Kudyba: Problemy mnie nie dziwią
NOWY TRENER ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC ROZPOCZYNA PRACĘ
Janusz Kudyba trenował jesienią Gawin Królewska Wola. Wiosną będzie szkoleniowcem Zagłębia Sosnowiec. Poprzedni klub Kudyby został rozwiązany, Zagłębie też ma problemy. - Problemy w naszym kraju nie dziwią mnie - mówi Kudyba.
Kudyba przyszedł do Zagłębia po zakończeniu rundy zimowej z drużyny Gawina Królewska Wola. Osiągnął z tym klubem spory sukces, zostawiając swoją dawną drużynę na pierwszym miejscu w II lidze. Niestety problemy z finansowaniem tego klubu zmusiły jego właściciela do rozwiązania drużyny, w efekcie czego trener miał wolną rękę w szukaniu nowego pracodawcy. Nie szukał go długo, ponieważ bardzo szybko zgłosiło się po niego właśnie Zagłębie, które akurat rozwiązało umowę z poprzednim trenerem Miroslavem Copjakiem.
Za nowym trenerem do drużyny Zagłębia powędrowało trzech nowych piłkarzy pozyskanych właśnie z Gawina. Są to: Grzegorz Dorobek, Michał Wróbel oraz Tomasz Balul. Jak przyznaje sam trener są to zawodnicy, których chciał widzieć w swojej kadrze, co nie oznacza jednak że będą oni mieli zagwarantowane miejsce w pierwszej jedenastce. - Zawodnicy ci nie są moimi pupilami i tak jak reszta zespołu, będą musieli walczyć o miejsce w składzie - mówi Kudyba trener.
Sam trener przyznaje, że lubi piłkę ofensywną i pracę z młodymi zawodnikami, wierzy też w awans do I ligi. Wiadomo jednak, że Zagłębie też ma spore problemy organizacyjne. - Nie pracuję w Polsce od dwóch lat. Problemy w naszym kraju nie dziwią mnie, ale nie przeraża mnie ta sytuacja. Gdyby tak było, nie podjąłbym się pracy w Zagłębiu - twierdzi.
Pytany o kontakt z byłym trenerem Zagłębie odpowiada, że zna i ceni trenera Copjaka jednak ma inny system pracy niż czeski szkoleniowiec, dlatego uważa, że 8-tygodniowe przygotowania do sezonu pozwolą mu doskonale poznać drużynę i dlatego nie prosił o wskazówki lub rady byłego trenera.
Kudyba przyznaje, że ma jeszcze wakat na dwa miejsca w drużynie i teraz poszukuje bramkarza oraz napastnika. Dodatkowo w piątek nowym zawodnikiem Zagłębia został Pavol Húšťava z Koszarawy Żywiec, który związał się z klubem na 2,5 roku.
Przyszłość Zagłębia wygląda obiecująco: nowy ambitny trener, który chce nauczyć swoich zawodników ofensywnej piłki, młodzi zawodnicy, z którymi trener lubi pracować, poparcie zarządu oraz nowi zawodnicy których trener zna doskonale. Co z tego wyjdzie? Przekonamy się już wiosną.
http://www.futbol.pl/index_2602.php?a_2 ... 8c3&tr=yes