Sparingi

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Sparingi

Postprzez zag23 2017-07-05, 6:15 pm

Zdecydowanie nie tędy droga panie Banasik i panie Stanek. Lepiej wkomponowywać paru testowanych w zespol niz zeby oni tworzyli zespół nie będąc zgrani to oczywiste że nie wygraja meczu. Scouting do poprawy delikatnie mowiac...czas leci a my ciagle nie mamy napastnika, inne zespoly biora Trytkę, Drozdowicza, Kedziorę my ciagle szukamy egzotyki
zag23

Postprzez August 2017-07-05, 6:18 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Niech mi ktoś powie skąd się wzięła "chmara zawodników do testowania"

http://www.youtube.pl, Panie Tadziu

Panie Tadku, co nas Gieksa......
W chwili obecnej zważywszy na to, że przerwa jest krótka, Banasik powinien mieć kadrę powoli zamykaną i zgrywać grajków. Powinniśmy miec równiez przynajmniej jednego sensownego napastnika. A pod koniec okienka ewentualnie zakontraktować kogoś jeszcze jeśli zdarzy się okazja. A chłop testuje i nie wiadomo dokąd testować będzie
Ostatnio edytowano 2017-07-05, 7:13 pm przez August, łącznie edytowano 2 razy
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2017-07-05, 6:22 pm

Auguscie - Pietrek dostał w plecy od Lwowiaków również - już
w Katowicach narzekają na Pietrka że GKSA nie gra itd. itp.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez patrios91 2017-07-05, 6:24 pm

Przegraliśmy z klubem amatorskim. Górnik MFK 4:0. Smyła....wróć ! :) Chcę zero z tyłu :-)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Blajpios 2017-07-05, 6:45 pm

Zacytuję jeden z komentarzy, który dopiero do ukazał się pod wiadomością o tym sparingu, może on da coś do myślenia, co napisał ktoś, kto chyba był na meczu:
Mogi - 5 lipca 2017, 19:09:59 - ip-79-175-220-131.cable.smsnet.pl napisał(a):Przed komentarzami hejterów, pierwsza połowa kiedy na boisku byli w miarę podstawowi zawodnicy ZS gra wyglądała bardzo dobrze, widać progres. Druga połowa to dramat, broniłem Stanka, ale to jaki szrot teraz testował to głowa mała, nie spodziewam się doczekania czasów super snajpera w ZS, Makengo raczej na wylocie.

Innymi słowy, Koledzy złoci! Szanuję oczywiście emocje kibica i jego prawo patrzenia jedynie przez ten pryzmat, jakkolwiek od pewnego czasu chcę przekazać także przekonanie, że jednak są jakieś granice tego "świętego prawa kibica", że jednak nie powinno się posuwać do wypowiadania kompletnych absurdów, do skrajnego poniżania i insynuacji więcej niż wulgarnych, jak również do wniosków absurdalnych przemnożonych przez granice wyobraźni, lekceważących fakt, że mniej niż połowa tej kadry jakoś grała w Zagłębiu w zeszłym sezonie a ledwo pięciu regularnie... Spróbujmy więc przyjąć, że ktoś będąc blisko tego sparingu zauważa progres, co i tak już jest sukcesem przy takiej sytuacji kadrowej, kompletnej wymiany zespołu. Zauważmy, że w obecnej sytuacji "łapanka" na napastnika ma jakiś sens, bo inaczej ujmując: jest koniecznością, stąd tylu testowanych pojawia się w składzie (działa to pewnie tak: dyr. sportowy łapie, kogo się da, zwozi na mecz - to i trener wszystko jakoś rozmieszcza na placu i "zobaczy się"). Wreszcie się obudźmy: bo tu komentarze, jakby było pewne, że CELEM PODSTAWOWYM, jaki stawia Klub przed zespołem jest awans. SKĄD TAKA WASZA PEWNOŚĆ, ŻE AWANS CELEM? Przy takiej wymianie składu, to raczej należy liczyć się ze zgrywaniem zespołu, zwłaszcza widząc, jakie kwoty idą na transfery. Oczywiście, nie znaczy, że nie można krytykować sensownie (ach, zapomniałem, tylko ja nie mogę krytykować, nawet sensownie, wg tu niektórych - bo inni, wiadomo, mogą używać ile chcą nie patrząc na rozsądek, na nic). Z pewnością - wracają tu różne kwestie nieraz przeze mnie i przez innych podejmowane: jakoś zarządzania, styl pozyskiwania nowych zawodników itp (praca trenera - akurat w tych danych, w tej sytuacji, to na to danych nie ma, najwyżej pochwały, jak Mogi w komentarzu na 90minut; oczywiście nie znaczy to, że nie podlega on ocenie w ogóle, tylko trudno w tej sytuacji na podstawie, że jest przegląd piękności kandydatów - wyciągać wnioski o warsztacie trenera!)
Jeszcze dodam - co do Makengo, mieszane uczucia. Nie pierwszy to zawodnik, którego klub w takiej sytuacji nie zostawił na lodzie - i zawsze za to ceniłem Zagłębie. Przypomnę sobie, jak wypowiadał się Wijas jr, Ninković czy inni, także Serb chyba parę lat temu, w tej chiwli nie pamiętam. Na swój sposób nawet, trochę byłem dumny, że tak Zagłębie podchodzi, chwaliłem gdzie indziej. Nawet po tej linii M. Fidziukiewicza bym tu zmieścił, nie dogadali się co do kasy, ale też nie jest tak, że on świadomie (prawdopodobnie) zagrał cynicznie tę rundę. Jednak, coś robił. Natomiast co do Makengo się zastanawiam. Nie mam jednak danych, by powiedzieć, że na pewno on cynicznie wykiwał - albo że nie dopatrzyło czegoś w zabezpieczeniach dla Klubu Zagłębie. Zresztą, kto wie, może czymś jeszcze błyśnie ta sprawa.
Co do Sanogo zaś - to myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest, by nie wracał: i kto wie, czy podobnie nie kalkuluje Legia. Przecież oczekiwania na nim złożone, kibicowskie żądania, byłyby jak kilkutonowy ciężar. "Wróciłeś do nas - zrób to, co w zeszłym roku". Jakie "w zeszłym roku"? W zupełnie nieznanym mu składzie, w zespole nie do końca zgranym i będąc po półrocznej przerwie, jak ostatnio M. Fidziukiewicz, czyli raczej nie mając szans na fascynujący zryw w grze, jak było w zeszłym roku?
Ogólnie zaś - przyjmuję ten sparing, jak te dwie połowy. Absolutnie nie jest sytuacja uspokajająca. Wygląda na to, że w ofensywie, to już alarm, jeżeli chodzi o znalezienie napastników (i tu dołączam się, że co najmniej dziwne jest, jeżeliby nie było np. próby przetestowania obecnie H. Tylca, podczas gdy Ruch może; nie przesądzam jednak, może zawodnik sam już ma dość Zagłębia?). Natomiast - jednak ta pierwsza połowa, gdy grali ci bardziej zgrani i "z I składu", o ile można tak obecnie powiedzieć: trochę nadziei stwarza (jeszcze na plus trenera, to wystawienie D. Kudły na II połowę, w tej sytuacji).
Blajpios

Postprzez Tomcjo 2017-07-05, 7:14 pm

Zwrocie uwage na mine tego asa z Angoli co w 19 meczach strzelil 2 gole w momencie gdy Zaglebie strzelilo gola . Porusza sie jak panienka a jego zdziwione oblicze wrecz krzyczy " to tak sie strzela gole , to oto chodzi "

https://m.youtube.com/watch?v=rXVFvoBy5 ... e=youtu.be
Ostatnio edytowano 2017-07-05, 7:20 pm przez Tomcjo, łącznie edytowano 1 raz
Tomcjo

Postprzez August 2017-07-05, 7:16 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Auguscie - Pietrek dostał w plecy od Lwowiaków również - już
Pozdrawiam
Tadeusz

Trudno porównywać bo Pietrek w Gieksie jest od kilku tygodni natomiast Banasik u nas od kilku miesięcy więc powinien już się ogarnąć. Wynik z Karviną jest rzeczą dziesięciorzędną natomiast martwi to, że mamy kadrę daleką od zamknięcia i brak napastników, a co gorsza sposób w jaki się ich szuka jest nieco irytujący. Jakby na siłę chcieli znaleźć Sanogo-Bis
August

Postprzez xenon 2017-07-05, 7:32 pm

czy Banasik ma jakikolwiek wpływ na to co Stanek przywiezie? kto płaci za ten casting szansy na sukces w Zagłębiu? As z angoli wyróżnia się fryzurą, a to dla piłkarza ważniejsze od umiejętności.
xenon

Postprzez Blajpios 2017-07-05, 7:40 pm

August napisał(a):
Tadeusz Wisniewski napisał(a):Auguscie - Pietrek dostał w plecy od Lwowiaków również - już
Pozdrawiam
Tadeusz

Trudno porównywać bo Pietrek w Gieksie jest od kilku tygodni natomiast Banasik u nas od kilku miesięcy więc powinien już się ogarnąć. Wynik z Karviną jest rzeczą dziesięciorzędną natomiast martwi to, że mamy kadrę daleką od zamknięcia i brak napastników, a co gorsza sposób w jaki się ich szuka jest nieco irytujący. Jakby na siłę chcieli znaleźć Sanogo-Bis
A nawet "Sanogo-Ter", bo "bis", to w jakimś sensie jeszcze jakoś wyszło, tylko że "prawie" - Makengo był w jakimś sensie takim powtórzeniem, na sparingach wyglądało, że R. Stanek będzie mógł chodzić w glorii, tylko potem te kontuzje... I faktycznie, to jest najsmutniejsze - że wygląda na to, iż innych w repertuarze zagrać "skautingu" nie ma, jedynie to uporczywe próbowanie, że znów wyjdzie "perełka Sanogo", czy też jeden drugi pomniejszy dobry transfer też. Przecież bowiem - choćby T. Nowak udany to transfer i nie można powiedzieć, parę innych w tym stylu też było. Cóż, chyba że "zakulisowo" R. Stanek prowadzi takie rozmowy jeszcze z kimś na tę samą modłę, co dopiero za tydzień, dwa się okaże. "Łapanka" jednak zdaje się zaprzeczać.
Co do porównywań trenerów - oczywiście, że jeżeli chodzi o długość pracy, to co do P. Mandrysza (nie jestem po imieniu z nim), więc cieszyć może jedynie, że podobnie skrajnie napaleni w ocenach są i kibice GKSy, natomiast nie da się nic jeszcze na serio mówić o efektach jego pracy; natomiast o D. Banasiku w Zagłębiu już by można - stąd ktoś wypowiadający się całościowo o jego dotychczasowej pracy, już niekoniecznie jest "napaleńcem". Jakkolwiek - może ulegać napalczywości, bo bazując na swojej ocenie z zeszłego sezonu, to czasem teraz też może "pognać w sądach na oślep", jak to się zdarza, że już niektórzy Koledzy budują sądy, bo nie zgrywa, bo nie zgrani, bo nie zgranych wystawia, bo miesza w składzie itd itp. Natomiast, skoro tu padło jednak to zestawienie tych trenerów, to do kompletu trzeba dodać także, że P. Mandrysz postulował usunięcie "trzonu szatni", ale mu się nie udało. D. Banasik - jednak skutecznie to przeprowadził. No, chyba że już "uznane jest", że D. Banasik jest be i typ czarny, więc ;-) oczywiście: to, że przeprowadził zmiane, to bardzo źle, choć byłoby bardzo dobrze, gdyby P. Mandrysz ją przeprowadził. Co więcej - D. Banasik, jak to bywa charakteryzowany, "za miękki", "jedynie do juniorków": wygląda na to, że tę zmianę zdecydował się zrobić po sezonie dalej idącą, nawet jeżeli zaskoczyło go "w konsekwencji" odpadnięcie jednego czy drugiego, którego sądził przechwycić do swojego składu. Oczywiście, po pewnym czasie też będzie do oceny efekt tych zmian D. Banasika i składania nowego zespołu przez niego, póki co jednak, to trzeba zauważyć, że postulat, który zgłaszał P. Mandrysz dopiero przez D. Banasika został zrealizowany.
Blajpios

Postprzez August 2017-07-05, 7:45 pm

Blajpios napisał(a):D. Banasik - jednak skutecznie to przeprowadził

Banasika przysłała Centrala. A konkretnie prawdopodobnie to był pomysł Leśnodorskiego. Tu Dudek z Markowskim podskoczyć nie mogli.
August

Postprzez Blajpios 2017-07-05, 8:25 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):D. Banasik - jednak skutecznie to przeprowadził

Banasika przysłała Centrala. A konkretnie prawdopodobnie to był pomysł Leśnodorskiego. Tu Dudek z Markowskim podskoczyć nie mogli.
Nie wiem, nie mam danych, czy to był konkretnie pomysł Leśnodorskiego. Prawdopodobnie - zgadza się, jest prawdopodobne. O tym, że "pachnie to Legią" pisałem od razu, gdy jeszcze to nie było na Forum popularne — bo z analizy wypowiedzi to wynikało, jako prawdopodobne. To jednak - co do zaistnienia D. Banasika w Zagłąbiu. Nie znaczy to jednak, że do tego stopnia B. Leśnodorski sterował sprawą, że zajmował się co tam Dudek co Markowski. Naprawdę nie miałby się czym w Legii zajmować? Owszem - co też w jakimś odnośnym komentarzu zaznaczałem - pozycja D. Banasika była w jakimś sensie przez to mocniejsza, niż P. Mandrysza "wproszonego" spoza układu. Stąd S. Dudek i K. Markowski mieli gorzej go przeskoczyć. Jeszcze jedno dodam, nie pamiętam, czy już pisałem. To trochę podobne do efektu, gdy "grupowo" odkręca się zakrętkę na słoiku, która przyssana mocno. Próbuje jeden - i nic, potem następny, w końcu któryś tam z rzędu dostaje: i z użyciem mniejszej siły odkręca, bo już mu poprzednicy "naruszyli przyssanie zakrętki". Ten wpływ też pewnie jakoś jest do uwzględnienia. Tylko co z tego wynika? Nie wiem, może Kolega rozmawia gdzieś tam z M. Jaroszewskim, D. Banasikiem czy S. Dudkiem i zwierzają się w sposób wiarygodny, więc ma dane, by tak kategorycznie rozstrzygać. Co więc Kolega proponuje w tej kwestii, by jej nie międlić w kółko? Bo już rozumiem, że D. Banasik musi być be, tak ustalone. Czyli co, jeżeli chodzi o pozbycie się "zawodników trzymających szatnię"? D. Banasik przeszkadzał strasznie, ale mimo to się udało jakiemuś powietrzu zmienić układ? Przeszkadzał, ale niedużo? Nie przeszkadzał, ale i nie miał żadnego wpływu, bo przecież nie może mieć? To B. Leśnodorski zmienił a D. Banasik siedział wtedy pod stołem? Która wersja Kolegę usatysfakcjonuje? W każdym razie, na bazie oólnodostępnych danych, to moja opinia jest, że tę zmianę przeprowadzał on - natomiast pole szukania wspólnego zdania to jest zakres, znaczenie i siła współtowarzyszących elementów, gdyż tak, jak sam mówi, czynili to w porozumieniu choćby z M. Jaroszewskim. Nie twierdzę więc, że na pewno nie było nawet znaczniejszych od niego czynników, które były wsparciem w jego akcji. Dopiero jednak po okazaniu dowodów na razie publicznie nie znanych, że Legia zarządza nawet wszystkimi kadrami w Klubie i że Zagłębie nie ma żadnej autonomii - względnie, że bezpośrednio wydaje Legia polecenia D. Banasikowi i/lub jest on marionetką - to uznam, że wpływ jego jest w tych zmianach w szatni bliski zeru.
Blajpios

Postprzez August 2017-07-05, 8:45 pm

Patrząc na stracone bramki z Karviną można mieć wrażenie, że to coś co mozna by nazywać "obroną" wcale nią nie było. To nawet trudno nazwać poziomem podwórkowym. Mam nadzieję, że skład z I połowy naprawdę m.in. w defensywie w miarę się prezentował.
Ostatnio edytowano 2017-07-05, 9:03 pm przez August, łącznie edytowano 1 raz
August

Postprzez Blajpios 2017-07-05, 8:59 pm

August napisał(a):Patrząc na stracone brami z Karviną można mieć wrażenie, że to coś co mozna by nazywać "obroną" wcale nią nie było. To nawet trudno nazwać poziomem podwórkowym. Mam nadzieję, że skład z I połowy naprawdę m.in. w defensywie w miarę się prezentował.
I to, niestety, jest szczególnie smutne. "Spaleni testowani", to oczywiście jest dzwonek niebezpieczeństwa, gdyż z całego zestawu wygląda na to, nikt może się nie ostać, albo "na wszelki wypadek" jeden czy drugi i jest to minus dla stylu poszukiwań, tym bardziej, że obóz już powoli się kończy - ale jeszcze można mieć nadzieję. Natomiast co do obrony, to byli to zawodnicy, którzy stanowią rezerwę obrny - i pokazali, że co najwyżej, jako młodzi, stanowią dopiero przyszłość, lub nawet to nie. Tymczasem - wchodzą w skład linii defensywnych, do kótrych nabór już został zamknięty, więc to stanowi "stan obrrony" na najbliższy sezon. Owszem, nadzieja w dalszym zgrywaniu, treningach, ale niepokący jest jednak właśnie ten kontrast między pierwszym a drugim garniturem (też zresztą do potwierdzenia, niemniej parę głosów po tym sparingu padło, że w pierwszej połowie Zagłębie grało składnie)
Blajpios

Postprzez August 2017-07-05, 9:05 pm

August

Postprzez Tomcjo 2017-07-05, 9:06 pm

Ja tylko przypomnę ze zawodowcy obserwują potencjalnych zawodnikow do kupienia czasem grubo ponad rok a nie pierwszy raz na oczy podczas sparingu . To nie skauting to łapanka .
Tomcjo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna