Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez flex 2007-12-05, 12:48 pm

dziejus napisał(a):A czy chcialbys przez 1/2 roku pojezdzic najnowszym modelem Porsche wiedzac ze go musisz oddac?. Przez ten czas moglbys przyszpanowac wszystkim znajomym,wyrobic znajomosci wsrod innych wlascicieli "porschakow",pokazac sie na salonach,slowem zaistniec.Taka sama szansa jest gra nawet przez 1/2 roku w OE dla tych zawodnikow ktorzy w innych klubach grzeja lawe czyli ograniczaja sie tylko do "mycia i odkurzania porshakow".Grajac ,maja szanse sie pokazac i zostac w elicie.

Trochę pojechałeś porównując nasze Zagłębie do najnowszego modelu Porsche.
Bardziej adekwatne byłoby porównanie do BMW, które kupiłeś na licytacji majątku po członku mafii. Auto w którym musisz zdecydować się na szybki remont silnika i karoserii bo w przeciwnym czasie się rozleci i będziesz go musiał sprzedać na złom. A tacy piłkarze, których się tu wymienia to tacy mechanicy, którzy zastanawiają się czy Ci pomóc w naprawie, czy to nie ma sensu bo wiadomo, że szansę na to, że będzie ok są małe. Kto zaryzykuje i mu się uda może się później chwalić, że dokonał rzeczy niemożliwej.
flex
Administrator

Postprzez jls 2007-12-09, 11:06 am

Szukiełowicz: Nie wywiesiłem białej flagi 08.12.2007

Nie jest wielką tajemnicą, że spotkanie Zagłębia z Odrą będzie miało kluczowe znaczenie dla wielu piłkarzy sosnowieckiego klubu. Trener Romuald Szukiełowicz nie kryje się, i wszem i wobec zapowiada w zespole rewolucyjne zmiany. Z kolei zdobycie kompletu punktów z Odrą dawałoby jeszcze cień szansy na włączenie się do rywalizacji o utrzymanie się w ekstraklasie.

- Nie, na pewno nie wywiesiłem białej flagi, bo nie mam w zwyczaju poddawać się, gdy jeszcze się gra - tłumaczy trener Romuald Szukiełowicz. - Podczas zajęć oraz meczów nie tylko ligowych przekonałem się o możliwościach poszczególnych piłkarzy. Ostatnie występy z Wisłą oraz Lechem dowiodły, że przy maksymalnej koncentracji potrafimy nawiązać rywalizację. Możemy pokusić się o wygraną, ale pod warunkiem, że znów nie przytrafią nam błędy z potyczki z krakowianami. Po końcowym gwizdku trener Szukiełowicz zakomunikuje niektórym zawodnikom, że spokojnie mogą udać się na urlop, zaś resztę czekają trudne rozmowy o przyszłości.

Janusz Białek, trener Odry, miał okazję prowadzić Zagłębie i pewnie zna wszystkie zalety oraz minusy drużyny. - Trochę się zmieniło, ale większość zawodników z moich czasów pozostało - mówi szkoleniowiec Odry. - W pierwszym meczu wygraliśmy 1-0, choć wówczas nie miałem okazji prowadzić drużyny. Teraz obie jedenastki są w zupełnie innym miejscu. Sosnowiczanie ostatnio pokazali się z jak najlepszej strony, dzielnie walcząc z wyżej notowanymi zespołami Wisły, Lecha oraz Górnika. (...)

Nie jest wielką tajemnicą, że spotkanie Zagłębia z Odrą będzie miało kluczowe znaczenie dla wielu piłkarzy sosnowieckiego klubu.Zagłębie nie zaznało smaku zwycięstwa od 10 kolejek. Ostatnie zwycięstwo sosnowiczanie zaliczyli 31 sierpnia br. w... Wodzisławiu Śląskim, pokonując Jagiellonię Białystok 3-1. (...)

Kilku Zagłębia już się pogodziło z faktem, że w przerwie zimowej opuszczą klub. Kto wie, czy m.in. Jacek Paczkowski, Dariusz Kozubek, Admir Adżem, Jarosław Białek, Grzegorz Kmiecik, Krystian Prymula nie będą szukali nowych pracodawców.(...)
źródło: Wł. Sowiński i B. Nather , „Sport”, sport.info.pl
jls

Postprzez Zbychu 2007-12-11, 10:44 am

Dziś ma zapaść decyzja WD o odwołanu od kar nałożonych na nasz klub.Czy ktoś wie o której sie zbierają Leśne Dziadki
Zbychu

Postprzez jls 2007-12-11, 11:04 am

Personalne trzęsienie w Zagłębiu 11.12.2007

(...) Wczoraj dokonano ostrego cięcia i - jak twierdzi prezes Leszek Baczyński - nie jest ono ostateczne. Lista niechcianych na razie obejmuje dziewięć nazwisk: Admir Adżem, Jacek Berensztajn, Jarosław Białek, Grzegorz Kaliciak, Grzegorz Kmiecik, Dariusz Kozubek, Jacek Paczkowski, Jarosław Piątkowski, Krystian Prymula. (...) Większość niechcianych ma wysokie uposażenia, a Zagłębie już nie chce płacić takich kontraktów. (...)

Działacze pewnie będą jeszcze dyskutowali z zawodnikami nad formą rozwiązania kontraktu. To jednak nie wszystko - wedle naszych informacji, jeszcze przynajmniej dwóch, trzech zawodników rozstanie się z Sosnowcem. Wszystko jednak zależy od tego, czy zostanie trener Romuald Szukiełowicz, który ma swoją wizję budowania drużyny. - Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie, czy trener zostaje z nami - dodaje prezes Baczyński. - To sprawa ma się wyjaśnić w ciągu najbliższych trzech dni.

Szkoleniowiec natrafił na silny opór szatni. Piłkarze kręcą nosami, że zajęcia z trenerem są zbyt męczące, a Szukiełowicz ponadto wprowadził wojskowy rygor w drużynie. Z kolei trener swego czasu stwierdził, że jego zawodnicy są rozbrykani jak młodego koziołki. - Zagłębie to nie ochronka, w której można nieźle zarobić i na dodatek niewiele się narobić - takie stwierdzenie również swego czasu usłyszeliśmy i wcale ono nie mija się z prawdą.
Jeżeli działacze podziękowaliby za pracę trenerowi Szukiełowiczowi, wówczas zajęcia z zespołem prowadziłby Andrzej Orzeszek i miałby odpowiadać za wyniki zespołu wiosną. (...)

W Sosnowcu powstał również pomysł, by zakończyć rozgrywki ligowe młodzieżą. - Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, bo przecież młodzież powinna się od kogoś uczyć - stwierdza prezes Zagłębia. - Trzeba znaleźć „złoty środek” i stworzyć taką drużynę, która byłaby w stanie nawiązać rywalizację z innymi. Skazywanie się na porażki byłoby, moim zdaniem, nierozsądnym posunięciem. (...)

Rozmowa z Jackiem Berensztajnem

- Spodziewał się pan takiego obrotu sprawy?
- Nie jestem zaskoczony, bo przecież tej jesieni graliśmy słabiej niż od nas oczekiwano. Stąd też działacze mają prawo szukać innych rozwiązań personalnych. (...).

- Mocno pana zirytowała wizyta w pokoju prezesa?
- Jestem już starym zawodnikiem i nie mam powodów do zdenerwowania, wszak kontrakt mam do czerwca i teraz w ciągu najbliższych dni siądziemy i przedyskutujemy tę kwestię. (...)

Czy ma pan już jakieś propozycje?
- He, he, a kto takiego starucha weźmie do drużyny? Chciałbym jeszcze trochę w piłkę pograć, ale wszystko zależeć będzie od propozycji. Mam jednak nadzieję, że takowe się znajdą i nie wybiorę się na emeryturę piłkarską.
źródło: Włodzimierz Sowiński, „Sport”
jls

Postprzez marcin___ 2007-12-11, 12:10 pm

mysle ze zlym posunieciem bedzie wywalenie kolejnego trenera ja dalbym mu czas i mozliwosci, nizj juz i tak nie mozemy byc a wsumie to ze pilkarzy trzyma za morde i robi ciezkie treningi to jak dla mnie wielki plus dla niego bo od dawna irytujemy sie ze pilkarzyki szlajaja sie po jakichs klubach a pozniej nic nie graja i nikt z tym nie robil porzadku, a to ze na treningi gadaja ze za ciezkie no to sorry ale jak treningi za ciezkie to moze bylo balet trenowac ludzie to jest ekstraklasa a nie okregowka a oni zarobki by chcieli miec z ekstraklasy tylko roboty jak w okregowce. Moim zdaniem trener powinien zostac bo mecze z lechem i wisla byly dobre a odry moze lepiej nie komentowac tylko teraz moze warto mu trche zaufac wziac kilku dobrych pilkarzy do tego mlodziez ktora bedzie gryzla trawe i zaczniemy cos ugrywac, bo gosciu jest doswiadczony i cos moze z tego sklecic a wsumie juz nizej upasc nie mozemy.
marcin___

Postprzez Bart19 2007-12-11, 1:17 pm

jesli ktos myslał że Szukiełowicz jest łągodniejszy to sie mylił on pochodzi ze starej szkoły trenerów rygor i cieżkie treningi.

A kolejna zmiana napewno nie wpłynie pozytywnie na drużynę mamy 8 pkt i szansa degradacji tylko do II ligi jest duża a jak wiemy lepiej II niż III :(
Bart19

Postprzez PaprykarZ19 2007-12-11, 2:35 pm

Szukiełowicz, jest ostry, wymagający i nie boi się powiedzieć co jest grane. To jego duży plus, bo do tej pory mieliśmy w Zagłębiu trenerów mięczaków, którym te leniuchy(piłkarze) wchodziły na głowę. Ale moim zdaniem poza przygotowaniem kondycyjnym, nie może on tej drużynie zbyt wiele zaoferować...
Co do szans na utrzymanie, to nawet po zwróceniu tych 4punktów są one niestety znikome. A zupełnie inna była by rozmowa, gdyby w sobotę był inny wynik...

I dodam, że mam nadzieję, że wykrycie wirusa ptasiej grypy na Mazowszu, nie odbije się na interesach pana Szatana, a przez to na finansach Zagłębia... ; D
PaprykarZ19

Postprzez NHK12 2007-12-11, 10:49 pm

Witam , a ja uważam , że te 4 punkty wcale nie są znikome. Wręcz przeciwnie , przecież na wiosne gramy dwa mecze na Ludowym . Pierwszy mecz Ruchem ( gdzie wiadomo ,ludzi będzie na meczu jak z Wisłą ,kilka tysięcy , przecież każdy wie ,że mecz Ruchem to nie mecz z druzyną X to jest Ruch i każdu wie ,że bez względu na miejsce i i klase rozgrywek Ruch to Ruch . Teraz wszystko zależy od zarządu klubu Pana Szatana, prezesa Baczyńskiego ( czapki zgłów że mimo , wszystkim przeciwnościom losu , podjęli walkę i chęć ratowania naszego KOCHANEGO ZAGŁĘBIA ) .Panowie, to do ludzi kierujących drużyną, zdaję sobie sprawę że widmo degradacji klubu nie napawa optymizmem , ale nie poddawajmy się , jest szasna na to ,Żeby nasz klub nie zaczynał nastepnego sezonu w 3 , ale w 2 lidze bez garba korupcji .Zróbcie wszystko aby tak sie stało , wiemu wszyscy ,że stoją za nami wspaniali kibice , znani w całej Polsce którym może pozazdroścoć nie jeden klub z hasłem WIARA KTÓRA PRZETRWAŁA i jedynym niepowtarzalnym BYŁO JEST I BĘDZIE ZAWSZE ZAGŁEBIE. Także nie skazujmy się na banicje w 3 lidze , zgadzam sie,że trzeba przewietrzyć skład i podziękować niektórym gwiazdom , ale warto powalczyć o piłkę nożną dla miasta SOSNOWIEC , warto powalczyć dla nas KIBICÓW których zna cała Polska . Bo bez nas nie byłoby ZAGŁEBIA i każdy o tym wie .

GDYBY ZAGŁEBIE GRAŁO W NIEBIE WARTO BY UMRZEĆ ABY JE OGLĄDAĆ

pozdrawiam wszystkich i spoglądam w przyszłośc z optymizmem.

NA DOBRE INA ZŁE..................
NHK12

Postprzez LucasUSA 2007-12-11, 11:45 pm

- Teraz będziemy patrzeć na ręce innym. Także ludziom z Wydziału Dyscypliny. Wszyscy, którzy chociaż trochę znają się na piłce wiedzą, że korupcyjnym błotem są upaprane wszystkie kluby. I to nie delikatnie tylko po same uszy! Na pewno nie zgodzimy się na rolę ostatniego ukaranego. Nie zgasimy światła! A Zagłębiem niech się martwią. Wiosną powalczymy, a do ekstraklasy wrócimy. Za dwa, trzy lata znowu będzie o nas głośno - zapowiada Szatan.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

I to mi sie podoba!!!
LucasUSA

Postprzez bolo73 2007-12-12, 8:01 am

Brawo dla Szatana za tą wypowiedź i taką postawę!Człowiek nie załamuje rąk i nie poddaje się!Brawo Krzysiu!Jesteśmy z Tobą!
Nigdy nie zostaniecie sami, bo my Najwierniejsi w Polsce Kibice na dobre i na złe jesteśmy z Wami!!!
bolo73

Postprzez Sir 2007-12-12, 12:55 pm

Szkoleniowiec natrafił na silny opór szatni. Piłkarze kręcą nosami, że zajęcia z trenerem są zbyt męczące, a Szukiełowicz ponadto wprowadził wojskowy rygor w drużynie. Z kolei trener swego czasu stwierdził, że jego zawodnicy są rozbrykani jak młodego koziołki. - Zagłębie to nie ochronka, w której można nieźle zarobić i na dodatek niewiele się narobić - takie stwierdzenie również swego czasu usłyszeliśmy i wcale ono nie mija się z prawdą.

Jak czytam o kręceniu nosami nasz pseudograjków to mi się śmiać chce. Oprócz kilka zawodników reszta prezenruje co najwyzej sredni poziom drugoligowy...

To jest ich praca...i zarabiają spore pieniądze...a jak oglądalem ich w meczu z odrą to mialem wrazenie ze oni za karę k\grają w pilke i to im w ogole nei sprawia przyjemnosci...i o golnnie to nie ma co sie oszukiwac ze mają nas ( kibicow ) w wiekszosci w głebokim poważaniu....

Byle do wiosny...do lepszej wiosny
Sir

Postprzez jls 2007-12-12, 5:42 pm

Oglądając wczorajszy mecz z Bełchtowem doszłem do wniosku, że wprowadzenie do składu zawodników młodych wyszło naszej drużynie, porównując do meczu z Odrą na dobre. Według mnie przy przemyślanym i dobrze przeprowadzonym przygoyowaniu zimowym tych zawodników moze przynieść efekty na które wszycy czekamy.
Wczoraj widać było dużą chęć gry i pokazania się z jak najlepszej strony.
Jest to dobry prognostyk co do przyszłości Zagłębia.
jls

Postprzez marcin___ 2007-12-12, 6:28 pm

tylko sie obawiam tego, ze teraz chcieli sie pokazac a jak juz sie pokaza i nie daj boze sklad sie na nich bedzie opieral to im sie z lekka w dupach moze poprzewracac, no ale oby nie.
marcin___

Postprzez jls 2007-12-12, 6:56 pm

Moim zdaniem cały problem tkwi w treści i sposobie zawierania kontraktu.
Powinny być w nim zapisane pewne uwarunkowania dopingujące zawodnika do lepszej gry, np.: pełna stawka za rozegrany mecz w podstawowej jedenastce, stworzone sytuacje, wykorzystane, przydatność na boisku itp. Za siedzenie na ławce mniejsze pieniądze. Postawa zawodnika w życiu klubu, oraz dużo innych warunków.
Płace powinny się opierać na kodeksie pracy- zawodnicy są przecież pracownikami zatrudnionymi przez klub do wykonania pewnej pracy i tak powinni być traktowani.
Takie są moje przemyślenia.
jls

Postprzez marcin___ 2007-12-12, 7:06 pm

byla o tym mowa jak Szatan przejal Zagłębie, ale wsumie cholera wie jak te ich kontrakty wygladaja, w kazdym badz razie potrzebne sa duze zmiany, jeszcze czytalem przed chwila na wp.pl ze:
Baczyński odejdzie z Zagłębia?
Gazeta Wyborcza | 2007.12.12 07:55
W sosnowieckim klubie wszyscy wyczekują na spotkanie rady nadzorczej spółki, po którym ma być wiadomo, jaką drogą pójdzie Zagłębie - pisze "Gazeta Wyborcza".

Pisaliśmy już, że niepewny posady jest trener Szukiełowicz. Kto za niego? Ilu działaczy, tyle pomysłów... Wczoraj drugi mecz Zagłębia oglądał Marek Koniarek (do niedawna trener Rozwoju Katowice) i ta propozycja też ma w klubie swoich zwolenników.

Okazuje się, że zmiany dotkną też zarząd. Wiceprezesem przestanie być Grzegorz Baran, a kto wie, czy z klubem nie pożegna się i sam... Leszek Baczyński! - Moja praca też podlega ocenie - przyznaje prezes.

"Więcej w Gazecie Wyborczej"

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75920,titl ... omosc.html
marcin___

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna