Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez August 2008-11-13, 9:44 am

Na stronie Urzędu Miejskiego co prawda pojawiła się informacja o czwrtkowej sesji rady Miejskiej, ale w porządku obrad nie ma punktu dotyczącego spraw klubu. No, chyba że było za późno aby wprowadzić takowy. A niestety, jak widać, sprawa jest nagląca.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2008-11-13, 11:08 am

Jeszcze dodam do wcześniejszej wypowiedzi, też gwoli uściślenia. Powyższe uwagi, domagające się "przejrzenia na oczy u żyjących ułudą, choćby fanatyków", gdzie pokazywałem m.in. na przykład absurdalność niektórych zarzutów wobec klubu - nie oznaczają, że domagam się też przemilczania błędów klubu. Sam przecież nieraz wypisywałem na forum uwagi o braku marketingu, niewłaściwej polityce, np. odnoszącej się do rozgrywania sprawy korupcji, do przekazywania informacji. Chodzi mi o to, by wszystkie te sprawy miały swoje właściwe proporcje. Chodzi u to, by tak "ważone" były i zasługi kibiców, którzy dopingują, poprawiają zachowanie - i klęska głupoty, gdy kibice sami niszczą klub, choć myślą, że kochają barwy - i właśnie błędy klubu - i zasługi itp. Nie chodzi o pomniejszanie jednych przez drugie, w jakąkolwiek stronę (czy to na rzecz chuligaństwa czy przeciw, czy to na rzecz właściciela czy przeciw, przeciw lub za klubowi itd).
Blajpios

Postprzez flex 2008-11-13, 12:16 pm

Blajpios napisał(a):Jeszcze dodam do wcześniejszej wypowiedzi, też gwoli uściślenia. Powyższe uwagi, domagające się "przejrzenia na oczy u żyjących ułudą, choćby fanatyków", gdzie pokazywałem m.in. na przykład absurdalność niektórych zarzutów wobec klubu - nie oznaczają, że domagam się też przemilczania błędów klubu. Sam przecież nieraz wypisywałem na forum uwagi o braku marketingu, niewłaściwej polityce, np. odnoszącej się do rozgrywania sprawy korupcji, do przekazywania informacji. Chodzi mi o to, by wszystkie te sprawy miały swoje właściwe proporcje. Chodzi u to, by tak "ważone" były i zasługi kibiców, którzy dopingują, poprawiają zachowanie - i klęska głupoty, gdy kibice sami niszczą klub, choć myślą, że kochają barwy - i właśnie błędy klubu - i zasługi itp. Nie chodzi o pomniejszanie jednych przez drugie, w jakąkolwiek stronę (czy to na rzecz chuligaństwa czy przeciw, czy to na rzecz właściciela czy przeciw, przeciw lub za klubowi itd).

Podobną wyważoną politykę próbuje prowadzić prezes Lecha Poznań komentując ostatnie wydarzenia z udziałem kibiców Lecha po zajściach w Gdańsku.
http://www.sport.pl/pilka/1,65050,59118 ... icami.html
Celowo nie cytuję tu treści artykułu, ponieważ rozmawiamy o przyszłości Zagłębia.
Jednak zgodzę się z tym co napisał Blajpios proporcje są najważniejsze.
flex
Administrator

Postprzez August 2008-11-13, 5:24 pm

Czy sprawa klubu stanęła na sesji Rady Miejskiej oraz Wydziału Dyscypliny PZPN ? Ma ktoś jakieś informacje ?
August

Postprzez dziejus 2008-11-13, 7:13 pm

dziejus

Postprzez August 2008-11-13, 7:26 pm

Czyli takie pierdu pierdu. Bez konkretów.
August

Postprzez uzielone 2008-11-13, 7:47 pm

Zagłębie to wizytówka miasta, miasto nie może się odwrócić od klubu. Skazanie klubu na wegetacje mogłoby doprowadzić do większych zamieszek niż te, które odbyły się podczas i po meczu z Pogonią. Trzeba wesprzeć klub tak jak czynią to inne miasta np. Wrocław i dalej modernizować stadion. Do czasu aż Ludowy nie będzie spełniał warunków bezpiecznego i komfortowego stadionu nikt poza szalikowcami na niego nie przyjdzie. Ile można moknąć, marznąć i gnieść się w tłumie?
uzielone

Postprzez Raul75 2008-11-13, 11:14 pm

uzielone napisał(a):Zagłębie to wizytówka miasta, miasto nie może się odwrócić od klubu. Skazanie klubu na wegetacje mogłoby doprowadzić do większych zamieszek niż te, które odbyły się podczas i po meczu z Pogonią. Trzeba wesprzeć klub tak jak czynią to inne miasta np. Wrocław i dalej modernizować stadion. Do czasu aż Ludowy nie będzie spełniał warunków bezpiecznego i komfortowego stadionu nikt poza szalikowcami na niego nie przyjdzie. Ile można moknąć, marznąć i gnieść się w tłumie?

a przepraszam bardzo; masz zamiar w tych zamieszkach uczestniczyć? Czy tylko użyjesz swojego telefonu z kamerką do ich filmowania? Co za wywód... Wrocław nie modernizuje tylko będzie budować nowy stadion. Dla Ludowego bardzo ciekawą propozycją jest droga stadionu w Lubinie. Tam też całość opierała się o ziemne wały. A marznąć i moknąć można dla SWOJEGO klubu. To nic trudnego
Raul75

Postprzez Przemek26 2008-11-13, 11:18 pm

Władze klubu ustosunkowały się także do doniesień prasowych dotyczących opuszczenia klubu przez głównego akcjonariusza, właściciela Zagłębia Krzysztofa Szatana. - Pan Szatan rozważa możliwość odejścia, ale nic nie zostało jeszcze przesądzone - podkreśla Jerzy Lula, dyrektor klubu.

http://www.sosnowiec.pl/default.aspx?do ... &templId=1

Ile sie będziesz jeszcze zastanawiał.

Paszoł wont
Przemek26

Postprzez Raul75 2008-11-13, 11:29 pm

Przemek26 napisał(a):
Władze klubu ustosunkowały się także do doniesień prasowych dotyczących opuszczenia klubu przez głównego akcjonariusza, właściciela Zagłębia Krzysztofa Szatana. - Pan Szatan rozważa możliwość odejścia, ale nic nie zostało jeszcze przesądzone - podkreśla Jerzy Lula, dyrektor klubu.

Paszoł wont

stonuj trochę albo sam zasponsoruj. Ja oczekuję jasnej deklaracji: jak wziął chłop klub to niech łoży a jak ma się migać to niech jasno powie!! Niech nie wykorzystuje tej sytuacji z p. jako motyw rezygnacji. Niech jaja pokaże!!! Albo mu zależy albo leży!
Raul75

Postprzez Przemek26 2008-11-14, 7:13 am

Raul75 napisał(a):
Przemek26 napisał(a):

Paszoł wont

stonuj trochę albo sam zasponsoruj. Ja oczekuję jasnej deklaracji: jak wziął chłop klub to niech łoży a jak ma się migać to niech jasno powie!! Niech nie wykorzystuje tej sytuacji z p. jako motyw rezygnacji. Niech jaja pokaże!!! Albo mu zależy albo leży!

MAsz deklaracjÄ™

Krzysztof Szatan podkreśla, że nie stać go na dalsze utrzymywanie klubu. Czarę goryczy przelały chuligańskie burdy podczas ostatniego meczu z Pogonią Szczecin.
- Nikt mi nie chce pomóc, a sam już dłużej tego nie pociągnę - mówi. Szatan jest rozgoryczony - najpierw potencjalni sponsorzy odmawiali mu, powtarzając, że nie będą dawać na sprzedawczyków (afera korupcyjna), a teraz słyszy, że nie ma co promować klubu, który ma za kibiców bandytów.- Tak właśnie mówią sosnowieccy radni, którzy twierdzą, że promowanie Zagłębia nie ma sensu - wzdycha.

Ponad rok temu, gdy Szatan przejmował Zagłębie marzył, że klub będzie miał budżet na poziomie 20 milionów złotych. Dziś właściciel woli nie pamiętać tamtych słów. - Odwiedziłem kilkanaście wielkich firm. Zazwyczaj słyszałem tę samą wymówkę - korupcja. Teraz pewnie dojdzie druga - kibice bandyci - macha ręką.

- Mam już dosyć tych oskarżeń, że wyciągam z klubu miliony i bawię się nie za swoje. Pan wie, ile my płacimy za catering podczas jednego meczu? 350 złotych! Tniemy koszty gdzie się tylko da - dodaje.

Szatan podkreśla, że jego finansowe możliwości utrzymywania klubu też się kończą. - Wolę odejść, zanim narobię długów. Ja też odczuwam skutki światowego kryzysu - tłumaczy biznesmen, który działa m.in. w branży drobiarskiej.

Działacze Zagłębia liczyli, że sponsora dla klubu znajdzie miasto. Zbigniew Jaskiernia, wiceprezydent miasta odpowiedzialny m.in. za sport, zapewniał na łamach "Gazety", że w sponsoring klubu znowu zaangażuje się kapitał włoski. - Ostatnio powiedział mi jednak, że rozmowy nie przynoszą skutku. To prawda - miasto dało nam stypendia, rozbudowuje bazę sportową, ale przykłady innych miast, gdzie pomoc jest znacznie większa, pokazują, że jednak Sosnowiec ma pewne rezerwy w sponsorowaniu klubów - uważa Szatan.

- Fakt, że włoski kapitał nie wrócił do klubu jeszcze nie oznacza, że tak się nie stanie. Wciąż jestem optymistą - mówi jednak Jaskiernia. Radni zdecydowali w czwartek o podwyższeniu dotacji na sport kwalifikowany w mieście.

Właściciel Zagłębia już kilka razy zapowiadał w mediach, że się wycofa, ale teraz wydaje się, że jest tej decyzji naprawdę bliski. - W niedzielę zagramy ostatni mecz w tej rundzie, a w poniedziałek już mnie nie ma. Może to ja jestem przeszkodą? Spółki nie można rozwiązać z dnia na dzień, ale przecież można jej nie zgłosić do rozgrywek. Potem od nowego sezonu zespół zacząłby grę od piątej ligi. To chyba lepsze niż narobienie długów? Co z piłkarzami, którzy mają ważne kontrakty? Mogą spać spokojnie. Tak jak do teraz wypłacę im wszystko, co im się należy, co do złotówki [klub spłaca obecnie dług, jaki ma wobec Bartłomieja Chwalibogowskiego, który grał w Sosnowcu w ekstraklasie - przyp. red.] - mówi Szatan, który jeszcze raz apeluje o pomoc do miasta.

- Proponuję, żeby w spokoju dograć tę rundę, a potem usiąść do poważnych rozmów - kończy Jaskiernia.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... _ligi.html
Przemek26

Postprzez Zibi83 2008-11-14, 7:28 am

Przemek26 napisał(a):a teraz słyszy, że nie ma co promować klubu, który ma za kibiców bandytów.- Tak właśnie mówią sosnowieccy radni, którzy twierdzą, że promowanie Zagłębia nie ma sensu - wzdycha.

I to jest powód przez który prawdopodobnie możemy na bardzo długo zapomnieć o sponsorze.
Zibi83

Postprzez Klara Veritas 2008-11-14, 9:32 am

Ludzie! Skoro chcecie aby Szatan odszedł złóżcie sie i sami sponsorujce klub! Facet wykłada pieniądze ze swojej kasy, stypenida mają tylko niektórzyz awodnicy a nie cały skład; głównie to sa pieniądze dla młodziezy a nie dla wszystkich, koszty utrzymani i funkcjonowania klubu też nie są małe; skoro wyzywacie p. szatana ja juz dawno na jego miejscu bym zwinęła interes, jeszcze po tym co pokazaliście na meczu z Pogonią, banda bandytów a nie kibiców; zostańcie sponsorami Zagłębia a skończcie pierdolić!
Klara Veritas

Postprzez uzielone 2008-11-14, 9:42 am

Raul75 napisał(a):
uzielone napisał(a):Zagłębie to wizytówka miasta, miasto nie może się odwrócić od klubu. Skazanie klubu na wegetacje mogłoby doprowadzić do większych zamieszek niż te, które odbyły się podczas i po meczu z Pogonią. Trzeba wesprzeć klub tak jak czynią to inne miasta np. Wrocław i dalej modernizować stadion. Do czasu aż Ludowy nie będzie spełniał warunków bezpiecznego i komfortowego stadionu nikt poza szalikowcami na niego nie przyjdzie. Ile można moknąć, marznąć i gnieść się w tłumie?

a przepraszam bardzo; masz zamiar w tych zamieszkach uczestniczyć? Czy tylko użyjesz swojego telefonu z kamerką do ich filmowania? Co za wywód... Wrocław nie modernizuje tylko będzie budować nowy stadion. Dla Ludowego bardzo ciekawą propozycją jest droga stadionu w Lubinie. Tam też całość opierała się o ziemne wały. A marznąć i moknąć można dla SWOJEGO klubu. To nic trudnego

Jasne, że można moknąć i marznąć dla Swojego Klubu ale mamy XXI wiek! Niedługo większość klubów będzie miała nowoczesne stadiony a Ludowy dalej będzie reliktem z poprzedniej epoki. Jeżeli kibice mają chodzić na mecze to należy ich uszanować i przygotować odpowiednie warunki. Odnośnie miasta to powinno mu zależeć na tym żeby klub grał przynajmniej w 2 lidze a nie 5-tej. Czy Sosnowca nie stać na 2-ligowy klub? Co z przygotowaniami do Euro 2012 gdzie Sosnowiec stara się o zaplecze treningowo-hotelowe?
uzielone

Postprzez August 2008-11-14, 10:45 am

Z ostatnich doniesień wynika, że jest źle albo nawet bardzo źle, choć nie beznadziejnie. Co teraz ? Myślę, że na Szatan powinien opuścić klub jak najszybciej. Gołym okiem widać, że prowadzenie klubu go przerosło. Zarówno finansowo jak i organizacyjnie. Zaprzepaszczony został cały sezon w OE , ale też całe lata kiedy pieniądze dawali Włosi, a Rudy i ludzie związani z klubem zamiast zorganizwać spółkę w sposób nowoczesny myśleli li tylko i wyłącznie o kasie dla siebie.
Nie wiem oczywiście w jaki sposób odbywały się negocjacje Szatana i Hytrego z potencjalnymi sponsorami, ale mam wrażenie, że jednak przede wszystkim liczyli oni na pomoc Miasta w tym zakresie. Zresztą z moich informacji wynika, że Miasto od początku traktowało Szatana jako kogoś przejściowego w zarządzaniu klubem. W teh chwili nie ma co jednak psów na nim wieszać. Jak dobrze wiadomo, na akcje klubu nie było w zeszłym roku zbyt wielu chętnych, a pierwszy nabywca się tylko i wyłącznie skompromitował nie tyle wycofaniem się po kilku dniach z transakcji, co nepotyzmem Pana Klamry, który planował sprowadzenie do klubu tatusia i kumpla z podwórka.
Jak dotąd nie byłem i nie jestem zwolennikiem łożenia przez Miasto publicznych pieniędzy na zawodową piłke nożną. Tak czy owak do priorytetowych zadań Gminy są drogi, szkoły, przedszkola czy szpitale. Ale obecnie, jeżeli klub ma być uratowany, raczej nie ma wyjścia. Akcje klubu powinny zostać przejęte jak nie przez samą gminę to przez np. ARL. No i dokapitalizować spółkę poprzez podniesienie kapitału. Wyaje mi się, że Miasto jak właściciel bezpośredni czy pośredni Zagłębia może mieć większe szanse na znalezienie nowego własciciela oraz inwestora (inwestorów). Chciałbym zwrócić jednak uwagę, że podawanie przykładów Wrocławia czy Szczecina nie jest tu do końca adekwatne ponieważ są to miasta o wiele większe i bogatsze. Lepszym przykładem byłyby tu Kielce, miasto o podobnej wielkości i możliwościach finansowych. Zresztą Szczecin też nie wkłada jakichś powalających na kolana sum. Tam postarali się stworzyć podstawy finansowania poprzez przyciągnięcie jak największej liczby inwestorów, dzięki wkładom ktorych zbiera się większa kupka pieniędzy.
I jeszcze jedna rzecz. Nie ma się już co kłócić, żreć i napinać między sobą bo łączy nas jeden klub. Klub, który potrzebuje zgody i jedności w tym trudnym okresie. Zresztą - w moim odczuciu - widziałbym miejsce na aktywność dla grup kibicowskich, które mogłyby poprzez swoje działania, choćby przesłanie próśb, petycji i oświadczeń do Miasta, Wojewody czy PZPN, pokazały czy też przypomniały, że za klubem stoją duże rzesze kibiców oraz wieloletniej tradycji, a każda restrykcyjna decyzja uderzy w nich, a zarazem w miasto i region.
Zatem, przestańmy już wieszać psy na Szatanie i ludziach związanych z klubem, na nas samych, decydentach, kto co zaczął i zrobił w ostatnią sobotę i w ogóle na wszystkich świętych bo to nic nie da.
Patrzmy z nadzieją w przyszłość.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników