http://www.sosnowiec.info.pl/sport/ludo ... e-w-oczach…,1,4,13705
Ludowy brzydnie w oczach…
Maciej Wasik
Charakterystyczny napis nad głównym wejściem jest już historią / zdj. TL
Zniknął napis Zagłębie znad głównego wejścia, powstały nowe kasy i dach. Czy jest ładniej? Przetargi publiczne mają to do siebie, że działają na dziwnych zasadach. Nie liczy się wygląd, nie liczy się jakość, liczy się cena - im niższa tym lepsza.
Budowa nowego Stadionu Ludowego upadła, na razie największy obiekt w regionie jest sukcesywnie modernizowany. Lata temu zasiadało na drewnianych ławeczkach ponad 30 tysięcy ludzi, ostatnio oblężenie, choć nieporównywalnie mniejsze, „Ludowy” miał w 2004 roku. Na spotkanie III ligi, pomiędzy Zagłębiem a Śląskiem Wrocław, wybrało się 15 tysięcy Zagłębiaków. Aktualnie frekwencja jest bardzo niska, bo i sam stadion nie zachęca ludzi, by chodzili na mecze. Trybuna „Stawiki”, to beton z plastikowymi krzesełkami, po drugiej stronie kibice mogą się chociaż schować przed deszczem pod nowym „dachem”.
Teoretycznie ma się tam zmieścić 1000 osób, jednak gdy będzie padał deszcz przy silnym wietrze, to obawiam się, że polowa i tak zmoknie. Konstrukcja jest przestarzała, dach opiera się na filarach, co prawda tylko 4, bo powiem szczerze, że jak usłyszałem, iż ma być ich 8, zastanowiłem się, jaką część boiska zasłonią. Zresztą panie prezydencie Kazimierzu Górski, na billboardzie przed ostatnimi wyborami, widniał pan na tle zadaszonej trybuny „Stawiki”, a kibice nie zapominają. Dach wygląda więc nieciekawie, zresztą jak i cały stadion, do którego jestem bardzo przywiązany. Mamy XXI wiek. Dookoła słyszy się o planach budowy nowych obiektów. W gazetach oglądamy wizualizację stadionów Górnika Zabrze i Odry Wodzisław. Stadion Zagłębia Lubin rośnie w oczach. Euro 2012 tuż, tuż, miasta będą walczyć o goszczenie reprezentacji, w Sosnowcu zresztą też o tym myślą. Jednak „Ludowy” jak straszył, tak dalej straszy, tyle że z nowym „dachem”.
Dla mnie najgorszą informacją było, iż zniknął znad kas stary, poczciwy napis ZAGŁĘBIE. Byłem przyzwyczajony do niego od dziecka. Zawsze patrzyłem na niego z dumą przed meczem; po meczu to już różnie bywało - po zwycięstwach z uśmiechem, bądź smutkiem i złością po porażkach. Jednak był on dla mnie nieodłącznym elementem „Ludowego”. Ciężko mi powiedzieć kiedy został umieszczony. Najprawdopodobniej między latami 1962 (kiedy to wymyślono nazwę GKS Zagłębie), a 1966. Jedno jest pewne stał przez ponad 40 lat. Teraz cała konstrukcja poszła na złom (z nieoficjalnych informacji dowiedziałem się, iż została odkupiona przez kibiców Zagłębia z Dąbrowy Górniczej. Brawo!). Kibiców będą witać nowe bramy, z nowym napisem. Ciekawe, czy będzie kiedyś równie mocno przemawiający jak poprzedni?
Cieszy jedynie fakt, iż w tym roku mają ruszyć prace wokół Stadionu Ludowego. W miejsce starych boisk treningowych mają powstać nowe, w tym jedno ze sztuczną murawą, powstanie również zaplecze sanitarne. Jest to bardzo ważna decyzja włodarzy miejskich, gdyż obecnie sosnowieckie drużyny (z prawie ćwierćmilionowego miasta!) rozgrywają swoje sparingi w Szopienicach bądź w Będzinie.