przez Blajpios 2005-07-08, 12:55 pm
To znaczy - trochę odbiegam od tego głosu jedynie co do tego, że nie można powiedzieć, że żadnego wpływu nie mają kłopoty włoskie na sytuację Zagłębia. Najlepiej potwierdza to - po prostu stan faktyczny, pewna niepewność, mikrość kontaktów, zrywanie się do innego klubu zawodnika, który dopiero co podpisał kontrakt. Nie bądźmy naiwni. Niemniej - oczywiście, tak jak pisałem, nie jestem też za panikowaniem. Zgadzam się, że można spokojnie budować na odrębności klubów, na innej sytuacji w Polsce, gdzei firma liczy na odpisy itp. Tak więc - chyba tu zbieżność jest, mam nadzieję.
Chciałbym zarazem podkreślić drugi wątek wypowiedzi p. Tadusza.
Mianowicie - rozsądek też w innych wymiarach. Zachować mądre podejście. Trochę wydaje mi się, że takie jest w klubie. Przede wszystkim - że liczy się także z możliwościami aktualnymi, nie chce iść w drogę pustych obietnic. Także nie karanie Ujka teraz, tylko oświadczenie, chyba nie jest najgłupsze - bo chodzi o to, by wyciągnąć takie warunki jego odejścia, które klub satysfakcjonują, jeżeli ma dojść do tego odejścia (w których to warunkach może być zmieszczona i ta kara). Jeżeli nie ma być odejścia, nie uzgodni się warunków korzystnych i dla Zagłębia - wtedy będzie pora na dogadanie się w aktualnej sytuacji, łącznie z konsekwencjami.
Tak samo - jeżeli chodzi o dalszy jeszcze fragment, choć to już wyraźnie odchodzimy od tego wątku. Mianowicie spokój w sprawie wszystkich przygotowań, łącznie np. ze stadionem. Modernizacja Ludowego jest wątpliwa ze względów finanasowych i praktycznych. Jeżeli udałoby się uregulować tanio sprawy własnościowe i mieć szansę na tanią przebudowę na miarę XXI wieku, jestem za, bo tradycja! Jeżeli jednak nie - to choćby względy lokalizacyjne, tańszy koszt nowego stadionu, integracja Zagłębia: wskazują na nowy stadion. Da się nowy Wimbledon zrobić, da się w innych sławnych miejscach - da się i Zagłębiowski Ludowy Nowy. Póki co zaś, jedno z lepszych "czasowych" rozwiązań, to może być granie na Szczakowiance, lepsze to, niż pompować za dużo w modernizacje Ludowego ponad stan w sytuacji niepewności.
Z punktu zaś integracji Zagłębia - to wręcz byłoby genialne zagranie.