PrzeglÄ…d prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: PrzeglÄ…d prasy

Postprzez Adam1906 2015-05-13, 8:32 pm

Flota Świnoujście wycofała się z rozgrywek I ligi - poinformował PZPN. Wszystkie nierozegrane mecze z udziałem Floty zostaną zweryfikowane jako walkowery 0-3 na niekorzyść świnoujskiego klubu. Decyzja ta oznacza także, że jeśli Flota zajmie miejsce powyżej szesnastego, nie będzie meczów barażowych pomiędzy zespołami z I i II ligi. Z I ligi spadną trzy ostatnie zespoły w tabeli, a z II ligi awansują cztery zespoły.

Walczyć, trenować, Zagłębie ma z pierwszego miejsca awansować!
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2015-05-13, 9:39 pm

Nie kumam czaczy . Po trzech walkowerach ostatnie miejsce bez względu na punkty a tu PZPN jakieś nowe reguły ustala
Tomcjo

Postprzez Anakin 2015-05-13, 9:45 pm

Tomcjo napisał(a):Nie kumam czaczy . Po trzech walkowerach ostatnie miejsce bez względu na punkty a tu PZPN jakieś nowe reguły ustala

A przypadkiem nie jest tak dlatego że rozegrali więcej niż połowę spotkań?
Anakin

Postprzez Adam1906 2015-05-14, 3:48 am

Anakin napisał(a):A przypadkiem nie jest tak dlatego że rozegrali więcej niż połowę spotkań?

Jest tak.
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2015-05-14, 5:45 pm

W przypadku rozegrania mniej niz polowy meczy po wycofaniu sie druzyny wszystkie mecze sa weryfikowane jako walkower . Po rozegraniu polowy tylko nierozegrane mecze to walkower . A zawsze trzy walkowery to wycofanie druzyny i ostatnie miejsce . Degradacja o dwie ligi . I ja nic nie wiem o zmianie tych przepisow wiec jak dla mnie 90minut.pl pisze herezje ze jak Flota zajmie miejsce takie to to a jak inne to inaczeaj . Dla mnie Flota bedzie ostatnia po najblizszej kolejce bo to bedzie trzeci walkower . A Zaglebie walczy o pierwsze miejsce bo druzyna na to stac a klub na to zasluguje kropka.
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2015-05-14, 5:56 pm

AS Roma ujawnila ze negocjuje kupno Korony Kielce od miasta . Tak sie zastanawiam czy chcialbym zeby np. AC Torino wykupilo Zaglebie i ogrywalo tu rezerwy . Pewnie wszysto zalezy od praktyki ale chyba bym nie chcial takiego rozwiazania . No chyba ze klub bylby na granicy bankructwa . Ale przeciez jest chyba mozliwosc rozwiazania zadowalajace obie strony . Pakiet wiekszosciowy i ogrywanie rezerwistow pod warunkiem ze sa lepsi od miejscowych . Ale to zawsze takie rozwiazanie zamykajace droge do wiekszych sukcesow w przyszlosci .

http://www.sport.pl/pilka/1,64946,17907 ... ?pelna=tak

Potwierdziły się informacje Kielce.Sport.pl o zainteresowaniu właścicieli wicemistrza Włoch akcjami kieleckiego klubu. - Chcą kupić sto procent - mówi prezydent miasta Wojciech Lubawski.
W niedzielę wieczorem na portalu Kielce.sport.pl jako pierwsi poinformowaliśmy, że rzymski klub negocjuje zakup Korony. Dzień później nasze doniesienia potwierdził włoski dziennikarz Gianluca Di Marzio. Na swojej stronie internetowej napisał, że zakup akcji kieleckiego klubu planuje amerykański właściciel AS Roma James Pallotta. Rzymianie chcieliby uczynić z Korony klub satelicki, w którym m.in. mogliby ogrywać się młodzi zawodnicy niemieszczący się w kadrze pierwszego zespołu Giallorossich.

Dyrektor sportowy Romy z trybun Kolporter Areny oglądał kwietniowy mecz z Ruchem Chorzów. Walter Sabatini pracuje nad stworzeniem sieci klubów satelickich dla Romy. Taka koncepcja budowania zaplecza jest we Włoszech coraz popularniejsza. Udinese na takiej zasadzie współpracuje - dokładnie: jest właścicielem - angielskiego Watfordu oraz hiszpańskiej Granady. "Giallorossi patrzą w przyszłość, między boiskiem i mercato, ale nie tylko" - napisał Di Marzio.

Zainteresowanie Romy w rozmowie z "Wyborczą" potwierdza występujący w roli właściciela klubu prezydent Kielc Wojciech Lubawski. - Byliśmy zobowiązani do klauzuli poufności, ale skoro Włosi o tym już powiedzieli, to mogę potwierdzić, że od trzech miesięcy rozmawiamy z Romą o sprzedaży Korony. Chcą kupić sto procent. Byli już na kilku meczach Korony. Znają poziom drużyny, poznali bazę sportową i treningową, interesował ich również potencjał naszych kibiców. Wszystko jest na dobrej drodze - mówi Lubawski.

Ale dodaje, że Roma nie jest jedyną zainteresowaną przejęciem klubu. - Rozmawiamy również z jednym z poważnych polskich podmiotów. To także ciekawa propozycja.

Kiedy można spodziewać się zakończenia negocjacji? - Warunkiem jest utrzymanie w ekstraklasie. Im szybciej drużyna zapewni sobie ligowy byt, tym szybciej te sprawy będzie można dopiąć. Obie strony doskonale wiedzą, że przerwa między sezonami jest bardzo krótka - odpowiada Lubawski.

Miasto właścicielem Korony jest od lipca 2008 roku i kilkakrotnie bezskutecznie starało się sprzedać klub. To dlatego wybrali go Amerykanie - jest łatwo dostępny i stosunkowo tani, a oni nie zamierzają budować w Polsce potęgi. Wcześniej zainteresowany klubem był m.in. biznesmen Marek Profus oraz niemiecki fundusz inwestycyjny Hanseatisches Fussball Kontor. Z tymi ostatnimi w styczniu 2014 roku kieleccy działacze podpisali porozumienie o współpracy. Niemcy mieli dofinansować drużynę, sprowadzać młodych zawodników i na ich sprzedaży wspólnie z Koroną zarabiać. W umowie zawarto również punkt dotyczący ewentualnego zakupu 51 proc. akcji spółki. Ostatecznie fundusz z niego nie skorzystał. Oficjalnie z powodu słabych wyników kieleckich piłkarzy.

Miasto właścicielem Korony jest od lipca 2008 roku i kilkakrotnie bezskutecznie starało się sprzedać klub. To dlatego wybrali go Amerykanie - jest łatwo dostępny i stosunkowo tani, a oni nie zamierzają budować w Polsce potęgi. Wcześniej zainteresowany klubem był m.in. biznesmen Marek Profus oraz niemiecki fundusz inwestycyjny Hanseatisches Fussball Kontor. Z tymi ostatnimi w styczniu 2014 roku kieleccy działacze podpisali porozumienie o współpracy. Niemcy mieli dofinansować drużynę, sprowadzać młodych zawodników i na ich sprzedaży wspólnie z Koroną zarabiać. W umowie zawarto również punkt dotyczący ewentualnego zakupu 51 proc. akcji spółki. Ostatecznie fundusz z niego nie skorzystał. Oficjalnie z powodu słabych wyników kieleckich piłkarzy.
Tomcjo

Postprzez Anakin 2015-05-14, 7:46 pm

My już jesteśmy de facto satelitą Legii więc dla nas to nie novum.
Anakin

Postprzez Rutek94 2015-05-27, 3:18 pm

Wygląda na to że Arak na 100 % opuści Zagłębie :(

"Z wypożyczeń powrócą jednak Arkadiusz Piech oraz zbierający świetne recenzje w Zagłębiu Sosnowiec Jakub Arak. Bogusław Leśnodorski zapowiedział, że 20-latek będzie przygotowywał się do nowego sezonu z pierwszym zespołem Legii."

link do całego artykułu:
http://transfery.info/75579,dwoch-napas ... wszej-ligi
Rutek94

Postprzez Adam1906 2015-05-27, 3:26 pm

Na 100% to będzie w przerwie letniej sprawdzany w sparingach Legii, a to czy tam zostanie jest zależne od tego czy będzie na tyle dobry, żeby łapać się do pierwszego składu. O powyższym było wiadome od dawna, bo chyba nikt nie myśli, że zawodnik który strzela bramki na wypożyczeniu nie będzie sprawdzany przez swój macierzysty klub.
Adam1906

Postprzez novack 2015-05-27, 4:37 pm

Trzeba się liczyć z odejściem Araka, dlatego mam nadzieję, że jest jakiś skauting i mamy już kogoś na oku, bez czekania na tych którzy nie załapią się wyżej. Od pewnego czasu obserwuję statystyki Filipa Wiśniewskiego z BKS Bielsko, młody chłopak z Zawiercia, ma w tym sezonie już 22 strzelone bramki.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Anakin 2015-05-28, 7:01 am

Obawiam się że coś takiego jak skauting w klubie nie istnieje. Chyba słyszelibyśmy o tym, a zwłaszcza o kimś za to odpowiedzialnym. Wydaje mi się że jeżeli chodzi o młodych, zdolnych to ich sprowadzanie do klubu będzie się odbywać albo poprzez tych, których podeśle Legia albo wziętych z naszej Akademii. Taka tendencja ma chyba miejsce od czasu nawiązania kooperacji z Legią. Nie zapominajmy że w skład władz klubu i Akademii wchodzą ludzie Bogusława i nie wydaje mi się że Legia będzie zainteresowana tym aby do Zagłębia sprowadzać młodzież spoza takiego kręgu bo najzwyczajniej w świecie będzie zabierać miejsce wychowankom Legii. Chyba po 2 latach widać że Zagłębie dla Legii jest doskonałym miejscem do ogrania dla młodych zawodników którzy nie załapią się do wypożyczeń w wyższych klasach albo są po kontuzji jak Mizgała. Oczywiście trafiają się takie perełki jak Arak a być może pożytek będzie z Zaradnego.
Z zewnątrz będziemy pozyskiwać raczej doświadczonych i ogranych piłkarzy jak Dudek czy Fonfara bo przecież nie samą młodzieżą można grać. W każdym razie wydaje mi się że znikome są szanse na to że klub poprzez jakichś skautów będzie wyszukiwał młodych zawodników z okolicy bezpośrednio do pierwszego zespołu.
Anakin

Postprzez STACH PL 2015-05-28, 5:02 pm

Rutek94 napisał(a):Wygląda na to że Arak na 100 % opuści Zagłębie :(

"Z wypożyczeń powrócą jednak Arkadiusz Piech oraz zbierający świetne recenzje w Zagłębiu Sosnowiec Jakub Arak. Bogusław Leśnodorski zapowiedział, że 20-latek będzie przygotowywał się do nowego sezonu z pierwszym zespołem Legii."

link do całego artykułu:
http://transfery.info/75579,dwoch-napas ... wszej-ligi

Spokojnie do ataku Legii jest wielu kandydatów,z całym szacunkiem dla Kuby,ale najlepiej dla niego byłoby,aby zebrał doświadczenie na murawach I-ligowych mam nadzieje,że z naszym zespołem.
STACH PL

Postprzez Anakin 2015-05-29, 6:59 am

Też mi się wydaje że jeszcze za wcześnie dla Araka aby próbował przebijać się do i składu Legii. Niebezpieczeństwo może być takie, że mogą się po niego zgłaszać słabsze kluby ekstraklasy typu Piast a wtedy wątpię żeby Legia kierowała się jakimś sentymentem choć wydaje mi się że najlepiej dla Kuby byłoby teraz zaistnieć w I lidze z Zagłębiem. I dla niego to awans sportowy i dla nas również bo będziemy mieć przynajmniej jednego klasowego napastnika.
Anakin

Postprzez patrios91 2015-05-29, 10:11 am

Arak niech idzie drogą Lewandowskiego-szczebel po szczeblu i niech nie słucha menago,którym zależy tylko na kasie. Chłopak ma poukładane w głowie i oby miał do końca kariery. Teraz czas na podobny sezon w I lidze,a później Ekstraklasa. Stopniowy rozwój to podstawa sukcesu.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Tomcjo 2015-05-29, 10:55 am

http://katowickisport.pl/czy-rozwoj-jes ... 12745.html
Katowicki Sport rozważa sytuacje Rozwoju . Podobno nie dostaną więcej kasy i moze to nie wystarczyć na II ligę . A o awansie nawet nie maja co marzyć . Mnie to dziwi . Miasto ładuje 7 milionów w Gejkse i nie ma tam żadnych sukcesów a malutki Rozwój sportowo ich dogonił a po drodze wychował Milika i kilku zdolnych graczy . Gdyby taka sytuacja była w Sosnowcu ze Zaglebie od lat gra nędzę w I lidze a Niwka czy Czarni bez kasy awansowali na ten sam poziom to ja byłbym za obcięciem mojemu ukochanemu klubowi bańkę lub półtorej bo to by tylko dobrze podziałało na oba kluby . Ale to nie nasz problem i wygląda ze Rozwój zrobi dużo żeby nie awansować .
Tomcjo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: zbych