Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez August 2008-11-15, 2:51 pm

flex napisał(a):
August napisał(a):Skoro mówimy o finansowaniu przez Miasto klubu i rozbudowie stadionu, to zadałem sobie trud porównać dochody i wydatki na ten rok Sosnowca oraz Wrocławia, Szczecina, Kielc czyli miast, które dają kasę na wiadome kluby oraz dla przykładu Zabrza.
I tak:
Sosnowiec - odpowiednio dochodzy i wydatki: 545.908.119 zł - 650.740.849 zł
Wrocław: 2.767.917.843 zł - 3.237.560.843 zł
Szczecin: 1.312.814.983 zł 1.523.192.070 zł
Kielce: 647.281.057 zł - 753.534.112 zł
Zabrze: 608.162.762 zł - 726.405.528 zł

Oczywiście widać że Wrocław i Szczecin mają o wiele większe nie tylko dochody, ale i wydatki ale i tak nie ma co porównywać możliwości finansowych. Bardziej miarodajne wydają się być Kielce i Zabrze (nawet nieco mniejsze pod względem ludności od Sosnwca), ale i tu wyglądamy nieco bardziej blado.

Wreszcie August jakieś konkrety.
Wielu tu jak napisał Blajpios, żyje w sferze marzeń i ułudy licząc, że w razie czego miasto przejmie finansowanie klubu, czy jeszcze lepiej, że klub utrzyma się sam ze sprzedaży biletów i stypendiów od miasta, jednak rzeczywistość nie jest tak kolorowa.

Nowy sponsor/właściciel jest tutaj niezbędny aby można było myśleć o przyzwoitej grze w obecnej II lidze.
Jeśli Szatan po meczu w Jarocinie powie "do widzenia" to czarno widzę naszą przyszłość.
Śmiem twierdzić, że jesteśmy w sytuacji o wiele gorszej od tej gdy odchodzili Włosi.
Szatan przedłużył tylko agonię klubu.

Flex, już wcześniej napisałem, że nie jestem zwolennikiem finansowania tego rodzaju rzeczy przez Miasto, które ma inne priorytety. Dane, które odszukałem wskazaują,że raczej nie stać Sosnowca na utrzymywanie klubu na poziomie zbliżonym do innych miast.Ale pytanie "co dalej ?" pozostaje otwarte, a sytuacja bardzo zagmatwana. Jeśliby Szatan chciał oddać akcje Miastu, to co ? Wydaje mi się, że jeśli - teoretyzując - taka sytuacja miałaby miejsce, to Górski będzie niejako pod ścianą.Chyba, ża zdarzy się cud i np. klub zasponsorują Włosi, o których mowił Jaskiernia. Ale raczej będzie to po prostu jedyne rozwiązanie. Ale piszę "teoretyzując" wcale nie jest pewne, że Szatan tak zrobi. Rozmawiałem dzisiaj z ludźmi związanymi - uijmijmy w ten sposób - z Miastem i z tego co usłyszałem to Szatan, oprócz straszenia, że rzuci klub, jak dotąd nawet nie zinsynuował, że odda klub np. Miastu. Wręcz przeciwnie, można to odebrać jako szantaż, aby Górski sypnął kasą, a Krzysiu będzie dalej mógł sie bawił w "tworzenie Wielkiego Zagłębia". W każdym razie nikt nie wierzy, że Szatan opuści Zagłębie tak szybko. Gdzie jest prawda, oczywiście nie wiem. Nam, zwykłym, szarym kibicom pozostaje czekać na rozwój wypadków.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2008-11-15, 3:06 pm

August napisał(a):
flex napisał(a):
August napisał(a):Skoro mówimy o finansowaniu przez Miasto klubu i rozbudowie stadionu, to zadałem sobie trud porównać dochody i wydatki na ten rok Sosnowca oraz Wrocławia, Szczecina, Kielc czyli miast, które dają kasę na wiadome kluby oraz dla przykładu Zabrza.
I tak:
Sosnowiec - odpowiednio dochodzy i wydatki: 545.908.119 zł - 650.740.849 zł
Wrocław: 2.767.917.843 zł - 3.237.560.843 zł
Szczecin: 1.312.814.983 zł 1.523.192.070 zł
Kielce: 647.281.057 zł - 753.534.112 zł
Zabrze: 608.162.762 zł - 726.405.528 zł

Oczywiście widać że Wrocław i Szczecin mają o wiele większe nie tylko dochody, ale i wydatki ale i tak nie ma co porównywać możliwości finansowych. Bardziej miarodajne wydają się być Kielce i Zabrze (nawet nieco mniejsze pod względem ludności od Sosnwca), ale i tu wyglądamy nieco bardziej blado.

Wreszcie August jakieś konkrety.
Wielu tu jak napisał Blajpios, żyje w sferze marzeń i ułudy licząc, że w razie czego miasto przejmie finansowanie klubu, czy jeszcze lepiej, że klub utrzyma się sam ze sprzedaży biletów i stypendiów od miasta, jednak rzeczywistość nie jest tak kolorowa.

Nowy sponsor/właściciel jest tutaj niezbędny aby można było myśleć o przyzwoitej grze w obecnej II lidze.
Jeśli Szatan po meczu w Jarocinie powie "do widzenia" to czarno widzę naszą przyszłość.
Śmiem twierdzić, że jesteśmy w sytuacji o wiele gorszej od tej gdy odchodzili Włosi.
Szatan przedłużył tylko agonię klubu.

Flex, już wcześniej napisałem, że nie jestem zwolennikiem finansowania tego rodzaju rzeczy przez Miasto, które ma inne priorytety. Dane, które odszukałem wskazaują,że raczej nie stać Sosnowca na utrzymywanie klubu na poziomie zbliżonym do innych miast.Ale pytanie "co dalej ?" pozostaje otwarte, a sytuacja bardzo zagmatwana. Jeśliby Szatan chciał oddać akcje Miastu, to co ? Wydaje mi się, że jeśli - teoretyzując - taka sytuacja miałaby miejsce, to Górski będzie niejako pod ścianą.Chyba, ża zdarzy się cud i np. klub zasponsorują Włosi, o których mowił Jaskiernia. Ale raczej będzie to po prostu jedyne rozwiązanie. Ale piszę "teoretyzując" wcale nie jest pewne, że Szatan tak zrobi. Rozmawiałem dzisiaj z ludźmi związanymi - uijmijmy w ten sposób - z Miastem i z tego co usłyszałem to Szatan, oprócz straszenia, że rzuci klub, jak dotąd nawet nie zinsynuował, że odda klub np. Miastu. Wręcz przeciwnie, można to odebrać jako szantaż, aby Górski sypnął kasą, a Krzysiu będzie dalej mógł sie bawił w "tworzenie Wielkiego Zagłębia". W każdym razie nikt nie wierzy, że Szatan opuści Zagłębie tak szybko. Gdzie jest prawda, oczywiście nie wiem. Nam, zwykłym, szarym kibicom pozostaje czekać na rozwój wypadków.

A czy miasto - chciałoby przejąć Klub? A jeszcze w dodatku - i prowadzić go wyraźnie lepiej, inaczej niż K. Szatan, jeżeli nawet cząstkowego wsparcia nie za bardzo chce? Przy czym wyraźnie: pewnie słusznie w obecnej sytuacji nie chciałoby przejmować własności. Jednak to piłka zawodowa. Choć - naprawdę trudno się wypowiadać, jak to słusznie było zaznaczone:
August napisał(a):Nam, zwykłym, szarym kibicom pozostaje czekać na rozwój wypadków
Choć do pełnego porównania, to nie trzeba by tylko budżetów liczbowo porównać, ale procentowo jaką część na co się przeznacza - to jakkolwiek, raczej bardziej naturalne jest by miasto stało "po stronie sponsorów" a nie jako "właściciel". Warto pamiętać o tym rozróżnieniu, bo ono dotyka istoty. W obecnej sytuacji Sosnowca (choć może niekoniecznie całego regionu) - niezbyt chyba by pasowało, z racji obowiązków w innych dziedzinach, przejmowanie własności. Natomiast łatwiej jest wyobrazić sobie wsparcie "po stronie sponsorów", choćby przez doprowadzenie do sponsoringu a nie "doprowadzanie króliczka w nieskończoność".
Ale, oczywiście, najistotniejszym dla klubu teraz jest patrzenie przez pryzmat realnych możliwości, kto realnie może uratować klub. Niewiele szczegółów takich konkretów można wymyślić na forum.
Blajpios

Postprzez August 2008-11-16, 9:54 am

Jak widać, jeśli nie zdarzy się cud i nie przyjdzie sensowy właściciel (no i chyba w tej sytuacji sposnor, przynajmniej na początku), każde rowiązanie będzie złe. Ale najgorszym byłoby rzeczywiście na wycofanie zespołu w rozrgrywek, choć w to ostatnie mimo wszystko trudno mi uwierzyć.
August

Postprzez August 2008-11-17, 5:54 pm

"W niedzielę zagramy ostatni mecz w tej rundzie, a w poniedziałek już mnie nie ma." Tak powiedział Szatan w zeszłym tygodniu Gazecie Wyborczej. I co, widział go ktoś dzisiaj w klubie ;-) ?
August

Postprzez August 2008-11-17, 10:40 pm

Jak widzę, najnowsze niusy co do przyszłości klubu:

Zagłębie: Szatan się waha, piłkarze czekają
tod2008-11-17, ostatnia aktualizacja 2008-11-17 18:11

Właściciel Zagłębia zapowiadał, że w poniedziałek pożegna się z klubem. - Jestem już bardzo bliski tej decyzji - przyznaje Krzysztof Szatan.
Włodarz klubu powtarza, że nie jest już w stanie dłużej ponosić kosztów utrzymania Zagłębia w pojedynkę. - Nie byłem na ostatnim meczu. Nie rozmawiałem z trenerem ani z piłkarzami. Wynik? A czy to ważne - mówi zniechęcony.

Szatan zapowiada, że ostateczną decyzję podejmie po spotkaniu z radą nadzorczą spółki. W klubie zdania są podzielone - część osób twierdzi, że Szatan rzeczywiście odejdzie, inni, że chce w ten sposób skłonić do współpracy władze miasta.
Z naszych informacji wynika, że Szatan proponował już miastu część klubowych akcji, mówiło się też o wspólnej spółce.

Miasto - tak jak to było wcześniej, gdy akcji pozbywali się Włosi - nie jest zainteresowane takim rozwiązaniem.

Paweł Hytry, prezes klubu, który był gościem podczas ostatniej nadzwyczajnej sesji rady miejskiej, twierdzi, że radni byli przychylni klubowi. W przyszłym roku zwiększą się miejskie nakłady na sport kwalifikowany, co daje nadzieję, że wzrosną też stypendia piłkarzy. Szatan szuka też sponsorów na własną ręką. - Przede mną właśnie kolejne spotkanie - mówił wczoraj.

Piłkarze zakończyli już sezon. Zagłębie ma trenować do 15 grudnia. W planach jest sparing z Przebojem Wolbrom (25 listopada) oraz casting dla piłkarzy z niższych lig.

Z zawodników z obecnej kadry kontrakty kończą się m.in. Rafałowi Bałeckiemu, Krzysztofowi Bodzionemu i Arkadiuszowi Kłodzie. W klubie twierdzą, że Kłoda zadeklarował chęć przedłużenia umowy. Jeżeli sytuacja się unormuje, niewykluczone, że do drużyny dołączą piłkarze z Czech, rodacy trenera Miroslava Copjaka.

W klubie czekają też na ewentualne kary za burdy podczas spotkania z Pogonią Szczecin. Działacze zapowiadają, że rozwiążą umowę z firmą ochroniarską, która zabezpieczała tamto spotkanie.

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... ekaja.html
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
August

Postprzez django 2008-11-18, 12:39 am

August napisał(a):. Szatan szuka też sponsorów na własną ręką. - Przede mną właśnie kolejne spotkanie - mówił wczoraj.

Tak się zastanawiam, czy Szatan jest właściwą osobą do rozmów z potencjalnymi sponsorami. Po pierwsze w biznesie ważne jest zaufanie. A kto zaufa człowiekowi, który rzuca słowa na wiatr (20 mln budżetu, wielkie Zagłębie, odejdę po ostatnim meczu itp.)? Po drugie Szatan nie posiada wyczucia, ani potrzebnego w biznesie taktu (miasto sra we własne gniazdo), łatwo zniechęca do siebie ludzi (władze miasta, Baczyński), nie mówiąc już o braku obycia. Niestety, w klubie brakuje osoby, którą można by traktować poważnie. No ale cóż, życzę powodzenia. A nóż się uda, choć bez konkretnego wsparcia władz miasta będzie ciężko.
django

Postprzez Raul75 2008-11-18, 11:44 pm

kryzys jest. Każdy liczy każdą złotówkę ale jak się powiedziało A.... Plany były takie ambitne, zapowiedzi szumne, awans w tym sezonie ale bez pieniądza się panie Sz. nie da. To nie zegarek na sprężynę, który raz nakręcony będzie się bujał jakiś czas. Trzeba się zając Zagłębiem, bo nigdzie indziej klub sportowy nie działa w oparciu o środki stircte miejskie. Weź się pan za marketing klubu; dobrą organizację (vide: mecz z pogonią), reklamę spotkań, trzeba mieć pomysł. A jak pan sobie nie radzisz to powiedz pan szczerze: TO MNIE PRZEROSŁO, bo taki wydaje się finał. Gadasz pan z Filipiakiem a bierz pan przykład z niego: facet ma cierpliwość jak nikt inny; dla niego klub to jasno określony cel. Nie ma miejsca na wahania formy!
Raul75

Postprzez django 2008-11-19, 12:13 am

Ja tylko przypomnę słowa L. Baczyńskiego z wypowiedzi dla GW po tym jak Szatan oskarżył go o niegospodarność:

- Gdy 17 grudnia odchodziłem z klubu, to powiedziałem do pana Szatana: "Pokaż, na co cię stać". Na razie widzę, że na nie za wiele. Obym się mylił, ale mam wrażenie, że właściciel Zagłębia tylko czeka na odpowiedni moment, by powiedzieć - "do widzenia"

Prorok?
django

Postprzez August 2008-11-19, 9:34 am

Zaczynam powoli odnosić wrażenie, że Szatan zapędził się w ślepy zaułek i teraz tak naprawdę nie wie co robić. Z jednej strony chętnie by się pozbył klubu - jak deklaruje - ale nie robi tego ponieważ porzucenie tego interesu nadszarpnęłoby jego reputację. To, że ludzie w Sosnowcu i okolicy psy na nim by wieszali, ale w "byznesie" mógłby stać się osobą mniej wiarygodną.
August

Postprzez Zibi83 2008-11-20, 6:13 pm

Wydział Dyscypliny przy Polskim Związku Piłki Nożnej nie podjął jeszcze decyzji o wysokości kary, jaka zostanie nałożona na Zagłębie Sosnowiec. W dniu dzisiejszym zostały dowiezione przez sosnowiecki klub kolejne materiały. Dokładnie chodzi o materiał wideo z monitoringu zamontowanego na Stadionie Ludowym.

- Postanowiono, iż mamy sami podać propozycję kary, jaka zostanie nałożona na nasz klub. W sumie dobrze się stało, iż decyzja została przeniesiona na przyszły tydzień. W niedzielę z Rotterdamu wróci już dyrektor Jerzy Lula (opiekuje się on dwoma zawodnikami Zagłębia, Rafałem Pietrzakiem i Dariuszem Bernasiem, którzy przebywają na testach w Feyenoordzie - wyj. mw), który zajmie się tą sprawą - wyjaśnił rzecznik prasowy Zagłębia, Adam Makar.

W poniedziałek doszło do pierwszej tury rozmów pomiędzy działaczami Zagłębia, a miejskimi włodarzami, która nie przyniosła jednak konkretów. W klubie oczekują więc na propozycję kolejnego spotkania, którego termin ma być ponoć znany już niebawem. - Rozważamy możliwość promocji miasta przez sport, jednak przede wszystkim zależy nam na znalezieniu sponsora, który pomoże Zagłębiu w tych trudnych chwilach, w jakich się znalazło - zapowiada Artur Szczepański naczelnik Wydziału Kultury Fizycznej. Szczepański dodał, iż w mieście bardzo poważnie podchodzą do sytuacji Zagłębia i w danej chwili rozważanych jest wiele możliwości pomocy.

źródło: www.sosnowiec.info.pl

To może zamknięcie stadionu dla publiczności na 2 mecze?
Zibi83

Postprzez dziejus 2008-11-20, 8:00 pm

Wyjazdowe :lol:
dziejus

Postprzez OLiver 2008-11-20, 8:53 pm

Z tego co widac miastu chyba zaczyna zalezec na klubie i moze ? na kibicach.TYlko zeby cos sie udalo zrobic i by zaglebie nie spadlo do 5 ligi ,bo to by byla tragedia.Nic 2 razy sie nie zdarza wiec mam nadzieje ,ze nie powtorzy sie sytuacja z poczatku lat 90-tych!!
OLiver

Postprzez August 2008-11-21, 8:39 am

OLiver napisał(a):Z tego co widac miastu chyba zaczyna zalezec na klubie i moze ? na kibicach.TYlko zeby cos sie udalo zrobic i by zaglebie nie spadlo do 5 ligi ,bo to by byla tragedia.Nic 2 razy sie nie zdarza wiec mam nadzieje ,ze nie powtorzy sie sytuacja z poczatku lat 90-tych!!

Jak pisałem wcześniej, Miasto raczej nie ma innego wyjścia. Ewentualne wycofanie klubu z rozgrywek i zgłoszenie go do 5 ligi w praktyce mogłoby oznaczać koniec Zagłębia. Czwartkowe informacje są raczej optymistyczne stąd wnioskuję , że do czarnego scenariusza nie dojdzie, a jeśli to prawda że są rozmowy z ER.SI , uważam , że Miasto ma argumenty, żeby firmę "zachęcić" do sponsoringu.
Myślę, że Górski i jego ekipa wiedzą też, żęe nie może się powtórzyć sprawa z Płomieniem bo to oznaczałoby jakieś straty w czasie wyborów. A jak podawała ostatnio GW sondażę dla Kazia nie są oszałamiające.
August

Postprzez OLiver 2008-11-22, 12:52 pm

Wiadomo cos na temat spotaknia wladz miasta Sosnowciec z SZatanem.Jakie decyzje podjeto i w ogole.Kibice chyba chcieliby wiedziec co sie w klubie dzieje??!!
OLiver

Postprzez django 2008-11-22, 1:01 pm

OLiver napisał(a):Wiadomo cos na temat spotaknia wladz miasta Sosnowciec z SZatanem.Jakie decyzje podjeto i w ogole.Kibice chyba chcieliby wiedziec co sie w klubie dzieje??!!

(...)Największym problemem jest jednak znalezienie sponsora, który zapewniłby Zagłębiu finansową stabilność. Temu między innymi miały być poświęcone czwartkowe rozmowy władz klubu z przedstawicielami Urzędu Miejskiego. Wiceprezydenta Sosnowca, Zbigniewa Jaskiernię zatrzymały jednak obowiązki służbowe, w związku z czym spotkanie przełożono na inny, nieokreślony na razie termin. Ze źródeł zbliżonych do władz miasta wiemy, że trwają starania, by do finansowania klubu wróciła firma ERSI. Włosi przez kilka lat sponsorowali Zagłębie, jednak wycofali się po zakończeniu ostatniego sezonu.(...)

http://www.sportowefakty.pl/pilka/2008/ ... -awanture/
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna