Maskotka Zagłębia Sosnowiec

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Maskotka Zagłębia Sosnowiec

Postprzez Blajpios 2009-09-11, 11:30 pm

Sachi napisał(a):Ta jasne, nie Łabędź bo mało agreswyny i bojowy. Lepszy będzie tandetny, oklepany i idący po najmniejszej lini oporu orzeł, jastrząb albo jakiś inny ptaszek.
Serio, Łabędź nie jest głupim pomysłem. Przynajmniej nie skrajnie głupim. Jest historia z nim powiązana (nie za wielka ale zawsze coś)no i jest oryginalny

i coś z barw ma Zagłębia (wszyscy na biało!)... Tak więc, jak już pisałem, też uważam, że może stanąć do boju. Jakkolwiek - przypominam i to, co napisałem wyżej, rozważałbym też nawiązanie do stuletniej historii, jako ważną rzecz...
Blajpios

Postprzez 1961 2009-09-11, 11:37 pm

jutro zobaczymy propozycje nasi kibice maja pomysly i mysle ze glupoty nikt nie zrobi demokracja i juz a jastrzab orly juz zajete co by nie zostalo wybrane to musimy akceptowac jest konkurs kluby inne tak wybieraly albo ktos wybral za kibicow my wybieramy sami
1961

Postprzez LucasUSA 2009-09-11, 11:45 pm

Ja jestem przeciwny robieniu maskotki na sile... Kojarzy mi sie to z komercja amerykanskich sportow.
Jezeli juz ma byc, to dlaczego upieramy sie przy zwierzatku? Niech to bedzie Gorniczy Mlot, tak jak ze starego herbu. Bedzie sie to tez dobrze wpisywac w tradycje klubu i klimaty "Working Class".

A tutaj maskotka WHU, Herbie the Hammer, mozna by cos podobnego zrobic:

www.virginmedia.com/images/herbie-hammer.jpg
LucasUSA

Postprzez Kaliber73 2009-09-12, 12:21 am

Drodzy Kibice!
W odpowiedzi na sugestie, że maskotką naszego Klubu mógłby być gołąb zamieszczam linka do projektu gołębia. Bardzo dziękujemy za wszystkie pomysły, chętnie wysłuchamy Waszych sugestii.

Link do projektu:
http://img15.imageshack.us/img15/7711/a ... agobek.jpg
Kaliber73

Postprzez Blajpios 2009-09-12, 12:43 am

Na siłę - to też jestem przeciwny... Jak i - czystej komercji... Jednak - może być tak ciekawa i "polska kultura maskotki", siła symbolu, jak np. swego czasu u siatkarzy Pieśń o Małym Rycerzu, jak Smok Podwawelski pojawiający się na meczach Wisły, jak Koziołki poznańskie, symbolizujące to miasto, tak drogie choćby Poznaniakom. To dla takich odniesień - chyba warto. Dlatego, owszem, pisałem choćby o wydłużeniu czasu trwania dyskusji... Bo jak zrobić, to naparwdę coś, co warto. Stąd też wciąż przypominam - coś warto, co w stuletniej historii też będzie osadzone.
Dlatego też nieruchome symbole, symbole pracy itp mają pewną trudność - bo jak np. zrobić "ruchomego młota", który będzie przechadzał się po stadionie, kontrolując "żywiołowość trybun, czy dość żywa"? No, nie chciałbym wchodzić w świat "tłuczenia młotem"... Nie twierdzę, że tego typu rzeczy są niemożliwe, tylko więcej zadań dla grafika.
Co do gołębia - cóż, na pewno można by go jeszcze ubrać w barwy Zagłębia. No i - zmuszenie innych kibiców, by śpiewali doping dla Zagłębia... bezcenna rzecz (Zagłębie - gołębie)... Zaprezentowany przez Kol. Kaliber73 projekt - ma walory na pewno, nie licząc tych kolorów... Niemniej, obawiam się, że środowisko nie uniesie wyzwania "odwrócenia symbolu" z prześmiewczego i słabego - na Dumę Zagłębia; to chyba za trudne. Bo trochę dynamizm gołębia jest zbyt łagodny, jeżeli chodzi o symbolikę "zwycięstw nieustraszonych sportowców", nie mówiąc już o tych trudnościach "antyreklamy przeciwników", które byłyby do odwrócenia...
Blajpios

Postprzez Blajpios 2009-09-12, 10:43 am

kermit666 napisał(a):Gołąb będzie najlepszy.

Wszyscy pamietają gdy na Ruchu, wyzywaliśmy ich od chorzowskich psów, a oni zgodnie odpowiadaja ...TO My To My To MY.... a nas szlak trafia że nasze obelgi na nich nie dzialaja.

Wiec nasz gołąb , będzie prowokował do ZAGLEBIE GOLEBIE, a zgodnie odpowiedziec To My To My

i wszystko w tym temacie:)

o tym właśnie pisałem, że jest taka możliwość. Tyle, że - jak napisałem - jest obawa, czy na tyle mocni będą kibice nie potrafiący zjednoczyć się nawet w Stowarzyszenie, czy całe zagłębiowskie środowisko piłkarsko-kibicowskie będzie na tyle mocne, caby dokonać takiego "odwrócenia znaczeń" tak w swojej mentalności, by poczuć się "mocni gołębiem" i wśród innych też. Przykład podejścia Ruchu do tej kwestii jest dobry - bo pokazuje też i inne odniesienia do kwestii. Oni też robią to w jednym chyba konkretnym wypadku. Co innego jednak wobec wszystkich, także tych nie stosujących takiej prowokacji. Oni chyba też nie mają jednak psa jako maskotki, reagują w danej sytuacji. A nie są aż tak wielcy, by w Zagłębiu miało być inaczej, czyli że ze względu tylko na nich się dokonuje wyboru maskotki. Wyboru maskotki dokonuje się ze względu "na swoich". Z tym, że wobec szerszej akcji, powszechności takiego nazywania - można z dumą przejąć i coś, czym inni obrzucają. Tak np. chyba Feyenord? jakichś klub holenderski chyba dokonał takiego przełożenia, oskarżany o żydowskie koneksje, choć takowych nie miał, przechwycił oskarżenia i się "zaprezentował" w taki właśnie sposób. Tyle, że jak napisałem - czy jest środowisko na tyle silne, by "wychwycić moc gołębia", poczuć się mocni i dumni pod tym znakiem? Odniesienie pewne jest - ale czy to jest to, co najbardziej drzemie w sercach zagłębiowskich? Nie piszę, że nie, sam przecież pokazywałem, że to jest możliwe. Stawiam jednak pod dyskusję uświadamiając różne aspekty sprawy. Podobnie jak - dumny Łabądź, gracja, klasa, duma, który już "cała Polska widziała", że płynął nad Zagłębiem. Czy są to jednak te znaki? Poza tym - znak, symbol, maskotka: jest "mimochodem" ale bardzo nośnym przekazem także dla innych, stąd wciąż powracam do myśli o znaku, który wyraźnie wyrasta a przynajmniej łączy się ze stuleciem, które bywało kontestowane. A jak wrośnie w świadomość - to będzie działać jako kolejny element układanki, argument. Tak samo - z tą świadomością mocy znaku, trzeba rozważyć dogłębnie i pozostałe padające już tu symbole zakorzenione w jakimś wydarzeniu (gołąb, łabędź, pies mocny, przyjacielski przewodnik, bądź sympatyczny - do wyboru od tego, co wbiegł na murawę; tak samo w tym duchu pisałem o mustangu, w formie zwierzęcej, bo samochód za bardzo trywialnie by się prezentował - ale przecież swego czasu, w czasach właśnie wielkości Zagłębia, był to samochód bardzo rzadki w Polsce, symbol i znaczenia i swobody, niezależności, niewielu go w ogóle ludzi miało a było wśród nich dwóch piłkarzy Zagłębia, "Giga" Majewski i Grotyński, który zresztą za jego pomocą też pokazał, że potrafi komunę przechytrzyć). Mimo wszystko jednak - warto by wciąż mieć w pamięci to nawiązanie do wielkiej, stuletniej historii... W ogóle pytanie, czy nie lepiej było najpierw ogłosić plebiscyt na kilka głównych symboli a potem wybrać dopiero pod kątem maskotki. W każdym razie - jeszcze też przychodzi mi na myśl przejrzenie pozycji wydanej przy okazji bodaj którejś w Sesji Zagłębiowskich, czy nie warto by sięgnąć do tego zestawu, niemniej tam, o ile dobrze pamiętam, może ktoś poprawi, raczej krążono wokół budowli albo imponderabiliów.
Blajpios

Postprzez Misaki 2009-09-12, 11:43 am

Pomysł, który został wysłany na adres redakcji i zgłoszony do konkursu:

Witam. Pragnę zgłosić Bobra Dąbrowiaka do konkursu na oficjalną
maskotkę klubu Zagłębie Sosnowiec .

To nie jest mój autorski pomysł. Bóbr Dąbrowiak już funkcjonuje
(funkcjonował?) jako maskotka miasta Dąbrowa Górnicza. Jednak z tego co mi
wiadomo to Dąbrowa Górnicza raczej odeszła od Bobra Dąbrowiaka i skupiła się
na akcji promocyjnej "Dębowy Świat", która ma osiągnać swoje apogeum do
2020 roku. Bóbr Dąbrowiak na stadionie Zagłebia to by była szansa na to
żeby to sympatyczne zwierzątko nie zostało zapomniane. Bóbr ma swój
pomnik w fontannie w centrum Dąbrowy Górniczej. Brał także udział w kilku
akcjach promocyjnych. Np maskotka Bobra była wręczana ofiarą wypadków
drogowych.

Uważam, że Bóbr Dąbrowiak powinien zostać maskotką Zagłębia
Sosnowiec z poniższych powodów:

-ambicje Zagłebia Sosnowiec do bycia klubem regionu
-bóbr to zwierzę, które zamieszkuje Zagłębie Dąbrowskie, jest
"tutejsze", "nasze" a drugiego safari nam nie potrzeba
-jest to symbol, który posiada już pewien kapitał, wyrobioną pozycję
-niewątpliwie jest to zwierzę, z którym klub i jego kibice mogą się
identyfikować (należy pamietać, że dużo kibiców przyjeżdża na Ludowy
właśnie z DG.
-bóbr byłby maskotką wyrazistą bo to dość wyraziste zwierzę (duże
zęby, ogon), posiadający pozytywne cechy takie jak pracowitość czy
wytrwałość.
-to jest pomysł do którego można dorobić ideologie, za tym pomysłem
może stać opowieść/historia co jest niezwykle ważne jeśli chodzi o cele
marketingowe: bóbr to chyba zwierze, które jest zagrożone wyginięciem na
naszych terenach (z tego co wyczytałem to żyje w Białej Przemszy i jest tak
samo zagrożony wyginięciem z tych terenów jak samo Zagłębie Dąbrowskie

Do konkursu zgłaszam zdjęcie pomnika Bobra Dąbrowiaka, który jest w
centrum Dąbrowy Górniczej.

Obrazek
Misaki

Postprzez Blajpios 2009-09-12, 12:38 pm

Misaki napisał(a):Pomysł, który został wysłany na adres redakcji i zgłoszony do konkursu:

Witam. Pragnę zgłosić Bobra Dąbrowiaka do konkursu na oficjalną
maskotkę klubu Zagłębie Sosnowiec .

To nie jest mój autorski pomysł. Bóbr Dąbrowiak już funkcjonuje
(funkcjonował?) jako maskotka miasta Dąbrowa Górnicza. Jednak z tego co mi
wiadomo to Dąbrowa Górnicza raczej odeszła od Bobra Dąbrowiaka i skupiła się
na akcji promocyjnej "Dębowy Świat", która ma osiągnać swoje apogeum do
2020 roku. Bóbr Dąbrowiak na stadionie Zagłebia to by była szansa na to
żeby to sympatyczne zwierzątko nie zostało zapomniane. Bóbr ma swój
pomnik w fontannie w centrum Dąbrowy Górniczej. Brał także udział w kilku
akcjach promocyjnych. Np maskotka Bobra była wręczana ofiarą wypadków
drogowych.

Uważam, że Bóbr Dąbrowiak powinien zostać maskotką Zagłębia
Sosnowiec z poniższych powodów:

-ambicje Zagłebia Sosnowiec do bycia klubem regionu
-bóbr to zwierzę, które zamieszkuje Zagłębie Dąbrowskie, jest
"tutejsze", "nasze" a drugiego safari nam nie potrzeba
-jest to symbol, który posiada już pewien kapitał, wyrobioną pozycję
-niewątpliwie jest to zwierzę, z którym klub i jego kibice mogą się
identyfikować (należy pamietać, że dużo kibiców przyjeżdża na Ludowy
właśnie z DG.
-bóbr byłby maskotką wyrazistą bo to dość wyraziste zwierzę (duże
zęby, ogon), posiadający pozytywne cechy takie jak pracowitość czy
wytrwałość.
-to jest pomysł do którego można dorobić ideologie, za tym pomysłem
może stać opowieść/historia co jest niezwykle ważne jeśli chodzi o cele
marketingowe: bóbr to chyba zwierze, które jest zagrożone wyginięciem na
naszych terenach (z tego co wyczytałem to żyje w Białej Przemszy i jest tak
samo zagrożony wyginięciem z tych terenów jak samo Zagłębie Dąbrowskie

Do konkursu zgłaszam zdjęcie pomnika Bobra Dąbrowiaka, który jest w
centrum Dąbrowy Górniczej.

Obrazek

Rzeczywiście, argumentacja ma swoje racje, to jest też poważna "kandydatura", godna rozważenia...
Blajpios

Postprzez Blajpios 2009-09-12, 12:50 pm

Czy ktoś wie, jak to jest w końcu z tym konkursem - czy "stają do walki" tylko konkretne projekty graficzne czy same idee i pomysł też? Jeżeli bowiem także pomysły, to chyba warto by było, by wzięte były pod uwagę prowadzone tutaj dyskusje. Czy będą wzięte z urzędu?
Jeżeli bowiem chodzi o konkretny projekt, to pewnie szkoda, niektóre pomysły upadną - z racji braków zdolności choćby. Przynajmniej zachęcam Kolegów, którzy zaprezentowali tu odnośniki do swoich pomysłów, by nie przegapili terminu dziś upływającego i przynajmniej oni, by przedstawili swe projekty (choć oczywiście przypuszczam, że już to uczynili).
Blajpios

Postprzez August 2009-09-12, 2:10 pm

Bardzo ciekawy pomysł z tym bobrem dąbrowiakiem. Nigdze nie jest napisane, że maskotką koniecznie musi być jakieś zwierzę drapieżne. Poza tym byłby to piekny ukłon klubu z Sosnowca w stronę Dąbrowy Górniczej - drugiego miasta w Zagłębiu. Zgodnie z ideą : Zagłębie - klub o charakterze reprezentanta regionu.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Przemek26 2009-09-12, 3:08 pm

Niby poważna sprawa a tu jaja sa z tego robione
Przemek26

Postprzez swiezy52 2009-09-12, 4:38 pm

Zauważyłem duuuuże zainteresowanie tematem, osób, które dopiero co pojawiły się na forum ? :!: proponuje nie podniecać sie aż tak bardzo bo dostęp do tego forum ma "cała Polska"
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez Smazu 2009-09-12, 8:11 pm

Ludzie ogarnijcie się trochę,temat totalnie bez sensu.5 stron i po co?Żeby sobie tylko posty nabić nic więcej.Nie ma żadnego sensownego postu w tym temacie.Każdy następny bezsensowny,nic nie wnoszący post do tego tematu będzie nagradzany permem,nie banem.
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez 1961 2009-09-12, 8:52 pm

sa juz propozycje maskotek mnie sie podoba diabel mysle ze na logo zaglebia nie powinnismy glosowac ono spelnia inny cel i ma swoje zadanie i co loga zostanie maskotką.... bez sensu....
1961

Postprzez Blajpios 2009-09-12, 9:11 pm

1961 napisał(a):sa juz propozycje maskotek mnie sie podoba diabel mysle ze na logo zaglebia nie powinnismy glosowac ono spelnia inny cel i ma swoje zadanie i co loga zostanie maskotką.... bez sensu....

Ze względu na p. Krzysztofa Szatana? ;-) Myślę, że on raczej wiążę tłumaczenie nazwiska z przenośnym znaczeniem siły, przenikliwości itp, to tak dla jasności, by nie wyszło, że sobie z nazwiska dworuję... Cóż, przyznam, że w ogóle, to te propozycje nie wzbudziły jakiegoś mojego jednoznacznego zachwytu. Nawet pomyślałem - dlaczego nie ma opcji w głosowaniu "inna", tylko tak sformułowano pytanie, by jednak na coś postawić (zamiast "którą wybierasz" to "która najbardziej", w domyśle "nawet, jeżeli na 0,05). Później pomyślałem, "no tak właśnie, chodzi o to, by wybrać koniecznie". Nie wiem, czy to bardzo słuszne taki przymus, by na mecz Górnika była prezentacja, czy jednak nie lepiej byłoby się rozejrzeć po propozycjach, historii itp. To, że będzie akurat trochę więcej ludzi, dziennikarzy, telewizja, to na pewno plus, ale czy aż taki, by dla niego narazić się na pochopność wyboru, powierzchowność.
Gdybym już musiał wybierać, to gołąb chyba na czołówce z wykonania (ale akurat idea nie do końca mnie przekonuje) - a z "chęci wyboru", to chyba bóbr, choć akurat on nie ma tu "wykończenia", "przerobienia na kolory". Na razie więc, koniec końców, nic nie wybrałem do głosowania.
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna