ME 2004 Portugal

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez DaMi 2004-06-23, 10:29 pm

Sorki że rozmywam forum ale Wariat wyrasta na gwiazde forum

A co do dzisiejszych wyników to tak jak miało być to tak jest czyli Holandia i Czesi awans a Niemcy papapa :D
DaMi

Postprzez WAB 2004-06-23, 10:43 pm

Generalnie, po fazie grupowej, jestem zawiedziony poziomem. Wiekszosc meczy byla co najwyzej przecietna, co byc moze bylo wynikiem walki, ale nie moze tlumaczyc wszystkiego. Z ciekawostek taktycznych, warto zwrocic uwage na dominacje ustawienia z jednym napastnikiem i wzrastajacy uniwersalizm graczy flankowych. Zaczyna sie powoli zacierac róznica pomiedzy skrajnymi pomocnikami i obroncami. Charakterystyczne jest rowniez plynne przechodzenie z ustawienia 4-5-1 na ustawienie 3-1-5-1, w zaleznosci od rozwoju wydarzen na boisku. I wydaje sie, ze wlasnie 3-1-5-1 jest w tych mistrzostwach najbardziej skuteczne. Jezeli defensywna taktyka przynosila jakis efekt, to tylko w incydentalnych przypadkach ( Gre-Por, Czech-Niem i Lot-Niem). Kolejna ciekawa obserwacja, jest zmierzch roli srodkowych napastnikow. Kiedy widzialem Larsona albo Rooneya 30 metrow od wlasnej bramki, rozpoczynajacych akcje, to ogarnialo mnie spore zdziweinie. Jedynym srodkowym starego formatu, ktory sie obronil jest van Nistelrooy, a i to nie bez watpliwosci. I co jeszcze ciekawsze, bardzo malo bramek padlo po prostopadlych pilkach za plecy obroncow, czemu powinno sprzyjac ustawienie obroncow w linii i skrócenie pola gry.
Dwa przypadki nad którymi pragne sie zatrzymac to Wlochy i Niemcy. Wlosi, nazywani przeze mnie prywatnie ze wzgledu na sposób gry mordercami futbolu, odpadli jak najbardziej zasluzenie. Polowka dobrej gry z Dania to stanowczo za malo, nawet jak na taakich patalachów. A Niemcy to dalej Panzer fusbal, tyle ze juz nie skuteczny. Zero polotu, finezji, pomyslu. Szkoda tylko Balacka, bo to nietuzinkowy gracz. Obie te reprezentacje przekonuja mnie, ze przestala sie oplacac gra na zero z tylu. Kolejny argument za zmierzchem defensywy. A i jeszcze Hiszpania. Taki potencjal, a zero wyniku. Ale to wina, w moim mniemaniu, trenera bez pojecia. I szkoda szczególnie najlepszego gracza tej fazy mistrzostw Vicente. Rzucil mnie na kolana. Kto nie patrzy na mecze przez pryzmat przewrotek i zagran pod publike, wie o czym mowie. Najbardziej kreatywny pilkarz rozgrywek grupowych, tylko dlaczego musial grac z dziadami?.
Co dalej? Dwie druzyny: Anglia i Czechy. Anglii moze przeszkodzic, ze graja z gospodarzem i moga sie dziac rózne rzeczy. Ale poukladani sa. I raczej nie widze dalszych sukcesow skandynawów. Zarowno Szwecja jak i Dania, graja bez srodka. Ich ofensywa opiera sie tylko na bokach. Jezeli Czesi i Holendrzy zneutralizuja skrajne pola, to powinni ich rozjechac. A stac ich na to. Jedyna zagadka jest Francja- gra mnie nie przekonuje- ale z grekami chyba sobie poradza.Choc kto wie. Jedenastka fazy grupowej:
Ceh-Stam, Jankulovski,Puyol, R. Carvalho-Robben, Vicente, Lampard, Nedved - C. Ronaldo, Rooney
WAB

Postprzez bankier 2004-06-23, 11:03 pm

WAB - nie zgadzam się z Tobą co do 11-tki pierwszej rundy. Kilka rajdów lewoskrzydłowego portugalczyków C. Ronaldo moim zdaniem nie wystarcza do tego aby umieścić go w tym zacnym gronie.

Umieściłeś go (w systemie 4-4-2) jako napastnika - a nie strzelił on żadnej bramki. Jego miejsce powinien zająć Nistelrooy lub Milan Baros.

8)
bankier

Postprzez adek 2004-06-23, 11:08 pm

To co najwazniejsze mialo sie stac juz sie stalo. Niemcom mowimy Auf Wiedersehen
adek

Postprzez Asja 2004-06-24, 8:34 am

Franz napisał(a):Jak zwykle, to kiedyś już się dopieprzyłem do Ciebie :?: :? .

no jakby tak nie było to bym ci nie odpisała - nieważne już....

osobiście się ciesze że NIemcy wylecieli - chociaż w typerze postawiłam że wygrają bo szczerze mówiąc spodziewałam się po Czechach że sobie mecz maxymalnie darują , no ale stało się inaczej...
Końcowa tabela grupy D:

lp. drużyna m z r p pkt. bramki

1. Czechy 3 3 0 0 9 7:4
2. Holandia 3 1 1 1 4 6:4

3. Niemcy 3 0 2 1 2 2:3
4. Łotwa 3 0 1 2 1 1:5

Grupa A:

1. Portugalia 3 2 0 1 6 4:2
2. Grecja 3 1 1 1 4 4:4

Grupa B:

1. Francja 3 2 1 0 7 7:4
2. Anglia 3 2 0 1 6 8:4

Grupa C:

1. Szwecja 3 1 2 0 5 8:3
2. Dania 3 1 2 0 5 4:2

Grupa D:

1. Czechy 3 3 0 0 9 7:4
2. Holandia 3 1 1 1 4 6:4
Asja
Gwiazda

Postprzez ARAS1906 2004-06-24, 8:39 am

O meczu Holendrów z Łotyszami mogę powiedzieć, że się odbył i zakończył zgodnie z przewidywaniami. Za to mecz nr 2 Czechy(2) :wink: - Niemcy był przykładem siły ekipy naszych południowych sąsiadów. Wielu obserwatorów zarzucało trenerowi Czechów odpuszczenie i wystawienie do meczu drugiego składu, szczególnie po przekręcie Vikingów dzień wcześniej. Jednak teraz ten sam trener może powiedzieć :arrow: "mam tak wyrównany skład, że mogę wystawić dwie równorzędne jedenastki" - i nikt nie może zarzucić mu że tak nie jest. Poprostu - "CZECHOM GRATULUJEMY - PIŁKARZY" :wink:
Moim zdaniem idą na majstra, a to mnie bardzo cieszy :twisted: :twisted:
ARAS1906
Środula

Postprzez Gość 2004-06-24, 8:45 am

A ja tak nie w temacie. Słyszeliście wypowiedź Szpaka z 88 minuty?? Szło to mniej więcej tak: "Niemcy nawet jakby przegrali to mogliby awansować z tymi dwoma punktami ale pod warunkiem że Łotysze wygraliby z Holendrami." To ja się pytam jakim cudem?? Bo może przeoczyłem jakieś zmiany w regulaminie? :shock: :lol: :lol:
Gość

Postprzez ARAS1906 2004-06-24, 8:57 am

:lol: :lol: :lol: też to zauważyłem a raczej usłyszałem i nawet myślałem, że źle pamiętam wyniki w tej grupie bo za żadne skarby mi to nie pasowało :lol: :lol: :lol:
No cóż "stary dobry" Szpaku powraca :!: :twisted:
ARAS1906
Środula

Postprzez Asja 2004-06-24, 9:00 am

:lol: :lol: też słyszałam...
Ale Szpak w porównaniu do Gmocha to nic ...
Do tej pory pamiętam jak na którymś z meczów powiedział że jakiś zawodnik przeleciał przez boisko jak express linii Katowice - Warszawa... :D
Asja
Gwiazda

Postprzez zgredos 2004-06-24, 9:09 am

Tak słabo grających Niemców jeszcze nie widziałem oni nigdy nie grali pięknie ale efektywnie. Tak jak pisał Franz wczoraj nawet przy pomocy Czechów nie umieli wygrać meczu
zgredos

Postprzez Asja 2004-06-24, 9:11 am

"Hańba! Wstydźcie się niedołęgi!" - pisze niemiecki "Bild" po tym, jak piłkarze tego kraju odpadli z ME, przegrywając ostatnie grupowe spotkanie z Czechami 1:2.
W artykule zatytułowanym: "Koniec! Rudi, jesteśmy głupkami Europy", czytamy dalej: "Potrzebowaliśmy zwycięstwa, a przegraliśmy 1:2 z drugą drużyną Czech. Bez z zwycięstwa wyjeżdżamy z mistrzostw. Od ośmiu lat nie wygraliśmy meczu na ME".
"Piłkarze chcieli, ale nie potrafili - taka była rzeczywistość na boisku. Konsekwencją jest to, że po marnym zaprezentowaniu się na Euro, muszą przed czasem opuszczać imprezę. Jadą do domu już po fazie grupowej, tak jak przed czterema laty w Belgii i Holandii" - to komentarz "Berliner Zeitung".
Z kolei "Express" już zastanawia się, czy Rudi Voeller nadal będzie prowadził reprezentację: "Porażka 1:2 z drugą reprezentacją Czech jest bardzo gorzką porażką dla Niemiec. Tym samym ME dla nas się zakończyły. Dwa lata przed MŚ w Niemczech, drużyna znowu znalazła się w na sportowym dnie. Co będzie z Rudim Voellerem, to wie prawdopodobnie tylko on sam. Czy podczas MŚ w Niemczech będzie stał jeszcze jako trener przy linii bocznej, w to można powątpiewać".
"Die Welt" zauważa: "Niemiecki futbol nie jest dosyć dobry, żeby mógł się liczyć w europejskiej czołówce".
Celnym tytułem opatrzył tytuł artykułu "Frankfurter Rundschau": "Cios dla niemieckiej piłki".
"Niemiecka reprezentacja pożegnała się z ME, podobnie jak przed czterema laty, już po fazie grupowej. Nawet 30-minutowy szturm w meczu z drugą reprezentacją Czech nic nie zmienił. Drużyna Voellera całkowicie zasłużenie wraca do domu przed czasem" - czytamy dalej w tym dzienniku.
Z kolei "Frankfurter Allgemaine Zeitung" pisze: KO po fazie grupowej. Czeskie rezerwy za mocne. Niemcy odpadły.
Asja
Gwiazda

Postprzez SOSNOWIEC* 2004-06-24, 9:32 am

ARAS1906 napisał(a):b]"CZECHOM [/b]GRATULUJEMY - PIŁKARZY" :wink:
Moim zdaniem idą na majstra, a to mnie bardzo cieszy :twisted: :twisted:

mnie tez to bardzo cieszy!! moj cichy fawort mnei ni zwodzi narazie
SOSNOWIEC*

Postprzez ARAS1906 2004-06-24, 9:33 am

Rudi Voeller zrezygnował z funkcji selekcjonera piłkarskiej reprezentacji Niemiec

d, PAP 24-06-2004, ostatnia aktualizacja 24-06-2004 10:19

Rudi Voeller zrezygnował z funkcji selekcjonera piłkarskiej reprezentacji Niemiec - poinformowały w
Powodem była środowa porażka z Czechami 1:2 w ostatnim meczu grupy D mistrzostw Europy w Portugalii i odpadnięcie z turnieju. Zdaniem "Bildu", Voeller decyzję podjął w nocy ze środy na
czwartek. 44-letni Voeller został selekcjonerem drużyny narodowej cztery lata temu, kiedy po nieudanym występie w mistrzostwach Europy w Belgii i Holandii (Niemcy nie awansowały do ćwierćfinału - przyp.
PAP) z posadą pożegnał się Erich Ribbeck.

Pod wodzą Voellera reprezentacja Niemiec rozegrała 53 mecze - 29 z nich wygrała, 11 zremisowała i doznała 13 porażek. Największym sukcesem było wywalczenie przed dwoma laty tytułu wicemistrzów
świata. Voeller był ósmym selekcjonerem niemieckiej reprezentacji od 1930 roku.
Tuż po zakończeniu meczu z Czechami niemiecki trener przyznał, że chciałby wypełnić obowiązujący do MŚ w 2006 roku kontrakt z federacją. Dodał jednak, że "nie jest przyspawany do stołka".
Jeszcze przed południem w kwaterze niemieckiej drużyny w Almancil ma się odbyć konferencja prasowa, na której Voeller poinformuje o powodach rezygnacji.

I wszystko jasne :wink:
ARAS1906
Środula

Postprzez YO 2004-06-24, 1:46 pm

Według policji Holendrzy okazywali swoją radość bardzo kulturalnie i spokojnie. Co prawda w Hadze zatrzymano 19 kibiców, ale tylko z powodu spożywania alkoholu w niedozwolonym miejscu.

Jedyny przykry incydent zdarzył się w miejscowości Venlo, w pobliżu granicy z holendersko-niemieckiej. Fani "Pomarańczowych" obrzucili kamieniami samochody na niemieckich rejestracjach - poinformowała agencja prasowa ANP.

"Przestrzegaliśmy obywateli Niemiec, by w miarę możliwości tego wieczoru unikali przyjazdu do Venlo" - poinformował rzecznik prasowy policji z Venlo.

Z kolei niemiecka policja zatrzymała na granicy kilkadziesiąt samochodów z holenderskimi fanami, którzy radość ze zwycięstwa Holendrów i porażki sąsiadów chcieli okazywać w Niemczech.

onet.pl

Bardzo mnie wczoraj ucieszył wynik tego meczu, z kumplem troszkę wypiliśmy za zdrowie Czechów i Holendrów :D A dzis Anglicy pozbawią złudzeń Portugalczyków :twisted: Znowu jest pretekst do spożycia kilku browarków :D
YO

Postprzez Gigaland 2004-06-24, 3:56 pm

bankier napisał(a):WAB - nie zgadzam się z Tobą co do 11-tki pierwszej rundy. Kilka rajdów lewoskrzydłowego portugalczyków C. Ronaldo moim zdaniem nie wystarcza do tego aby umieścić go w tym zacnym gronie.

Umieściłeś go (w systemie 4-4-2) jako napastnika - a nie strzelił on żadnej bramki. Jego miejsce powinien zająć Nistelrooy lub Milan Baros.

8)

C.Ronaldo strzelił bramę z Grecją. Mimo to też uważam, że nie powinien się znależć w 11tce. Mnie osobiście podoba się duński defensywny pomocnik Gravesen, bramkarz Sorensen (pomijając celowy błąd w meczu ze Szwecją) i Baros.
Gigaland

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna