Janusz Kudyba: „Interesuje nas zwycięstwo”
Autor: Maciej Wasik / sportowezaglebie.pl
Już w sobotę na Stadionie Ludowym będzie gościł Janusz Kudyba, były trener Zagłębia Sosnowiec, który obecnie prowadzi zespół Miedzi Legnica. Szkoleniowiec ma jeden cel - trzy punkty.
Trener Kudyba nie ukrywa, iż długo nie wahał się nad przejęciem legniczan. - Znam ten zespół, gdyż pochodzę z Dolnego Śląska. Więc można powiedzieć, że mam trochę ułatwione zadanie. Umówiłem się z działaczami, iż podpisze dwumiesięczną umowę i dopiero później zobaczymy, co z tego wyniknie - tłumaczy były trener Zagłębia.
Miedź jest zagrożona spadkiem z ligi, jednak po zmianie trenera zespół prezentuje się dość okazale. Najpierw legniczanie zremisowali bezbramkowo z Rakowem. - Częstochowianie są niewygodnym przeciwnikiem. Powinniśmy wygrać ten mecz, przeważaliśmy przez całe spotkanie. Odezwał się stary problem, czyli brak skuteczności. Drużyna powoli łapie moją filozofię gry i w pojedynku z Elaną Toruń, który wczoraj rozegraliśmy awansem, zaprezentowali się zdecydowanie lepiej - relacjonuje Kudyba. Zespół z Legnicy pokonał Elanę 2:1. - Straciliśmy bramkę w 45. sekundzie gry, jednak podziałało to na nas mobilizująco. Prowadziliśmy grę, a decydującą bramkę zdobyliśmy w 93. minucie - nie kryje radości trener Miedzi.
Pomimo wywalczonych 4 punktów, Janusz Kudyba czuje duży niedosyt, dlatego do Sosnowca jedzie po zwycięstwo. - Musimy wygrać z Zagłębiem, gdyż potrzebujemy trzech punktów, jak ryba wody. Mamy szansę uciec ze strefy zespołów zagrożonych barażami i będziemy wszystko robić, by to osiągnąć. Myślę, że fakt, iż pracowałem w Sosnowcu może nam pomóc, gdyż poznałem tą drużynę - wyjaśnia szkoleniowiec legniczan. Kudyba nie ukrywa, iż wraca na „Ludowy” podwójnie zmobilizowany. - Oczywiście, że chcę coś udowodnić sosnowieckim działaczom. Każdy ma swoje ambicje, na pewno jest też lekka zadra. Myślę, jednak w kategoriach czystej złości sportowej, nie mam na myśli, żadnych złych intencji. W Legnicy gram podobną taktyką, co w Sosnowcu. Dlatego dopiero po 90 minutach będziemy mądrzejsi i ocenimy kto był lepszy - zapowiada trener najbliższego rywala Zagłębia.
http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... sz-kudyba-„interesuje-nas-zwyciestwo”,1,4,783