2 liga zachodnia 2009/2010

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: 2 liga zachodnia 2009/2010

Postprzez patrios91 2009-12-08, 6:10 pm

Kolejni zawodnicy nie zagrają wiosną w Bałtyku

Piłkarze Bałtyku rozpoczęli urlopy. Nie wszyscy z nich powrócą na Olimpijską, bo na pewno nie będzie Wojciecha Pięty i Szymona Hartmana, a być może i Dariusza Kudyby. Trener Piotr Rzepka dał wolne II-ligowcom do 11 stycznia.

Bałtyk dał wolną rękę na poszukiwanie klubu Wojciechowi Pięcie. Piłkarz musi odejść, choć jak skrupulatnie wyliczył klub w dwóch ostatnich sezonach zdobył dla gdynian 23 gole i zaliczył 18 asyst, co jak na 62 mecze ligowe jest dorobkiem godnym odnotowania.

Ponadto wśród "biało-niebieskich" nie będzie wiosną Szymona Hartmana. Napastnika pozyskanego latem z gry wyklucza kontuzja. Natomiast Jakub Siezieniewski i Adam Litwinko otrzymali zgodę na wypożyczenia do innych klubów.

Z kolei Dariusz Kudyba sam chce zmienić klub na lepszy. Napastnik przeszedł testy medyczne w Piaście Gliwice. Bałtyk przedstawił klubowi z ekstraklasy ofertę transferową. Ważna będzie ona do 15 grudnia. Dopiero jeśli w tym terminie do transakcji nie dojdzie, 23-letni napastnik będzie mógł szukać szczęścia w innych zespołach.

źródło: sport.trojmiasto.pl
-> http://www.90minut.pl/news/110/news1102 ... ltyku.html
Ciekawe czy mlody Kudyba zrobi kariere..

Brazylijczyk Marcus Vinicius Da Silva De Oliveira we wtorek zdecydował się na podpisanie półrocznego kontraktu z II-ligowym Zawiszą. Jest to pierwszy zawodnik, którego bydgoscy działacze pozyskali w przerwie zimowej.
Da Silva w rundzie jesiennej reprezentował barwy III-ligowego Zdroju Ciechocinek dla którego strzelił dziesięć bramek. Poprzednio Brazylijczyk występował w Piaście Choszczno oraz Czarnych Żagań. Kontrakt z 25-letnim pomocnikiem został podpisany do końca czerwca 2010 z możliwością
przedłużenia umowy o kolejne dwa lata.

To dopiero początek budowania kadry zespołu, który w rundzie wiosennej ma skutecznie włączyć się o awans do I ligi. Bydgoscy działacze chcieliby ponadto pozyskać między innymi Tomasza Mikołajczaka, Rafała Leśniewskiego oraz Sergio Batatę.
-> http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... w-zawiszy/
No to panowie bedzie zażarta walka o awans....Gdybysmy pozyskali Lilo + Grybos i Flejterski to bylbym bardziej spokojny...
Ostatnio edytowano 2009-12-08, 6:17 pm przez patrios91, łącznie edytowano 1 raz
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2009-12-08, 6:16 pm

Cidry rzeczywiście zaczynają szaleć. Zobaczymy co z tego wyjdzie:

Cidry" czekają na odpowiedź Jarki

- Transfer napastnika wcale nie jest priorytetem - mówi Rafał Górak, trener II-ligowego Ruchu Radzionków. Jeśli jednak Ruch jakiegoś snajpera sprowadzi, to będzie to II-ligowy hit!

Długo mówiło się o tym, że celem numer jeden "Cidrów" w trakcie przerwy zimowej jest sprowadzenie snajpera. Jak na razie dużo bardziej owocne okazały się łowy na pomocników. W Radzionkowie zakontraktowany został już Maciej Manelski z Jaroty Jarocin, a w najbliższych dniach podpis pod kontraktem ma złożyć Tomasz Foszmańczyk z Rakowa Częstochowa. - W czwartek z podróży wraca Jerzy Brzęczek, który pod Jasną Górą zajmuje się transferami. Wtedy będziemy rozmawiać o "Fosie" - wyjaśnia Tomasz Baran, prezes Ruchu. To właśnie on po zakończeniu rundy przyznał, że myśli przede wszystkim o transferze napastnika.

- Teraz najważniejsze jest jednak pozyskanie Foszmańczyka. Nowy napastnik? To dla nas ważna sprawa, ale bez pośpiechu. Nowy piłkarz w ataku musi nam dawać gwarancję zdobywania bramek - podkreśla prezes żółto-czarnych. - Taki transfer wcale nie jest priorytetem. My przecież mamy napastników. Jeśli sprowadzimy kogoś nowego, to musi on być o klasę lepszy od tych, których w napadzie już mamy - wtóruje prezesowi Rafał Górak, trener zespołu.

Jednym z takich zawodników, będącym "na oku" Ruchu, jest Povilas Lukszys. - W Polonii Bytom nie zaistniał, bo nie dostał takiej szansy. Będziemy go chcieli zobaczyć na treningach i w którymś ze sparingów. U nas mógłby się odbudować. To jednak temat na styczeń - wskazuje "sternik" lidera II ligi. Kto jeszcze znajduje się w kręgu zainteresowań "Cidrów"? - Będziemy oglądać napastników ze słowackiej I i II ligi. Czekamy również, aż Dawid Jarka wszystko sobie poukłada i da nam odpowiedź - kończy Baran.

http://www.sportslaski.pl/Cidry-czekaja ... ,info.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2009-12-08, 6:19 pm

Zawisza tez zaczyna szalec....edytowalem post z info z planami i wzmocnieniami w Bydgoszczy(powyzej). Bedzie bardzo ciezko na wiosne...
patrios91

Postprzez Leżak 2009-12-08, 6:41 pm

jaka jest szansa na pozyskanie Lilo ? chodzi mi o to czy gdzieś gra a jeśli tak to czy ma z kims podpisany kontrakt ? dzięki za info
Leżak

Postprzez SO_1906 2009-12-08, 6:53 pm

Leżak napisał(a):jaka jest szansa na pozyskanie Lilo ? chodzi mi o to czy gdzieś gra a jeśli tak to czy ma z kims podpisany kontrakt ? dzięki za info

Ty sobie jaja robisz?
SO_1906

Postprzez patrios91 2009-12-08, 9:25 pm

SO_1906 napisał(a):
Leżak napisał(a):jaka jest szansa na pozyskanie Lilo ? chodzi mi o to czy gdzieś gra a jeśli tak to czy ma z kims podpisany kontrakt ? dzięki za info

Ty sobie jaja robisz?

:) :) :)
patrios91

Postprzez turku 2009-12-08, 9:32 pm

SO_1906 napisał(a):

Ty sobie jaja robisz?

Widocznie kolega przeleżakował całą rundę jesienną i dopiero teraz zajrzał na forum. Zachęcamy kolegę do przejrzenia tematu "kogo kupić kogo sprzedać"
turku

Postprzez SO_1906 2009-12-08, 10:12 pm

patrios91 napisał(a):
SO_1906 napisał(a):

Ty sobie jaja robisz?

:) :) :)

No bo taka prawda, w dwóch tematach wrze na temat Lilo, a on się pyta kim on jest....
SO_1906

Postprzez patrios91 2009-12-09, 4:57 pm

Ruch Radzionków chce pozyskać Dawida Jarkę

To może być transfer roku w II lidze. Działacze Ruchu Radzionków chcą pozyskać Dawida Jarkę. Sam wychowanek Unii Świerklaniec przyznał, iż otrzymał konkretną ofertę od działaczy śląskiego klubu.
Zespół prowadzony przez Rafała Góraka wiosną nie powinien mieć problemów z wywalczeniem awansu do I ligi. Jeszcze przed otwarciem okienka transferowego drużynę wzmocnili Tomasz Foszmańczyk i Maciej Manelski. To jednak nie koniec ruchów transferowych planowanych przez miejscowych działaczy.

Ofertę z Radzionkowa dostał sam Dawid Jarka. Snajper Górnika Zabrze na łamach Sportu
Śląskiego przyznał, iż propozycja złożona przez szefów Ruchu jest bardzo konkretna. - Ofert
jest wiele. Takiego zainteresowania nie było nawet wtedy, gdy w Górniku gole strzelałem seriami. Propozycja z Radzionkowa jest konkretniejsza niż parę innych z I ligi. Ale wciąż po głowie chodzi mi gra w Niemczech - mówi Jarka. - Rozmawiałem też z Piotrkiem Gierczakiem, moim kolegą z Górnika, który teraz gra w "Cidrach". Pytałem go, jak to tam wygląda - dodał młody napastnik.

Jarka był prawdziwym objawieniem piłkarskiej Ekstraklasy dwa lata temu, kiedy w barwach Górnika Zabrze w rundzie jesiennej strzelił jedenaście bramek. Wychowankiem Unii Świerklaniec ostatnio interesowali się również działacze II-ligowej Fortuny Dusseldorf.
-> http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... ida-jarke/

Interesowali sie dzialacze Fortuny Dusseldorf..Czyli juz sie nie interesuja. ;-) Mam rodzine w Dusseldorfie i jak tam jestem to chodze na mecze Fortuny jak i na BVB ktorej kibicuje moj kuzyn. Fortuna jak by przetestowala Jarke to odprawila by go bardzo szybko. Fortuna awansowala w tym roku do 2 Bundesliga i swietnie sobie radzi. Poziom pilkarski II ligi niemieckiej jak i baza szkoleniowa nie mowiac juz o stadioni,ktory wybudowali bedac w 3 lidze przewyzsza nasza Ekstraklase. Jarka jakos szczegolnie sie nie wyroznia w Polskiej lidze..Ktos cos mowil ktos cos wie ...,ale ja jestem przekonany ze na Dusseldorf to nie ma szans. Pozostaje Ruch Radzionkow,w ktorym Jarka moze byc duzym wzmocnieniem.

Krzysztof Smoliński przedłużył umowę z Górnikiem Polkowice

Obrońca Krzysztof Smoliński przedłużył kontrakt z Górnikiem Polkowice o kolejny rok.

30-letni zawodnik jest wychowankiem Moto Jelcz Oława. Grał również m.in. w: Odrze Wodzisław Śląski, Wiśle Kraków, Ruchu Chorzów, Jagiellonii Białystok, szwedzkim Umeå FC, norweskim Kongsvinger IL. Smoliński zagrał łącznie w czternastu meczach Ekstraklasy. W sezonie 1998/99 z krakowską Wisłą zdobył mistrzostwo kraju.

W trwających rozgrywkach II ligi w barwach Górnika Polkowice wystąpił w 12 spotkaniach.

źródło: własne / ksgornik.com.pl
-> http://www.90minut.pl/news/110/news1103 ... owice.html

Radzionków: Sprawa krzesełek już załatwiona, Foszmańczyka wciąż nie

21:50, 2009-12-10

Autor: HAJ
Już wkrótce na stadionie Ruchu Radzionków zostaną zamontowane krzesełka, które przez lata służyły na Stadionie Śląskim.

- Dostaliśmy wczoraj informację, że została nam przyznana pula 3 tysięcy siedzisk. Jedną kwestię na nowo trzeba było przedyskutować. Miały być darmowe, a jednak za każde zapłacimy złotówkę. To oczywiście wiele nie zmienia. Bierzemy wszystkie - uśmiecha się prezes "Cidrów", Tomasz Baran. Krzesełka zamontowane zostaną w trakcie przerwy zimowej.

Ze spraw bieżących dodajmy, że przeciąga się sprawa transferu Tomasza Foszmańczyka. Pomocnik Rakowa Częstochowa już jutro powinien jednak stać się zawodnikiem Ruchu.
patrios91

Postprzez August 2009-12-11, 11:33 am

Zaznaczam, że nie chodzi mi tu o kolejne wałkowanie tematu Zawiszy ale o podanie ciekawych informacji dotyczących kosztów i przychodów czołowego klubu II ligi:
(...)
Mówił o tym na ubiegłotygodniowym posiedzeniu Komisji Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki sam prezes Gliński. Jak wyjawił, wydatki Zawiszy do końca października wyniosły 1,3 miliona złotych, natomiast zyski (z tytułu sponsoringu, biletów i karnetów) około 370 tysięcy złotych. "Prezes przekazał nam, że pozyskał darczyńców na kwotę 150 tysięcy złotych. Jeśli wyłączymy z niej barter, pozostaje bardzo mała kwota w gotówce. Również liczba darczyńców - dziesięciu - w obliczu ponad 200 spotkań biznesowych oznacza nieskuteczność działań marketingowych." - stwierdza w rozmowie z nami Tomasz Rega, radny i członek komisji pojednawczej powołanej w celu poprawienia sytuacji w Zawiszy. Rega przypomina, że w poprzednim sezonie klub dysponował 36 podmiotami wspierającymi. Glińskiego broni inny przedstawiciel rady miasta - Michał Sztybel - który zaznacza, że "wszechobecny kryzys ekonomiczny nadwyrężył budżety reklamowe wielu firm". "To z pewnością miało przełożenie na mniejsze wpływy do klubowej kasy." - dodaje. Także uszczuplania kapitału zakładowego nie uważa za błąd. "Wydatki na pensje czy wyjazdy są kwestią podstawową i, w moim odczuciu, należytym celem wydatkowania pieniędzy." - wyjaśnia.

Radny Sztybel mówi, że nie wyobraża sobie sytuacji, aby w Zawiszy zabrakło pieniędzy na funkcjonowanie w rundzie wiosennej sezonu 2009/2010. Jego słowa potwierdził niedawno Maciej Grześkowiak, zastępca prezydenta Bydgoszczy. - "W przyszłym roku Zawisza otrzyma na działalność 1,3 mln złotych oraz około 700 tysięcy złotych z tytułu umów promocyjnych." - Kwota 2 milionów złotych pomoże klubowi z Gdańskiej na funkcjonowanie w najbliższych miesiącach, ale nie rozwiąże wszystkich problemów. Nadal zagrożone jest zamknięcie budżetu planowanego na 4,5 mln złotych. Tym bardziej należy zastanowić się nad przyszłością i sytuacją, gdy zawiszanie będą próbowali szturmować Unibet I ligę.

(...)
http://www.sportowabydgoszcz.pl/news/6957
August

Postprzez patrios91 2009-12-11, 4:33 pm

I Zawisza nagle sie obudzila i stwierdzila ze to byl tylko sen...:)

Prezes "Cidrów": Poczekać to ja mogę na Jarkę czy Kaliciaka

08:41, 2009-12-11

Autor: Stanisław Hajda
- Jak staram się o jakiegoś zawodnika, czekam na jego odpowiedź dwa tygodnie. Milczy? Sprawa jest dla mnie zamknięta - mówi bez ogródek Tomasz Baran.

Prezes żółto-czarnych to bardzo konkretny człowiek. Nie interesują go "krętactwa". I przekonało się już o tym kilku piłkarzy, którzy w Ruchu chcieli grać, ale... właściwie nie chcieli. - Bo albo się nie załapali do innego zespołu, albo sprawę odkładali w nieskończoność. A ja wysyłam propozycję, na odpowiedź piłkarza czekam tydzień, może dwa. Nie odzywa się? Sprawę zamykam, bo to nie ma sensu - wyjaśnia Baran.

I tym sposobem wiadomo już, że w przerwie zimowej do "Cidrów" nie dołączy Paschal Ekwueme, napastnik Czarnych Żagań. - Jego menedżer miał wymysł, żeby testować go najpierw w wyższych ligach. A do Radzionkowa przychodzi się od razu, albo wcale - ucina "sternik" lidera II ligi.

Nieco inaczej sprawa ma się, jeśli w grę wchodzi piłkarz z wyższej ligi, a tym bardziej "z nazwiskiem". - Bo na Jarkę, Kaliciaka czy Gajtkowskiego to ja poczekać mogę - wskazuje Baran. Dokładnie tak wygląda teraz temat transferu tego pierwszego. Dawid Jarka otrzymał propozycję gry w Ruchu, ale waha się również, czy nie wybrać Fortuny Duesseldorf. - Nie jestem wstanie konkurować z 2. Bundesligą, która jest bogatsza od naszej ekstraklasy. To normalne, że się zastanawia. On dobrze o tym wie, że u mnie będzie zarabiać na poziomie II-ligowym - deklaruje prezes.
-> http://sportslaski.pl/Prezes-Cidrow-Poc ... ,info.html

Co on chce tam robic..pilki podawac :lol: ...Zobaczyc Jarke na LTU ARENA ...to bedzie komedia.. :)
patrios91

Postprzez kiboll 2009-12-11, 5:23 pm

Wpierw historii sie naucz synu nie Obudziła a Zawisza obudził
jak dostana 2mln i jeszcze w styczniu od inwestora i innych sponsorow beda stali lepiej niz wszyscy z 2 ligi ... zreszta poczytaj wiadomosci ze sa praktycznie dogadani z Lesniewskim Mikołajczakiem i jeszcze kims ze składu Lecha oraz zagranicy
kiboll

Postprzez PawełK 2009-12-11, 5:34 pm

kiboll napisał(a):...jak dostana 2mln i jeszcze w styczniu od inwestora i innych sponsorow beda stali lepiej niz wszyscy z 2 ligi ... zreszta poczytaj wiadomosci ze sa praktycznie dogadani z Lesniewskim Mikołajczakiem i jeszcze kims ze składu Lecha oraz zagranicy

Ja słyszałem, że jeszcze Messi i Iniesta, ale póki co są tylko jedną nogą w Zawiszy ...
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2009-12-11, 6:51 pm

kiboll napisał(a):Wpierw historii sie naucz synu nie Obudziła a Zawisza obudził
jak dostana 2mln i jeszcze w styczniu od inwestora i innych sponsorow beda stali lepiej niz wszyscy z 2 ligi ... zreszta poczytaj wiadomosci ze sa praktycznie dogadani z Lesniewskim Mikołajczakiem i jeszcze kims ze składu Lecha oraz zagranicy

A może dostaną 20 mln i to doalrów i juz w grudniu. I może akcje kupi Exxon w Texaco zainwestują tyle, że Abramowicz przy nich to chłopiec na posyłki i Zawisza wnet zdobędzie Ligę Mistrzów.
Ile razy chłopie będziesz nawijał co to tam w tej Zawiszy nie będzie po Nowym Roku ? Póki co marny Prezes w kilka miechów narobił w cholerę strat. Ale na szczęscie to nie nasz problem.
August

Postprzez patrios91 2009-12-11, 7:02 pm

kiboll napisał(a):Wpierw historii sie naucz synu nie Obudziła a Zawisza obudził

Zapomnieliscie o C.Ronaldo panowie... Niech ci ktorzy nie wiedza o co chodzi...wyczytuja tylko sumki w artykule zamiast przeczytac caly...lepiej nie zabieraja glosu...
patrios91

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników