Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Adam1906 2017-05-25, 8:21 am

Blajpios napisał(a):Natomiast co do "plakatu o poszukiwaniach trenera GKSu" - naprawdę niezły, ubawiłem się. Zastanawiam się tylko, skąd on pochodzi, czy był publikowany gdzieś w necie, w ogłoszeniach prasowych, na jakichś plakatach rozwieszanych w mieście? Jakie środowiksa, choćby kibicowskie, stoją za tym plakaciekiem. Oczywiście, można się z niego pośmiać tak czy tak, bo fajny, ale jeszcze ciekawiej by to wyglądało "w towarzystwie" poszerzonej wiedzy o "źródle i okolicznościach".

Plakat ten został opublikowany jako złośliwe ogłoszenie o pracę dla nowego trenera na stronie facebookowej kibiców GKS Katowice.
Adam1906

Postprzez Blajpios 2017-05-25, 12:24 pm

Adam1906 napisał(a):
Blajpios napisał(a):Natomiast co do "plakatu o poszukiwaniach trenera GKSu" - naprawdę niezły, ubawiłem się. Zastanawiam się tylko, skąd on pochodzi, czy był publikowany gdzieś w necie, w ogłoszeniach prasowych, na jakichś plakatach rozwieszanych w mieście? Jakie środowiksa, choćby kibicowskie, stoją za tym plakaciekiem. Oczywiście, można się z niego pośmiać tak czy tak, bo fajny, ale jeszcze ciekawiej by to wyglądało "w towarzystwie" poszerzonej wiedzy o "źródle i okolicznościach".

Plakat ten został opublikowany jako złośliwe ogłoszenie o pracę dla nowego trenera na stronie facebookowej kibiców GKS Katowice.

Dzięki. Teraz już ma się pewność, jakkolwiek wszyscy pewnie spodziewali się, że to z tego kierunku idzie; niemniej ktoś może sobie nawet dokładnie śledzić które ugrupowanie. Jakkolwiek, oczywiście, że liczył się sam dowcip tutaj do pokazania na Forum, szczególnie z tą obróbką drewna.
Blajpios

Postprzez Tomcjo 2017-05-25, 5:34 pm

http://katowickisport.pl/pilka-nozna/ka ... 12479.html

W ostatniej kolejce golkiper nie znalazł miejsca nawet na ławce rezerwowych. W niedzielę klubowi działacze spotkają się w Głogowie z menadżerem zawodnika.

Wersja nieoficjalna wygląda tak: Wojciech Fabisiak został odsunięty od meczowej osiemnastki, ponieważ nie kwapi się do prolongaty wygasającego z końcem sezonu kontraktu. Jest zdrowy, utrzymuje dobrą formę, ale o jego aktualnej pozycji w zespole zdecydowały względy pozaboiskowe. Jak można się było spodziewać, oficjalne stanowisko zainteresowanych stron przeczy takiemu obrazowi…

Ogiela będzie ostatni
- Nie łączyłbym braku Fabisiaka na ławce rezerwowych z niepodpisaniem kontraktu – mówi prezes Zagłębia, Marcin Jaroszewski. - To decyzja sztabu szkoleniowego. Ofertę przedłużenia umowy zawodnik otrzymał od nas pół roku temu. Nie doszło wówczas do prolongaty, a jego agent w pewnym momencie stwierdził, że wrócimy do rozmowy w stosownym czasie. Odezwał się niedawno. Jesteśmy umówieni na rozmowę w Głogowie.

Dojdzie do niej w niedzielę przy okazji meczu z Chrobrym. Dodajmy, że za interesy 22-letniego bramkarza odpowiada Radosław Ogiela, były dyrektor sportowy II-ligowego Zagłębia. Działał tu w latach 2010-11, gdy prezesem klubu był Marek Adamczyk, a trenerem Leszek Ojrzyński.

- To smutne, że po dobrych występach w tej rundzie Wojtek nie znalazł się nawet w meczowej osiemnastce - mówi Ogiela. - Po półrocznej przerwie wszedł do gry niemal od razu na prestiżowy mecz z GKS-em Katowice i nie zawiódł. Zagrał kilka meczów na zero z tyłu, obronił dwa rzuty karne. Mimo to nie wypada mi komentować decyzji sztabu szkoleniowego. W żadnym razie nie chcę łączyć faktu odstawienia go na boczny tor z niepodpisaniem nowego kontaktu. Będę ostatnim, który kojarzyłby ze sobą te dwie sprawy.

„Fabi” w klasie A
Fabisiak pojawił się przy Kresowej latem 2014 roku. Został pozyskany z UKP Zielona Góra jako 19-latek. Już po kilku miesiącach wywalczył miejsce w wyjściowej jedenastce Zagłębia i walnie przyczynił się do awansu na zaplecze ekstraklasy. W poprzednim sezonie też był wyborem numerem jeden. Bieżące rozgrywki rozpoczął jednak na ławce rezerwowych, ustępując pola wypożyczonemu z Legii Jakubowi Szumskiemu.

Na dłużej stanął między słupkami dopiero w połowie marca, wobec problemów zdrowotnych konkurenta. Nie zawodził, zbierał wysokie noty. Najlepsze recenzje zebrał po kwietniowych potyczkach z Podbeskidziem Bielsko-Biała i Olimpią Grudziądz, które nastąpiły po sobie. W obu tych spotkaniach bronił rzuty karne. W pierwszym przypadku jego skuteczna interwencja uratowała remis. W sumie zaliczył w tym sezonie 10 występów, w tym dziewięć wiosną. Po raz ostatni zobaczyliśmy go na boisku 12 maja w Legnicy, gdzie sosnowiczanie przegrali z Miedzią 1:2.

Do Suwałk Fabisiak jeszcze pojechał, ale cały mecz z Wigrami – wygrany 3:0 – przesiedział w rezerwie. W bramce uwijał się Szumski, który w meczowej kadrze znalazł się po raz pierwszy po uporaniu się z chorobą. W ostatniej kolejce, gdy do Sosnowca zawitała mielecka Stal, „Fabiego” próżno było szukać nawet na ławce. Grał w piłkę w miniony weekend, ale tylko w A-klasowych rezerwach.

Taka mała Legia
Ogiela gościł na meczu Zagłębia w Legnicy. W hotelu rozmawiał przed rozpoczęciem spotkania z obecnym dyrektorem sportowym klubu, Robertem Stankiem. Nie poczyniono jednak żadnych ustaleń. Do następnego kontaktu, tym razem telefonicznego, doszło po ostatniej kolejce. Efekt? Na razie jasne jest tylko to, że Fabisiak nie wyjmuje spod szafy walizek.

- Absolutny priorytet ma Zagłębie – zapewnia Ogiela. - Wszystko leży teraz w rękach działaczy z Sosnowca. Liczymy na to, że efektem naszych najbliższych rozmów będzie fajny kontrakt dla Wojtka. Taki, dzięki któremu poczuje się doceniony. Znam go od dziecka, to przeambitny chłopak i jak na swój wiek bardzo dobry bramkarz. Uważam, że w piłce osiągnie bardzo wiele. Dużą rolę w sprawie jego najbliższej przyszłości może odegrać udany finisz sezonu. Jeśli w Sosnowcu wywalczą awans, zapewne będzie nam się rozmawiało dużo łatwiej. Zresztą Zagłębie to taka mała Legia. Jest skazane na ekstraklasę i prędzej czy później się tam znajdzie.

Nic nie zaskoczy
Tymczasem przy Kresowej mają prawo się zastanawiać, czy może Fabisiak nie negocjuje w międzyczasie z kimś innym. I czy na pewno myślami jest nadal w Sosnowcu…

- Na tę chwilę mogę zapewnić, że nie podpisaliśmy kontraktu z nikim innym i nie podjęliśmy nawet rozmów – podkreśla Ogiela. – Jesteśmy ludźmi, którzy postępują fair. Mamy świadomość, jak wiele Wojtek klubowi z Sosnowca zawdzięcza. Trudno mi jednak powiedzieć, jak potoczą się nasze niedzielne rozmowy. W piłce widziałem już tyle, że nic mnie nie zaskoczy. Równie dobrze możemy usłyszeć, że Zagłębie rezygnuje z usług zawodnika.

Motywy czytelne
Sprawy w ogóle by nie było, gdyby Fabisiak podpisał przedstawioną mu jesienią propozycję prolongaty kontraktu. Nie zdecydował się jednak na taki ruch. Skoro jednak nie prowadzi rozmów z żadnym innym klubem, motywy jego decyzji wydają się jasne - nie odpowiadały mu zaproponowane warunki dalszej współpracy. Potwierdza to Ogiela.

- Ujmując rzecz kolokwialnie, zaoferowana umowa była nie do podpisania – mówi agent piłkarza. – To nie była propozycja, która mogłaby Wojtka zadowolić. Nie chodziło jednak tyle o względy finansowe, co o długość kontraktu. W grę nie wchodziła natomiast prowizja menadżerska, bo na ten temat nie padło nawet pół zdania. Zagłębie nie ponawiało już później oferty. Zadzwoniłem do prezesa Jaroszyńskiego w marcu, kiedy okazało się, że Kuba Szumski zachorował i do bramki wchodzi z konieczności Wojtek. Zapewniłem, że nie będziemy robić głupich ruchów i nie będziemy grać tym argumentem. Po prostu nie zamierzaliśmy wykorzystywać tego faktu. To nie był dobry moment, żeby siłować się na słowa. Umówiliśmy się na rozmowy pod koniec sezonu.
To już za moment…
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2017-05-25, 5:34 pm

Szczerze mówiąc to przedłużyłybym mu kontrakt na jego warunkach po to tylko zeby go sprzedać . Szumski do pary potrzebuje doświadczonego partnera do rywalizacji . I to Szumskiego przynajmniej początkowo widziałbym jako rezerwowego .
Tomcjo

Postprzez August 2017-05-26, 9:05 am

O tym jak ci, którzy awansowali bądź taką szansę mają, są gotowi na ekstraklasę pod względem infrastruktury:
http://www.sport.pl/pilka/56,65044,2185 ... oxSportImg
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2017-05-26, 9:42 am

prezydent Marcin Krupa postanowił wycofać się z nazwy „Silesia”. Potwierdził to na nadzwyczajnej sesji rady miasta Sosnowca, która odbyła się w piątek rano.
http://sosnowiec.wyborcza.pl/sosnowiec/ ... LokSosnImg
August

Postprzez Blajpios 2017-05-26, 9:46 am

August napisał(a):O tym jak ci, którzy awansowali bądź taką szansę mają, są gotowi na ekstraklasę pod względem infrastruktury:
http://www.sport.pl/pilka/56,65044,2185 ... oxSportImg

Ciekawe zestawienie, dzięki za info.Jednak co do pracy dziennikarskiej, to trochę zastrzeżeń jest. Tak niechlujna, jak wyścig tych walczących do ekstraklasy. Jeżeli to miałby być raport czy zestawienie sytuacji, jak szumnnie zapowiadają, to powinni wyodrębnić wszystkie istotne elementy dla... Właśnie, pierwsze pytanie? To przegląd stadionów, czy wszystkich uwarunkowań klubów? Niby klubów - ale głównie stadiony. Weźmy inaczej: niby stadiony - ale przynajmniej w niektórych wypadkach "zahaczają" o inne sprawy... Dalej, co do samych stadionów: też nie przeprosadzają wg podstawowego schematu dla takich raportów. Powinno być wymienione, że są czynniki takie a takie - i przy każdym zespole ocenione, plud rubrzka "dodatkowo". Tymczasem, choćby Chojniczanka, nie doczytałem tam o podgrzewanej płycie (może szybko przeglądałem i nie dostrzegłem, ale - nawet, jeżeli przeoczyłem, to czemu nie ma tego schematu wymagań konsekwentnie w każdym przypadku wyodrębnionego?)
A tak na marginesie... Sympatycznym jest jednak zgrupowanie z Zagłębiem. "Magia Derbina" działa? (bo przecież nie podobieństwo stylu prowadzenia klubów, gdyż tu to antytezy raczej mamy). Dopiero za Chojnicami Olimpia czy Górnik...
Tomcjo napisał(a):Szczerze mówiąc to przedłużyłybym mu kontrakt na jego warunkach po to tylko zeby go sprzedać . Szumski do pary potrzebuje doświadczonego partnera do rywalizacji . I to Szumskiego przynajmniej początkowo widziałbym jako rezerwowego .
Ja zaś to w tym wypadku powtórzę, co pisałem wcześniej: życzę temu zawodnikowi i podpowiadam, by raczej poszukał sobie innego zespołu i to także co do jakości trenea bramkarzy, Potencjał bowiem ma, ale na pewno jeszcze dużo do nauki, więc trener to ważna dla niego okoliczność. Natomiast jeżeli nie chce utknąć w przeciętności ławki rezerwowych w Zagłębiu, to potrzebuje jasnego rozeznania sytuacji i wyciągnięcia wniosków. Chłop choćby seriami bronił karne w meczach, czasem w ostatniej minucie ratując drużynie dwa czy trzy punktu i więcej mając spektakluarnych obron w meczu niż wpadek, to i tak ma "przechlapane" u kibiców, którzy raczej wolą zauważać tylko te słabe punkty- a w klubie z kolei, to legijnozależność jest nadrzędna i nieważne, że mieli reprezentacyjnego bramkarza którejś z młodzieżówek - ważne że przychodzi na podtrzymanie z Legii bramkarz, którego nie widzą tam, by miał potencjał na interesujących ich rozwój, więc zamieniają mu Dowhana na Stanka... Natomiast koncepcja "wycyckania" zawodnika, to budziłaby mój sprzeciw, bo burzyłaby to, co akurat za cenne w Zagłębiu widziałem ostatnio, mianowicie właśnie nie "wycyckiwanie" zawodników, tylko przeciwnie, życzliwość, co było widać choćby przy kontuzjach (i to od lat, bo choćby jeszcze młody Wijas też jest przykładem). Natomiast - jeżeli ta koncepcja miałaby być w porozumieniu, że "dobry kontrakt przedłużamy ale szukamy nowego klubu", to być może można by od W. Fabisiaka tego oczekiwać i byłby skłonny jako "ekwiwalent za wyszkolenie", niemniej nie wiem, czy bym mu doradzał coś takiego, bo to jednak ryzyko, że w wyżej opisanych warunkach utknie na ławce w Zagłębiu, gdyż klub nowy się nie znajdzie, podczas gdy w wypadku zawodnika bez klubu byłoby łatwiej.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2017-05-26, 9:58 am

August napisał(a):prezydent Marcin Krupa postanowił wycofać się z nazwy „Silesia”. Potwierdził to na nadzwyczajnej sesji rady miasta Sosnowca, która odbyła się w piątek rano.
http://sosnowiec.wyborcza.pl/sosnowiec/ ... LokSosnImg

To, co mówi Prezydent Katowic, to tylko pogłębia pytanie, do jakiego stopnia jest to gra przez tych panów uzgodniona, gdyż Katowice w zamian mają to, że łatwiej się przebiją z nazwą, że to "metropolia quasi Katowicka" czy pozycją centralną Katowic w takim zestawieniu górnośląsko-zagłębiowskim. Łatwiej w rywalizacji z Gliwicami. Fakt, że Zagłębiu tak czy siak może być warto o to grać, zwłaszcza Sosnowcowi, niemniej ostrożny jestem co do entuzjastycznego przyjmowania takich gestów Prezydenta Katowic bez analizowania kontekstów (przy analizowaniu, to i entuzjazm łatwiej znoszę, może tak mam jako typ psychiczny?). W każdym razie - M. Krupa jeszcze nim oficjalne decyzje zapadły, o których niedawno tu informowano, używał tej nazwy górnośląsko-zagłębiowska, więc stąd i wrażenie, że umówione między panami prezydentami, jest silniejsze.
Natomiast - w tym kontekście, czy przy tych analizach: to wrócę do tego, co parę wpisów wcześniej pisałem, w odpowiedzi na te wspomniane tu informacje o formalnych decyzjach, wojewody itp. Oczywiście, brawo, za te kroki - ale tak naprawdę, czy cieszyć się z nich czy nie, to zależy od tego, czy to nie jest cena za zgodę na rozczłonkowywanie Zagłębia, zamilknięcie Sosnowca jako lidera nawet nie tylko dla Wielkiego Zagłąbia, z Olkuszem, Jaworznem, Zawierciem. Niestety, tego się obawiam. Natomiast, jeżeli będą kroki niezależnie od udziału w metropolii, budujące Zagłębie tak w metropolii jak poza, o, to już będzie coś, co naprawdę można powiedzieć jest prozagłębiowskie. Sama nazwa, to tylko element, który może i tak być potem przez "dwa następne śląskie kroki w przód" rozmyta, choćby przez - wyobraźmy sobie jakie? - skracanie długaśnej nazwy Metropolia Górnośląsko-Zagłębiowska. Ponieważ ciut inne elementu tu poruszam, ciut inaczej parę dni temu, to odsyłacz do tej mojej wypowiedzi sprzed paru dni: viewtopic.php?f=1&t=7167&start=3945#p292266
Blajpios

Postprzez August 2017-05-26, 10:40 am

Blajpios napisał(a):ak naprawdę, czy cieszyć się z nich czy nie, to zależy od tego, czy to nie jest cena za zgodę na rozczłonkowywanie Zagłębia

Z nieoficjalnych doniesień wynika, że Chęciński popadł w głęboką depresję bo chłop już nie wie jak Ci dogodzić :twisted: W dzisiejszych czasach rozgrywki w tym i uzgodnienia polityczne są rzeczą normalną niezależnie od tego czy nam się to podoba czy też nie. I zapewne w tym przypadku też tak było. I zapewne taki Krupa wyraził zgodę w zamian za coś. Za jakieś poparcie, miejsca w Związku czy coś jeszcze tego nie wiemy. Poza tym, nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o jakimś rozczłonkowaniu Zagłębia.Jedyne co mi przychodzi na myśl to coś w rodzaju zwrotu Sosnowca w sprawie przebiegu DTŚ-ko gdy jeszcze Sprawdzony Gospodarz dogadał się w tej sprawie z Jaworznem co w moim odczuciu infrasktrukturalnie jest gorszym rozwiązaniem gdyż wiadomo, że DTŚ o ile kiedyś powstanie, nie będzie się kończyć w Ząbkowicach.
Ponadto, pamiętajmy, że kilkanaście lat temu, gdy dwaj hanysi Buzek ze Steinhoffem rządzili tym krajem, nie tylko nazwali woj. śląskim obszar gdzie tego Śląska jest mniej to bezwględnie przerzucili na teren Zagłębia i Dąbrowskiego i Krakowskiego w Jaworznie bezrobocie poprzez bezsensowną likwidację kopalń w tym "Sosnowca', "Niwki-Modrzejów" czy " Jana Kantego" w Jaworznie. A wszystko przy braku jakichkolwiek działań czy nawet prób z dość wpływowym wówczas koszernym lewakiem Czarskim. Dlatego bez względu na kwestie kuluarowe w moim ocenie działania Chęcińskiego uznałbym za choćby najmniejszy i symboliczny, ale sukces.
August

Postprzez Blajpios 2017-05-26, 11:17 am

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):ak naprawdę, czy cieszyć się z nich czy nie, to zależy od tego, czy to nie jest cena za zgodę na rozczłonkowywanie Zagłębia

Z nieoficjalnych doniesień wynika, że Chęciński popadł w głęboką depresję bo chłop już nie wie jak Ci dogodzić :twisted: W dzisiejszych czasach rozgrywki w tym i uzgodnienia polityczne są rzeczą normalną niezależnie od tego czy nam się to podoba czy też nie. I zapewne w tym przypadku też tak było. I zapewne taki Krupa wyraził zgodę w zamian za coś. Za jakieś poparcie, miejsca w Związku czy coś jeszcze tego nie wiemy. Poza tym, nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o jakimś rozczłonkowaniu Zagłębia.Jedyne co mi przychodzi na myśl to coś w rodzaju zwrotu Sosnowca w sprawie przebiegu DTŚ-ko gdy jeszcze Sprawdzony Gospodarz dogadał się w tej sprawie z Jaworznem co w moim odczuciu infrasktrukturalnie jest gorszym rozwiązaniem gdyż wiadomo, że DTŚ o ile kiedyś powstanie, nie będzie się kończyć w Ząbkowicach.
Ponadto, pamiętajmy, że kilkanaście lat temu, gdy dwaj hanysi Buzek ze Steinhoffem rządzili tym krajem, nie tylko nazwali woj. śląskim obszar gdzie tego Śląska jest mniej to bezwględnie przerzucili na teren Zagłębia i Dąbrowskiego i Krakowskiego w Jaworznie bezrobocie poprzez bezsensowną likwidację kopalń w tym "Sosnowca', "Niwki-Modrzejów" czy " Jana Kantego" w Jaworznie. A wszystko przy braku jakichkolwiek działań czy nawet prób z dość wpływowym wówczas koszernym lewakiem Czarskim. Dlatego bez względu na kwestie kuluarowe w moim ocenie działania Chęcińskiego uznałbym za choćby najmniejszy i symboliczny, ale sukces.

Natomiast tutaj, to - delikatnie ujmując - "trochę nie rozumiem".
Jeżeli faktycznie tak by się stało z A. Chęcińskim, popadłby w depresję po takich I TO SENSOWNYCH postulatach jednego z wyborców (owszem, nie głosujących na niego, bo zgrzytając i na inne opcje zębami, jednak wolałem "coś nowszego" - niemniej, jestem tym, który zabrał stanowisko w wyborach i sądzę, że i Prezydent Chęciński potwierdziłby moje rozumowanie, że gdy został Prezydentem, mogę zwracać się jako wyborca) — to hm: czy nadawałby się na Prezydenta, tak szybko w depresję popadając? ;-) Ale rozumiem, to chwyt retoryczny, by wykazać, że zdaniem Kol. Augusta się czepiam.
Otóż, nie czepiam się, nawet jeżeli myślisz inaczej niż ja w tych kwestiach. Co nieprawdziwego jest w stwierdzeniu, że tak naprawdę o sukcesie w sprawie zagłębiowskiej w kontekście tej decyzji, to będziemy mogli mówić dopiero zobaczywszy dalsze kroki, czy aby to porozumienie, z tym sukcesem - nie jest ceną za rzeczy złe, za wycofanie się z prozagłębiowskiej działalności, budowania jedności tak między miastami Zagłębia w metropolii jak i wobec tych regionów Zagłębia poza metropolią. Proste jak drut, jak to mawiają. Można dodać "z łacińska": divide et impera - trzeba bronić się przed tą taktyką. To właśnie nazwałem rozczłonkowywaniem - jeżeli Zagłębie będzie rozbijane "w imię jedności z UE, pardon, z metropolią Sosnowiec będzie miał zapomnieć i o integrowaniu z resztą regionu, tak w metropolii, jak poza). Trochę szerzej pisałem o tym poprzednio, dlatego dałem odsyłacz. Jeżeli to jeszcze nie jest jasne, to w innym momencie może spokojniej uda się wyjaśnić, bo teraz już bardzo pospiesznie piszę, ale powtarzam: pełnię tego sukcesu to będzie można ocenić dopiero w tej perspektywie, jak względem Zagłębia toczyć się będą i Sosnowca działania, wszystkich elementów Zagłębia - a nawet Śląska, co będzie widać choćby przy sposobie skracania nazwy metropolii.
To jest istotne, także w mojej wypowiedzi /moich wypowiedziach. W których - i bicie brawa się znalazło zaraz jak Kol. Adam1906 dał wiadomość - i wyraźne stwierdzenie, że oczywiście, trzeba zauważyć, że to jest sukces. Dopiero do tego dodałem: tylko nie popadajmy w entuzjazm nierozumny, bez analizy, bo pełnia sukcesu to dopiero itd... Także - nie potępiłem porozumień w polityce, jedynie tyle, że nie rozumiem ich za wynalazek współczesności, bo zawsze były - i nie potępiłem nawet tych konkretnych, nawet wskazałem pozytywy ich: tylko dodałem, co jest strategicznie potrzebne, by były to faktycznie dobre rozwiązania. Tyle, że faktycznie, jeżeli ma być mowa o jakimś rozwoju Zagłębia, jako regionie, to uważam może trochę inaczej niż wielu - choć życzę nawet tym, których nie popierałem ale którzy mają wpływ na dzisiejszy Sosnowiec i Zagłębie, by jednak umieli w tej perspektywie popatrzyć. Choć oczywiście wątpię, by ci najważniejsi tu zajrzeli i zobaczyli - ale może jakoś inaczej, inną drogą, się nad tym zastanowią.
Blajpios

Postprzez August 2017-05-26, 11:29 am

Blajpios napisał(a):delikatnie ujmując - "trochę nie rozumiem".

Blajpios napisał(a):Co nieprawdziwego jest w stwierdzeniu, że tak naprawdę o sukcesie w sprawie zagłębiowskiej w kontekście tej decyzji, to będziemy mogli mówić dopiero zobaczywszy dalsze kroki, czy aby to porozumienie, z tym sukcesem - nie jest ceną za rzeczy złe

Nie twierdzę, że jest w takim rozumowaniu coś nieprawdziwego. Raczej nazwałbym to pisząc prostolinijnie "szukaniem dziury w całym." Otóż, gdyby z góry przyjąć, że kompromis w tym przypadku niesie z sobą ryzyko negatywny konsekwencji to czyż lepiej by było aby taki Chęciński nic nie zrobił ? Przypominam, że jeszcze jakiś czas temu mieliśmy Prezydenta, który zwykła mawiać: " u nas na Śląsku". Co najmniej kilkakrotnie spotykałem się i to w naszym regionie, że np. taki Siewierz leży na Śląsku. Z kolei od jakiegoś czasu obserwuję, że coś w materii świadomości co do odrębności coś pozytywnie drgnęło. A do takich rzeczy zaliczam to co zrobił Chęciński. A jeszcze raz podkreślmy, jeśli ma to swoją cenę polityczną ? I jeszcze raz odpowiadam. jest to rzecz naturalna i wcale nie musi nieść za sobą jakichś negatywnych konsekwencji dla zagłębiowskiej tożsamości, integracji itd...
August

Postprzez Blajpios 2017-05-26, 8:03 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):delikatnie ujmując - "trochę nie rozumiem".

Blajpios napisał(a):Co nieprawdziwego jest w stwierdzeniu, że tak naprawdę o sukcesie w sprawie zagłębiowskiej w kontekście tej decyzji, to będziemy mogli mówić dopiero zobaczywszy dalsze kroki, czy aby to porozumienie, z tym sukcesem - nie jest ceną za rzeczy złe

Nie twierdzę, że jest w takim rozumowaniu coś nieprawdziwego. Raczej nazwałbym to pisząc prostolinijnie "szukaniem dziury w całym." Otóż, gdyby z góry przyjąć, że kompromis w tym przypadku niesie z sobą ryzyko negatywny konsekwencji to czyż lepiej by było aby taki Chęciński nic nie zrobił ? Przypominam, że jeszcze jakiś czas temu mieliśmy Prezydenta, który zwykła mawiać: " u nas na Śląsku". Co najmniej kilkakrotnie spotykałem się i to w naszym regionie, że np. taki Siewierz leży na Śląsku. Z kolei od jakiegoś czasu obserwuję, że coś w materii świadomości co do odrębności coś pozytywnie drgnęło. A do takich rzeczy zaliczam to co zrobił Chęciński. A jeszcze raz podkreślmy, jeśli ma to swoją cenę polityczną ? I jeszcze raz odpowiadam. jest to rzecz naturalna i wcale nie musi nieść za sobą jakichś negatywnych konsekwencji dla zagłębiowskiej tożsamości, integracji itd...

No i tu chyba "pies pogrzebany", bo pewnie na stwierdzeniu rozbieżności rzecz stanie. Jak zwał, tak zwał, choć oczywiście są różnice w znaczeniu określeń "czepiać się" i "szukać dziury w całym", ale oba na pewno oznaczają, że postawę, do której się odnoszą, mówiący ocenia jako niedobrą, niewłaściwą, złą czy błędną. Z takich czy innych powodów, ale której nie powinno być. A ja właśnie odwrotnie: to "szukanie dziury w całym" jest konieczne, by nie okazało się, że wylądowaliśmy w pustce i próżni. Trochę więc wychodzi tak, w moim odczuciu: ukazuję, co jest konieczne, byśmy nie popadli w błąd - ale za błąd uważane jest właśnie to moje pokazywanie przez co realizuje się ten błąd, przed którym przestrzegałem. Dlatego napisałem, że pewnie skończy się na protokole rozbieżności.
Przeczytałem też - za którymś razem się udało "bez limitu dostępu" dostać do całości. Cóż. Znów - nie powiem, że nie ma pozytywów. Niemniej, eufemistycznie ujmując, "nie tylko towarzyszyły mi porywy radości, gdy widać było toskę o to, by mieszkańcy Sosnowca nie musieli wegetować w przestarzałym sprzęcie, tylko faktycznie jest nastawienie na nowe rozwiązania". Niemniej, prócz tego - to gdy czytałem, były już 3 komentarze i wszystkie mniej więcej takie, że się pod nimi podpisać mogę. Niestety dla Pana Prezydenta - są to komentarzae krytyczne. Nawet, jeżeli nie sięgają strategicznie tak daleko, jak ja przy rozważaniach na temat sukcesu w związku z nazwą metropolii. Dodając coś do nich, zgodnego z nimi, to dwa punkty dopiszę a w nich na przykład: 1) zmroziło mnie, gdy Prezydent mówi coś w duchu: "zatrzymamy odpływ mieszkańców, bo im zorganizujemy wesołe miasteczko dobrze, by się mogli fajnie bawić". Czyli, wychodziłoby na to, że wg A. Chęcińskiego nie potrzebują mieszkańcy przestrzeni wolności gospodarczej, możliwości twórczości, wszelka produktywność jest na marginesie; mają robole po prostu mieć się gdzie rozerwać i nie myśleć, że mogą nie być robolami? 2) w innym momencie w stylu: no, nie macie pojęcia, ile to zaangażowania wymagało, jakie pieniądze było, by stworzyć projekty. Trzeba to docenić. Co tam będzie - będziemy myśleć, jak wybudujemy". To taki dodatek - a t 3 pierwsze komentarze (przynajmniej te, które były ok. 18:00 o ile pamięć mnie nie myli, też może być warto przeczytać.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2017-05-26, 8:36 pm

Ha! No i nie wiem czy nas ucieszy czy zasmuci, co powiedział trener Smółka...
trener Smółka w interii w wywiadzie udzielonym M. Ząbkwiczowi, w odpowiedzi na pytanie o to kto, prócz Sandecji awansuje do Ekstraklawy napisał(a):(...)
- Moim zdaniem Zagłębie Sosnowiec, ale życzyłbym sobie, aby walka o awans trwała do ostatniej minuty ostatniego meczu. Niech sportowo wygra ta drużyna, która na to zasługuje. Aczkolwiek przyznam, że sam stawiałem na GKS Katowice. Uważam, że ma największy potencjał i styl też mi się podobał, ale to nie jest przypadek, że przez tyle lat nie może awansować. Jeżeli piłkarz nie ma odpowiedniego komfortu, nastawienia, pasji i chęci, to presja jest wrogiem. Często wywierają ją ludzie, którzy nie są blisko drużyny. Jestem przekonany, że każdy piłkarz GKS-u Katowice dał z siebie wszystko, ale futbol jest brutalny.

Pewnie bowiem wiara w sukces Zagłębia cieszy; natomiast - życzenie, by jeszcze w ostatniej kolejce Zagłębie musiało drżeć? :twisted: W każdym razie, powyższe pytanie too było zakończenie wywiadu, całość: http://sport.interia.pl/pilka-nozna/1-l ... Id,2398160
Blajpios

Postprzez August 2017-05-26, 8:42 pm

Blajpios napisał(a):były już 3 komentarze i wszystkie mniej więcej takie, że się pod nimi podpisać mogę. Niestety dla Pana Prezydenta - są to komentarzae krytyczne.

Ponoć je pisali Górski, Łukawski i Adamiec :twisted:
Ja muszę się wpierw w końcu spotkać z Perezem, postawić mu litra śliwowicy łąckiej, namówić na założenie komitetu wyborczego. I wystawić Cie drogi Blajpiosie w kolejnych wyborach. W imię czci, godności i patriotyzmu lokalnego - nie odmawiaj.
August

Postprzez Blajpios 2017-05-26, 9:14 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):były już 3 komentarze i wszystkie mniej więcej takie, że się pod nimi podpisać mogę. Niestety dla Pana Prezydenta - są to komentarzae krytyczne.

Ponoć je pisali Górski, Łukawski i Adamiec :twisted:

No, cóż. Chyba nie ma wątpliwości, jakie to dla mnie smutne, że akurat ci panowie mają podobne zdanie do mojego. Nawet jednak przy takim smutku - nie znaczy to, że zmieni mi się prawda.Zwłaszcza że zapewne dokładniejsze przyjrzenie może pozwolić zobaczyći różnice.
Jakkolwiek, to jednak znajduję przy tym nadzieję dla mnie i gdzie indziej: To to, co napisane poniżej:
August napisał(a):Ja muszę się wpierw w końcu spotkać z Perezem, postawić mu litra śliwowicy łąckiej, namówić na założenie komitetu wyborczego. I wystawić Cie drogi Blajpiosie w kolejnych wyborach. W imię czci, godności i patriotyzmu lokalnego - nie odmawiaj.

No, jeżeli w takiej chwili trzymają się żarty Kol. Augusta, to mogę i w tym mieć nadzieję: to był tylko żart,że tych trzech napisało powyższe komentarze krytyczne... Już więc uspokojony, że Kol. August nie traci formy w poczicu humoru i science fiction, :-) pozdrawiam!
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna