Budżet miasta kontra Stadion Ludowy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez WOJTEK 2003-10-12, 6:49 pm

A JA PROPONUJE REWOLUCJE. "NA BARYKADY LUDU..."
KOGO OBCHODZI JAKAŚ PETYCJA???LEPIEJ SOBIE DOPISAĆ PREMIE PO 10000.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez olo69 2003-10-12, 8:22 pm

przede wszystkim zlikwidować bieżnię i przesunąć boisko blizej trybun (podoba mi sie trybuna w Opolu - blisko boiska i bardzo stroma)
olo69

Postprzez bankier 2003-10-12, 10:13 pm

a stac by nas było na jakiś transparent z zapytaniem o stadion??? potrzebny jest biały materiał i farba. no i oczywiście dobry tekst!

można zawiesić go na jeednym z najbliższych meczy na Ludowym.

nie oczekuja po takiej akcji rewolucji - ale może na łamach prasy ktoś da odpowiedz na pytanie co dalej ze Stadionem Ludowym?
bankier

Postprzez Sony 2003-10-12, 10:51 pm

tą odpowiedź każdy z nas zna!!! :D
Sony

Postprzez anonimek1906 2003-10-18, 8:48 am

a Ci mogÄ….....czytajcie sami. http://www1.gazeta.pl/sport/1,35488,1723628.html
anonimek1906

Postprzez rrr 2003-10-19, 2:18 pm

Ja nie liczyłbym na udział miasta w (prze) budowie stadionu. Pieniądze, które potrzebne byłyby na ten cel są przeznaczane na łatanie dziur w drogach, sieciach kanalizacyjnych itp. Inne miasta budują drogi, mosty, kanalizację przy współudziale pieniędzy z UE. Sosnowiec nie dostał jeszcze nawet miliona euro z Unii (dokladnie ok. 800 tys. euro).Tam gdzie potrafią pisać wnioski o dotację, pieniądze unijne liczy się w dziesiątkach milionów (euro).
Gliwice, Katowice, Rybnik, Częstochowa - przykłady pierwsze z brzegu.
Pisał o tym niedawno Dziennik Zachodni.
Wg mnie lepiej byłoby się wstrzymać z poważniejszymi nakładami do czasu wejścia do 1 ligii. Zagłębie ma sportowe i organizacyjne zadatki na odgrywanie dużo większj roli w polskiej piłce. Szkoda byłoby wyrzucać pieniądze w coś co za kilka lat trzeba by znowu poprawiać czy przebudowywać. Frekwencja taka jak np. na Pogonii czy na Lechu nie jest przecież czymś nieosiągalnym.
rrr

Postprzez bankier 2003-10-19, 8:36 pm

rrr - z tego co piszesz wynika (wg mnie), ze warto zajać sie remontem dopiero po awansie do I ligi. dla mnie to paranoja bo wyjdzie na to, ze jeden sezon badziemy grać w innym miescie (lub bez kibiców)!!! :(
bankier

Postprzez Bartos 2003-10-20, 12:49 am

Po pierwsze zgadzam sie z wszystkimi twierdzacymi, ze Nasz stadion jest ... archaiczny a widocznosc na nim jest bardzo slaba jak na obecne standardy. Bieznia jest niepotrzebna!!! Bo na tej biezni to nawet porzadny mecz zuzlowy nie mogl by sie odbyc nie mowiac juz o lekkiejAtletyce gdzie wszyskie zawody poziomu krajowego odbywaja sie na drogim i porzadnym tartanie. No ale coz, zlikwidowanie biezni nie przyblizy nam murawy. :)
Chociasz .... w sumie na upartego jak by wyburzyli trybune od strony budynku klubowego i zaorali bieznie to mozna by przesynac murawe z 15 m w strone trybuny kibicow (trybuna wschodnia).
Podoba mi sie pomysl, ktory przedstawil Krawiec ... obrocenia murawy o 90 stopni, przynajmniej slonce nie swiecilo by kibicom w oczy (tylko zawsze ktoremus z bramkarzy :) ).

A teraz od drugiej strony ... Od strony miasta.
Obecnie trybuny stadionu pomieszcza spokojnie z 5 tys. kibicow, a po drobnym remoncie (od strony budynku klubowego) moze wejdzie z 8 tys. ludzi.
Nie liczylem sredniej ilosci kibicow w tym sezonie na meczach w Sosnowcu ale srednio to chyba wyjdze z 3 tys. kibicow (najwiecej bylo 4,5 tys.). A rocznie na "Ludowym" odbywa sie moze z 20 meczow na ktore przychodzi wiecej niz z 300 osob. Wiec z punktu z ktorego miasto patrzy na stadion rozbudowa jego jest ... nienajwazniejsza.

no i teraz co nalezy zrobic ...
1) AWANSOWAĆ!!! :) a co za tym idzie z pewnoscia wzrosnie ilosc kibicow na "Ludowym".
2) Poprawic marketing (marketing, reklame, lobbing i public relations) w klubie.
Klub i miasto powinno zaczac organizowac duzo wiecej imprez sportowych i kulkuralnych na Ludowym - to spowoduje, ze miasto poczuje jak wazny jest dla nich nowoczesny stadion.
Reklama - trzeba coraz wiecej osob przyciagac na "Ludowy", lepiej reklamowac mecze, zachecac zarowno mlodziez w szkolach jak i pracownikow roznych zakladow w Zaglebiu. Czolowe polskie kluby osiagaja rocznie ok. 2 mln zl ze sprzedazy biletow. Nie wiem ile na biletach zarabia Zaglebie ale nie sadze zeby to bylo chociasz 1/5 tej kwoty.
Lobbing - bez tego, nie da sie obecnie nic przeforsowac w swiecie polityki, a bez politykow (radnych miejskich i wojewodzkich oraz wszelkiego rodzaju innych urzedasow) nic sie nie osiagnie.
Public Relations - trzeba duzo, wszedzie i dobrze pisac o Zaglebiu - to zawsze pomaga wywrzec presje na urzedasach. Zgodnie z zasada, ze sukces ma wielu ojcow a porazka jest sierota. Trzeba robic tak jak politycy przed wyborami - rozmawiac o sukcesach i duuuuzych planach bo wtedy kazdy urzedas/radny bedzie chcial "grac z Zaglebiem w pierwszej lidze".

A po co o tym pisze?
po to, ze budowa nowoczesnego stadionu to potezna i bardzo kosztowna inwestycja i nikt ot tak sobie nie wyda kilkudziesieciu milionow zlotych na jego budowe. Kazdy kto bedzie chcial dac pieniadze to ... bedzie je tez chcial po jakims czasie wyciagac. Na zachodzie duze i nowoczesne stadiony to czesto instytucje samofinasujace. Przy stadionach istnieje siec sklepow, butikow, pubow, organizacji spolecznych, sportowych czy kulturalnych itp... One zarabiaja na swojej dzialalnosci, klub zarabia na czynszach a miasto na podatkach i miejscach pracy dla bezrobotnych.

Dzialacze Zaglebia powinni to dosyc dobrze przemyslec. Same ambitne plany nie wystarcza. Trzeba wziasc sie zebrac i poprawic w klubie wszystko co sie da (to od strony marketingu), trzeba sie wziasc za radnych sosnowieckich i wspolnie z nimi walczyc o jak najwiekszy budzet z miasta na stadion, a takze walczyc o budzety z wojewodztwa, panstwa (chocby pieniadze na sport z Totalizatora Sportowego) i funduszy europejskich (w czym wedlug roznych gazet Sosnowiec baaaaardzo odstaje od innych miast z woj. slaskiego).

Rozpisalem sie, ale to dlatego, ze tez marzy mi sie piekny i nowoczesny stadion. A zawsze mnie uczyli, zeby najpierw szukac u siebie czy nie popelnilem jakiegos bledu a dopiero pozniej u innych - a mam wrazenie, ze klub niezbyt profesjonalnie do tego podchodzi (a moze to tylko moje wrazenie).

Do zobaczenia na Camp Arena De Estadio Ludowy :)
Bartos

Budżet miasta

Postprzez zgredos 2003-10-29, 11:18 am

8 milionów PLN będzie kosztował remont stadionu lekkoatletycznego przy Al Mireckiego nawet po tym remoncie nie będzie można rozgrywać tam większych imprez ( brak trybun i parkingu). A o stadionie Ludowym nikt z radnych nie wspomniał.
zgredos

Postprzez WOJTEK 2003-10-29, 11:34 am

MOŻE KTÓRYŚ RADNY MA SYNA CO LUBI POBIEGAĆ ?? ALBO CÓRKĘ OSZCZEPNICZKĘ.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez bankier 2003-10-29, 6:25 pm

nie wspomnę o Śląsku Wrocław który ma miec za 3 lata stadion na 17 000 miejsc z zadaszeniem i oświetleniem. Prace mają ruszyć w czerwcu przyszłego roku.... oi zostajemy w tyle!

:?
bankier

Postprzez warchlak 2003-10-29, 7:39 pm

odczepcie się od stadionu lekkoatletycznego.ten stadion jest dla młodzieży.niech robią ten stadion jak najpredzej na mireckiego bedzie mi sie lepiej trenowało a przy okazji niech odnowia troche ludowy albo go przebudują :!:
warchlak
Prowokator

Postprzez bankier 2003-10-29, 7:47 pm

ok niech i na mireckiego bedzie stadion dla młodzieży - ale kosztem 7 molionów złotych??? to chyba jakaś kpina z kibiców piłki nożnej w naszym miescie!!! za taką kase spokojnie postawiono by oświetlenie na Ludowym i na remont na mireckiego by jeszcze zostało!

:?
bankier

Postprzez warchlak 2003-10-29, 8:01 pm

do bankiera: miej pretensje do władz miasta o to że tak szastają pieniedzmi.założe się że na remont stadionu lekkoatletycznego pójdzie 2mln a reszta bedzie dla prezydenta i jego współpracowników.równiez bardzo chcem żeby wkoncu zrobili cos z ludowym.zacznijmy od oswietlenia i zadaszenia a potem krzesełka.pewnie by właśnie na odnowe poszło z 4-5 mln wiec nie wiem na co czekają nasi kochani włodarze miasta :!: :?:
warchlak
Prowokator

Postprzez Gość 2003-10-29, 8:53 pm

warchlak napisał(a): nie wiem na co czekają nasi kochani włodarze miasta :!: :?:

Na łaskawe zezwolenie i projekt Fiodorowicza czy jak temu dupkowi na nazwisko :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :x :x :x :x :x :x
Gość

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników