II liga - typy, nadzieje, oczekiwania

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez tomkus 2004-07-04, 1:27 pm

Dlaczego Podbeskidzie??
Może dlatego:Przychodzą: Wojciech Ankowski (N - Cracovia), Tomasz Fornalik (O - Ruch Chorzów), Bartłomiej Jamróz (O - Górnik Polkowice), Adam Kompała (P - Szczakowianka Jaworzno), Rafał Kwieciński (P - Hutnik Kraków), Tomasz Łuczywek (P - Zagłębie Sosnowiec), Marcin Makuch (P - Cracovia), Dariusz Mrózek (O - Stasiak Opoczno), Rafał Pawlak (P - Widzew Łódź), Karol Piątek (P - Cracovia), Artur Prokop (O - RKS Radomsko), Artur Rozmus (N - Włókniarz Kietrz), Paweł Sibik (P - Odra Wodzisław Śląski), Szymon Maziarz (Polonia Bydgoszcz)
tomkus

Postprzez twari 2004-07-04, 2:41 pm

Z dnia na dzien coraz bardziej przestaje wierzyc w sile Korony! W sumie tak... w III lidze wcale nie byli takim strasznym liderem! Do tego te slynne afery po niektorych ich zwyciestwach... i teraz roszady w skladzie takie jakby Wdowczyk zupelnie nie wierzyl w sile swojego zespolu i bedzie probowal od nowa cos poskladac... zalatuje mi to jakas prowizorka...
twari

Postprzez Erazmus 2004-07-04, 3:24 pm

twari napisał(a):Z dnia na dzien coraz bardziej przestaje wierzyc w sile Korony! W sumie tak... w III lidze wcale nie byli takim strasznym liderem! Do tego te slynne afery po niektorych ich zwyciestwach... i teraz roszady w skladzie takie jakby Wdowczyk zupelnie nie wierzyl w sile swojego zespolu i bedzie probowal od nowa cos poskladac... zalatuje mi to jakas prowizorka...

Korona Kielce 62 pkt 5 remisów 6 porażek
Zagłębie Sosnowiec 80 pkt 2 remisy 2 porażki
Śląsk Wrocław 68 pkt 5 remisów 4 porażki

To oczywiście był sezon w III lidze ale na tak wysoki budżet i praktycznie niegraniczone możliwości transferowe Korona nie jest jakimś super teamem.
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez twari 2004-07-04, 7:33 pm

no wlasnie o to mi chodzilo! Slask wypada duzo lepiej niz Korona! I w dodatku nasza grupa byla zdecydowanie silniejsza!! Korona to taka Odra Opole... tyle ze z kasa! No ale czas pokaze...
twari

Postprzez ARAS1906 2004-07-05, 7:24 am

Jasne, że nie powinniśmy rozdmuchiwać "balonu" ale uważam, że mamy na początek dobry rozkład jazdy :!:
Gdyby w pierwszych 5 meczach uzyskać 13 pkt. :roll:
Myslę, że z rozpędu całkiem realne!!!!!!
ARAS1906
Środula

Postprzez slawojka 2004-07-05, 8:14 am

Wierzę, ze stać nasze Zagłębie na awans już w tym nadchodzącym sezonie. Miejsca 1-5 jak większości forumowiczów: Bełchatów, Bielsko, Sosnowiec, Kielce i Łódź (ŁKS). Widać i słychać, że w tych klubach się zdecydowanie najlepiej układa, jest kasa, jest ekipa i tu trzeba szukać faworytów.
Szczakowianka w tym sezonie nie będzie stanowić raczej żadnego zagrożenia, odeszło paru znaczących zawodników, nowy trenar, i wogóle już z nich chyba uszło powietrze...
Stasiak ?? :shock: :shock: :shock: Dziwię się że ktoś ich typuje. No cóż, Grecji też nikt nie typował...
Radomsko się rozleciało, do końca nie wiadomo czy wystartują wogóle...
Ruch jest dla mnie wielką niewiadomą, stać ich na walkę o powrót do elity? Chyba jeszcze nie. W sumie żadnych zmian nie robią w porównaniu z poprzednim sezonem..
Reszty już nawet nie wymieniam, dla nich walka o utrzymanie łącznie z wszystkimi trzema spadkowiczami z ekstraklasy.
Ostatnio edytowano 2004-07-06, 8:07 am przez slawojka, łącznie edytowano 1 raz
slawojka

Postprzez CharoN^ 2004-07-05, 8:40 am

Zagłębie :
runda wiosenna - Najlepiej będzie, jeżeli na wiosnę wywalczymy dobrą lokatę i będziemy drużyną "liczącą się" w walce o ekstraklase. Realnie patrząc (mój punkt widzenia), miejsce 5-7.
runda jesienna - Jeżeli pierwsza część sezonu poszłaby zgodnie z moim założeniem, to na jesień mielibyśmy szansę na upragniony awans. Pod koniec sezonu najchętniej "wstawiłbym" Zagłębie na miejsca 1-3. Obecnie lokuję Sosnowiczan w okolice miejsc 2-4 - wiem, wiem ... młodziany hurraoptymizm :D.

Ekipy, które będą walczyć o ekstraklasę (kolejność przypadkowa :D) + krótki komentarz :
1. Zagłębie 8) - Jest mocna ekipa, świetna atmosfera, podobno fundusze :D, K. Tochel i oczywiście wierni kibice. To wszystko = 1 liga 8)
2. Bełchatów - Solidna drużyna, mocny skład i pieniądze. Zawsze mierzą w awans, w tym roku powinno się udać.
3. Korona - Mocny skład i pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze. Napewno będą liczyć się w walce o awans.
4. Szczakowianka - Silna ekipa. W sezonie poprzednim powinna awansować (10 pkt), w tym napewno powalczy o ekstraklasę.
5. ŁKS - To dla mnie pewnego pokroju niewiadoma ... Montują dobry skład, podobno są fundusze ... Będzie trzeba na nich uważać.

Pozwole sobie jeszcze napisać kilka słów na temat Podbeskidzia. Może faktycznie każdy patrzy na ich rubrykę w transferach z 90minut ... ale chyba nikt nie zwrócił uwagi, iż mają tylko 3 transfery pewne !! Reszta to "przymiarki". Dla mnie nie mają szans na awans (może dlatego, że życzę im spadku).

pozdrawiam hurraoptymistów :D
CharoN^
Zagłębiak

Postprzez rrr 2004-07-05, 5:34 pm

Szczakowiankę, Koronę, Podbeskidzie łączy jedno - wymiana wiekszości zespołu co sezon. Takie druzyny graja od jednego do drugiego wpływu większej kasy, bo akurat jakiś rzeźnik czy hurtownik budowlany zamarzył sobie I ligi. Idealne druzyny dla wędrowniczków.
Czasem takie podejście daje efekt, ale na krótko.
Moje typy:
Realnie:
1.Bełchatów
2.Zagłębie
3.Podbeskidzie lub Korona
Optymistycznie
1.Zagłębie
2.Bełchatów
3.Podbeskidzie lub Korona
rrr

Postprzez rrr 2004-07-05, 5:36 pm

Co do hurraoptymizmu-patrz Grecja.
rrr

Postprzez Rob1 2004-07-05, 6:01 pm

rrr, wypowiadaj sie na tematy, o ktorych masz pojecie.

W przypadku Podbeskidzia trudno jest mowic o naglym przyplywie kasy, tak naprawde widac powolna poprawe sytuacji (od totalnej improwizacji w sezonie awansu do drugiej ligii, poprzez mala stabilizacje w pierwszym sezonie w II lidze, i zdobywaniu kolejnych sponsorow w ostatnim sezonie kiedy Podbeskidzie zdobylo najlepsze miejsce w swojej krotkiej historii w II lidze - Podbeskidzie nie posiada strategiczego sponsora a opiera sie na duzej grupie lokalnych firm plus wplywy z biletow).

A co do wymiany skladu to jest to raczej ewolucja nize rewolucja, wszyscy dobrzy gracze z poprzedniego sezonu zostali utrzymani a czesc pilkarzy ktorzy byli naprawde slabi odeszla ( i bardzo dobrze).
Dotychczasowe potwierdzone transfery pokazuja ze zmiany powinny byc korzystne.

Sorry za przydlugie wywody ale nie lubie gosci, ktorzy maja cudowna zdolnosc wypowiadania sie na kazdy temat.

Co do kandydatow do awansu, to wedlug mnie jest tylko jeden pewniak - GKS Belchatow, reszta jest wielka niewiadoma.

Mam nadzieje, ze zarowno Zaglebie jak i Podbeskidzie wlaczy sie do walki o pozostale miejsca. A jak bedzie naprawde czas pokaze.
Rob1

Postprzez Marcinek 2004-07-05, 6:50 pm

Wg. mnie pierwsz trójka bedzie wyglądała tak:
1. GKS Bełchatów
2. Zagłębie Sosnowiec
3. Podbeskidzie Bielsko - Biała

I mam nadzieje ze mecz w Bielsku pomiedzy TSP a Zagłębiem bedzie spotkaniem po którym obie druzyny bedą swietowały awans do I ligi. Z całego serca tego sobie i Wam życze.

Co sie tyczy spadku:

13. Stasiak
14. Arka
15. MKS Mława
16. Piast Gliwice
------------
17. Kujawiak
18. Radomiak
Marcinek
Żółta kartka

Postprzez rrr 2004-07-05, 9:11 pm

Rob1

Myślę, że to wszystko tłumaczy(skąd; BB).
Szkoda się rozwodzić. Możesz kolego przypomnieć niektórym co oznacza nazwa "Ceramed". I ile razy ta drużyna zmieniała nazwę w ciągu np. 5 lat?
Moze zwróciłeś uwagę na te drużyny które typuję do awansu. Jeśli by się sprawdziły moje typy (w tym Podbeskidzie), to pierwszą drużyną do spadku z powrotem będą twoi ulubieńcy (no chyba że w międzyczasie pozyskają Fiata a to raczej nie grozi).
rrr

Postprzez tomi2509 2004-07-05, 9:14 pm

ZAWSZE NALEŻY MIERZYĆ JAK NAJWYŻEJ

CELEM MA BYĆ WALKA O AWANS A CZY SIE UDA CZY NIE TO JUŻ BOISKO ZWERYFIKUJE !!!!
tomi2509

Postprzez ckspeter 2004-07-07, 7:39 am

Witam, myślę, że wszyscy będziemy szczęśliwi gdy po rundzie jesiennej będziemy mieć do 6 punktów straty do trzeciego miejsca. Przekonany jestem, że wtedy będą wzmocnienia i miejsce 2-3, pierwsze rezerwuję dla Bełchatowa ale wolał bym się mylić i na pierwszym miejscu wolał bym widzieć Zagłębie 8) .
1 Bełchatów/Zagłębie
2 Zagłębie/Bełchatów
3 ŁKS
II liga dla dużych klubów z kibicami !!! :bz:
ckspeter

Postprzez fabian 2004-07-07, 9:17 am

ckspeter napisał(a):Witam, myślę, że wszyscy będziemy szczęśliwi gdy po rundzie jesiennej będziemy mieć do 6 punktów straty do trzeciego miejsca. Przekonany jestem, że wtedy będą wzmocnienia i miejsce 2-3

Dla mnie również to prawdziwy scenariusz.
fabian

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna