koszki napisał(a):A ciekawe czy byłaby możliwość rozegrania kilku meczy w Jaworznie na początku OE dopóki ludowy nie będzie wyremontowany
Przyznam, że zastanawiałem się nad tym, ale nie chciałem "wyskakiwać znowu", bo nieraz już wypowiadałem się w tym tonie "prozagłębiowskim Wielkiego Zagłębia" także poza piłką, więc nie chciałem przedobrzyć. Toteż cieszę się, że mogę poprzeć a nie postulować jako pierwszy. Tym bardziej, że ta opcja - jaworznicka - to wyjście w kierunku nie tylko rozsądku, co do przybliżenia sportowych rozgrywek, ale także przyczynek do rozwoju Zagłębia rozumianego jako region. Dlaczego więc miałby być Chorzów? Dlaczego zyski zostawić tam? Dlaczego kibiców zmuszać do poczucia "obcości"? W projekcie walki o przyznanie Euro dla Chorzowa Ślązacy - z tego co wiem - wskazują na różne prorozwojowe dla regionu aspekty i proponują firmy oraz inicjatywy. Ani jednej nie przewidziano w Zagłębiu. Co wskazuje na możliwość zmiany tendencji, by przenosić więc tam mecze, skoro tendencja raczej jest w przeciwną stronę: ukradziono już Zagłębiu lotnisko i całą gminę, w Sosnowcu buduje się nowe jedynie wtedy, gdy pod nazwą Śląsk (oczywiście, trochę polemicznie przejaskrawiam, ale...) Idźmy dalej. Tak się niektórzy ekscytują akcją "piwowarską", w telewizji K-ce kibice występują za. Ale finałowe nagrody - na szczęście, że Jaworzno można zaliczyć do Zagłębia, bo inaczej w ogóle nie byłoby możliwości skorzystania w Zagłębiu. Za Stadionem Ludowym na przyszłość przemawia tylko to, że w historii było dużo tu sukcesów. Poza tym - wszystko przeciw. Podkradzione przez komunistów tereny, położenie, w którym bliżej mają kibice śląscy niż zagłębiowscy, murawa, przestarzała konstrukcja.
Tak więc - potrzebna jest zmiana. Potrzebny jest Stadion, jeżeli już, to naprawdę Zagłębia. Stadion Zagłębia - powinien być tam, gdzie Zagłębiacy, także z Wielkiego Zagłębia (poza Olkusz, Jaworzno, Zawiercie) będą mieć bliżej.
Dlaczego jednak - już zaraz w czasie przejściowym, w trakcie budowy - nie zmienić tego skandalicznego umiejscowienia, że bliżej mają ze Śląska na mecze Zagłębia niż z Zagłębia? Opcja z Jaworznem przynajmniej częściowo już idzie w tę stronę.