Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Blajpios 2017-05-26, 9:43 pm

Hm. Ktoś może powiedzieć, że zagiąłem parol na ten przegląd prasy... Jednak myślę, że wywiad z W. Stawowym, do któergo to tekstu odsyłam, jednak jest na tyle ciekawy, że warto zaryzykować kolejny wpis na Forum.
Nie kopiuję tutaj tego tekstu, bo jednak długi. Toteż tylko odsyłacz:
http://www.przegladsportowy.pl/magazyn- ... 13283.html
Blajpios

Postprzez August 2017-05-26, 10:37 pm

Blajpios napisał(a):Hm. Ktoś może powiedzieć, że zagiąłem parol na ten przegląd prasy... Jednak myślę, że wywiad z W. Stawowym, do któergo to tekstu odsyłam, jednak jest na tyle ciekawy, że warto zaryzykować kolejny wpis na Forum.
Nie kopiuję tutaj tego tekstu, bo jednak długi. Toteż tylko odsyłacz:
http://www.przegladsportowy.pl/magazyn- ... 13283.html

Dzisiaj mamy swoisty "dzień sporej różnicy zdań" bo mnie się wydaje, że ten Stawowy to straszny mazgaj. Wszyscy wokół źli tylko Wojtek dobry
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2017-05-27, 8:31 am

Wracając do wywiadu z W. Stawowym akurat nie dla tych obron własnych Stawowego wstawiałem ten odsyłacz, bo przecież ani on związany z Zagłębiem, ani Zagłębie jakoś z Cracovią (tylko data?). Miałem to nawet napisać, ale w pośpiechu zapomniałem. Odsyłacz wstawiłem po prostu dla ciekawych obserwacji o stylu długofalowej pracy klubów (albo raczej braku długofalowych koncepcji), co łączy się i z brakiem stylu charakterystycznego dla danych drużyn; też ciekawe są odniesienia do szkolenia w tym kontekście młodzieży, w którym jest aktywny, gdzie też porusza połączenia z drużynami seniorskimi.
Faktycznie i dla mnie momentami też to ukazywanie, jak to źle mu robili trochę było rażące w wywiadzie, jakkolwiek nie chcę osądzić tak do końca. Choćby dlatego, że faktycznie, niektóre odejścia były głośne i dziwne, jak pamiętam np zwolnienie z Cracovii (drugie) było szeroko komentowane jako dziwne, co przypomina. W ogóle trzeba pamiętać, że W. Stawowy jest związany z Krakowem szczególnie, jako Krakus ale i wychowanek Cracovii, gracz tylko w Krakowie, student i absolwent AWFu. No i jako trener Cracovię dwa razy wyciągał; raz z trzeciego poziomu rozgrywek aż do ekstraklasy, gdy jeszcze klub, to była biedna spółka miejska z takimiż graczami - a drugi raz, gdy "za dekadę" znów spuszczono na zapłecze i obawiano się, że poleci jeszcze niżej (jak Zagłębie ostatnio), to znów ją wyprowadził na powrót do ekstraklasy, ale to już czas rosnącego znaczenia J. Filipiaka, którego z jednej strony należy docenić jako naprawdę mecenasa polskiego sportu (Cracovia: hokej mistrzowski, piłka bez szaleńczych zapożyczeń w miarę solidność, z wybudowanym przez klub stadionem), niemniej z drugiej strony J. Filipiak też "łatwy nie jest". W każdym razie - Cracovia z pewnością jest bliska sercu trenerowi, co nie jest zbyt częste - a nadto to eksponowanie jego zwolnień w pytaniach, na które odpowiadał, mogło być akurat ustawieniem sprawy przez dziennikarza, ze względów jakiejś koncepcji, choćby marketingowej; jednak - mogło być i "na prośbę zainteresowanego", toteż nie rozstrzygam tego aspektu. Jak wspomniałem, mimo wszystko nie dla tych rozliczeń wstawiałem odsyłacz.
Blajpios

Postprzez alllan 2017-05-27, 1:36 pm

Świeżo wyczytane:

""Socios" Górnika obiecali piłkarzom dodatkową premię za wejście do Ekstraklasy. Jak zapewniają w stowarzyszeniu, pieniądze czekają na koncie. Fani już wcześniej wspierali klub, m.in. przekazując sprzęt dla grup młodzieżowych.

Czytaj więcej na http://sport.interia.pl/pilka-nozna/1-l ... ign=chrome
alllan

Postprzez Adam1906 2017-05-29, 5:03 pm

Zamiast kupować bilet na niedzielny mecz z Tychami tej bandy patafianów hańbiących Nasze Zagłębie może lepiej wysłać smsa na ten szczytny cel?

Wnuczka byłego trenera Zagłębia Sosnowiec potrzebuje wsparcia. Każdy może pomóc

Obrazek

Ma 24 lata, niegasnący uśmiech na twarzy i o jeden chromosom za dużo. Natalia Bubak urodziła się z zespołem Downa. Opiekują się nią mama Małgorzata Szmidt-Hosiawa i jej mąż Marek.

Do niedawna pani Małgorzata pracowała jako nauczycielka języka angielskiego. Rano rozpoczynała lekcje w szkole, a po południu jechała na zajęcia do szkoły językowej. W wychowaniu córki pomagali jej rodzice. Natalia jest wnuczką Kazimierza Szmidta, który w drugiej połowie lat 60. był zawodnikiem Zagłębia Sosnowiec i AKS Niwka, a potem również trenerem sosnowieckiego klubu.

– Radziliśmy sobie całkiem dobrze. Tusia była oczkiem w głowie dziadka. Spędzali razem każdą chwilę. Jednak czas płynie nieubłaganie i w końcu to moi rodzice potrzebowali wsparcia i opieki. Nie mogli już dłużej zajmować się Natalią. Przestałam pracować w czerwcu zeszłego roku. Tata zmarł we wrześniu – wspomina pani Małgorzata.

Stracić słuch czy iść prywatnie do lekarza?

Dziś kobieta otrzymuje świadczenie socjalne na córkę w wysokości 1400 zł i zgodnie z przepisami nie wolno jej pracować, nawet dorywczo czy w domu. Tusia otrzymuje również rentę.

– Opieka nad osobą z zespołem Downa jest bardzo kosztowna. W związku z główną chorobą Tusi walczymy na co dzień z wieloma innymi dolegliwościami. Choroby skóry, nadwaga, problemy hormonalne, ciągłe infekcje i skręcone kolano to nasza codzienność – wylicza mama Natalii.

Problemem są nie tylko wydatki na lekarstwa, ale długie kolejki u specjalistów. – Z uwagi na budowę czaszki Natalia często cierpi na zatykające się uszy. Aby je odetkać, musiałybyśmy czekać na wizytę u laryngologa aż do września, w tym czasie jest ryzyko, że w uszach rozwinie się stan zapalny, co może skończyć się utratą słuchu. W takich wypadkach po prostu wybieramy wizyty prywatne. To oczywiście kosztuje – zaznacza pani Małgorzata.

W końcu mama Natalii zdecydowała się założyć córce subkonto w fundacji Avalon, by w ten sposób zbierać pieniądze na rehabilitację, leczenie i codzienne wydatki związane z opieką nad córką.

Natalię można wesprzeć wysyłając SMS

– Wiem, że wiele osób nieufnie patrzy na wszelkie zbiórki. Wsparcie fundacji uwiarygadnia naszą historię i jest gwarancją, że pieniądze trafią faktycznie na wydatki związane z opieką nad córką. Aby z nich skorzystać, prosimy o wystawienie faktury na Natalię, a gdy chcemy na przykład wyjechać na turnus rehabilitacyjny, Avalon płaci bezpośrednio – opowiada kobieta.

Rehabilitację Tusi można było wesprzeć również, przekazując jej 1 procent podatku, ale nie wiadomo jeszcze, ile udało się uzbierać. – Takie dane będziemy mieć dopiero w październiku. Na co dzień proszę o wsparcie poprzez wysłanie SMS-a – mówi pani Małgorzata.

Mama Tusi podkreśla, że wiele osób znajduje się w o wiele cięższej sytuacji niż jej rodzina. – Nie brakuje nam na jedzenie, nie walczymy ze śmiertelną chorobą. Sami często wspieramy w miarę możliwości ludzi, których dotknęły takie tragedie. Nie chcemy jednak martwić się, czy braknie nam na lekarstwa, wizytę u specjalisty, gdy córka jej potrzebuje. Dobrze też od czasu do czasu zabrać Tusię na wycieczkę – przyznaje mama Natalii.

Natalię Bubak można wesprzeć, wysyłając SMS pod numer 75 165 o treści POMOC 7022 (koszt to 5 zł netto, 6,15 brutto). Darowiznę można przekazać również na konto Fundacji Avalon – Bezpośrednia Pomoc Niepełnosprawnym, numer 62 1600 1286 0003 0031 8642 6001 z dopiskiem Bubak 7022.

http://sosnowiec.wyborcza.pl/sosnowiec/ ... arcia.html

Link do strony Natalii Bubak w Fundacji Avalon TUTAJ
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2017-06-01, 6:08 pm

AKS Niwka świętuje stulecie. "Długo, długo nic i... Real Madryt"
Wojciech Todur
01 czerwca 2017 | 09:07
Zbigniew Mikołajów (koszulka w pasy) na stadionie AKS-u Niwka1 ZDJĘCIE
Zbigniew Mikołajów (koszulka w pasy) na stadionie AKS-u Niwka (ARCHIWUM ZBIGNIEWA MIKOŁAJOWA)
AKS Niwka - jeden z najbardziej zasłużonych zagłębiowskich klubów - szykuje się do jubileuszu stulecia. - Za naszym AKS kryje się piękna historia, której trudno będzie dorównać. Chciałbym jednak, żeby w przyszłości nikt nie musiał szukać śladów wielkości tego klubu po garażach - mówi prezes Sebastian Szczeciński.
REKLAMA

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej
AKS Niwka to piękna i niedoceniona historia. Zaczyna się w roku 1917, gdy we wsi Niwka (z czasem włączonej do Sosnowca) powstaje klub Niweczanka, który w 1932 r. zmienia nazwę na Amatorki Klub Sportowy Niwka.

Historyczne stroje zespołu były czarno-białe. Piłkarze grali w czarnych koszulach, w takich samych, jakie dostawali do pracy w kopalni, i białych spodenkach, które szyli z prześcieradeł. Zielone stroje pierwszy raz przywdziali dopiero w 1944 r.

Chociaż przez wszystkie te lata w Niwce trenowali przedstawiciele różnych dyscyplin (m.in. siatkarze, piłkarze ręczni, pingpongiści, hokeiści, kolarze), zawsze najważniejsza była piłka nożna.

Największym sukcesem AKS była gra w II lidze. Udawało się to przez sześć sezonów. Po raz ostatni w 1985 r. Rekord frekwencji padł w 1971 r., gdy mecz z Lechem Poznań obejrzało 20 tys. kibiców. Do 1991 r. klub istniał dzięki pomocy miejscowej kopalni. W latach prosperity górnicy utrzymywali nie tylko zawodników AKS, ale także piłkarzy i koszykarzy Zagłębia, a nawet piłkarzy Wisły Kraków. Kopalnia wybudowała stadion, budynek klubowy i halę sportową.

Sztandar znaleziony w garażu

Na Niwce trudno dziś znaleźć ślady dawnej wielkości. Klub gra tylko w A-klasie. Były obawy, że w dniu jubileuszu AKS nie będzie miał nawet klubowego sztandaru. – Odnalazł się niedawno. Dogorywał w czyimś garażu. Jest w złym stanie. Brudny. Z zaciekami. Ktoś próbował go czyścić i tylko zaszkodził. Znaleźliśmy firmę w Poznaniu, która może podjąć się jego renowacji, ale wycenia swoją usługę na 4,5 tys. zł. Tyle to wynosi budżet naszej jubileuszowej imprezy. Do zwykłej pralni chemicznej sztandaru nie oddamy. Boimy się, że zniszczą go do reszty – mówi Sebastian Szczeciński, prezes klubu.

Sztandar pochodzi z lat 60. To jedna z nielicznych pamiątek, które przetrwały. – Jeszcze 10 lat temu w klubie były trzy szafy pełne pamiątek. Zdjęcia, kroniki, wycinki z gazet. W magazynie nie brakowało koszulek piłkarzy sprzed pół wieku. Teraz nie ma niemal nic. Nie ma też większości pucharów. Zostało może z 10 proc. całego dorobku – przyznaje ze smutkiem Mariusz Grząba, trener pierwszej drużyny.

Zmieniły się też nazwa i herb drużyny – dobrze znana koniczynka. Do nazwy dołączył człon „Górnik”. Stało się tak z powodu niezrozumiałej decyzji Artura Wiśniewskiego, byłego prezesa klubu. W skrócie: Wiśniewski sprzedał/przekazał herb oraz nazwę w imieniu klubu, którym zarządzał, sobie samemu. Prawdopodobnie chciał w ten sposób zabezpieczyć swoje pożyczki na rzecz klubu. Zrobiła się z tego gruba afera. Rodzice dzieci trenujących w AKS chcieli wywieźć Wiśniewskiego na taczkach!

A-klasa za darmo

Latem minionego roku w mieście podjęto decyzję, że trzeba ratować co się da. Powołano do życia nowy klub – wspomniany AKS Górnik Niwka. – Odwołaliśmy się tym samym do naszej górniczej historii i mogliśmy zacząć działać od nowa. Mając czyste konto – mówi Szczeciński, który wcześniej był zastępcą Wiśniewskiego odpowiedzialnym w AKS za sport. – Odszedłem, gdy okazało się, że i na tę działkę nie mam wpływu – podkreśla.

Obecnie na Niwce dalej jest biednie, ale uczciwie i spokojnie. – Najważniejsze są dla nas nasze dzieci i młodzież. Gdy zostałem prezesem, w naszej akademii trenowało 42 dzieci. Dziś jest ich 140 – mówi. Pierwszy zespół AKS zajmuje obecnie w tabeli A-klasy trzecie miejsce. Liderem są rezerwy Zagłębia, drugi jest Górnik Wojkowice.

– Trudno nam się równać z tymi klubami. U nas gra się za darmo. Wszystko, na co mogą liczyć piłkarze, to grill po meczu – mówi Grząba. – Gdy przejmowałem władzę to powiedziałem zawodnikom, że AKS będzie amatorski nie tylko z nazwy. I tego się trzymamy – dodaje Szczeciński.

– Naszym atutem jest praca. Trenujemy cztery razy w tygodniu. Dużą wagę przykładamy do przygotowania motorycznego i mentalnego. Piłkarze, którzy postawią na AKS, z czasem na pewno na tym zyskają. Staną się lepszymi zawodnikami – przekonuje Grząba. Najbardziej znanym zawodnikiem AKS jest dziś Łukasz Antczak, były gracz Zagłębia i Amiki Wronki. Od nowego sezonu Antczak ma zostać trenerem rezerwy, którą chce powołać do życia klub z dzielnicy Sosnowca.

Z Sydney za daleko

Klub organizuje jubileusz w sobotę 17 czerwca. Tego dnia na Niwce odbędą się: rodzinny festyn, dyskoteka pod chmurką, uroczysta akademia i przede wszystkim mecze. Zaczną dzieci, a potem zagra pierwszy zespół (o godz. 17 z MKS Sławków) i oldboje, którzy zmierzą się z Zagłębiem Sosnowiec (godz. 19).

Wielkim marzeniem działaczy było zaproszenie na jubileusz Wandy Wiłkomirskiej. Znakomita polska skrzypaczka, pierwsza żona Mieczysława Rakowskiego, premiera schyłkowego PRL i ostatniego I sekretarza KC PZPR, była przed laty wielką fanką AKS. Pytana przez dziennikarzy o najlepszy klub na świecie, odpowiadała: „AKS Niwka, potem długo, długo nic i Real Madryt oraz Barcelona”. Skąd to nieoczekiwane uwielbienie artystki dla sosnowieckiego klubu? Wiłkomirska pierwszy raz usłyszała o AKS podczas tournée w Australii. Dziennikarz polonijnej gazety opisywał, jak to dobrze radzą sobie piłkarze AKS, którzy rok po roku awansowali z IV do II ligi. – Gdzie leży ta Niwka? Czy to nie koło Krakowa? – spytała skrzypaczka. Nazwę klubu musiała dobrze zapamiętać, bo gdy koncertowała w Krakowie, wpadła na pomysł, żeby zobaczyć mecz AKS. Klubowi działacze wysłali po nią czarną wołgę na lotnisko w Pyrzowicach. Wiłkomirska była witana w Sosnowcu z wielkimi honorami, gdy nagle krzyknęła: „A gdzie jest mój stradivarius?!”. Na szczęście skrzypce znalazły się na lotnisku. Potem Wiłkomirska jeszcze kilka razy odwiedzała stadion w Niwce. Kibice zapamiętali, że stała w czarnym skórzanym płaszczu tuż obok boiska. 88-letnia Wiłkomirska od lat mieszka w Sydney.

Skrzypaczka Wanda Wiłkomirska to wielki fan NiwkiSkrzypaczka Wanda Wiłkomirska to wielki fan Niwki Fot. Dawid Chalimoniuk / AG

Z wielkich zabraknie zmarłego przed trzema laty znakomitego napastnika Jerzego Wilima. Mają natomiast dotrzeć: Wojciech Tyc, Jerzy Miedziński, Zbigniew Mikołajów, Marek Hamerlik i Robert Chudy. Z Niwką są też związani były piłkarz AKS, a potem prezes PZPN Marian Ryba oraz Ryszard Wyrobek. Znakomity bramkarz i jedna z legend Ruchu Chorzów, z którym cztery razy wywalczył tytuł mistrza Polski, reprezentował barwy dzielnicowego klubu w latach 1965-1966.

– Za naszym AKS kryje się piękna historia, której trudno będzie dorównać. Chciałbym jednak, żeby w przyszłości nikt nie musiał szukać śladów wielkości tego klubu po garażach – kończy Szczeciński.

http://sosnowiec.wyborcza.pl/sosnowiec/ ... adryt.html
Tomcjo

Postprzez Anakin 2017-06-02, 6:08 am

Trochę z innej beczki:
Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc sonduje możliwość wykupienia licencji na grę w I lidze od mającego kłopoty finansowe Ruchu Chorzów. Już raz taki pomysł nie wypalił. Stal Rzeszów nie zajęła miejsca Floty Świnoujście w I lidze.

Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc chce mieć piłkarski zespół na poziomie co najmniej pierwszoligowym. Postawił na Stal Rzeszów, którą ratusz dofinansował kwotą 288 tys. z tytułu wykupu akcji piłkarskiej spółki. Dzięki pieniądzom zespół miał awansować w tym sezonie do II ligi. Raczej nie awansuje, bo na trzy kolejki przed końcem drużyna do lidera traci sześć punktów. Zakładając nawet, że wygra swoje spotkania to musi liczyć na potknięcia rywali, w tym wypadku Garbarni Kraków i Motoru Lublin, z którym wiosną przegrała.

Szanse na awans są więc czysto matematyczne. Dlatego prezydent Ferenc wpadł na kolejny pomysł ratowania rzeszowskiej piłki. Rozważa wykupienie licencji Ruchu Chorzów, który spadł w tym sezonie z LOTTO Ekstraklasy i ma problemy finansowe. Niewykluczone, że przez brak pieniędzy klub nie przystąpi do rozgrywek w Nice 1 Lidze w przyszłym sezonie. - Prezydent chciał się rozeznać, czy byłaby taka możliwość. Cały czas szuka sposobów, by poprawić jakość piłki nożnej w Rzeszowie - mówi Piotr Pezdan, z Wydziału Kultury, Sportu i Rekreacji Urzędu Miasta.

W tej sprawie prezydent Rzeszowa rozmawiał m.in. z Mieczysławem Golbą, prezesem Podkarpackiego Związku Piłki Nożnej. - Przytaknąłem mu. Jak najbardziej pasowałoby poczynić różne starania, by piłka w Rzeszowie była na jak najwyższym poziomie. Jako związek będziemy wspierać działania pana prezydenta - przyznaje prezes Golba, dodając jednocześnie, że to pomysł wykupu licencji do duże przedsięwzięcie. - O tym należałoby przede wszystkim porozmawiać z prawnikami. Podejść dwuwariantowo. Przejęcie klubu to za duże słowa. Jak już to przejąć licencję tylko i wyłącznie na grę w piłkę nożną w danej lidze - dodaje prezes Podkarpackiego ZPN.

Prezydent Ferenc i Stal już raz mieli pomysł kupienia licencji od innego klubu - Floty Świnoujście. Wtedy skończyło się kompromitacją, bo według podręcznika licencyjnego: „Niedopuszczalne są wszelkie zmiany formy prawnej Wnioskodawcy lub struktury jego przedsiębiorstwa (np. zmiana siedziby, nazwy klubu, jego barw, akcjonariatu), które prowadziłyby do uzyskania awansu do Rozgrywek I ligi, w oderwaniu od osiągniętego wyniku sportowego”. Teraz może być podobnie. Dlatego bardziej niż kupowaniu licencji miasto i działacze rzeszowskiego klubu powinni skupić się na budowie zespołu na przyszły sezon. Tak, by sportowo awansować na centralny szczebel rozgrywek.
http://rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/7,34 ... ydent.html
Anakin

Postprzez Blajpios 2017-06-04, 10:54 am

To teraz dla sympatyczniejszej strony mediów:
W niegdysiejszych Sportowych Faktacho, obecnie serwisie sportowym WP, analiza pod przewesołym tytułem "Pięciu goni Górnika w szalonym pościgu" (dokładniej: Nice I liga Nice I liga: ostatni etap szalonego wyścigu. Pięć klubów goni Górnika Zabrze"). Niemniej analiza jest jako tako spokojna, piszą, że niby GKS Tychy nie walczy o nic, ale jednak wspominają, że Świerczok o koronę króla strzelców... https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna ... ika-zabrze
Natomiast, o dziwo - przecież nawet nie jak PS, niemiecko-szwajcarski - tylko czysto niemiecka Interia, jednak umieszcza bardzo sympatyczny artykulik, w którym autor Michał Zichlarz pofatygował się zasięgnąć opinii człowieka, co do którego nie mamy wątpliwości, jeżeli chodzi choćby o wagę jego opinii... Na głównej też zupełnie inny ton: "Legenda I-ligowca: Trzeba liczyć na siebie".
Michał Zichlarz w Interii napisał(a): NICE I LIGA. JÓZEF GAŁECZKA: ZAGŁĘBIE MUSI LICZYĆ NA SIEBIE
I LIGA Dzisiaj, 4 czerwca (09:22)
Dziś ostatnia kolejka na boiskach I ligi. Po południu będzie wiadomo, kto razem z Sandecją awansuje do Ekstraklasy, a kto znajdzie się w trójce drużyn, którym w nowym sezonie przyjdzie grać w II lidze. Nerwowo będzie dzisiaj na Stadionie Ludowym w Sosnowcu, gdzie Zagłębie podejmuje GKS Tychy. – Choć matematyczna szansa na awans jeszcze jest, to raczej ciężko będzie zająć premiowane miejsce – mówi Interii jedna z legend Zagłębia sprzed lat Józef Gałeczka.
Klub z Sosnowca był w tym sezonie jednym z głównych kandydatów do awansu. Prowadzone przez Jacka Magierę Zagłębie rozpoczęło świetnie. Potem jednak, zawirowania z zastąpieniem szkoleniowca, który przeniósł się do Legii, nie pomogły w utrzymaniu dobrej dyspozycji z początku rozgrywek. Kiedy na koniec zeszłego roku doszło jeszcze do konfliktu starszyzny z Piotrem Mandryszem, to kryzys tylko się pogłębił.
Wiosną, prowadzone przez Dariusza Banasika Zagłębie zdobyło 21 punktów, o trzynaście mniej niż Sandecja i o 7 niż Górnik. Żeby awansować sosnowiczanie muszą dzisiaj liczyć na potknięcie Górnika Zabrze w Puławach i Chojniczanki, która gra u siebie z Chrobrym.
- W takich sytuacjach nie ma co liczyć na innych, trzeba liczyć na siebie. Awans był blisko, ale jak się nie wykorzystuje takiej okazji, jaka była w tym roku, no to potem pretensje można mieć wyłącznie do siebie. Choć matematycznie szanse dalej są, to będzie ciężko - podkreśla Józef Gałeczka, przed laty znakomity piłkarz i równie utytułowany szkoleniowiec Zagłębia, który awansował z prowadzonym przez siebie zespołem do Ekstraklasy.
78-letni dziś Gałeczka dalej jest częstym gościem na Stadionie Ludowym. Na mecz wybiera się i dzisiaj. - Na pewno drużynie nie pomogły ciągłe roszady na ławce trenerskiej. Szkoleniowiec musi mieć przecież czas na poukładanie wszystkiego, na odpowiednie przygotowanie zespołu, a tutaj co parę meczów były zmiany. Tak nie powinno być. Choć nie jestem już teraz blisko drużyny, to wydaje mi się, że nie ma tam też dobrej atmosfery. To wszystko rzutuje potem na takie, a nie inne wyniki - ocenia fachowo Gałeczka, król strzelców Ekstraklasy w barwach jedenastki z Sosnowca w 1964 roku, który jako piłkarz i trener cztery razy zdobywał z Zagłębiem Puchar Polski.

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/1-l ... ign=chrome
Blajpios

Postprzez Tomcjo 2017-06-04, 3:34 pm

Boniek na twitterze swietuje awans Gornika . Ten niepodyktowany karny dla Wisły to nie przypadek .
"Górnik Zabrze, awans nieprawdopodobny, wielki sukces Nice 1 Liga"
Tomcjo

Postprzez novack 2017-06-04, 3:35 pm

Może teraz Wojciechowski pomoże Jaroszewskiemu?
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2017-06-04, 4:15 pm

novack napisał(a):Może teraz Wojciechowski pomoże Jaroszewskiemu?

Ciekawe czy na jakim twitterze Józek pogratulował swojemu sosnowieckiemu sympatykowi zajęcia zaszczytnego trzeciego miejsca :lol:
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tomcjo 2017-06-04, 4:27 pm

https://www.facebook.com/FanatycyZaglebia/

Na fb jest juz strona Chcemy dymisji zarządu Zagłębia Sosnowiec
Ja popieram
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2017-06-04, 5:06 pm

W sporze Leśnodorski Mioduski byłem zwolennikiem Leśnego mając mała nadzieje ze to Mioduski zainteresuje się przejęciem Zagłębia
Tu ciekawy opis Mioduskiego i porównanie z Leśnym . Ciekawe bo porównanie z prezesem Zagłębia nie ma sensu

https://m.sportowefakty.wp.pl/pilka-noz ... go-wymiaru
Tomcjo

Postprzez Blajpios 2017-06-05, 1:49 pm

Z drobnych ciekawostek prasowych: https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna ... i-warszawa Jakby było mało niewiadomych co do Zagłębia, to jeszcze ten kontekst. Po pierwsze, to czy można już uznać, że definitywnie przestanie być zainteresowany Legią, przestanie być stróżem jej interesów? Dalej jednak - czy można mieć nadzieję, że coś w Zagłębiu stanie się bardziej przejrzyste i jednoznaczne?
Blajpios

Postprzez Anakin 2017-06-06, 7:36 am

Blajpios napisał(a):Z drobnych ciekawostek prasowych: https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna ... i-warszawa Jakby było mało niewiadomych co do Zagłębia, to jeszcze ten kontekst. Po pierwsze, to czy można już uznać, że definitywnie przestanie być zainteresowany Legią, przestanie być stróżem jej interesów? Dalej jednak - czy można mieć nadzieję, że coś w Zagłębiu stanie się bardziej przejrzyste i jednoznaczne?

Mnie się wydaje, że co prawda jest czy też było coś na rzeczy ale Zagłębie musiałoby wpierw awansować. Mówimy o jakimś "wejściu" leśnego a przecież chłop cały czas i tak poniekąd jest już w Zagłębiu poprzez swoich ludzi. Swoją droga w ankiecie na stronie głównej powinien zostać umieszczony również Leśnodorski. Wszak zabrał nam Magierę w środku rundy co zapoczątkowało cały regres
Anakin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna