PZPN - rózne

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez zgredos 2007-01-20, 11:58 am

mjedrek napisał(a):http://sport.onet.pl/0,1248675,1469148,wiadomosc.html

znalazł się specjalista :evil:

Pewnie jeszcze Marcinkiewicz będzie startował bo koledzy z PiSuaru na siłę szukają mu ciepłej posadki
zgredos

Postprzez Przemek26 2007-01-20, 12:48 pm

No i h*** będzie kombinował dalej :evil: :evil:

http://www.90minut.pl/news.php?id=500049
Przemek26

Postprzez laBombonera 2007-01-20, 12:52 pm

6metrowy kaktus wyrosnie mi na dloni jesli Kosa zostanie prezesem.
Pisuary na bank wrzuca tam kogos od siebie .
chociarz teoretycznie maja byc wybory?

a z Rysiow to ja juz wole tego z klanu :D
laBombonera
Żółta kartka

Postprzez kwachu 2007-01-22, 1:29 pm

No i zaczyna siÄ™:

http://sport.gazeta.pl/pilka/1,65046,3866831.html

Jedno jest pewne - czeka nas ogromne prawno-organizacyjne zamieszanie. Stary zarząd PZPN się odwoła, FIFA i UEFA nas wywalą, kurator będzie działał dalej. Pytanie czy decyzje podjęte przez kuratora i nowy zarząd PZPN uzyskają akceptację FIFA, czy przywrócą nas dopiero po przywróceniu Listka na prezesa PZPN. Szkoda tylko kadry i Leo, bo zaczynało się dziać coś pozytywnego...
kwachu

Postprzez WOJTEK 2007-01-22, 2:07 pm

http://sport.onet.pl/74318,1248685,1469 ... omosc.html
Roześmiany, dowcipny, pełen życia - taki do tej pory był. Teraz zmienił się nie do poznania. Wygląda jak cień człowieka.
Prokuratura we Wrocławiu postawiła Witowi Ż. dwa zarzuty: przyjęcie ośmiu tysięcy złotych jesienią 2004 roku w zamian za nieuczciwe zachowanie jako obserwator PZPN i złożenie obietnicy, że w meczu piłkarskim wygra jedna z drużyn drugoligowych.

Do tej pory nie wiedziaÅ‚em, że jestem tak ważnÄ… postaciÄ… w PZPN – odpowiada Wit Å». „SuperExpressowi”. - Przecież ja w zarzÄ…dzie znalazÅ‚em siÄ™ trochÄ™ przez przypadek. Teraz staÅ‚em siÄ™ miÄ™sem armatnim. Postawiono mi dwa zarzuty. - Czy jestem winny? - zamyÅ›la siÄ™. - To siÄ™ dopiero okaże w postÄ™powaniu sÄ…dowym. Nie ma co siÄ™ wypierać, że siÄ™ nie zrobiÅ‚o tego czy tamtego. I tak wszyscy widzÄ…, jak jest. Tyle że moje winy sÄ… maÅ‚e w porównaniu do "wielbłądów", które majÄ… po 40 zarzutów - próbuje siÄ™ bronić.
- Nie mam pretensji i żalu, że zostałem zatrzymany i przewieziony do Wrocławia - mówi. - Najgorsze jest to, że w ciągu jednego dnia zrobiono ze mnie nie wiadomo kogo, kryminalistę.

- Wiecie, co: ja to jeszcze się jakoś trzymam, choć wiem, że w piłce to ja już jestem śmierć. Jednak najbardziej to się martwię o najbliższych. Żona wygląda jak żywy trup. Agonia. Zresztą, ja już byłem o krok od śmierci. Gdy wracałem z Wrocławia o mało co nie zginęliśmy w okolicach Rawy Mazowieckiej. Syn nie pozwolił mi prowadzić, choć sam siedział za kierownicą ponad dwadzieścia godzin. Cudem ominął drzewo - wyjawia. - Poza tym w tym tygodniu miałem biopsję - zdradza, mając na myśli nowotwór prostaty.

http://sport.onet.pl/74318,1248685,1469 ... omosc.html
Prawdopodobnie Polska zostanie zawieszona w prawach członka FIFA. Jakie są procedury i kto to robi?
- Zawiesza FIFA, a nie UEFA, bo restrykcja obowiÄ…zuje na caÅ‚ym Å›wiecie. ByÅ‚aby to wielka kompromitacja, bo do tej pory Polska nie znalazÅ‚a siÄ™ w takiej sytuacji, chociaż byÅ‚a blisko w okresie tzw. wojny futbolowej miÄ™dzy ministrem sportu Jackiem DÄ™bskim a prezesem Marianem Dziurowiczem. Generalnie jest tak, że FIFA podaje najpierw jakiÅ› termin, do którego należy speÅ‚nić jej wymagania. DecyzjÄ™ o zawieszeniu podejmuje komitet wykonawczy FIFA lub komisja ds. nagÅ‚ych, w której skÅ‚ad wchodzi prezydent FIFA, wiceprezydenci i sekretarz generalny – powiedziaÅ‚ „Rzeczpospolitej” MichaÅ‚ Listkiewicz.

- Czym takie zawieszenie skutkuje? Nie tylko nie moglibyśmy rozgrywać meczów eliminacyjnych, ale nawet towarzyskich. Reprezentacja i kluby. Nasi sędziowie nie prowadziliby meczów międzynarodowych, wstrzymana byłaby pomoc finansowa i szkoleniowa. Będziemy poza rodziną FIFA, oczywiście na okres zawieszenia, który może być długi albo bardzo krótki.

Dwa ciekawe linki. Biedny Żelazko. Szkoda, że nie myślał przed wałkami o wszystkim.
WOJTEK
Adventure Group

walka o przyszłość

Postprzez Blajpios 2007-01-22, 2:35 pm

kwachu napisał(a):No i zaczyna się:

http://sport.gazeta.pl/pilka/1,65046,3866831.html

Jedno jest pewne - czeka nas ogromne prawno-organizacyjne zamieszanie. Stary zarząd PZPN się odwoła, FIFA i UEFA nas wywalą, kurator będzie działał dalej. Pytanie czy decyzje podjęte przez kuratora i nowy zarząd PZPN uzyskają akceptację FIFA, czy przywrócą nas dopiero po przywróceniu Listka na prezesa PZPN. Szkoda tylko kadry i Leo, bo zaczynało się dziać coś pozytywnego...

Tego należało się spodziewać. Naprawdę, baaaardzo hurrrraaaoptymistą był ktoś, kto spodziewał się innego kroku ze strony Listkiewicza i federacji międzynarodowych. Najgorsze (już pomijając analogie "końca Dębskiego") byłoby, gdyby się cofnięto teraz na pozycje. To pozycje, na które władze "międzynarodówki kolesiów sportowych" chcą wepchnąć rząd polski, jakby wręcz z pozycji władcy wobec polskiego społeczeństwa nadrzędnego, choćby oceniając ponoć "przy okazji" legalność kroku Ministra RP! Z racji zamieszania, czyli targów przedwyborczych, może uda się rzeczywiście, wskutek jakichś "obietnic", ugrać, że odwieszenie będzie jeszcze przed meczami eliminacyjnymi. Jak mówi Boniek - najlepsze byłoby w tym kierunku, gdyby zawiesili od razu. Jest szansa, że po wyborach nowych władz dość szybko przywrócą. Nawet jednak, jeżeli chodziłoby o rok czekania, dwa - to jest to walka o przyszłość. Ważniejsza nawet choćby od udziału reprezentacji w ME, gdzie dotąd osiągnęliśmy niebywałe sukcesy, czy od udziału paru zespołów w przegranych z Terekiem Groźny eliminacjach do LMś
Najważniejsze jest, by teraz dopiąć "ucięcie korupcji" gdzieś przynajmniej na te 70 procent. Najważniejsze jest - by systemowi skorumpowanemu, wg którego działała piłka złamać kark. To, że w jakichś fragmentach, gałęziach systemu będzie się pojawiać korupcja: to jest sytuacja jeszcze wyobrażalna. Istotne jest jednak, jaki będzie "kształt główny systemu". Jeżeli bowiem pozostanie ten system dotychczasowy tylko trochę oczyszczony - to będzie klęska. Klęska byłaby, gdyby pozostał system polskiej piłki jako system, w którym układy skorumpowanych są decydujące, nadrzędne wobec oficjalnego "regulaminu".
Kto wie, czy i na małym podwórku, jak mam nadzieję, czyli niewielkich macek, które dotknęły w tej kwestii Zagłębia - decyzja o odsprzedaniu udziałów Zagłębia Miastu nie jest przygotowywaniem do funkcjonowania "w nowym"? Oby! Oby też - nie było "przygotowaniem do oddania starym kolegom", czyli do "funkcjonowania w starym". To tak na marginesie.
Jest jednak jakaś szansa w skali całej polskiej piłki obecnie właśnie - na przełamanie ogólnego systemu! Jeżeli jednak teraz się cofną - to ta szansa odejdzie chyba na bardzo długo. Pamiętam, jak w tzw. "głębokiej komunie" moja Mama prostowała mi naiwne chłopięce "podrywanie się" do uczestniczenia w rywalizacji sportowej zorganizowanej jako ten "sport amatorski", gdzie wydawało się, że tu akurat, nie tak, jak w zafałszowaniach politycznych, mamy układ sportowy realizowany jako szlachetna walka wg czystych reguł. Mama na przykładach, choćby Zagłębia Sosnowiec, ale nie tylko - ukazywała, jak to wszystko jest zafałszowane: nie uczciwy kapitalizm, znaczenie ludzi, zawodowstwo, tylko ukryte zawodowstwo na zasadzie mamienia amatorskim statusem z umowami pod stołem. Taki był PRL w dużej mierze - i tak było w sporcie. Było to widoczne nawet dla ludzi nie zaangażowanych w działalność sportową. Tak jak to słusznie zauważali tutaj niektórzy, tylko nie umieli zobaczyć kierunku skąd to płynie: te układy w PZPNie oddają to, co w świecie polityki z zafałszowania starego systemu przyszło; działają tam pogrobowcy PRLu, gdzie ludziom się wystawiało do wierzenia jakieś obrazki, jak to kwitnie socjalizm, amatorstwo, sport - i w zafałszowaniu tym fundamentalnym, takie czy inne historie, jak korupcja: były już normalną rzeczą. Jeżeli więc ten system nie zostanie przetrącony - to teraz, już w innych warunkach, po przystosowaniu się do "nowego systemu społeczno-politycznego": jeszcze groźniej może będą robić w balona kibiców, którzy będą uważać, że to sport, walka, będą się emocjonować, obstawiać typy, dopingować... A tymczasem mecz znów zdecyduje się, niemal każdy - gdzie indziej, przy wykorzystaniu zresztą czasu i pieniądze kibiców, jak i ich szczerości. O to idzie teraz gra.
Mam też nadzieję, że Minister Lipiec i jego ludzie nie naiwnie wierzyli, że Pan Listkiewicz teraz nie pojedzie do Zurichu, bo go odwołali - lecz tego wszystkiego byli świadomi, rozpoczynając ten bój. Ba - że lepiej byli przygotowani niż poprzednia ekipa - że są przygotowani na długą walkę, także o świadomość kibiców, co do tego, o co chodzi, jaką cenę trzeba płacić i że warto zapłacić tę cenę choćby odłączenia na jakiś czas od systemu światowego.
By było jasna - przetrącenie tego głównego systemu, to będzie zwycięstwo. Bardzo istotne, o które chodzi.
Ale bynajmniej - nie idzie za tym zaraz gwarancja, że korupcja zniknie. Jak również, nie należy też myśleć, że stanie się sport dużego wyczynu na powrót sportem czysto amatorskim. Duży wkład pieniędzy - wymusi, by nie było to zostawione na pastwę "czystego przypadku", walki całkowicie nieprzewidywalnej, gdzie "każdy może wygrać z każdym zawsze".
Chodzi jednak o to, by te zabezpieczenia włożonego kapitału były uczciwe, nie robiły z kibiców całkiem wariatów i niepoczytalnych, wykorzystując ich zresztą bez ich wiedzy: do własnego wzrastania w pieniądze tych "kumatych". Dlatego naprawdę warto - choćby te dwa lata czekać, aż uzurpatorzy prawa i bezprawia ponadnarodowego, powiązani własnymi interesami, uznają, że nie mogą nie odwiesić PZPN.
Blajpios

Postprzez WOJTEK 2007-01-22, 2:43 pm

Dla mnie sprawa jest prosta. Były wałki ? Były. To całe to towarzystwo na drzewo. I nie wolno się poddawać presji jakiejś mafii. Niech wieszają, niech straszą. Lipiec nie powinien się uginać. Tylko wtedy uda się coś naprawić. W innym wypadku nigdy się nic nie zmieni.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez PaprykarZ19 2007-01-22, 3:36 pm

Boje się tego,że listkiewicz okaże się takim skurwysynem i na spotkaniach z Seppem Blaterem z FIFA czy Platinim,bądź Johanssonem z UEFA nie będzie ich namawiał do tego by byli dla Polski łaskawi,a wręcz może będzie prosił o zaiweszenie... Możliwe,że ta k***a tak zrobi żeby poźniej pierdolić,że wykluczenie reprezentacji i klubów z rozgrywek międzynarodowych to wina Lipca,a on był super facet ;//
PaprykarZ19

Postprzez martinho 2007-01-22, 4:26 pm

NA dobrą wolę listka nie liczył bym. Ten facet już od samego zalążka problemu pokazywał co tak naprawdę się dla niego liczy - tylko stołek. Gdyby był chociażby człowiekiem, nie wspominając już o walorach jak:honor , ambicja to na pewno ustąpił by już wcześniej i nie narażał by swojej rodziny. Dlatego teraz będzie robił wszystko aby pokazać jak ważną jest postacią w futbolowym świecie> Jedyną szansą na rozwiązanie problemu z FIFA i UEFA jest konsekwencja w działaniu ministra i przedstawienie w tych organizacjach dowodów na "uczciwość i lojalność" niesłusznie oskarżanego prezesunia, który cały czas oszukiwał federacje wysyłając dane na temat korupcji tylko jemu wygodne.
martinho

Postprzez the djinn 2007-01-22, 11:59 pm

Lipiec niepowinien uginać nóg i doprowadzić sprawę do końca nawet jeżeli fifa oobejmie PZPN restrykcjami z których najgorszą jest zawieszenie w prawach członka FIFA, to jest jedyny sposób aby cos zmienić w polskiej piłce!!
the djinn

Postprzez Przemek26 2007-01-23, 3:22 pm

Wszyscy członkowie WD PZPN podali się do dymisji. :D
Przemek26

Postprzez August 2007-01-23, 11:01 pm

Ta cała Fifa to dla mnie nie lepsza mafia niż PZPN. Blatter nas nie zawiesi wcześniej jak po Kongesie UEFA. Jego ekipa popiera Platiniego tak samo jak Listkiewicz więc głos Polaków zwlaszcza, że ponoć obaj kandydaci (Platini z Johansonem) mają równe szanse, będzie bardzo potrzebny...
August

Postprzez kwachu 2007-01-24, 9:07 am

http://sport.gazeta.pl/sport/1,65025,3871334.html

No i jednak promują na siłę Rysia Czarneckiego. Wpychają go na kongres UEFA.

Zamiast Kręciny jedzie Ryszard Czarnecki, europoseł Samoobrony, od niedawna działacz PZPN, który przyznaje, że bardzo chce być nowym prezesem związku. - Jedziemy tam razem. Podkreślam: "razem", jako jedna drużyna. Tylko w ten sposób możemy coś osiągnąć - mówi "Gazecie" Czarnecki.

Coś mi mowi że intencje Lipca nie są tak czyste jak się to może wydawać. Czarnecki jako prezez PZPN to kompletna porażka. Ale może był taki układ. LPR ma człowieka w Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji a Samoobrona stanowisko prezesa PZPN w zamian za poparcie Skrzypka na prezesa NBP...
Byłbym bardzo ostrożny z huraoptymistycznymi wizjami na temat tego co się ostatnio dzieje. Nie bronię zarządu PZPN i Listkiewicza, bo ich przewinienia są ogromne, ale podchody Czarneckiego na stanowisko prezesa PZPN i poparcie jake udziela mu Lipiec (poprzez wysłanie go na kongres UEFA) wzbudza moją ogromną nieufność.
kwachu

Postprzez keff79 2007-01-24, 11:31 am

Akcja dziennika.pl, DZIENNIKA i "Faktu"

Kibice, zasypcie protestami FIFA i UEFA!

jak akcja dziennika i faktu to musi się udać :lol: :wink:

link do treści emila:

http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=29158
keff79

Postprzez PaprykarZ19 2007-01-24, 12:02 pm

Z tego co wiem to Rysia do składu naszej delegacji włączył Rusko a nie Lipiec i wątpię by posada w PZPN była aż tak prestiżowa by partie koalicyjne prowadziły o nią tak zacięte boje.
PaprykarZ19

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników