I liga 2007/2008

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez August 2007-10-07, 2:07 pm

jak dla mnie "gra" Bełchatowa wynika z tego, że chcą jak najszybciej pozbyć się Lenczyka. Stąd to wysokie zycięstwo Polonii. Bo w cuda nie wierzę. Ale fakt jest taki, że Bytom ma kolejne 3 pkt.
August

Postprzez PaprykarZ19 2007-10-07, 3:18 pm

August napisał(a):jak dla mnie "gra" Bełchatowa wynika z tego, że chcą jak najszybciej pozbyć się Lenczyka. Stąd to wysokie zycięstwo Polonii. Bo w cuda nie wierzę. Ale fakt jest taki, że Bytom ma kolejne 3 pkt.

Dziwny ten nasz kraj skoro od wyników drużyny ważniejsze są jakieś "polityczne" gierki...
A skoro chcą się go pozbyć to możliwe, że nasi też może wykorzystaliby to i wygrali..

W wyniku nsazego odwołania muszą nam te 4karne punkty zwrócić, bo nikogo w dwóch sezonach nei karali : / i wtedy możemy realnie powalczyć o utrzymanie, ale muszą nasi bardziej się koncentrować i jakieś rozmowy z psychologiem bym radził, żeby ich wzmocnić psychicznie bo z tym chyba nie najlepiej..
PaprykarZ19

Postprzez dziejus 2007-10-07, 7:28 pm

Moze trzeba zapytac wUjka jakie byly stawki?A w ramach oszczednosci moze znalazlo by sie kilku ochotnikow na rozmowe z naszymi pilkarzami[niekoniecznie z dyplomami psychologii].
dziejus

Postprzez Waluś 2007-10-07, 7:39 pm

dziejus napisał(a):Moze trzeba zapytac wUjka jakie byly stawki?A w ramach oszczednosci moze znalazlo by sie kilku ochotnikow na rozmowe z naszymi pilkarzami[niekoniecznie z dyplomami psychologii].

Może nie siej paniki z tymi rozmowami "wychowawczymi". Co by to dało? nic nic.
Grają jak im umiejętności pozwalają. Widac jak dużo nam brakuje do NORMALNEGO poziomu 1 ligowego. Teraz już az nadto widoczne jest, że ten awnas przerósł wszystkich, dosłownie wszystkich nad czym oczywiście bardzo ubolewmy.
Waluś
kumaty

Postprzez tomeknh 2007-10-08, 12:17 am

Mowilem kiedys, ze lepsza bylaby degradacja od razu i w 2 lidze budowa zespolu na awans i start w OE w przyszlym sezonie. No to teraz bedzie 3 liga, czyli 2-ga po reorganizacji i zespol sie rozsypie. Znajac zycie znajda sie huraoptymisci, ktorzy zjebią moje podejscie do sprawy, ale takie jest zycie. Podobnie jak ze stadionem, ktory mial byc na mecz z Kielcami (ciekawe kto tak naprawde w to wierzył)... Ogolnie rzecz biorac po meczu z Gornikiem - dobry bramkarz pilnie potrzebny i wiara, ktora czyni cuda. W koncu przetrwała!!!!
tomeknh

Postprzez Przemek26 2007-10-08, 8:35 am

tomeknh napisał(a):Mowilem kiedys, ze lepsza bylaby degradacja od razu i w 2 lidze budowa zespolu na awans i start w OE w przyszlym sezonie. No to teraz bedzie 3 liga, czyli 2-ga po reorganizacji i zespol sie rozsypie. Znajac zycie znajda sie huraoptymisci, ktorzy zjebią moje podejscie do sprawy, ale takie jest zycie. Podobnie jak ze stadionem, ktory mial byc na mecz z Kielcami (ciekawe kto tak naprawde w to wierzył)... Ogolnie rzecz biorac po meczu z Gornikiem - dobry bramkarz pilnie potrzebny i wiara, ktora czyni cuda. W koncu przetrwała!!!!

I niestety muszę sie z tym zgodzić , choć na początku takich wypowiedzi byłem przeciw.
II liga nie wygląda w tym sezonie tak strasznie jak to wyglądało wcześniej.A my Jesteśmy chłopcem do bicia nawet większym od Polonii , która notabene też gra na obczyźnie.
Przemek26

Postprzez tomeknh 2007-10-08, 10:19 am

Przeczytalem w jednym poscie po meczu w Zabrzu, ze w młodziezy siła, czy cos w tym sensie. I cieszy mnie tylko jedna rzecz jak na razie z tej gry w OE. Mianowicie, ze nasza młodzież sie ogrywa w ME. Mam nadzieje, ze wkrotce beda tego efekty.
tomeknh

Postprzez PaprykarZ19 2007-10-08, 2:06 pm

Przemek26 napisał(a):I niestety muszę sie z tym zgodzić , choć na początku takich wypowiedzi byłem przeciw.
II liga nie wygląda w tym sezonie tak strasznie jak to wyglądało wcześniej.A my Jesteśmy chłopcem do bicia nawet większym od Polonii , która notabene też gra na obczyźnie.

Bo Polonia już jest "zahartowana" w boju. W drugiej lidze mieli ciężko (chodzi o sprawy organizacyjno finansowe) i w orange też mają ciężko, już do tego przywykli. W drugiej lidze pokazali charakter i zostali za to nagrodzeni. Wiadomo, że w ekstraklasie trudniej, ale okrzepli i walczą co raz śmielej, ta druzyna ma ducha!
A u nas było jak u pana Boga za piecem. Piłkarze się opierdalali, grali jak chcieli, a kasa płynęła, konkretna kasa.O nic się martwić nie musieli. Awansowaliśmy cudem, skład drużyny w większości ten sam, ale przyzwyczajenia pozostały te same. Widać, że chłopaki nie umieją sobie radzić w trudnych sytuacjach, psychicznie nie istnieją.. I dlatego nasza sytuacja jest o wiele trudniejsza od wszystkich konkurentów. Trener Kowalik podjął się bardzo trudnego zadania i wg mnie powinniśmy go wspierać w tym co robi, a piłkarze niech wreszcie uwierzą w siebie, bo nie są gorsi od naszych rywali!

A Ci, którzy narzekają i swoje narzekania argumentują tym, że Polonia Bytom potrafi wygrać z niezłymi drużynami, niech sobie przypomną, że w zeszłym sezonie dwa razy nas ograli...
PaprykarZ19

Postprzez Misaki 2007-10-08, 2:46 pm

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że przyjdzie jakiś nowy trener i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zaczniemy dobrze grać - był Białek, Dworczyk teraz jest Kowalik - tego, że będzie ciężko można było się spodziewać obserwując naszą drogę do ekstraklasy - ten awans rodził się w strasznych bólach i teraz jeśli mamy wygrywać to trzeba przygotować się na to samo - bo "MATERIAŁ POZOSTAŁ TEN SAM" i musiał by przyjść nie wiem kto (ale na pewno na tego kogoś nas nie stać) by z tego ulepić coś konkretnego. Narzekałem na Dworczyka bo nie miał "papierów", teraz jest trener, który te papiery ma i ciągle wierze, że jeszcze to co ma zaskoczyć to zaskoczy i z tych ludzi co mamy wyciśnie on w końcu te 90% (realista ze mnie) i zaczniemy punktować.
Jak przychodził Kowalik to była mowa o długofalowym planie, w którym to rozciągano perspektywy co do szkolenia młodzieży - czyli ma on jakiś pomysł a to już dużo - mam nadzieje, że to jest nadal wszystko aktualne i niedługo zobacze jakieś zmiany.
Szkoda tylko, że już kilka kolejek wiosennych zostanie rozegranych jesienią bo to oznacza mniej meczów dla nas po dokonaniu kilku zmian osobowych - teraz będzie więcej czasu, trochę większe pole manewru i decyzje personalne w porównaniu z poprzednim okienkiem transferowym też lepsze.
Jeszcze scenariusz może wyglądać inaczej - to znaczy Kowalik sam stwierdzi, że nie jest w stanie zrobić już nic, żeby ta gra wyglądała lepiej i po (odpukać) przegranych powiedzmy dwóch kolejnych meczach podda się do dyspozycji zarządu - wtedy wcale się nie będę z tego cieszył bo jego zastępca będzie zaczynał od nowa - poznawanie zawodników, ustawień - a jak już powiedziałem na specjalistę, który by wprowadził jakieś nowe elementy, bodźce na treningu dla mocno przeciętnych jak na ekstraklasę zawodników, jest trafić tak trudno jak piątkę w totka lub inny wariant - nie stać nas na takowego.
I jeszcze słowo do zawodników - panowie ważne, żeby się nie załamywać i grać tak jak w pierwszych meczach sezonu - gdzie czuć było ten optymizm - ostatnio go raczej nie ma i nie trudno się temu dziwić ale już wiadomo, że w tej lidze wygrywać można co pokazały mecze z Bytomiem czy Jagiellonią Grajcie tak jak w tych meczach i wyszarpiemy to 13 miejsce. Trochę szczęścia też można mieć ale trzeba mu trochę pomóc - tak jak robi to Polonia Bytom.
Misaki

Postprzez Blajpios 2007-10-08, 6:31 pm

Misaki napisał(a):Jakoś nie chce mi się wierzyć, że przyjdzie jakiś nowy trener i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zaczniemy dobrze grać - był Białek, Dworczyk teraz jest Kowalik - tego, że będzie ciężko można było się spodziewać obserwując naszą drogę do ekstraklasy - ten awans rodził się w strasznych bólach i teraz jeśli mamy wygrywać to trzeba przygotować się na to samo - bo "MATERIAŁ POZOSTAŁ TEN SAM" i musiał by przyjść nie wiem kto (ale na pewno na tego kogoś nas nie stać) by z tego ulepić coś konkretnego. Narzekałem na Dworczyka bo nie miał "papierów", teraz jest trener, który te papiery ma i ciągle wierze, że jeszcze to co ma zaskoczyć to zaskoczy i z tych ludzi co mamy wyciśnie on w końcu te 90% (realista ze mnie) i zaczniemy punktować.
Jak przychodził Kowalik to była mowa o długofalowym planie, w którym to rozciągano perspektywy co do szkolenia młodzieży - czyli ma on jakiś pomysł a to już dużo - mam nadzieje, że to jest nadal wszystko aktualne i niedługo zobacze jakieś zmiany.
Szkoda tylko, że już kilka kolejek wiosennych zostanie rozegranych jesienią bo to oznacza mniej meczów dla nas po dokonaniu kilku zmian osobowych - teraz będzie więcej czasu, trochę większe pole manewru i decyzje personalne w porównaniu z poprzednim okienkiem transferowym też lepsze.
Jeszcze scenariusz może wyglądać inaczej - to znaczy Kowalik sam stwierdzi, że nie jest w stanie zrobić już nic, żeby ta gra wyglądała lepiej i po (odpukać) przegranych powiedzmy dwóch kolejnych meczach podda się do dyspozycji zarządu - wtedy wcale się nie będę z tego cieszył bo jego zastępca będzie zaczynał od nowa - poznawanie zawodników, ustawień - a jak już powiedziałem na specjalistę, który by wprowadził jakieś nowe elementy, bodźce na treningu dla mocno przeciętnych jak na ekstraklasę zawodników, jest trafić tak trudno jak piątkę w totka lub inny wariant - nie stać nas na takowego.
I jeszcze słowo do zawodników - panowie ważne, żeby się nie załamywać i grać tak jak w pierwszych meczach sezonu - gdzie czuć było ten optymizm - ostatnio go raczej nie ma i nie trudno się temu dziwić ale już wiadomo, że w tej lidze wygrywać można co pokazały mecze z Bytomiem czy Jagiellonią Grajcie tak jak w tych meczach i wyszarpiemy to 13 miejsce. Trochę szczęścia też można mieć ale trzeba mu trochę pomóc - tak jak robi to Polonia Bytom.

Popieram, łącznie z akapitem o niezadowoleniu, gdyby nawet J. Kowalik złożył rezygnację i Zarząd przyjął (mam nadzieję, że nie dojdzie ani do jednego ani do drugiego). Podtrzymuję, co pisałem na początku rundy, że z tegorocznych, to był to najlepszy transfer. Zagłębie ma teraz przeciwne wiatry, w rozmaitych wymiarach, kadrę z łapanki, więc nie jest łatwo. I tak - ustawiony zespół ofensywnie. Gdyby spadli do trzeciej ligii - priorytetem byłoby utrzymać trenera, choć pewnie byłoby trudne, bo byłby ewenement: polska liga - trener z europejskimi papierami pro! Ale może to właśnie byłoby dowodem, że skoro nie wyszło z K. Tochelem, to J. Kowalik w końcu będzie Gyu Roxem czy Fergussonem Zagłębia? Oby tylko teraz nikt go nie podkupił z lepszego zespołu... W każdym razie, w sytuacji Zagłębia, to najlepsze jest dać dłużej popracować temu trenerowi, skoro chce budować zespół, patrzy szerszej, czyli i na młodych.
Nie znaczy to, że nie ma co dyskutować, czynić nacisków, pytać o błędy. Sam się zastanawiam, czemu wciąż nie ma szans Oziębała; choć zastanawiające jest, bo po kolei wszyscy trenerzy mu ich nie dają: może chodzi o stopniowy rozwój, by się nie spalił? Mam nadzieję, że nie "układ" ani "nie, bo nie". I nie tylko o niego, także o Prymule warto pytać, o inne rzeczy. Ale - nie "po zagłębiowsku", czyli obrażając i zniechęcając, bo musimy leczyć emocje/kompleksy. Tylko tworząc nacisk "pro" (nie "olewka", "obraza"). No i cenne jest dla mnie to, że wciąż chce jednak budować określony, zagłębiowski styl, nawet przy porażkach - a nie gra tylko "pod wynik dzisiaj, o jutro nie ma się co martwić, bo i tak tu nie będę".
Blajpios

Postprzez sosnowiczanin ! 2007-10-09, 7:10 pm

Wydaje mi się że należy się poważnie zastanowić nad sensem dalszej współpracy z trenerem Kowalikiem ...

Przed sezonem uważałem że to najlepszy z możliwych na nasze możliwości trener .
Jeszcze do meczu z Kurnikiem miałem nadzieję że ten trener ruszy do walki zawodników ale on nie potrafi ich zmobilizować , pobudzić .

Teraz nadarza się okazja zatrudnienia trenera o klasę lepszego jakim jest były piłkarz Zagłębia Orest Lenczyk .

Naszej drużynie brakuje chęci do walki a taką chęć prędzej pobudzi lepszy trener .
Jednak osobiście nie jestem pewien do końca czy powinno się w tym momencie zwalniać trenera i właśnie dlatego piszę żeby poznać Waszą opinię na ten temat .

A najlepsze i tak jeszcze przed Nami !!!
sosnowiczanin !

Postprzez August 2007-10-09, 7:41 pm

sosnowiczanin ! napisał(a):Wydaje mi się że należy się poważnie zastanowić nad sensem dalszej współpracy z trenerem Kowalikiem ...

Przed sezonem uważałem że to najlepszy z możliwych na nasze możliwości trener .
Jeszcze do meczu z Kurnikiem miałem nadzieję że ten trener ruszy do walki zawodników ale on nie potrafi ich zmobilizować , pobudzić .

Teraz nadarza się okazja zatrudnienia trenera o klasę lepszego jakim jest były piłkarz Zagłębia Orest Lenczyk .

Naszej drużynie brakuje chęci do walki a taką chęć prędzej pobudzi lepszy trener .
Jednak osobiście nie jestem pewien do końca czy powinno się w tym momencie zwalniać trenera i właśnie dlatego piszę żeby poznać Waszą opinię na ten temat .

A najlepsze i tak jeszcze przed Nami !!!

Lenczyk byłym piłkarzem Zagłębia ? Może grał w naszych rezerwach bo o jego w I składzie jakoś nie słyszałem
August

Postprzez PaprykarZ19 2007-10-09, 8:16 pm

Jak ktoś sądzi, że Lenczyk by do nas przyszedł to radzę żeby sobie zmierzył temperaturę. Nie sądzę aby chciał do nas przyjść, jeszcze w takiej sytuacji, poza tym on nadal jest trenerem Bełchatowa! A po drugie nie wiem czy nas prezes spełniłby jego oczekiwania finansowe, które na pewno nie są małe, bo mam wrażenie, że w naszym klubie ostatnio non stop się szuka oszczędności nie licząc się z konsekwencjami...
PaprykarZ19

Postprzez Persymona 2008-02-08, 10:57 pm

Jedna z największych polskich firm teleinformatycznych Wasko SA wesprze finansowo Polonię Bytom. - To nasz największy sponsor odkąd zostałem prezesem klubu - chwali się Damian Bartyla.

Logo firmy znajdzie się już wkrótce na koszulkach piłkarzy Polonii. - Podpisaliśmy umowę na pół roku. Wasko po raz pierwszy inwestuje w sport, więc przez ten czas będą mocno przyglądali się osiągniętym z tego korzyściom. Potem być może przedłużymy współpracę - tłumaczy Bartyla.

Główna siedziba Wasko mieści się w Gliwicach. Firma, której roczne obroty przekraczają 200 mln zł, posiada także 14 oddziałów w całym kraju. Spółka zajmowała się w przeszłości m.in. wdrożeniem systemu wydawania dowodów osobistych i paszportów na terenie całego kraju. Akcje firmy od 2006 roku notowane są na giełdzie. Pakietem kontrolnym dysponuje jej prezes Wojciech Wajda.

- Długo szukaliśmy chętnych, ale udało się. O kwotach nie chcę mówić, bo to tajemnica handlowa. Co prawda nie staliśmy się z dnia na dzień krezusem, ale mogę zdradzić, że to największy sponsor, odkąd jestem prezesem Polonii - mówi Bartyla. Przedstawiciele firmy nie wejdą do zarządu klubu. Niewykluczone, że w przyszłości Wasko zostanie jednym z udziałowców nowo powołanej spółki akcyjnej Polonia.

Radość prezesa została jednak mocno zachwiana informacjami związanymi ze stanem obiektu przy ul. Olimpijskiej. Co prawda w nocy ze środy na czwartek oficjalnie zakończyła się główna modernizacja stadionu (o tym, czy została wykonana poprawnie, zadecydują inspektorzy nadzoru budowlanego), ale pozostał problem bagna wokół boiska. Na podmokłym terenie można się zapaść po kolana. - Wszystko przez wodę podskórną. Nikt nie mógł jednak przewidzieć, że pojawi się w wyniku prac ziemnych na stadionie - wzdycha Damian Gaweł, dyrektor bytomskiego OSiR-u. W piątek na obiekcie pojawili się specjaliści, którzy mieli zaradzić, jak osuszyć teren. - Sam przyprowadziłem czterech fachowców. Towarzyszyło im jednak raczej poczucie bezradności. Trzeba przynajmniej podjąć jakąś próbę walki. Bo gdzie ustawimy ławki, gdzie będę rozgrzewali się rezerwowi, jak będą pracować chłopcy od podawania piłek? - mówi Bartyla.

OSiR wydaje jednak wojnę bagnu. - Postaramy się odprowadzić nadmiar wody. W poniedziałek zaczniemy układać drenaż, a do akcji wkroczy mała koparka. Po dwóch tygodniach specjaliści z Zielonej Architektury pomogą wyrównać teren - zapowiada Gaweł. Na koniec znów dobra informacja. Okazuje się, że do dwóch niemieckich firm, które zgłosiły chęć zainwestowania sporych pieniędzy w przebudowę stadionu Polonii, dołączyła trzecia. Kolejna firma z Niemiec prowadziła rozmowy o możliwości inwestycji w mieście, w tym na obiekcie przy ul. Olimpijskiej.

źródło: Gazeta.pl

Nawet Bytomska pozyskała sponsora z prawdziwego zdarzenia a my męczymy się z masowym mordercą drobiu.Smutne ale prawdziwe.Teraz Bytom będzie miał OE i nowy stadion.A my 2 ligę i błoto na trybunach.

.
Ostatnio edytowano 2008-02-09, 7:04 pm przez Persymona, łącznie edytowano 2 razy
Persymona

Postprzez buli11 2008-02-09, 10:45 am

Nie wiem czy wiecie ale mecz z Legia jest w piatek i w dodatku o 20.Ale kapa
buli11

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna