Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez flex 2007-12-12, 10:20 pm

Gazeta Wyborcza napisał(a):Piotr Pierścionek trenerem Zagłębia?
W Zagłębiu Sosnowiec czekają na kolejne kluczowe dla przyszłości klubu decyzje. Tym razem personalne.
W klubie wielu zwolenników ma pomysł, by zwolnić z posady trenera Romualda Szukiełowicza i postawić na młodego szkoleniowca z Sosnowca, który zwiąże się z klubem na dobre i złe. Jeżeli ta opcja wygra, duże szanse na pracę z pierwszą drużyną ma 29-letni Piotr Pierścionek.

Obecny szkoleniowiec drużyny z Młodej Ekstraklasy, a wcześniej piłkarz Zagłębia, nie ma jednak niezbędnych dokumentów na samodzielną pracę w OE. Konieczne może okazać się więc zatrudnienie szkoleniowca z licencją, jednym z kandydatów byłby prowadzący do niedawna III-ligowy Rozwój Katowice Marek Koniarek. Ostateczne decyzje podejmie rada nadzorcza klubu.
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Nie no takiej przyszłości naszego Zagłębia to ja nie chcę oglądać. Nie żebym przekreślał chłopa na starcie, ale albo gramy o utrzymanie (II ligi) albo dajcie sobie spokój z odwołaniami i bałamuceniem kibiców.
flex
Administrator

Postprzez bolo73 2007-12-13, 7:52 am

Zgadzam się z Kolegą Flex`em.Nie można nikogo przekreślać na starcie ale nie róbmy sobie jaj i dajmy sobie spokój z kolejnym etapem testowania ludzi na stanowisku trenera.Potrzeba człowieka z doświadczeniem,odpowiednim przygotowaniem i myślą trenerską,człowieka budzącego respekt i poważanie wśród zawodników,mającego wizję zespołu i potrafiącego wcielić tą wizję w życie.A co do Leszka Baczyńskiego to nie biorę nawet pod uwagę takiej opcji,że człowieka mogłoby zabraknąć w Zagłębiu,po prostu byłoby to początkiem końca naszego klubu.Tak więc Leszek Baczyński nie może odejść!Pozdrawiam
bolo73

Postprzez neopan 2007-12-13, 8:39 am

Jak wy w ogole mozecie sie wypowiadac na temat Trenera Pierscinka , nie majac pojecia o merytorycznym przygotowaniu tego trenera do tego zawodu??ak sie składa ze znam kilku zawodnikow z 1wszej czy Mlodej druzyny i według tych zawodnikow , trener Pierscionek ma najwieksze pojecie o trenerce w tym Klubie.. Wypowiadaja sie o nim w samych superlatywach .. wkoncu zrozumieli na czym polega prawdziwa taktyka, ma bardzo ciekawe treningi , jest naprawde idealnym kandytaem w obecnej sytuacji. Jego naprawde mozna nazwac Trenerem przez duze T.. Dajcie Mu sznase bo jest z Sosnowcaa i zwiazany jest emocjonalnie z Tym klubem dla niego niego kasa jest sprawa drugorzedna. Ps Piłkarze z 1 zespołu sami go chca.. Co do trenera Szukiełowicza to moge smiało powiedziec wnioskujac z opini samych zawodnikow ze jest to kpina dla tego zawodu , on nie jest wstanie pomoc temu zespołowi. Apeluje do zarzadu , prezesa , własciciela dajcie szanse Trenerowi Pierscionkowi a nie pozałujecie !!! Nie chce tez zeby było to odebrane jako reklama dla w/w trenera, ale jest to opinia samych zawodnikow . Pozdrawiam
neopan

Postprzez MarcelZS 2007-12-13, 9:42 am

neopan - tylko jak Pierścionek dostanie skład samych wychowanków i juniorów to choćby był z niego Murinio, a chłopaki by darli trawe w każdym meczu to będzie mu nizmiernie ciężko zdobyć cokolwiek w OE ... no chyba że ma tylko dograc ten sezon a prece zacząć w III lidze.
MarcelZS

Postprzez bolo73 2007-12-13, 9:55 am

Kolego neopan!
Nikt tutaj nie wypowiada się w złym tonie ani też nie neguje umiejętności i wiedzy trenerskiej Pierścionka.Chodzi o to,że w obecnej sytuacji nie możemy pozwolić sobie na żadne eksperymenty na ławce trenerskiej (zakładając,że jeszcze podejmiemy walkę o minimum 13 miejsce i co się z tym wiąże spadek o jedną klasę rozgrywkową).Jeżeli mamy podjąć taką walkę, to na stanowisku trenera potrzebujemy gwaranta - człowieka sprawdzonego-który ma doświadczenie,wiedzę i posłuch wśród zawodników,potrafiącego wskrzesić ducha walki i wydobyć z grajków to co w nich najlepsze.Piszesz,że Pierscionek ma najwieksze pojecie o trenerce w tym Klubie.Nie twierdzę,że gościu jest laikiem,ale oceńmy sytuację na trzeźwo.Piotr Pierścionek trenował dotychczas 4 ligową (obecnie 5 liga) Unię Strzemieszyce a teraz trenuje Młodych Ekstraklasistów, więc jak widać z prawdziwą piłką nie miał do tej pory styczności a więc doświadczenie nie jest jego mocną stroną.Dalej piszesz,że Piłkarze z 1 zespołu sami go chcą.W to akurat nie wątpię.Proszę Cię!Idąc tokiem rozumowania większości naszych grajków oczywistą rzeczą jest,że wolą 29 letniego trenera (dla większości z nich rówieśnika lub młodszego kolegę) ponieważ zakładają,że z takim gościem łatwiej jest się dogadać,zawsze można go olać bo cóż taki młokos może nam starym wygom zrobić w przypadku nie wykonywania poleceń.Większość grajków ma w dupie Zagłębie,znaleźli sobie ciepłą posadkę,ochronkę i dopóki będzie można to będą odwalać tutaj pańszczyznę a później znajdą sobie coś innego.Boją się rządów trenera o twardej ręce,trzymającego dyscyplinę.Jeżeli natomiast Zarząd podjąłby decyzję,że należy tą rundę jedynie dograć i poddać się bez walki,to wówczas czemu nie,dajmy szansę Piotrkowi,niech chłop pokaże co potrafi.Wierzę jednak,że wiosną powalczymy i damy radę osiągnąć wynik pozwalający nam zagrać next sezon w nowej 1 lidze.
bolo73

Postprzez emdżej 2007-12-13, 10:48 am

bolo73 napisał(a):Piotr Pierścionek trenował dotychczas 4 ligową (obecnie 5 liga) Unię Strzemieszyce a teraz trenuje Młodych Ekstraklasistów, więc jak widać z prawdziwą piłką nie miał do tej pory styczności a więc doświadczenie nie jest jego mocną stroną.

Tak dla ścisłości to trenował Unię Ząbkowice, a nie Strzemieszyce.

A co do głosów mówiących, że "Pierścień" nie ma doświadczenia. To ja was zapytam, jak trener ma zdobywać doświadczenie, jeśli z powodu jego braku nikt go nie chce? Kiedyś chyba trzeba zacząć prawda?
emdżej

Postprzez flex 2007-12-13, 11:12 am

To ja zapytam od kogo drużyna złożona głównie z młodych i niedoświadczonych zawodników ma brać przykład, od kogo ma się uczyć ? Od 29-letniego trenera, który sam się jeszcze uczy ?
Według mnie nowe Zagłębie Sosnowiec powinno się zacząć odbudowywać od podstaw.
Czyli po pierwsze:
- przemyślana struktura organizacyjna w której każdy wie za co odpowiada (podział obowiązków),
- ustalone procedury działania,
- doświadczony sztab szkoleniowy (nie koniecznie w wieku Oresta Lenczyka, ale osób które przynajmniej mogą się pochwalić jakimiś sukcesami),
- program szkolenia młodzieży,
- odpowiednia baza treningowa,
- a dopiero jak to będzie spełnione to odpowiednie osoby zajmą się wyszukiwaniem kandydatów do gry w piłkę. Nie odwrotnie.

Wiem, że na to potrzeba kasy, której w Zagłębiu nie jest za wiele, ale jeśli popełnione zostaną błędy na samym początku to cała praca może pójść na marne.

Pierścionkowi nie mam nic do zarzucenia, ale ma jeszcze czas, niech poprowadzi przynajmniej przez sezon dwa drużynę ME lub rezerw jeśli taka będzie po spadku. Niech odbędzie staż w jakimś klubie zagranicznym, postara się o licencję tak, żeby wszystko miało ręce i nogi.

Kiedy w klubie panuje chaos to jest to nie jest to dobre dla zawodników z punktu widzenia ich rozwoju ale także stwarza im możliwości (wrażenia), że mogą sobie na wiele pozwolić. Grać tak jak im się chce.

Taki chaos odbija się też później na wizerunku klubu w mediach. Jeden Baczyński kilkoma uśmiechami przed kamerą takiego wizerunku nie poprawi.
flex
Administrator

Postprzez Raul75 2007-12-13, 11:32 am

emdżej napisał(a):A co do głosów mówiących, że "Pierścień" nie ma doświadczenia. To ja was zapytam, jak trener ma zdobywać doświadczenie, jeśli z powodu jego braku nikt go nie chce? Kiedyś chyba trzeba zacząć prawda?

a chociażby jako II trener albo tak jak teraz: trener ME. Dla mnie nie ma tematu; nie w takim kierunku trzeba iść. Nie neguje tego trenera, byc może jest dobry ale to za wysokie progi.
Raul75

Postprzez neopan 2007-12-13, 11:32 am

Do " Bolo" Hm Uwazasz ze wszytskie nasze problemy wynikaja tylko z braku twardej reki naszego szkoleniowca?? Hhehheh Kpisz sobie chyba teraz??? To moze zatrudnijmy generała wojskowego on wedlug twojego toku rozumowania nam pomoze...
Podstawowa cecha kazdego dobrego trenera jest merytoryka (tzw. warsztat trenerski) Niestety trener Szukiełowicz tego nie posiada , nie potrafi dotrzec to zawodnikkow.. nie ze nie chce , tylko nie umie.. a to ze nie umie wynika tylko i wyłacznie z braku wiedzy.. a w jego przypadku to nie jest zaskakujace bo jak powiedział mi kiedys zawodnik jets to bardziej opiekun grupy niz trener i nic tego nie zmieni. Mowisz tez o doswiadzczeniu trenerskim. Masz racje jest to wazne ale nie najwazniejsze , patrzac na dzisiejsze rozgrywki orange prym wiada raczej trenerzy mało doswiadzczeni w przedziale wiekowym 30 - 40 lat. ( Skorża , Michniewicz( transfer nierealny) , Ulatowki , itd ) Powiedz mi jaki trener z wyzej wymienionych zgodziłby sie trenowac nasza druzyne a do tego gwarantowałby utrzymanie??? Nikt !!! Rozumiesz ??? Hm a moze zatrudnijmy kogos kto załatwi to w inny sposob ... Np Baniak , Tochel ... Na całe szczescie naszym klubem zarzadzaja osoby na tyle kompetente ze takim panom juz nigdy pracy w tym klubie nie zaproponuja. Wracajac do Meritum. Nie widze zadnego sensu zatrudniac " najemnika" ktory nic poza dojeniem naszego klubu nie zagwarantuje. Wiec dlaczego nie mielsibysmy dac szansy naszemu Byłemu zawodnikowi ??? Wiedze merytoryczna posiada , sa za nim piłkarze ale nie dlatego ze bedzie ich rowiesnikiem tylko dlatego ze on potrafi dotrzec do nich , przekazac im dobrze wiedze , wiedzą tez, ze to co do nich mowi ma sens ze to moze przyniesc kozysci. Przyjdz moze kiedys na trening albo popros umozliwienie ci obserwoania odprawy meczowej , wtedy zrozumiesz sens tego Kandyta , Czy to ze ma 29 lat powinno go dyskwalifikowac??w moim przekonaniu jest to zaleta bo ten trener zwiaazac sie moze z naszym klubem na lata a doswiadczenie ktore nabierze jeszcze podczas tegorocznych rozgrywek zaprocentuje w przyszłym seznonie , mam nadzieje ze 2 ligowym. Kochani Kibice badzmy rozsadni . Wiecej wiary w to co robimy , bedzie dobrze , wierze w rozsadek naszego zarzadu .
neopan

Postprzez PaprykarZ19 2007-12-13, 11:46 am

Jeden kolega wcześniej wspominał, że po meczu PE z Bełchatowem uważa, że Ci młodzi zawodnicy, którzy zgrali w tym meczu bardzo dobrze się zaprezentowali i sądzi iż po solidnym przepracowaniu okresu przygotowawczego mogliby powalczyć w OE... Ehh kolego, uważam że niestety nie miałoby to szans realizacji w rzeczywistości, bo we wtorek grali z drużyną ME Bełchatowa, a jak dobrze wszyscy wiemy trochę tym zawodnikom brakuje do tych z pierwszej drużyny GKS..

Jak już wcześniej pisałem pan Szukiełowicz zrobił to na co go było stać, czyli dobrał się tym leniuchom do skóry i chwała mu za to, ale w piłkę on ich nie nauczy grać.. Dlatego jestem za zmianą trenera, ale nie sądzą aby kandydatura pana Pierścionka była najlepszą z możliwych w obecnej sytuacji.. Dobrze, że jest to chłopak z Sosnowca i go piłkarze lubią, ale tak jak bolo73 napisał, mogą go lubić i popierać z różnych względów... Ale w tej chwili potrzebny nam jest trener z papierami i doświadczeniem. Pierścionek mógły zostać asystentem i pogłębiać swoją wiedzę u boku takiego trenera. Ja bym proponował trenera Fornalaka. I jeżeli macie mi coś pisać, że hanys czy coś to darujcie sobie, bo z tego co mi wiadomo pan Józef Gałeczka też jest hanysem i na początku go nie lubiano w Zagłębiu, ale w przyszłości się okazało, że zrobił dla naszego klubu jak mało kto.

Co do klubu to czasem odnoszę takie wrażenie, że jest trochę jak zabawka w rękach pana właściciela, który nie do końca umie się nią posługiwać..
PaprykarZ19

Postprzez kret75 2007-12-13, 12:01 pm

neopan a Ja z twoich wypowiedzi wnioskuje że jesteś znajomym Pierścionka i możliwe że jego podopiecznym, który chciałby sobie pokopać w OE! A Szukiełowicza nie lubicie bo daje ostro w kość i trochę potu się pojawia a co za tym idzie żel z głowy spływa ;)) A po drugie trener młody z Zagłębia będzie lansował głównie zagłębiaków i to nieważne jakie wyniki będą prezentować na boisku!!!
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez neopan 2007-12-13, 12:24 pm

A nie widzisz wlansie reki szukiełowicza w tym ??? Przeciez on ustalił taktyke( jesli w ogole mozna to tak nazwac) ?? Z tego co wiem to kazał jak naprostrzymi srodkami przedostac do brami Gks Bełchatow.. Zadnego zmysłu, sposobu na granie , Formacj rozproszone , nom tragedia , bełkot. Panowie jeszcze raz zaden trener ktory tu przyjdzie nie zagwarantuje nam utrzymania. Jeszcze raz to potorze nei chodiz o to ze trener Pierscionek jest lubiany przez zawodnikow , tylko chodzi o jego wiedze ktora posiada.."Jak już wcześniej pisałem pan Szukiełowicz zrobił to na co go było stać, czyli dobrał się tym leniuchom do skóry i chwała mu za to,"" Hhheh to uwazasz za kunszt trenerrski?? Człowieku gdyby był inny trener to oni by tego meczu nei przegrali!! On ich zajechał , dlatego chodizli po boisku a nie biegali!! ".. Ale w tej chwili potrzebny nam jest trener z papierami i doświadczeniem" Mogłbys takiego wymienic , ktory podjałby sie tego ?? Człowieku zaden trener nei bedzie gwarantem !! moze poza Leo :) Zrozum ze nei ma sensu zatrudniac jakiego trenera co oskubie nasza kluba kase a zostawi po sobie 3 lige.. Wiec pytam dlaczego nie Pierscionek ?? Bo nie jest gwarantem?? a kto jest??
neopan

Postprzez bolo73 2007-12-13, 12:32 pm

Kolego neopan!
Pokaż mi proszę gdzie ja napisałem,że wszystkie nasze problemy wynikają tylko z braku twardej reki naszego szkoleniowca?Twierdzę jedynie,że potrzebujemy trenera o silnej osobowości,charakterze,potrafiącego dotrzeć do piłkarzy i poskładać to wszystko do kupy.Zresztą nie będę się powtarzał.Co do wspomnianych przez Ciebie młodych trenerów Skorży,Michniewicza i Ulatowskiego to proszę Cię...człowieku,czy znasz przebieg ich kariery trenerskiej??Ja nie będę tutaj opisywał każdego z nich ale wspomnę tylko,że Maciek pracował jako asystent Janasa w Amice jak również wówczas kiedy Janas był selekcjonerem reprezentacji,był także asystentem Mirka Jabłońskiego w Płocku.Czesiek z kolei zaliczył następujące staże trenerskie:
2000 - Schalke 04 (Huub Stevens)
2001 - Bayer 04 Leverkusen (Klaus Topmeller)
2002 - Hannover 96
2006 - Tottenham Londyn
Przechodząc do osoby Rafałka U. widać jak na dłoni,że miał się chłop od kogo uczyć i na kim wzorować,w końcu współpraca z Czesiem musiała przynieść owoce.Tak więc jak widać wszyscy trzej Panowie swoim doświadczeniem przewyższają zdecydowanie Piotra Pierścionka.Ale powtórzę raz jeszcze i proszę Cię zrozum mnie,że ja nie mam absolutnie nic przeciw Piotrkowi i jego warsztatowi trenerskiemu i wcale nie twierdzę,że w przyszłości nie będzie wspaniałym trenerem.Uważam jedynie,podobnie jak koledzy flex i Raul75,że póki co to dla niego za wysokie progi i na ten czas powinien prowadzić zespół ME,ewentualnie asystentować I trenerowi i w taki sposób zdobywać potrzebne doświadczenie nie zapominając równocześnie o zdobyciu odpowiednich papierków uprawniających go do poprowadzenia w przyszłości drużyny w najwyższej klasie rozgrywkowej.Tyle ode mnie.Pozdrawiam
bolo73

Postprzez neopan 2007-12-13, 12:34 pm

do kret75 ...... heheheheeheh ale sie usmaiłem :) :) Hm gdybys mi zalatwił gre w młodej to bym sie ucieszył jednakze ze wzgledu na moj wiek (42) lata to moge jedynie cieszyc sie jako kibic choc ostanio nie mam powodow ..Nie jestem tym bardziej kolega Pana Pierscionka. Interesuje sie Tym klubem bardiej niz przeceitny kibic i o ewnych sprawach wiem a inne sam widze , ale przede wsytskim patrze na to obiektywnie.. MOja ocena odzwierciedla rzeczywistosc. A co do chłopakow z zagłebia to wcale nei sa gorsi od tych co znalezli sie na liscie outowej...Jedno wiem na pewno Oni duzo wiecej serca zostawiliby dla tego klubu, a po meczłu z bełchatowem w pucharze EKs, jeszcze bardziej utwerdza to moj sposob myslenia.

[ Dodano: 07-12-13, 12:45 ]
do bolo73... ty dalej to samo w koło Macieju... z twich wypocin nic nie wynika dalej twierdzisz ze zawod trenera opiera sie głownie na "Twierdzę jedynie,że potrzebujemy trenera o silnej osobowości,charakterze,potrafiącego dotrzeć do piłkarzy i poskładać to wszystko do kupy" Skad wiesz ze trener Pierscionek nie posiada takich cech?? byles chociaz na jakim kolwiek meczu ME??? widziałes w jaki sposob mozna grac nowoczesna pilke??? Chyba jednak nie.... wiec wnioskujac prosze Cie podaj choc jednego kandydata ktory zagwarantuje nam pozostanie w orange ?? Ktory zgodzi sie przyjsc tu nie tylko dla dobrej posadki ale dla zrobienia czegos sensownego w tym klubie , z ta druzyna ?? no wymien znawco?? radziłbym Ci nie zabierac głosu laiku !! zdajesz sobie w ogole sprawe z tego w jakiej sytuacji jest nasz klub?? Myslisz ze przyjdzie doswiadczony trener pozbiera emerytow i oni oddadza dla tego klubu serce?? Jest az tak naiwny?? Pomsyl troszke..
neopan

Postprzez bolo73 2007-12-13, 1:51 pm

neopan!
Wcale nie uważam się za znawcę ale nie jestem także laikiem jak uszczypliwie mnie nazwałeś.Nie mam zamiaru z Tobą polemizować bo widzę,że sobie nie pogadamy.Proszę Cię tylko o jedno,abyś nie cytował moich wypowiedzi wyrwanych z kontekstu zdania.Jeżeli nie potrafisz tego zrozumieć to napiszę Ci jeszcze raz:
Trener z odpowiednim doświadczeniem,wiedzą i przygotowaniem do poprowadzenia drużyny I ligowej ale jednocześnie trener,który będzie umiał dotrzeć do zawodników,wspomóc ich na duchu kiedy tego potrzebują ale także opierd...kiedy trzeba,czyli taki ojciec psycholog. I wcale nie twierdzę,że Piotrek tego uczynić nie potrafi.Wiem natomiast,że porównywanie meczów ME do tych z OE nie ma najmniejszego sensu.Pytasz mnie o kandydatów.Człowieku to nie do mnie należy wybierać trenera.To Zarząd klubu jest od tego.
Nigdzie też nie napisałem,że doświadczony trener ma pozbierać emerytów i z nimi rozpocząć batalię o uratowanie I ligi dla Zagłębia.Skąd Ty to wziąłeś?A głos zabierać będę ponieważ jest to forum otwarte dla kibiców,którym los Zagłębia leży na sercu i którzy mają coś do powiedzenia w tej sprawie a ja do takowych się zaliczam.Także nie skorzystam z Twojej rady.I ostatnie zdanie:tak,wiem doskonale w jakim położeniu jest klub Zagłębie Sosnowiec.Prawdą jest,że nie jest za ciekawie,lecz na pewno jest o niebo lepiej niż wtedy kiedy po spadku do 3 ligi wykopano nas stamtąd jak psów i musieliśmy wszystko zaczynać i budować od podstaw.
bolo73

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników