Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez django 2016-05-23, 5:08 pm

Adam1906 napisał(a):Ceny odstępnego nie podam, bo jest tajemnicą kontraktu, ale radzę Ci się nie martwić... :)

A do kiedy ma kontrakt?
django

Postprzez August 2016-05-24, 5:51 pm

Radosław Osuch sprzedał 95 procent akcji spółki WKS Zawisza SA - informuje Sport.pl. Były już właściciel bydgoskiego klubu nie ujawnił, do kogo trafiły udziały.

- Dzisiaj mogę powiedzieć już to oficjalnie. Rodzina Osuch nie ma już nic wspólnego z klubem. Moja żona Anita przed tygodniem złożyła rezygnację z funkcji prezesa Zawiszy. Ja sprzedałem akcje. Na razie nie mogę podać nawet nowego właściciela. Oni sami się wkrótce ujawnią - mówi Osuch.

źródło: własne / Sport.pl
http://www.90minut.pl/news/266/news2662 ... wisze.html
Ciekawe kto zacz. Pytanie oczywiście w kontekście przyszłego sezonu
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tomcjo 2016-05-25, 7:14 am

Cypryjska spółka kupiła Zawiszę . Wg przegląd sportowy
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2016-05-26, 8:57 pm

W gazecie piszą o tym ze Chińczyk kupił Aston Ville i chce z niej zrobic najlepszy klub w Europie . Oby bo mam słabość do tych barw .
To kolejny europejski klub w jaki inwestują Chińczycy. Oprócz Aston Villi mają mniejsze lub większe udziały w ADO Den Haag (Holandia), Atletico Madryt (Hiszpania), Espanyolu (Hiszpania), Sochaux (Francja), Manchesterze City (Anglia) oraz Slavii Praga (Czechy). Ponadto grupa chińskich inwestorów może w najbliższym czasie przejąć AC Milan.
A teraz pokonbinujmy . Na ME Polska zdobywa medal . Kolejny milioner z Chin patrzy ze ten genialny Lewandowski to z Polski jest a liga tam nie bogata . To po co bić sie z milionerami skoro można podbić Europę z Polski . No i jakimś dziwnym trafem trafia na Zaglebie . A wtedy prezes
A odsyła chińczyka do Warszawy bo przecież tam jest wspaniały klub
B przyjmuje chińczyka do Zaglebia i traci prace bo nowy właściciel musi mieć swojego człowieka .
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2016-05-26, 9:15 pm

http://katowickisport.pl/pilka-nozna/ii ... 12479.html

Fidziukiewicz: Na pewno jedziemy do Głogowa, aby wygrać ten mecz
Dla Zagłębia Sosnowiec mecz z Chrobrym to znakomita okazja, by udowodnić, że sezon beniaminka w I lidze jest jednak udany. Zobacz, co przed meczem mówi napastnik Zagłębia, Michał Fidziukiewicz:

Zgadzam sie z Fidżi . Wygrana w Głogowie to duża sensacja a poprawka z Zawisza sprawi ze naprawdę inaczej bede oceniał ten sezon . Ale nie wierze
Tomcjo

Postprzez jls 2016-05-28, 5:01 am

Artykuł z ostatniego numeru TWOJE ZAGŁĘBIE

Zagłębie Sosnowiec nie powinno robić rewolucji. Sukces lubi spokój
Opublikowano: 27 maja 2016Przez: Paweł Leśniak2

Do końca rozgrywek zostały dwa mecze. Sezon, choć w zasadzie był udany, to jednak przyćmiła go słabiutka runda wiosenna. Jeśli w najbliższej przyszłości chcemy grać o najwyższe cele, to klub nie powinien przeprowadzić rewolucji.

MAW_8214

– Nie ma w klubie osoby, począwszy od któregokolwiek z zawodników, na prezesie kończąc, która spełniłaby wymagania pokładane w niej wiosną. Decyzje na pewno zapadną, ale na razie o nazwiskach nie ma mowy – mówił na łamach Twojego Zagłębia prezes Zagłębia Sosnowiec, Marcin Jaroszewski. Wypowiedź sugeruje, że w klubie może dojść do dużych rewolucji.

Podobne, choć nieoficjalne informacje, docierają także do nas. Czy rzeczywiście tak być powinno? Poprzednie sezony sugerują, że rewolucja nigdy nie przynosi spodziewanych efektów. Przykładów można podać wiele, ale najlepiej sięgnąć do sezonu 2010/2011, gdzie w przerwie zimowej w Sosnowcu dokonano radykalnych zmian. W składzie pojawiło się 17 zawodników, drużyna miała walczyć o awans i… zajęła 5. miejsce ze stratą 11 oczek do wicelidera.

Oczywiście, nie należy się spodziewać, że zarząd powieli błędy poprzedników, ale jak pokazują przykłady drużyn, które w ostatnich latach awansowały do Ekstraklasy, najważniejsza jest stabilizacja i ewolucja, broń Boże rewolucja.

Choć w tym sezonie Zagłębie Sosnowiec straciło sporo bramek, to jednak istotne będzie zachowanie szkieletu defensywy. Jak pokazują lata ubiegłe, do Ekstraklasy awansowały zespoły, które zazwyczaj nie traciły więcej niż 30 bramek, a każdy z nich opierał się o stabilną linię obrony.

Jak na tym tle wypada Arka Gdynia oraz Wisła Płock, które już pożegnały zaplecze Ekstraklasy? Dokładnie tak samo. Gdynianie linię defensywy oparli głównie na zawodnikach, którzy w klubie grali minimum dwa, a nawet trzy sezony – Krzysztof Sobieraj, Tadeusz Socha, Michał Marcjanik, Marcin Warcholak, a uzupełnieniem kadry był Alan.

Płocczanie, choć nie zawsze efektownie, to jednak ze sporym zapasem również awansowali do Ekstraklasy. Kluczem do sukces też była defensywa, bo dotychczas Wisła straciła zaledwie 26 bramek, a wspomniana wcześniej Arka jedynie 28. W Płocku też postawili na stabilną defensywę – Seweryn Kiełpin w Wiśle jest od sezonu 2012/2013, wychowanek, Bartłomiej Sielewski, również regularnie występował w obronie, a Cezary Stefańczyk w klubie gra od sezonu 2013/2014. Rok później pojawił się kolejny defensor, Patryk Stępiński, który w tym sezonie zagrał 26 meczów w Płocku.

Ową stabilizację bardzo ładnie widać także w ataku, który opierał się o jednego-dwóch zawodników (Abbott-Lomski w Arce i Lebedyński w Wiśle), a także w drugiej linii, której złożenie od nowa mogłoby być bardzo kosztowne. Co ciekawe, w obu zespołach nie dochodziło także do roszad trenerskich. Skrajnym przykładem jest Marcin Kaczmarek, który w Płocku pracuje od 4 lat. Grzegorz Niciński, który Arkę wprowadził do Ekstraklasy, a sezon wcześniej zajął z nią 10. miejsce, w klubie pracuje prawie 2 lata. Ideałem do naśladowania jest Zagłębie Lubin, które pozbyło się piłkarzy drenujących kieszeń klubu i po spadku do I ligi, w ekspresowym tempie awansowało do Ekstraklasy. Co ciekawe, spadek i awans zaliczył ten sam trener – Piotr Stokowiec. Dziś lubinianie są trzecią drużyną w kraju.

Trudno wyobrazić sobie drużynę Zagłębia w sezonie 16/17 bez Sebastiana Dudka, Krzysztofa Markowskiego, Łukasza Matusiaka, Martina Pribuli, Marcina Sierczyńskiego czy Dawida Ryndaka. Oczywiście, tych nazwisk jest więcej, choć wg nieoficjalnych informacji z klubu może odejść np. Żarko Udovicić, który przecież jest ostoją defensywy, także doskonale radzi sobie w ofensywie. Szansę powinien też dostać Patryk Mularczyk, który w trzecioligowej Skrze Częstochowa zdobył już 5 bramek, a w odwodzie jest jeszcze Hubert Tylec, Konrad Zaradny czy choćby Dawid Witkowski.

Piłka nożna nie lubi rewolucji i choć oczywiście zdarzają się przypadki, że po nich drużyny wracały odmienione i wygrywały, to jednak wydaje się, że sukces w tym wypadku lubi spokój. Dlatego też przestrzegamy przed wielką rewolucją. W kadrze Zagłębia jest wielu zawodników, dla których klub nie jest którymś z kolei, a czymś więcej. Warto więc oprzeć skład o nich, zatrzymać doświadczonych i kadrę po prostu uzupełnić. Zarząd wraz z trenerem mają sporo czasu, aby nad tym popracować.
jls

Postprzez Luis 2016-05-28, 8:14 am

Zachowanie szkieletu defensywy? Juz sie boje. Nir wyobrazamy sobie skladu bez Ryndaka? Ja sobie nie wyobrazam skladu razen z nim. Najwazniejsza jest stabilizacja na stanowsisku trenera?? To po co zostal zatrudnny Magiera? Dla mnie jedno zdanie przeczy drugiemu.
Luis

Postprzez krysteksc 2016-05-28, 12:40 pm

Luis napisał(a):Zachowanie szkieletu defensywy? Juz sie boje. Nir wyobrazamy sobie skladu bez Ryndaka? Ja sobie nie wyobrazam skladu razen z nim. Najwazniejsza jest stabilizacja na stanowsisku trenera?? To po co zostal zatrudnny Magiera? Dla mnie jedno zdanie przeczy drugiemu.

Ryndak jesienią zdrowy i w formie był jedną z naszych wiodących postaci, co do trenera z ocenami poczekajmy bo jedno jest pewne wiedzę ma na pewno większą niż nasze trio razem, a co z nią zrobi to już inna sprawa.
krysteksc

Postprzez Kondipr 2016-05-31, 9:45 am

Fajny wywiad z naszym kapitanem Sebastianem Dudkiem :niezle:

http://futbolfejs.pl/i-liga/sebastian-d ... arzeniami/
Kondipr

Postprzez August 2016-06-01, 6:34 pm

Kochani, przy okazji meczu z Holandią weszlo.com przypomina dwa wspaniałe mecze biało-czerwonych z Holandią w tym zwycięskie 2::0 w Chorzowie gdzie cudowną bramkę z karnego strzelił słynnemu Niedźwiedziowi z Amsterdamu Włodek Mazur. Ja o tej bramce pisałem wielokrotnie, ale o takich golach zagłębiaków trzeba przypominać do znudzenia:
http://weszlo.com/2016/06/01/byl-czas-g ... -historie/
Bramka Włodka na jutubie ok. 1:15
August

Postprzez lesław1 2016-06-01, 10:40 pm

jedyne o czym marzę to nowy sezon bez Markowskiego- zobaczcie jego bierne zachowanie przy strzale Chrobrego w poprzeczkę. coś al'a Boenisch..
lesław1

Postprzez Anakin 2016-06-02, 6:38 am

lesław1 napisał(a):jedyne o czym marzę to nowy sezon bez Markowskiego- zobaczcie jego bierne zachowanie przy strzale Chrobrego w poprzeczkę. coś al'a Boenisch..

No ale jak sam wcześniej słusznie zauważyłeś Markowski jest traktowany jak święta krowa jeśli chodzi o pozycje w pierwszym składzie i jak na razie nic nie wskazuje aby w nowym sezonie miało się coś zmienić. Chyba że nowy trener coś z tym zrobi. A moim zdaniem facet powinien odejść
Anakin

Postprzez lesław1 2016-06-02, 12:35 pm

wydaję mi się, że ktoś inny użył tego stwierdzenia, a ja tylko przytaknąłem, że tak jest. No nie wiem dla mnie Vezalow był o wiele wartościowszy od Markowskiego, bo wiekowo ideał, starał się , jeydnie popełniał błędy, ale dla mnie lepiej starający się i popełniający błędy niż gracz bez ambicji i zaangażowania, bo jak się unika gry to się błędów nie popełnia. Zresztą straciliśmy 50 bramek podczas gdy w składzie był Markowski
lesław1

Postprzez August 2016-06-02, 8:11 pm

lesław1 napisał(a):No nie wiem dla mnie Vezalow był o wiele wartościowszy od Markowskiego, bo wiekowo ideał, starał się , jeydnie popełniał błędy, ale dla mnie lepiej starający się i popełniający błędy niż gracz bez ambicji i zaangażowania, bo jak się unika gry to się błędów nie popełnia. Zresztą straciliśmy 50 bramek podczas gdy w składzie był Markowski

W sumie jeden wart drugiego. Co mi po ambicji gościa, który wręcz bywał naszą V kolumną. Ale faktem jest liczba bramek straconych w czasie gdy na boisku przebywał Markowski i to mówi samo za siebie
August

Postprzez Adam1906 2016-06-04, 6:36 pm

No i znamy 5 nowych drużyn z którymi się zmierzymy w nowym sezonie I ligi:

1. Górnik Zabrze (spadkowicz)
2. Podbeskidzie Bielsko-Biała (spadkowicz)

3. Stal Mielec (beniaminek)
4. Znicz Pruszków (beniaminek)
5. GKS Tychy (beniaminek)
Adam1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna