PrzeglÄ…d prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: PrzeglÄ…d prasy

Postprzez August 2012-12-16, 4:05 pm

Wo widzisz Rudi, jeszcze trochę a będziesz odpowiedzialny za łysinę Sprawdzonego Gospodarza.
Jest oczywistym, że tekst z blogu absolutnie nic nie wnosi do tematu nowego stadionu, zwłaszcza że sprawa była po wielokroć wałkowana i popełniono na ten temat sporo artykułów. Poza tym jesli piszącym jest polityk to on i jego poplecznicy musza się liczuć z tym, że jest on poddawany bardziej rygorystycznej ocenie z intencjami na czele. A można odnieść wrażenie, że jest tu robiona autorowi kryptoreklama.

Sweetty napisał(a):Szkoda że do RUDIego nie docieraja argumenty dot. konieczności budowy nowego stadionu.

Bo piszesz głupoty. Na obecnym miejscu, jakie zajmuje się Zagłębie, przede wszystkim koniecznym jest strategia dla klubu. Dziś jest to przeciętny klub na poziomie mocno 3-ligowym, ktorego szczytem możliwości jest spokojne utrzymanie się w tej lidze. Po prostu klub się nie rozwija,a raczej można mówić o jego wegetacji. Czy w tej sytuacji można mówić o nowym stadionie? Popatrz na frekwencję. Jeśli ten klub zacznie sie rozwijac, będzie go stać na awans to na pewnym etapie będzie można myśleć o nowym stadionie. Prędzej nie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Sweetty 2012-12-16, 4:43 pm

August,
a kto ma podejmować temat jak nie politycy. W przypadku Jaszczury byli politycy. Obecni temat zbywają tak jak to zrobił Chęciński.

Co do obecnego miejsca i pozycji klubu to kto temu jest winien. Chyba jest tu jakiś gospodarz miasta. Przecież ten klub jeszcze parę lat wstecz grał w ekstraklasie. Jeden sezon ale jednak.

O stadionie trzeba już myśleć teraz, niekoniecznie od razu budować. Ale dyskusja w tym zakresie musi być, a temat musi się co jakiś czas przewijać.

Dziś Zagłębie stać na obiekt 5 tysięczny, ale aspiracje są tu jakieś większe. Albo zaryzykujemy tak jak Zabrze, albo będziemy ciągle dreptać w miejscu.

Sponsorzy się nie garną, a ci którzy są to odchodzą jak BUDECON, bo nie widzą jakiegoś szczególnego wsparcia ze strony miasta dla klubu.

Zgadzam się że temat stadionu to tylko jeden z tematów, gdyż są i inne jak choćby sytuacja finansowa klubu.

Strategia owszem, ale w tej strategii należy wyraźnie wyznaczyć sobie ramy czego będziemy w przyszlości oczekiwali. Czy będzie to stadionik na 10 tys. widzów jak Piast, czy na 30 tys. widzów jak Górnik. Mnie sie podoba ta druga opcja 8)
Sweetty

Postprzez August 2012-12-16, 6:33 pm

I znowu piszesz głupoty. Probujesz wmówić, co to nie zrobił (niby były) polityk poprzez wałkowanie wyświechtanego dawno tematu. I to (były) polityk kopletnie dupiatej, zwłaszcza na zagłebiowskim tereni, prawicy. Bo to, że dziś na wpół zdechłe SLD jeszcze sprawuje władzę w regionie wynika bardziej ze słabosci prawej strony czego synonimem jest kompletnie bezideowa i bezpłciowa posłanka Malik, która głównie widać na wszlkiej masci uroczystościach kościelnych gdzie widać jak dostaje orgazmu na widok naszego biskupa deicezjalnego.
Na razie nie widać perspektyw aby prawica wystawiła w końcu naprawdę sensownego kandydata w kolejnych wyborach miejskich i ktory byłby w stanie nakreslic perspektywy przez sportem w Sosnowcu.

A o stadionie to sie w Sosnowcu cały czas myśli czego efektem jest dośc spora liczba projektów. Pewnie przed kolejnymi wyborami Kazimierz nas uraczy kolejnym. A jak nie rozumiesz, że czas na realne działania mieliśmy kilka lat temu kiedy w klubie byli Włosi, bo wtedy był sprzyjający czas, to Twoja sprawa. Dzisiaj priorytetem w pierwszej kolejności jest strategia działaności klubu. I to bez głupot typu wyznaczanie sobie przez klub pojemnosci nowego stadionu bo dzis nie od tego ma być jego Zarząd. A z Zabrzem to bym sie nie porównywał bo Zagłebie to nie Górnik to po pierwsze, Mańka-Szulik to nie Kaziu, to po drugie. I czy 30 tys. w Zabrzu nie okaże sie za dużo to po trzecie. Ale to ostatnie ma w głębokim powazaniu bo podatków w Zabrzu nie zostrawiam.
August

Postprzez Sweetty 2012-12-16, 7:32 pm

No tak lepiej nic nie robić tylko czekać z założonymi rękami, aż gwiazdka z nieba spadnie. Albo krasnoluski wybudują stadion. Co do słabości prawicy to się generalnie zgadzam. Pani Malik rzeczywiście tylko interesuje się kościelnymi pochodami. Swoją drogą nie wiem jak to jest że do sejmu dostają się ci sami parlamentarzyści, którzy wcześniej nic nie robili, np. Malik, Andzel, Klepacz, czy Małecka-Libera. Górski to fatalny prezio. I na dodatek bajkopisarz. Paradoksem jest natomiast to że ci którzy obecnie pełnią jakieś funkcje nic nie robią, a temat podejmują P. Jaszczura i Kmiotek. A gdzie są obecni radni z Sosnowca. Pewnie pokażą się tuż przed wyborami, wszyscy ubrani w szaliki Zagłębia. Dlatego inicjatywę tą należy poważniej potraktować. Nie ma ona miejsca tuż przed wyborami samorządowymi, a temat udało im się wywołać do tablicy.

12 miejsce w tabeli dawnej III ligi, a obecnej II to swego rodzaju porażka. Pokazuje ona w jakim miejscu jest klub. Ale to nie oznacza że nie należy mówić o przyszłości klubu. I tu się z tobą diametralnie nie zgadzam. Skoro temat został wywołany to należy go pociągnąć, a przy okazji można również podnieść ten problem o którym mówiłeś.

Natomiast nie należy siedzieć i nic nie robić, tak jak to robi Górski i reszta pożal się polityków z Zagłębia ;-(
Sweetty

Postprzez August 2012-12-16, 8:05 pm

Sweetty napisał(a):No tak lepiej nic nie robić tylko czekać z założonymi rękami, aż gwiazdka z nieba spadnie. Albo krasnoluski wybudują stadion.

Nie sądzisz, że z tymi pretensjami nie pomyliły Ci się adresy ? Nie ma nic bardziej debilnego anizeli pretensje do zwykłego kibica o brak działań co do wybudowania stadionu.
Sweetty napisał(a): Paradoksem jest natomiast to że ci którzy obecnie pełnią jakieś funkcje nic nie robią, a temat podejmują P. Jaszczura i Kmiotek.

A jaki temat podejmuja Panowie Jaszczura i Kmitoek ? Możesz mnie uświadomić ? Bo jezeli o kwestię budowy stadionu czy strategii dla klubu to mam wewnętrzne przekonanie, że ci chłopcy-radarowcy w tej kwestii nam z Rudim do paznokci u nóg nie podskoczą.
August

Postprzez Sweetty 2012-12-16, 8:26 pm

August
A kto ci coś zarzuca. Nikt ci nic nie zarzuca. Faktem natomiast jest że temat stadionu podejmują kibice, a nie obecni samorządowcy. Gdzie teraz jest Górski i radni. To jest największa porażka że tematem zajmują się cywile którzy de facto nic z tego nie mają poza satysfakcją. A gdzie są ci którzy są naszymi "wybrańcami", którzy pobierają za to diety. To wzmaga we mnie sprzeciw, to, że tych którzy powinni coś zrobić zostawia się w spokoju. Proponuję by to na nich skupić swą uwagę. Wypowiedź Chęcińskiego uważam za skandaliczną. Popatrz na to, że Zagłębie nie jest jedynym klubem który ma problemy. Sytuacja takiej Polonii Bytom jest bardzo podobna do naszej. I tam kibice zrobili wszystko by preziem został były prezes klubu. A u nas jest ciągle ten sam bajkopisarz. Ale tego bajkopisarza ktoś jednak poparł
Sweetty

Postprzez August 2012-12-16, 9:32 pm

Czy do mnie o tym czekaniu z założonymi rękami, nie wiem bo się nie określiłeś. Ale do Rudiego pretensje już na pewno. A akurat Rudi więcej syganlizował w tym temacie niż Ci się wydaje. I nie oodniosłeś się bardziej szczegółowo do pytania o działania podejmowane przez lokalnych patriotów - jak mniemam - Panó Jaszczura i Kmiotka. Jak podejrzewam, że jak jeden i drugi staną na czele władz Sosnowca, moje Miasto czeka świetlana przyszłość...
August

Postprzez Sweetty 2012-12-16, 9:53 pm

To Rudi mnie zaatakował i zaczął coś tam nawijać o barwach. Problem w tym że mnie ten problem zwisa. Nie jestem autorem ani jednej koncepcji barw, ani drugiej, a całą tą przepychankę uważam za żałosną. Dziwię się tylko że zamiast się dogadać to ktoś cały czas w tej sprawie próbuje skłócać. A co do tych patriotów to zważ uwagę że osoby te robią to za darmo, nie dostając nic w zamian, no chyba że dodamy do tego fakt iż obrzuca się je inwektywami. Natomiast ci którzy powinni coś robić, czyli prezydent i radni, którzy pobierają za to pieniądze w postaci diet nic nie robią. Co mam krytykować osoby które nic nie otrzymują. Krytykować to ja owszem mogę Górskiego i jego zastępców, którzy pobierają za to diety po 12 tysia od głowę + diety w KZK GOP i GZM, etc, razem po ok. 20 tysia na głowę.
Sweetty

Postprzez August 2012-12-16, 10:38 pm

No nie wiedziałem, że ten Rudi taki agresywny. Uważam, że mocno przesadzasz w swojej ocenie. No a co do patriotów to ich działalność jest mi kompetnie nieznana stąd moje pytanie. W każdym razie nie zamierzam poddawać swojej ocenie działalność herbową bo temat ma charakter symboliczny. Zagłębie nie jest jest jednostką administracyjną i nie ma oficjalnego herbu. I mnie tak jak więkoszści społeczeństwa zwisa czy na tablicach ulicznych będzie taki a nie inny orzełek, czy też powieszą jajca Górskiego czy d.pę CHęcińskiego. Niech Panowie zrobią coś konkretnego i społęcznie pożytecznego to pogadamy. Póki co to mi przypomina nieco uroczystości koscielne w Sosnowcu z udziałem Biskupa. Wiadomo wtedy,że na pewno będzie Malikowa i rycerze Kolumba. I to towarzystwo wzajemnej adoracji uaktywnia się poczas takich imprez. A na co dzień żadnego z nich pożytku.
August

Postprzez jls 2012-12-17, 4:46 pm

Amen!
I na tym proponuję zakończyć te wpisy, bo jak widzę nowy kolega nabija sobie konto.
jls

Postprzez django 2012-12-17, 6:57 pm

Ja bym tak nie krytykował kolegi. Jak bardzo zmarginalizowanego polityka by nie reprezentował i jak bardzo nie wiałoby tam populizmem, to na polityce opiera się jedyny jako tako realny plan na wybudowanie stadionu. A wygląda on tak:

1. Miasta Zagłębia Dąbrowskiego powołują spółkę, nazwijmy ją "Arena Zagłębia", która ma na celu budowę stadionu, a w przyszłości zarządzaniem obiektem. Stadion będzie miał pojemność około 15 tysięcy (tańszy w budowie i taniej go później utrzymać) i będzie położony na Środuli (dobry dojazd i położenie na granicy trzech największych miast regionu). Spółka ma się zająć poszukiwaniem środków. W ramach PPP oddajemy inwestorowi w dzierżawę lub na własność chaszcze po niedoszłym aquaparku i teren w okolicach nowego stadionu.

2. Stowarzyszenia regionalne (FdZD, Zagłębiacy i co tam jeszcze zdążyło powstać) przestają się zajmować pożytecznymi pierdołami i wspólnie z politykami lokalnymi, sejmowymi i europosłami doprowadzają do powstania Subregionu Zagłębiowskiego. Powoduje to sprawiedliwy dopływ europejskich pieniędzy do Zagłębia, z których część przeznaczamy na stadion. Dodatkowo planujemy stworzenie na terenie stadionu Multimedialnego Centrum Historii Regionu Zagłębia Dąbrowskiego, co pozwala nam na ubieganie się o pieniądze na budowę stadionu ze środków celowych UE.

3. Jeżeli zaczniemy już teraz, to za 5 lat ruszamy z budową stadionu, a w 2020 roku Kazik i reszta prezydentów przecinają wstęgę na bramie stadionu.
django

Postprzez Sweetty 2012-12-17, 7:56 pm

Budowa stadionu na 15 tys. ludzi mija się z celem. Należy brać przykład z Zabrza. Tam zaryzykowano i buduje się obiekt na 32 tys. widzów. Co do PPP to jest to najdroższy sposób inwestowania. Jeśli coś kosztuje 50 zł, to w ramach PPP kosztuje 150 zł :)
Sweetty

Postprzez django 2012-12-17, 8:08 pm

Sweetty napisał(a):Budowa stadionu na 15 tys. ludzi mija się z celem. Należy brać przykład z Zabrza. Tam zaryzykowano i buduje się obiekt na 32 tys. widzów. Co do PPP to jest to najdroższy sposób inwestowania. Jeśli coś kosztuje 50 zł, to w ramach PPP kosztuje 150 zł :)

Jakieś argumenty czemu mija się z celem? Dlaczego należy brać przykład z Zabrza? Skąd weźmiesz pieniądze na 30 tysięczny stadion? Jak go później będziesz utrzymywał? Skąd weźmiesz pieniądze na budowę stadionu, jeśli PPP jest be? Może jakieś konkrety w końcu? Bo na razie to z kolegą Jaszczurą budujecie sobie wirtualny stadion na 30 tysięcy ludzi, tylko zapomnieliście napisać skąd weźmiecie na niego pieniądze i jak go zamierzacie utrzymać.
django

Postprzez August 2012-12-17, 9:47 pm

django napisał(a):A wygląda on tak:

Ciekawa koncepcja ale nie wiem czy nazbyt idealistyczna:
primo - jaki interes w budowie bedą miały Dąbrowa czy Będzin, aby łozyć na projekt pieniadze swoich podatników skoro juz postawiły na okreslone dyscypliny?,
secundo - jakie miejsce na Sroduli - bedące własnoscią badż w uzytkowaniu wieczystym Miasta - byłyby na tyle rozległe i atrakcyjne do realizacji projektu ?
tertio - czy politycy poszczególnych Miast - zwłaszcza różnych opcji - byliby w stanie na dłuższa metę pidzalać "pro publico bono " ? Przetasowań powyborczych za 3 lata nie można wykluczy;
quatro - czy nie lepiej byłoby dokonac szczegółowej analizy co do krozyści płynących z budowy obiektu na Sroduli i na Kresowej gdzie ą (chyba) atrakcyjne tereny od Stawików po s-86 ?
quinto - czy chłopcy-radarowcy ze stowarzyszeń, którzy teraz kłóca się o -za przeproszeniem - byle-pierzaka bedą w s tanie działać na rzecz prjektu ?
sexto - czy taka spółka z udziałem wielu Gmin nie bedzie jeszcze wiekszą synekura dla lokalnych satrapów ?
septimo - czy nie lepiej aby na razie skupic się na wypraocowaniu planu naprawczego dla na wpół zdechłego klubu bo jesli ten padnie to wszelkie koncepcje nie bedą miały racji bytu ?

Sweetty napisał(a):Budowa stadionu na 15 tys. ludzi mija się z celem. Należy brać przykład z Zabrza. Tam zaryzykowano i buduje się obiekt na 32 tys. widzów. Co do PPP to jest to najdroższy sposób inwestowania. Jeśli coś kosztuje 50 zł, to w ramach PPP kosztuje 150 zł :)

Przy okazji Świąt będe mógł się pomodlić do Pana, aby trzymał z daleka mój klub i moje Miasto od takich populistycznych dupigrochów. Dyletantów, ktorzy absolutnie nie maja pojecia o tym, o czym piszą. Tym bardziej, że nie ma potrzeby robić specjalnych ekspertyz, ba !wystarczy być średnio rozgarnietym aby wiedzieć, że ostatni raz do liczby 30 tys. zblizono sie w I połowie lat 80 kiedy klub gral regularnie w najwyższej klasie, karnety były wykupywane przez zaklady pracy , społeczeństwo było bardziej zamożne a liczba mieszkańców regionu była sporo wyższa.
August

Postprzez RUDI 2012-12-17, 10:08 pm

django napisał(a): Miasta Zagłębia Dąbrowskiego powołują spółkę, nazwijmy ją "Arena Zagłębia", która ma na celu budowę stadionu, a w przyszłości zarządzaniem obiektem.

Chyba był już taki projekt ,tylko że było to o ile dobrze pamiętam życzenie Kazia i tylko Kazia(i obietnica przedwyborcza).
I jest tak jak pisze August ,już widzę tą kasę płynącą z budżetów miast ościennych ,na stadion w Sosnowcu w przypadku gdzie środki na inwestycje są cięte, a znalezienie inwestora dla jakiegokolwiek miasta jest sztuką nie lada.
August napisał(a):wystarczy być średnio rozgarnietym aby wiedzieć, że ostatni raz do liczby 30 tys. .....

A kto ma być rozgarnięty w tym temacie? Ludzie którzy przypominają sobie o Zagłębiu od czasu do czasu ,a na Ludowym goszczą od święta albo wcale?

A ja myślałem że Stanisław Bareja zmarł ,ale wychodzi na to że z nim jest jak z Elvisem -żyje, i mieszka w Dąbrowie .
Ostatnio edytowano 2012-12-17, 10:43 pm przez RUDI, łącznie edytowano 1 raz
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Tom