomponowac! A Berek nie jest cudotworca!

Wolalbym zobaczyc nowa twarz w obronie! A Dzimi... ja bym go widzial na lawce w roli ewentualnego zmiennika! Bo pozbycie sie go nikoniecznie nam pomoze... Jak to mowia- lepszy Drzymont w garsci niz Twardawa na lawie...

Pozdro!
twari

Postprzez kuźnia 2004-11-15, 9:20 pm

Krawiec !!! sam potwierdzasz moje zdanie o poszukiwaniu w niższych ligach - Piechnę znalezli.A odnośnie znanych nazwisk- jak nie będziesz miał w drużynie 2, 3 takich gości to o awansie możesz tylko pomażyć, nie twierdzę że ma to być Berensztajn czy Bledzewski ale ktoś grą tej drużyny na boisku w sytuacjach kryzysowych musi pokierować chyba nie sądzisz że zrobi to utalentowany junior. Z drugiej strony nie wiadomo co myśleć - A.Bała ponad 200 występów w 1 lidze - walczak w GKS a u nas dno.
kuźnia

Postprzez krzysiu 2004-11-15, 11:18 pm

Zibi33 napisał(a):Potrzeba na pewno kilku zmian,ale chciałbym zwrócić uwagę na osobę
Adama Bały,moim zdaniem zrobiono z niego kozła ofiarnego,nie tylko Bała
grał poniżej oczekiwań,ale cały zespół.Bała to nie jest zawodnik który decyduje o obliczu zespołu,gdyby druzyna grała dobrze myślę,że i on
pokazalby się z dobrej strony.Prawda jest taka potrzeba klasowych graczy do kazdej formacji, jak przykładowo Berensztajn,Bizacki,Kompała
a jak się nie ma kasy w drugiej lidze na kilku doświadczonych graczy to się spada do trzeciej ligi.
I otwórzmy oczy co gra Ujek,moim zdaniem wielkie g...,potrzeba napastnika jakim był w Zagłębiu ostatnio Waldek Adamczyk.

Z tym Bałą to pewnie po części masz rację, ale weź pod uwagę, że gdyby grał chociaż w miarę dobrze to nie byłoby powodów, żeby się go czepiać.

Pomysł z Bizackim i Kompałą pozostawię bez komentarza.

Berensztajn TAK! Bizacki, Kompała NIE! Na szczęście o tych ostatnich nic się nie mówiło nigdy w kontekście Zagłębia i o by tak zostało!

Ujek miał słabszą rundę podobnie jak cała drużyna. Jedynie Pitry zasłużył na pochwałę, a biorąc pod uwagę to, że nie grał od początku sezonu, należy się zastanowić, czy problem nie tkwił w formie przygotowań do rundy, a potem do konkretnych meczy. Ale w tym to już głowa trenera i jego ludzi.

I chyba wreszcie należałoby się zastanowić nad profesjonalnym przygotowaniem psychicznym. Zatrudnić jakiegoś psychologa, niech pozna drużynę to potem będzie łatwiej wykryć przyczynę słabszej dyspozycji poszczególnych zawodników. Taki wydatek na pewno zwróciłby się z nawiązką w długim okresie czasu.
krzysiu
HONOROWY CZŁONEK FORUM

Postprzez IQ 2004-11-16, 12:04 am

Co do Bały - zagrał w 9 meczach - trzy po ok.60 minut, trzy po 45 minut i trzy końcówki. Tochel tak naprawdę nie dał mu prawdziwej szansy, a podziękował mu po meczu z Widzewem kiedy wg opinii wielu forumowiczów rozegrał niezły mecz. Zabrakło Bały i co ??? Dalej wtapiamy. Kto jest winny ??? Obrona (szczególnie Drzymont). Zmieniamy Drzymonta i dalej przegrywamy. Kto jest teraz winien - Kurdziel (przypomnę, że negatywne opinie o naszym bramkarzu pojawiły się dopiero po meczu z Podbeskidziem czyli po 16 kolejce!!!!!!! - wcześniej nie był taki zły - a teraz jest be). Zmieniamy Kurdziela na Kitowicza i dalej przegrywamy. Kto jest winien ??? Oczywiście Kitowicz i trochę obrona. Proponuję żeby nasz trenejro uderzył się we własne piersi a nie zganiał porażek na konkretnych piłkarzy (czyli w kolejności Bała, Drzymont, Kurdziel i Kitowicz). Może zawiodło przygotowanie, taktyka, motoryka, może stałe fragmenty są kiepsko wykonywane, może jeszcze coś......... A za te ostatnie sprawy odpowiada raczej trener. Zawsze doceniałem go jako fachowca, ale do tej pory nie przegrywał z Zagłębiem za często więc nie musiał się nigdy tłumaczyć. Teraz są trudne chwile i wolałbym, żeby Tochel mówił, że bierze porażkę na siebie a opieprzał zawodników w szatni, niż żeby usprawiedliwiał się przed prasą, że ten Bała czy Drzymont to są łajzy i nie realizują jego taktyki. A jeśli faktycznie wśród piłkarzy jest zawiązany "klub wesołego szampana" to liczę że Tochel wypieprzy na zbity pysk tych którzy zamiast trenować balują a potem nie mają sił - bez względu na to czy jest to Ujek, Lachowski (w co nie mógłbym uwierzyć) czy ktokolwiek inny. Niech trener podziękuje tym piłkarzom którzy niszczą atmosferę w zespole (skoro Tochel wie od kibiców którzy piłkarze lubią sobie zabalować i skoro ma wyniki wydolnościowe które według jego słów bardzo się ostatnio pogorszyły to nie pozostaje nic innego jak powiązać te fakty i przeciąć ten wrzód). Inaczej będziemy za kilka miesięcy witać się z III ligą. I na koniec - do mnie nie trafia uwaga, że piłkarz też człowiek i może się napić, bo taki np.Kowalczyk to na kacu ogrywał Sampdorię. Ja w Zagłębiu nie widzę Kowalczyka tylko samych bardziej lub mniej przeciętnych piłkarzy - jak przeciętny piłkarz ma siłę i ochotę to może wiele, a jak jest po bani to chociażby chciał i kochał Zagłębie i kibiców :-) to nic nie wskóra.
Pzdr
IQ

Postprzez Cygan 2004-11-16, 2:29 am

ja w kwesti gry Adama Bały miałem mieszane uczucia. Te negatywne były spowodowane tylko wypowiedziami forumowiczów w kwestii jego "złej" gry (brałem je pod uwagę, ponieważ żadko mieliśmy mozliwość ogladania go w akcji).Celowo użyłem cudzysłowia przy słowie "zły', ponieważ, dla mnie (i jak widzę, dla kilku innych kibiców - z forum lub nie) jego gra tak zła nie była! W meczu z Widzewem naprawde zagrał dobra partię; nie miał dostatecznej szansy pokazania sie wcześniej. Tak jak napisał Zibi33, Bała to nie jest zawodnik, który decyduje o obliczu zespołu i nie mozna go rozliczać za to, ze nie był jego gwiazdą! On nawet w GKS-ie nie błyszczał, ale za to zbierał dobre recenzje.Jest on raczej typem solidnego, ligowego wyrobnika. Panowie: nie patrzcie na każdego zawodnika sprowadzonego do naszego klubu, jakby to miał być wielki gwiazdor, który sam nam bedzie mecze wygrywał!!!

Pamiętajcie: nie każda druzyna składa się z samych gwiazd i nie każdy zespół z samymi gwiazdami jest drużyną...
Cygan

Postprzez warchlak 2004-11-16, 4:07 am

ludzie przecież Bale u nas się nie chce grac :!: tego gościa trzeba tylko ganić. jak on sobie w rezerwach w A klasie nie moze poradzić a co dopiero w 2 lidze :evil: znając życie jak powróci do gieksy to wtedy zacznie grać na poważnie i pewnie szybko wskoczy do składu. po prostu woli grać dla klubu z Katowic niż dla nas :?
warchlak
Prowokator

Postprzez rados 2004-11-16, 9:08 am

rados
Zagłębiak

Postprzez Zibi33 2004-11-16, 9:14 am

Krzysiu przy nazwiskach Kompały i Bizackiego nie przypadkowo podałem
"przykładowo" nie chodzi mi o nich konkretnie tylko o graczy tej klasy,którą niewątpliwie mają.Jestem rówież przeciwny zatrudnianiu ślązaków,ale musimy mieć w Zagłębiu klasowych graczy bo samymi młodymi graczami w drugiej lidze nie pociągniemy.
Świetnie że mamy Pitrego jest to talent czystej wody ,ale potrzeba jeszcze do duetu ogranego wyjadacza.
Zibi33

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna