Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez LucasUSA 2008-05-17, 1:24 pm

Gregor, zgadzam sie z Toba jak najbardziej, po prostu gorycz przeze mnie przemawia, bo uwazam, ze fatalnie wykorzystano nasz czas w OE i przy calym szacunku dla p. Szatana uwazam, ze mozna bylo zrobic wiecej, lepiej i inaczej.
I zgadzam sie, ze jesli kazdy biznesmen z Zaglebia machnalby ot tak po 600 tys to bylibysmy potega :). Dlatego szacunek dla p. Szatana, ale od WLASCICIELA wymagam wiecej i tyle - i tylko o to mi chodzi.
LucasUSA

Postprzez flex 2008-05-17, 2:04 pm

fan78 napisał(a):Niech mieszkancy regionu placa skladki na klub,w zamian dac im mozliwosc wyboru prezesa,np. na 3 letnia kadencje i po klopocie.:)I mamy polska Barcelone:)

Wierz mi chłopie, że jak się porozmawia trochę z mieszkańcami naszego miasta, którzy nie interesują się na tyle piłką co my, to życzą Zagłębiu aby grało w V lidze, albo całkowicie rozwiązali klub.
Są tacy, którym przeszkadza że na oś Piastów są połamane ławki, pomalowane ściany na blokach, po mieście jeżdżą zniszczone autobusy itp. Trudno tym faktom zaprzeczyć, ale jak słucham takich ludzi to aż żal, że takich mamy patriotów.

Myślę, że jakby nasz klub miał trochę lepszą opinię w regionie to i o pomoc sponsorów byłoby łatwiej.
flex
Administrator

Postprzez turku 2008-05-17, 6:13 pm

Jakby na pożegnalnym meczu na Ludowym był nadkomplet publiczności albo chociaż tyle co z Legią to i sponsorzy by się znaleźli.

Ale to tez po częsci wina polityki klubowej. Gdyby na wiosnę były karnety to ludzie chodziliby na mecze bez względu na grę Zagłębia.

A tak pozostaje obraz niepełnego stadionu nawet wtedy gdy bilety były prawie za darmochę.
turku

Postprzez marcin___ 2008-05-17, 7:47 pm

nie gadaj na Płomieniu co mecz komplety były a sponsorow jak nie bylo tak nie ma.
marcin___

Postprzez Darian 2008-05-17, 9:51 pm

Po prostu nie ma u nas dobrego marketingu a i samo Zagłębie ma nie ma najlepszej marki wśród pozostałych klubów w Polsce. Nie potrafimy z własnego klubu zrobić odpowiednio atrakcyjnego "towaru" dla potencjalnych inwestorów. Szkoda bo jednak potencjał kibicowski posiadamy.
Darian

Postprzez marcelino 2008-05-18, 5:09 am

Racja Flex. Znam wielu mieszkańców Sosnowca i okolic którzy nie identyfikuja się z Zagłębiem (mam na mysli klub).Chociaż interesują się piłką jak mój znajomy,który przynajmniej 2 razy w roku jeździ na mecze do Manchesteru twierdzi że Zagłębie należy wręcz zlikwidować.Jak mu "kibice" pobazgrali elewację i zniszczyli samochód to się nie dziwię.Takich zamożnych ludzi jest więcej lecz nie dadzą grosza na klub dopóki nie zmieni on swego korupcyjno-pseudokibocowsko-prowincjonalnego wizerunku.
marcelino

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2008-05-18, 4:26 pm

Jakas dziwna cisza na stronie GLOWNEJ jak i na FORUM nie smucmy sie co ma byc to bedzie. Te wszystkie rozmowy na temat ilosci KIBICOW na meczu nie maja zwiazku
z iloscia KASY na funkcjonowanie naszego Klubu. Zbyt mala ilosc tys. KIBICOW.

Nasz obecny wlasciciel nie gwarantuje drugoligowego funkcjonowania Zaglebia,
wg moich domyslow Pan Sz liczy na inna KASE tzn innych chetnych do finansowania
Zaglebia. Stawiam sobie pytanie KTO DA KASE NIE MAJAC WPLYWU NA WYDAWANIE
TEJZE KASY. Popatrzylem do prasy sportowej to Pan Cupial w Krakowie ustawia
budzet WISLY na poziomie 45 mln -

Widac jasno ile brakuje do poziomu OE aby myslec o mistrzostwie o grze w pucharach.
Powiedzmy ze my nie myslimy o grze w pucharach to i tak bardzo duzo nam brakuje
aby zbilansowac budzet Klubu.

Nie bardzo chce mi sie wierzyc ze w Sosnowcu nie ma takich 4 firm jak nasi Wlosi
ktorzy przeznaczali te 3 mln. Nalezy zalozyc ze sa niechetni - skapi nie chca pomoc
Klubowi ktory zajmuje 11 miwesc na liscie WSZECHCZSOW w Polskiej Pilce Kopanej.
Ta cisza, brak dialogu z kibicami jest przerazajaca i jak ludzie maja chodzic na mecze
jak sa totalnie ignorowani. Na litość Boska to jest MOJ KLUB JA CHCE WIEDZIEC
CO BEDZIE SIE DZIALO PO TYM KATAKLIZMIE JAKI DOTKNAL KLUB I NAS KIBICOW
TYCH PRAWDZIWYCH, NIE TYCH CHMIELOWO - USTAWKOWYCH.
Moze nasz sympatyczny ADAS cos nam powie jaka bedzie najblizsza przyszlosc.

Pozdrawiam - Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez novack 2008-05-18, 7:56 pm

26 bramek w pięciu meczach. Jaszczyk to rzeczywiście ostatnia nadzieja białych...
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Sachi 2008-05-18, 8:47 pm

Ja słyszałem co do ME bardzo złe rzeczy i jeśli to prawda to jednocześnie bardzo chamskie ze strony zawodników ;] Ale nic nie mówię dopóki nie ogłoszą tego gdzieś oficjalnie.
Sachi

Postprzez OLiver 2008-05-18, 9:13 pm

Nie wiem czy zaglebie ME nie ma jakiegos innego mlodego bramkarza.Ten jaszczyk jest tak beznadziejny ze szkoda gadac.W Memoriale Mazura bronil tragicznie ,o rozgrywkach me nie wspominajac. Dobrze ze nie stal na bramce z wisla krakow ,bo by bylo z 15:0 .Jaszczyk zajmij sie nauka a nie graniem w pilke(to tak na przyszlosc).
OLiver

Postprzez ZAGLEBIAK00 2008-05-18, 9:36 pm

OLiver napisał(a):Nie wiem czy zaglebie ME nie ma jakiegos innego mlodego bramkarza.Ten jaszczyk jest tak beznadziejny ze szkoda gadac.W Memoriale Mazura bronil tragicznie ,o rozgrywkach me nie wspominajac. Dobrze ze nie stal na bramce z wisla krakow ,bo by bylo z 15:0 .Jaszczyk zajmij sie nauka a nie graniem w pilke(to tak na przyszlosc).

no i jak mimo wszystko chce grać w piłkę to w szpilkach bo jest trochę niski
ZAGLEBIAK00
Mistrz ortografii

Postprzez LucasUSA 2008-05-19, 12:32 am

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Nasz obecny wlasciciel nie gwarantuje drugoligowego funkcjonowania Zaglebia,
wg moich domyslow Pan Sz liczy na inna KASE tzn innych chetnych do finansowania
Zaglebia. Stawiam sobie pytanie KTO DA KASE NIE MAJAC WPLYWU NA WYDAWANIE
TEJZE KASY. Popatrzylem do prasy sportowej to Pan Cupial w Krakowie ustawia
budzet WISLY na poziomie 45 mln -

Nie bardzo chce mi sie wierzyc ze w Sosnowcu nie ma takich 4 firm jak nasi Wlosi
ktorzy przeznaczali te 3 mln.

Pozdrawiam - Tadeusz

Nic dodac, nic ujac panie Tadeuszu. Jezeli WLASCICIEL wyklada 600 tys. to jak zachecic innych sponsorow do wykladania wiekszych sum na PRYWATNY klub? Szkoda, ze klubu nie moze przejac miasto, bo to bylo by najlepsze rozwiazanie. Wlasciciel powinien miec albo duze pieniadze albo rozlegle kontakty w swiecie biznesu, co gwarantowaloby przyciagniecie kolejnych sponsorow. Niestety, teraz ani jednego, ani drugiego nie widze i stad moje narzekanie.
LucasUSA

Postprzez marcelino 2008-05-19, 2:11 am

Pamiętajmy że teraz konkurencja wzrośnie.Coraz więcej pojawia się zamożnych klubów w II i III lidze,z którymi ciężko będzie rywalizować.Ekstraklasa to niestety dla nas baaaaardzo odległa przyszłość.
Również niestety słyszałem o tej aferze z naszą ME.Też czekam na oficjalne info,żeby nie siać zamętu.
marcelino

Postprzez jls 2008-05-19, 8:03 am

Wypowiedż Pana Tadeusza jeszcze raz udowadnia to co piszę prawie w co drugim poście. Chcąc być zrozumianym przez kibiców należy ich szanować.
Unikniemy w ten sposób kubłów pomyj wylewanych na właściciela, zarząd [ w obecnym kształcie przypomina mi to PZPN ], zawodników.
Nie można budować przyszłości klubu na wzajemnym lekceważeniu społeczności
kibicowskiej i odwrotnie dlo władz klubu.
Bez obrazy, ale ja będąc na miejscu rzecznika klubu nie mogąc udzielać krótkich, ale rzeczowych i ścisłych informacji na temat klubu udzielił bym sobie dyscyplinarkę ze wskazaniem na klub.
Jak sprawa wygląda widać po ruchu na forum. Same odgrzewane kotlety.
Panie Adamie proszę się obudzić.
Jest coś żle w ME należy o tym powiadomić na forum, a nie czekać na ploty z mediów.
jls

Postprzez August 2008-05-19, 8:18 am

O kondycji sportu w Sosnowcu, kłopotach finansowych klubów, próbach i sposobach pomocy oraz inwestycjach na najbliższe lata rozmawiamy z zastępcą prezydenta miasta, Zbigniewem Jaskiernią.

Panie Prezydencie, wystosował Pan pismo do władz PZPN, a także do Wydziału Dyscypliny z prośbą o niedegradowanie Zagłębia Sosnowiec do niższej klasy rozgrywkowej. Widział Pan w tym realną szansę uniknięcia kary?
To nie był pierwszy apel skierowany przez nasze miasto do władz PZPN. Pisma tego typu wysyłał wcześniej klub, a także kibice Zagłębia. Śledząc dyskusje przedzjazdową, rozmawiając z delegatami, którzy wybierali się na ten zjazd, taki wariant wydawał się prawdopodobny. Jednak nie bardzo wierzę - co zresztą zostało w tej uchwale wyartykułowane - że ten proces w sposób dogłębny i uczciwy zostanie zakończony. Zamieszanych w korupcję jest wiele drużyn, także z klas niższych, dlatego wiem, że problem jest nie do rozwiązania. Przed zjazdem przychodziła do głowy myśl: albo karać do końca, albo zastosować abolicję. Ostateczną uchwałą zjazdu jestem rozczarowany. W moim odczuciu akt abolicji w pewnym sensie pokazuje, że taki proceder był. Zamykamy temat i wskazujemy, jakie mogą być w przyszłości konsekwencje dla klubu, dla działaczy. Dlatego ten wybór wydawał mi się najbardziej rozsądny. Moim zdaniem osoby, które brały udział w korupcji, powinny być karane natychmiast.

Jak zatem interpretować Państwa apel?

Dokonaliśmy swego rodzaju refleksji. Było źle, były problemy, ale idziemy do przodu. Niestety, nic tym aktem nie osiągnęliśmy. Szkoda, ponieważ największymi pokrzywdzonymi są mieszkańcy, kibice. W tym tkwi największy dramat.

Drużyna została zdegradowana do trzeciej ligi. Klub nie otrzyma pieniędzy z Canal Plus. Wycofać chce się również Ergom. Swoją współpracę z Płomieniem zakończył dotychczasowy sponsor. Kłopoty finansowe w sosnowieckim sporcie stają się coraz większe. Jak temu zaradzić?

Role muszÄ… być rozdzielone. Sosnowiec stwarza warunki lokalowe dla rozwoju dyscypliny poprzez wziÄ™cie „na garnuszek" miasta obiektów sportowych, na których kluby sportowe sÄ… gospodarzami. Takie dziaÅ‚ania, jak Å›ciÄ…gniÄ™cie ciężaru utrzymania obiektu „Czarnych" z klubu w sposób naturalny pomagajÄ… zmniejszać koszty ponoszone przez instytucje i organizacje sportowe. Czy ta pomoc spowodowaÅ‚a, że Czarni „stanÄ™li na nogi"? Nie. StÄ…d obecność prezesa na zorganizowanym w UrzÄ™dzie Miejskim spotkaniu klubów z przedstawicielami firm zainteresowanych sponsorowaniem sosnowieckiego sportu. UbiegÅ‚otygodniowe spotkanie nie byÅ‚o pierwszym tego typu. Zaproszenia, kierowane do firm, cieszÄ… siÄ™ różnym zainteresowaniem. Ale nie mamy na to wpÅ‚ywu.

Podobnie jak Czarnym Sosnowiec gmina pomogła AKS Niwka...

Tak. Utrzymanie boiska i hali było wielkim obciążeniem dla klubu. AKS wpadł w tarapaty finansowe. Na dziś klub jest prawie na prostej. Podobnie rzecz się ma z Filarem i hokejowym Zagłębiem. Niestety, całego ciężaru miasto nie może wziąć na swoje barki.

Okazuje się jednak, że pozyskanie sponsorów nie jest łatwe.

Jeżeli chodzi o hokej, sytuacja drużyny jest stabilna. Sponsor hokeistów na dobre zakorzenił się w naszym mieście. W piłce nożnej jest inaczej. W pewnej sytuacji klub traci dopływ środków z Canal Plus, reklamy i od włoskiej firmy. Ergom już 2 lata wcześniej sygnalizował odejście z klubu. Jednak do tej pory udawało się zatrzymać sponsora. Będziemy się starać, aby Włosi pomagali Zagłębiu jeszcze przez kolejny sezon. W Sosnowcu działa wiele włoskich przedsiębiorstw, dlatego zadeklarowaliśmy działaczom klubu, że będziemy organizować spotkania z ich przedstawicielami w celu znalezienia sponsora. Myślę, że dzięki ostatniemu spotkaniu i dobrej prezentacji, sponsora pozyska Płomień Sosnowiec. Nie ukrywam, że największe nadzieje wiązaliśmy z firmą Mittal. Wielu kibiców zastanawia się, dlaczego tak potężny podmiot nie sponsoruję sportu. Obecność Mittala na spotkaniu pokazała jednak, że przedsiębiorstwo nie interesuje się sportem.

Czy nie uważa Pan, że na ostatnim spotkaniu poświęconym sponsorowaniu sportu tylko Płomień zaprezentował się profesjonalnie? Reszta klubów wypadła blado...

Widziałem materiały hokeja, które były zebrane przed pozyskaniem obecnego sponsora. Klub w sposób profesjonalny miał przygotowane prospekty reklamowe, łącznie z cennikiem. Prezes nie przedstawiał ich, ponieważ mając zapewnioną kadrę 24-osobową, nie ma wielkich oczekiwań. Z kolei Zagłębie przygotowało prezentację, co było nowością. Ta prezentacja była jednak niedokończona, wymagała jeszcze kilku szczegółowych punktów. Natomiast Filar nie posiadał takich materiałów i faktycznie był nieprzygotowany, stąd słabsze wystąpienie. Płomień wypadł bardzo dobrze. Dokładna prezentacja, a także analiza sytuacji i sposób zaprezentowania klubu z pewnością pozwoli na zainteresowanie ze strony przedstawicieli firm.

Ile boisk ze sztuczną nawierzchnią powstanie w najbliższym czasie w Sosnowcu? W jakich miejscach możemy się ich spodziewać?

Każdy projekt powstania boiska jest inny ze wzglÄ™du na źródÅ‚a, z jakich staramy siÄ™ pozyskać pieniÄ…dze. Boisko, które otworzyliÅ›my tydzieÅ„ temu, jest jedynym placem gry ze sztucznÄ… nawierzchniÄ…. Na dziÅ› drugiego takiego projektu nie ma. W ramach programu „Orlik 2012" bÄ™dziemy budować boisko przy szkole na Juliuszu. Na inwestycjÄ™ otrzymamy 300 tysiÄ™cy zÅ‚otych. CaÅ‚y koszt inwestycji to milion zÅ‚otych. Pozostałą kwotÄ™ musi doÅ‚ożyć miasto.

Gmina braÅ‚a także udziaÅ‚ w projekcie „Blisko boisko"...

W minionym roku w ramach tej akcji startowaliÅ›my z projektem kompleksu wielofunkcyjnego dla SzkoÅ‚y Podstawowej nr 27 przy ulicy Grabowej, a także z boiskiem piÅ‚karskim przy ulicy Kisielewskiego. AkceptacjÄ™ uzyskaÅ‚ drugi projekt, dlatego w tym roku SP 27 po raz kolejny zgÅ‚osiÅ‚a siÄ™ do tej akcji. NajwiÄ™cej placów gry, jakie powstanÄ… w naszym mieÅ›cie, bÄ™dzie posiadaÅ‚o nawierzchniÄ™ tartanowÄ…, przystosowanÄ… do eksploatacji dynamicznej. SzkoÅ‚y, które startujÄ… w projekcie to m.in. „Ekonomik" wraz ze Szkołą Stylizacji i Ubioru przy ul. Grota Roweckiego, „Staszic", Zespół Szkół przy ulicy JednoÅ›ci oraz „Prus". Nie wiemy oczywiÅ›cie, czy wszystkie wnioski uzyskajÄ… akceptacjÄ™. LiczÄ™, że przynajmniej dwa przedsiÄ™wziÄ™cia uda siÄ™ zrealizować. W kolejce do utworzenia boiska czekajÄ… również szkoÅ‚y przy ulicy JagielloÅ„skiej oraz „RoździeÅ„".

http://www.e-sosnowiec.pl/index.php?dan ... 1690&num=1
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników