Derby Krakowa na „Ludowym"?
Dwa krakowskie kluby piłkarskie - Wisła i Cracovia, za sprawą remontów swoich stadionów, zmuszone są do szukania obiektów rezerwowych, na których będą mogli podejmować rywali. Czy ich wybór padnie na Stadion Ludowy?
Stadion Wisły Kraków jest sukcesywnie stawiany na nowo. Powstały już dwie trybuny za bramkami, wkrótce będzie wznoszona trybuna wschodnia (już zagwarantowano na ten cel 90 milionów złotych), a po niej główna. - Chcemy występować jak najdłużej na własnym obiekcie, dlatego też wysłaliśmy prośbę o rozgrywanie spotkań tylko przy dwóch nowych trybunach. Jako obiekty zastępcze bierzemy pod uwagę stadiony w Tarnowie i w Sosnowcu, a także Stadion Śląski w Chorzowie. Ten ostatni jednak tylko przy ważniejszych spotkaniach. Na razie żadnej konkretnej informacji nie mogę udzielić, gdyż rozmowy cały czas trwają - poinformował rzecznik prasowy Wisły Kraków, Adrian Ochalik. Po przebudowie stadion Wisły ma pomieścić około 33.000 kibiców. W stolicy Małopolski cały czas walczą, by był on jedną z aren Mistrzostw Europy rozgrywanych w Polsce w 2012 roku.
W Krakowie, oprócz stadionu „białej gwiazdy", inwestycje obejmą także obiekty Cracovii. Nakłady finansowe sięgną tam 150 mln zł., a obejmą budowę nie tylko stadionu na około 15.000 miejsc, ale także wielofunkcyjnej hali mogącej pomieścić 2.600 kibiców. Projekt nowego stadionu zakłada, iż w każdym etapie budowy będzie dostępna trybuna na co najmniej 2.500 widzów, jednak czy PZPN zezwoli na grę na placu budowy? Niestety w Cracovii nikt nie chciał potwierdzić zainteresowania rozgrywaniem spotkań na Stadionie Ludowym. Pewne jest jednak, iż doszło do spotkania przedstawicieli krakowskiego klubu z włodarzami Sosnowca i Zagłębia (klubu). - Ciężko mi coś na ten temat powiedzieć. Owszem do spotkania doszło, ale były to bardzo luźne rozmowy i podczas nich nie podjęto żadnych decyzji. Od tygodnia nie mam żadnym sygnałów w tej sprawie - stwierdza prezes Zagłębia, Paweł Hytry.
Już dziś ruszyły kolejne prace modernizacyjne na „Ludowym". Remontu doczekały się kasy. Powstanie także dach nad sektorami trybuny od strony budynku klubowego. Po tych inwestycjach nasz stadion będzie spełniał wszystkie wymogi licencyjne na grę w ekstraklasie. - Jeśli pojawi się konkretne zainteresowanie ze strony któregoś z tych klubów, przygotujemy wycenę i rozpoczniemy negocjacje. Ja osobiście nie brałem udziału we wcześniejszych rozmowach, jednak sygnały na ten temat już do mnie doszły. Najpierw kontaktowali się z miastem przedstawiciele Wisły Kraków, a ostatnio Cracovii, jednak jeszcze nie podjęto żadnej decyzji. W rachubę wchodzą spotkania rundy wiosennej - przedstawił sytuację dyrektor sosnowieckiego MOSiR-u, Zbigniew Drążkiewicz. Z Urzędu Miasta dochodzą natomiast informacje, iż na „Ludowym" planowane są kolejne inwestycje. Zgodnie z nowo obranym wariantem „krakowskim", budowa „nowego Stadionu Ludowego" ma odbywać się etapami, podobnie jak to ma miejsce na obiekcie przy ulicy Reymonta w Krakowie. - Na razie ustaliliśmy, iż podstawą jest wykup działki pod trybuną z zegarem, następnie będziemy przygotowywać odpowiednią dokumentację i w przyszłym roku, gdy będziemy ustalać budżet na kolejny rok, powinny już zostać zatwierdzone finanse na budowę nowej trybuny, właśnie w miejsce tej z zegarem - odniósł się do prac na Stadionie Ludowym sosnowiecki radny, Tomasz Jamrozy.[b]
[/b]
Jeśli któraś z krakowskich drużyn zdecyduje się na grę na obiekcie przy ulicy Kresowej, będzie się to wiązało z zastrzykiem finansowym zarówno dla klubu, jak i dla miasta. Wszak, gdy Zagłębie występowało na stadionie w Wodzisławiu, płacono zarówno miastu, jak i Odrze. - W tej sprawie nie naciskamy, więc pozostaje nam czekać. Krakowianie mają kilka obiektów do wyboru, a na który się zdecydują - zobaczymy - podsumował prezes Zagłębia.
Czy derby Krakowa w przyszłym roku zostaną rozegrane w Sosnowcu? Postaramy się informować na bieżąco, jakie decyzje zapadają w tej sprawie.
Źródło:www.sosnowiec.info.pl