Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Blajpios 2015-03-02, 8:04 pm

W dzisiejszym Sporcie jest jeden ciekawy wywiad. Tak, tak.... To rozmowa Dariusza Leśnikowskiego z Dominikiem Pankiem, autorem bloga "Piłkarska mafia". Wklejam 4 pytania i odpowiedzi, natomiasat pod podanym odsyłaczem jest tych pytań więcej i zapowiedź kontynuacji.
Sport, wydanie intern. z 2 marca br napisał(a):Był pan w tamtym okresie emocjonalnie związany z piłką nożną?
DOMINIK PANEK: Jak najbardziej. Od najmłodszych lat chodziłem na mecze piłkarskie. Zaczęło się od GKS-u Jastrzębie, bo tam kiedyś mieszkałem. Po przeprowadzce na Dolny Śląsk trafiłem najpierw na stadion Sparty Ziębice, a potem - Śląska Wrocław. Ba; brałem udział w zakładach ówczesnego Totalizatora Sportowego, pieczołowicie wypełniając kupony i typując wyniki. Nie miałem oczywiście świadomości, że część z tych meczów jest ustawiona.
Ten kibicowski świat Dominika Panka - jak rozumiem - wraz ze wzrostem wiedzy na temat skali korupcji po prostu się zawalił?
DOMINIK PANEK: Na pewno ta wiedza skłoniła mnie do głębokiego zastanowienia, czy to wszystko warte jest oglądania, poświęcania swego czasu, przeżywania emocji: radości po zwycięstwie, rozpaczy po porażkach. Uświadomiłem sobie w tym momencie, że w wielu wypadkach - miast na widowisku sportowym - zasiadałem na widowni teatru, w którym jednak aktorzy byli bardzo marni.
Kiedy przeglądał pan kolejne tomy akt, przypominał pan sobie konkretne mecze i emocje z nimi związane?
DOMINIK PANEK: Właśnie nie bardzo - przynajmniej nie te z okresu po 2003 roku, kiedy korupcja w sporcie była już przestępstwem. Za to przypominałem sobie kilka spotkań Śląska z czasów, gdy na jego ławce zasiadał Janusz Wójcik (2001-2002 - dop. DaL). Część z nich miewała bardzo dziwny przebieg; czy jednak były ustawione - nie sposób dziś zweryfikować. Wiem z akt, że były spotkania kupione przez Śląsk w III lidze (sezon 2003/04 - dop. DaL), ale akurat - patrząc z perspektywy trybun - nie rzucało się to w oczy.
Był w ciągu tych 10 lat afery moment, w którym - tak zwyczajnie, po ludzku - zawaliła się pańska wiara w człowieka, w konkretnego piłkarskiego idola z lat młodości? DOMINIK PANEK: W pewnym momencie pogodziłem się z tym, że w tym środowisku każdy może być zamieszony w korupcję, więc nie powinienem się dziwić żadnemu nazwisku, jakie się w tym kontekście pojawi. Choć oczywiście obecność na takiej liście np. Janusza Kupcewicza w roli "gońca" bywa frustrująca dla kibica. Kiedy słuchałem jego zeznań w sądzie o tym, jak woził koperty z pieniędzmi, robiło mi się przykro... Podobne uczucia rodziły się w momencie zatrzymań kolejnych reprezentantów Polski, zdobywających w przeszłości bramki dla biało-czerwonych.

http://katowickisport.pl/pilka-nozna,to ... 12443.html
Blajpios

Postprzez lesław1 2015-03-03, 3:58 pm

Tomcjo napisał(a):http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-nozna/ii-liga/wychowanek-zaglebia-zagra-w-i-ligowcu,1,4,11035
PIŁKA NOŻNA / II LIGA
18:45, 28.02.2015
Wychowanek Zagłębia zagra w I-ligowcu

Igor Szopa został piłkarzem Chrobrego Głogów. Niespełna 20-letni pomocnik do I-ligowca trafił z Soły Oświęcim. Wcześniej występował w Górniku Piaski, z którym był dosłownie o krok od wywalczenia awansu do III ligi.

"Szopen" w zimowym okienku transferowym przebywał na testach w innych I-ligowych klubach: Olimpii Grudziądz i Sandecji Nowy Sącz. Ostatecznie z żadnym z nich nie podpisał kontraktu. Wydawało się więc, że do końca bieżącego sezonu Igor Szopa pozostanie w Oświęcimiu, jednak niespodziewanie nadeszła oferta z Głogowa. Zawodnik przeszedł pomyślnie testy medyczne i przyjął warunki proponowane przez władze klubu.

II trenerem Chrobrego jest były piłkarz MCKS-u Czeladź i Górnika Piaski, Adrian Siemieniec.

Tak to my świata nie podbijemy jak nasi wychowankowie bedą grać dla innych .

o kazdego tak będziesz płakać, widziałeś czy się ten piłkarz nadaje, to pomocnik, a ponoć płaczesz, że u nas jest ich za dużo więc po co kolejny? narzekanie dla ciągłego narzekania musi trwać
lesław1

Postprzez novack 2015-03-03, 4:01 pm

Nie dano nam szansy go zobaczyć, ale od Fonfary nie można być słabszym, więc zamiast niego spokojnie zmieściłby się w składzie.
Ostatnio edytowano 2015-03-03, 4:17 pm przez novack, łącznie edytowano 1 raz
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez lesław1 2015-03-03, 4:11 pm

novack napisał(a):Nie dano nam szansy go zobaczyć, ale od Fonfary nie można być słabszym.

narzekać na to co się widzi jest łatwo, ale po co narzekać na niewiadomą?
czy uważasz że Zagłębie zrobiło super ruch podkupując wychowanka Polonii Zalewskiego?
taki sam ruch piłkarz przyszedł za trenerem, jakoś Igor nie znalazł uznania w dwóch innych pierwszo ligowcach. Można biadolić, gdyby miał super rundę w Głogowie, a nie przed, bo nie wiadomo nawet czy powącha tamtejszą murawę. Gdyby nie wzieli Fonfary tylko wziąłby go Raków gadaliyscie tak samo jak to się tyczy Okińczyca i Oziębały, ale jakby wzięli Oziębałę którego tak tu pożądacie i grał na poziomie Fonfary to co wtedy?
Zagłębie na pewno nie wyjdzie poziom wyżej obecnie i zatrudnianie solidnych ligowców to szczyt możliwości.
lesław1

Postprzez novack 2015-03-03, 4:20 pm

Oziębała jest napastnikiem i nie ma sensu porównywać go z pomocnikiem lub bramkarzem, a jeżeli o powrót Oziębały chodzi, to po tym co zrobił zawsze byłem i jestem na nie (do sprwadzenie wszystkie moje wcześniejsze wpisy).
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Anakin 2015-03-03, 5:49 pm

Wesoły lesiu jak widać taki sam znawca jak jego Pan (Prezes). Poza tym że oziębała to napastnik to nikt poza Panem Taseuszem nie miał wątpliwości co do jego powrotu do nas. Tematu nie ma.
Anakin

Postprzez jls 2015-03-04, 9:04 am

Kibice z nadzieją patrzą w kierunku Stadionu Ludowego w Sosnowcu – nie tylko ze względu na odradzającą się szansę awansu Zagłębia Sosnowiec, ale też możliwości przebudowy obiektu.

Kibice Zagłębia Sosnowiec
Kibice Zagłębia Sosnowiec
Odkąd prezydentem Sosnowca został Arkadiusz Chęciński, w mieście coraz głośniej mówi się o możliwości budowy nowego obiektu, a także hali sportowej z prawdziwego zdarzenia. Chęci nie ukrywał także sam prezydent. - W przyszłorocznym budżecie znajdą się środki, aby rozpocząć prace i przygotować tę inwestycję – mówił nam jeszcze w ubiegłym roku.

Jednak bez Będzina?

W styczniu zapewnił nas także, że przychodzi pora na pierwsze konkrety. 100 tysięcy złotych – tyle funduszy pochłonie koncepcja stadionu w Sosnowcu. Suma wrażenia nie robi, ale zdaniem prezydenta, to dopiero początek. – Ta kwota jest przeznaczona na nagrodę dla twórców koncepcji budowy nowego obiektu, a w kolejnym roku chcemy zabezpieczyć 3 miliony złotych już na prace projektowe – mówi nam Arkadiusz Chęciński.

W międzyczasie pojawiła się możliwość wspólnej budowy hali sportowej z Będzinem. Jednak z tego pomysłu najprawdopodobniej nic nie będzie. - Przygotowujemy się do zorganizowania konkursu na koncepcję stadionu. Na razie robimy to sami, musimy się zabezpieczyć, bo odzewu ze strony Będzina nie ma – mówi prezydent, Arkadiusz Chęciński. Konkurs ma zostać rozpisany do końca marca.

Hala podobno do obiektu w Dąbrowie

Jak miałyby wyglądać nowe obiekty? Stadion miałby sąsiadować z nową halą sportową i miałby pojemność maksymalnie 12 tysięcy miejsc, a hala ok. 3 tysiące. - Chcemy, aby hala była podobna do tej, która jest w Dąbrowie Górniczej. Musimy myśleć o tym, aby była zapełniona. Jestem też zwolennikiem budowy stadionu etapami, a więc burzenia poszczególnych trybun – mówi nam prezydent miasta.

Na razie wśród lokalizacji głównym pomysłem jest budowa w miejscu obecnie stojącego obiektu, a także hali obok. Wszystko jednak jest uzależnione od etapu dokumentacji, a na ten czas przyjdzie najprawdopodobniej w przyszłym roku. – Na razie nie chciałbym mówić o datach. W tym roku przeprowadzimy konkurs, w przyszłym przyjdzie czas na projekt i jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli, to rozpiszemy przetarg. Być może uda się rozpocząć prace w 2016 roku. Trudno tu jednak prognozować, bo różne rzeczy mogą się zdarzyć po drodze – przyznał prezydent Chęciński. Jego zdaniem część obiektu może być gotowa do 2018 roku.
jls

Postprzez lesław1 2015-03-04, 11:48 am

novack napisał(a):Oziębała jest napastnikiem i nie ma sensu porównywać go z pomocnikiem lub bramkarzem, a jeżeli o powrót Oziębały chodzi, to po tym co zrobił zawsze byłem i jestem na nie (do sprwadzenie wszystkie moje wcześniejsze wpisy).

http://www.90minut.pl/kariera.php?id=8191
tyle w temacie jego pozycji, na pozycji napastnika to on może grał ale w Zagłębiu dobrych parę lat temu.
lesław1

Postprzez django 2015-03-04, 12:06 pm

lesław1 napisał(a):http://www.90minut.pl/kariera.php?id=8191
tyle w temacie jego pozycji, na pozycji napastnika to on może grał ale w Zagłębiu dobrych parę lat temu.

A słyszałeś kiedyś o prawym/lewym napastniku?

http://www.transfermarkt.pl/przemyslaw- ... eler/52435
django

Postprzez novack 2015-03-04, 8:12 pm

lesław1 napisał(a):
novack napisał(a):Oziębała jest napastnikiem i nie ma sensu porównywać go z pomocnikiem lub bramkarzem, a jeżeli o powrót Oziębały chodzi, to po tym co zrobił zawsze byłem i jestem na nie (do sprwadzenie wszystkie moje wcześniejsze wpisy).

http://www.90minut.pl/kariera.php?id=8191

Na 90 minut, to i Kursa jest pomocnikiem (sprawdź), a data powstania Zagłębia to rok 1918.
novack

Postprzez Tomcjo 2015-03-08, 9:13 pm

Ciekawe podsumowanie sytuacji w drużynach II ligi
http://m.sportowefakty.pl/pilka-nozna/5 ... tkowy-okoc
Zagłębie Sosnowiec

Przed startem sezonu uchodziło za faworyta do awansu. Nierówna forma spowodowała jednak, że klub ten plasuje się w środku stawki i wydaje się, że marzenia o zajęciu miejsca w pierwszej trójce trzeba będzie odłożyć. Oprócz wymienionego już w tym tekście Giela, Sosnowiec opuścił wypożyczony z Legii Warszawa Miłosz Kozak. Z Zagłębiem rozstał się także Radosław Kursa, który grał w większości spotkań i dopiero w końcówce rundy stracił miejsce w składzie.

Sosnowiczanie zdecydowali się pozyskać sześciu piłkarzy. Oprócz Fonfary, najbardziej rozpoznawalnym z nich jest doświadczony obrońca Arkadiusz Koprucki, który jesienią miał duże problemy z przebiciem się do składu Stomilu. Zagłębie postawiło również na doświadczonego bramkarza ŁKS Łódź Szymona Gąsińskiego, który w sezonie 2007/2008 zadebiutował w ekstraklasie właśnie w drużynie z Sosnowca. Pozostali zawodnicy to młodzi i nieograni w seniorskim futbolu gracze.
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2015-03-08, 10:56 pm

Budżety klubów 1 ligi wg skarbu kibica

Zagłębie 18 mln zł
Widzew 7 jakoś nie wierze w te dane
Miedz 8 kupa kasy i gra tez kupa
GKS K 6
Termalica 5 wcale nie tacy milionerzy a będzie ekstraklasa
Dolcan 5
Arka 5
Olimpia 4,5
Bytovia 4 tez nie tacy bogaci
Wigry 4
Wisła 4 kasa średnia a walczą o awans
GKS T 3,5
Stomil 3,2
Chrobry 2,5
Flota 2,5
Pogon 2,5
Sandecja 2,5
Chojniczanka 2 najmniejsza kasa a wynik spoko
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2015-03-09, 7:55 pm

Katowicki sport juz dwa artykuły wysmarował . Szybcy sa

Mirosław Smyła zwolniony z Zagłębia. A mówiono o cierpliwości...
Tagi: II liga , Mirosław Smyła , Smyła zwolniony z Zagłębia , Zagłębie Sosnowiec
Mirosław Smyła
fot. Michał Chwieduk / źródło: newspix.pl

09-03-2015 | 18:35
Autor: Maciej Grygierczyk
Na konsekwencje przegranej inauguracji wiosny nie trzeba było na Stadionie Ludowym długo czekać.
Wystarczyła raptem jedna wiosenna kolejka, by ścięta została pierwsza trenerska głowa w drugiej lidze. Mirosław Smyła zapłacił posadą za sobotnią porażkę z Okocimskim Brzesko, poniesioną w niecodziennych okolicznościach.

Zauważyć należy, że wynik 1:0 dla Piwoszy wypaczył sędzia, podejmując dwie szalenie kontrowersyjne decyzje: pokazując czerwoną kartkę Krzysztofowi Markowskiemu i dyktując rzut karny za faul (?) Arkadiusza Kopruckiego na Wojciechu Wojcieszyńskim.
- Wyniki osiągane przez drużynę są niezadowalające. Z ostatnich czterech meczów przegraliśmy trzy. To, co pokazuje zespół, nie rokuje na przyszłość - powiedział nam krótko prezes Zagłębia, Marcin Jaroszewski.

Mirosław Smyła pracował na Stadionie Ludowym od 22 października 2013 roku. Pod jego wodzą zespół otarł się o pierwszą ligę, kończąc sezon 2013/14 na trzecim miejscu. Kolejne rozgrywki miały przynieść upragniony awans, ale zespół zimę spędził dopiero na 7. miejscu w tabeli. Kibice domagali się głowy trenera, prezes zachowywał spokój...

- Zwolnienie trenera byłoby tylko i wyłącznie rzuceniem ofiary na żer tych, którzy krzyczą i wyzywają, a nam potrzeba cierpliwości. Taka decyzja byłaby skrajnie nieodpowiedzialna. Zadowolilibyśmy kilku ludzi, a samym sobie dali alibi. Tak naprawdę winny tego, że jest tu Smyła, jestem ja. I bardzo mi z tym dobrze - mówił Jaroszewski.
- Na razie niczego nie przegraliśmy. Trzeba trenerowi dać dokończyć pracę. Co taka zmiana by dała? Zagwarantowałaby jedynie... wzrost kosztów - dodawał.

Porażka w pierwszym wiosennym meczu - jak widać - obróciła sytuację o 180 stopni. Zagłębie na 14 kolejek przed końcem rozgrywek jest 8., ze stratą ośmiu punktów do zajmującej ostatnie premiowane awansem miejsce Stali Stalowa Wola.

Dzisiejszy trening II-ligowca ze Stadionu Ludowego poprowadzili dotychczasowy asystenci Smyły - Robert Stanek i Artur Derbin, a także były gracz Zagłębia, Tomasz Łuczywek. Wraz ze Smyłą z klubem rozstaje się też II trener - Daniel Wojtasz. W sobotę na Stadion Ludowy zawita rewelacja Pucharu Polski - Błękitni Stargard Szczeciński.
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2015-03-09, 7:57 pm

Smyla juz udzielił wywiadu

Smyła po rozstaniu z Zagłębiem. "Jest mi żal"
Tagi: Mirosław Smyła , Smyła o rozstaniu z Zagłębiem , Zagłębie Sosnowiec
20140419PF_LS123.JPG
fot. Łukasz Sobala / źródło: Pressfocus

0
09-03-2015 | 18:35
Autor: Maciej Grygierczyk
- Ta drużyna nabierze pewności i będzie wygrywała - mówi szkoleniowiec zwolniony dziś z Zagłębia Sosnowiec.

MACIEJ GRYGIERCZYK: Jak przyjął pan tę decyzję?
MIROSŁAW SMYŁA: Celem nadrzędnym była, jest i będzie walka Zagłębia o awans. To nie podlega dyskusji. Jeżeli ta roszada ma w tym pomóc, a bodziec w postaci nowej miotły spowoduje, że zespół będzie punktował... Powiedziałem oficjalnie, że na pierwszym miejscu zawsze będzie Zagłębie. Ono zasługuje na to, by być w pierwszej lidze. To wspaniałe miejsce. Przeżyłem tu wspaniałe miesiące, w pięknych warunkach do treningu. Tego będzie mi najbardziej żal. Rozstaję się z naprawdę fajną drużyną, w której można było wprowadzić wiele nowych rzeczy. Zawodnicy udowodnili w wielu grach kontrolnych, że łapią coś ciekawego.

Decyzja zapadła dwa dni po porażce z Okocimskim Brzesko.
MIROSŁAW SMYŁA: Ten mecz nam nie wyszedł. Nie ma co zwalać winy na sędziego, mimo że popełnił dwa kardynalne błędy. Zarówno czerwona kartka Krzysztofa Markowskiego, od której się odwołuje klub, jak i rzut karny z kapelusza mają potem negatywny wpływ na tabelę i opinie. Nie podlega jednak dyskusji, że był to nasz słabszy mecz. Wiedzieliśmy, co jest tego powodem, ale to nie czas i moment, by o tym mówić. Decyzja zapadła i trzeba się z nią po prostu pogodzić. Kończy się pewien etap w moim trenerskim życiu. Bardzo ciekawy. Pracowałem z wieloma zawodnikami z wyższej półki i była okazja nauczyć się czegoś więcej. Mam nadzieję, że to w przyszłości będzie procentowało.

Liczył się pan z utratą pracy tuż po rozpoczęciu wiosny?
MIROSŁAW SMYŁA: Mam świadomość, że od początku tego sezonu oczekiwania i ciśnienie było bardzo wysokie. Jak to w Zagłębiu - bo to faktycznie nie liga dla tego klubu. No ale cóż, ciężko to ocenić. Trzeba szczerze przyznać, że z czterech ostatnich meczów - trzech jesiennych i tym w Brzesku - trzy przegraliśmy, a pokonaliśmy jedynie Stal Mielec. To daje obraz, że pewne decyzje musiały zapaść. Mnie jest po prostu żal, bo wierzę, że ta drużyna nabierze pewności siebie i będzie wygrywała.

W sobotę podejmie Błękitnych Stargard Szczeciński. Na przełamanie?
MIROSŁAW SMYŁA: Już w tym meczu jest w stanie udowodnić, że nie jest to przypadkowa drużyna. I będę się z tego bardzo cieszył, bo będzie to odpowiedź na to, że przygotowaliśmy ten zespół dobrze. Jeśli będzie przegrywał, będzie mi przykro, bo to uderzy we mnie. Jestem jednak święcie przekonany, że ta drużyna może się włączyć do walki o najwyższe cele i będę jej kibicował. Naprawdę, szczerze. Spotkałem tu wielu wspaniałych ludzi, łącznie z prezesem, który stał za mną murem.

Znów rozstaje się pan z klubem w dziwnych okolicznościach. Z GKS-u Tychy odszedł pan w połowie okresu przygotowawczego, z Rozwoju Katowice - po wygranym meczu, teraz po pierwszej wiosennej kolejce...
MIROSŁAW SMYŁA: To jest chyba taki mój znak firmowy. W tym zawodzie nie zna się dnia ani godziny. Nie ukrywam, że w najbliższych dniach będę musiał się z tym wszystkim pogodzić. Ochłonąć, przemyśleć, co dalej. Mam swoje lata, ta analiza życia koczowniczego z miesiąca na miesiąc zaczyna gryźć. Nie mogę natomiast żyć bez boiska. Zobaczymy, co się dalej będzie działo. Niech ten znak firmowy w końcu zostanie zakopany pod ziemią. Jak kiedyś będę odchodził z klubu, to chciałbym przeżyć to, co w Psarach, gdy zaczynałem swoją przygodę z tym zawodem. Żegnano mnie z pucharem w ręce. Od tamtego czasu te rozstania nie są przyjemne. Ale, niestety, podobno na dziesięć pożegnań dziewięć jest właśnie takich. Trzeba to po prostu przeżyć.

Jest gotowość na nowe wyzwania czy trzeba czasu?
MIROSŁAW SMYŁA: Nie, to byłoby zbyt szybko. Wciąż siedzi mi w głowie cały tydzień treningowy Zagłębia, kolejnych tygodni... Mam to zaplanowane, poukładane, więc ciężko będzie myśleć o czymś innym. Najpierw się to wszystko musi wyciszyć. Myślę, że lista oczekujących jest na tyle długa, iż muszę po prostu ustawić się do kolejki i spokojnie czekać na swoją okazję. Zobaczymy, co przyniesie życie.
Waszym zdaniem
Tomcjo

Postprzez jondek 2015-03-13, 12:05 am

W katowickim Sporcie w artykule "Tańsze bilety na Zagłębie" napisali cyt.Szefowie sosnowieckiego pierwszoligowca zdecydowali o obniżeniu cen biletów na sobotnie spotkanie. koniec cyt.Pierwszoligowca ? ;-) Prorocy cy-cuś ? :) Może wiedzą coś,czego my nie wiemy ? ;-) Taki żarcik :lol: :niezle:
jondek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna