Aresztowanie piłkarzy ZS

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez mariusz76 2006-08-22, 9:06 pm

A niech srają w gacie, jak sa w to zamieszani.
Nie załuje zadnego !!!
Gnoje nam wstydu narobili!
TVP3 zaciera ręce bo ich hanysoski Ruch będzie sie liczył o awans!
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez jag 2006-08-22, 9:15 pm

Wydaje mi się, że skoro klub na razie milczy to może dobrze by było, żeby na głównej serwisu ukazało się oświadczenie kibiców. Coś mniej więcej takiego:

- kibice Zagłębia są wstrząśnięci posądzeniami naszych czołowych piłkarzy o handel meczami. Tak długo jak nie pojawią się niezbite dowody będziemi ufać, że jest to tylko pomyłka bądź czyjaś świadoma prowokacja. Jesteśmy solidarni z naszymi piłkarzami, pamiętami ich zasługi dla klubu, serce i zdrowie pozostawione na boisku

- kibice zagłębia nie popierali i nigdy nie będą popierać żadnych działań nie będących zgodnymi z duchem fair play, czystości i uczciwości w sporcie. Mamy nadzieję, że działania prokuratury posłużą oczyszczeniu polskiego futbolu i obejmą wszystkie kluby i środowiska piłkarskie - w tym także Zagłębie. Gdyby okazało się - w co nie wierzymy - że klub nasz bądź poszczególni piłkarze brali udział w zarzucanych im działaniach - mamy nadzieję na szybkie wyjaśnienie sprawy, ze swojej strony dołożymy wszelkich starań aby nigdy więcej podobne sytuacje nie były kojarzone z naszym klubem.

- zapewniamy wszystkich że niezależnie od rozwoju sytuacji kibice Zagłębia będą twać z klubem na dobre i na złe. Wierzymy - że na dobre. Pragniemy awansu - ale przede wszystkim pragniemy czystej i uczciwej rywalizacji. Jesteśmy przekonani, że taka była w przeszłości - i z pewnością taka będzie w przyszłości.

--
Oczywiście to tylko szkic - propozycja - wymaga pracy i edycji - ale myślę, że dobrze by było gdyby coś takiego poszło w świat.

Ot - zdanie typowego piknika któremu zależy na Zagłębiu nie mniej niż wam.

pozdrawiam
jag

Postprzez Leyton 2006-08-22, 9:30 pm

Leyton

Postprzez twari 2006-08-22, 10:15 pm

jag napisał(a):Wydaje mi się, że skoro klub na razie milczy to może dobrze by było, żeby na głównej serwisu ukazało się oświadczenie kibiców. Coś mniej więcej takiego:

- kibice Zagłębia są wstrząśnięci posądzeniami naszych czołowych piłkarzy o handel meczami. Tak długo jak nie pojawią się niezbite dowody będziemi ufać, że jest to tylko pomyłka bądź czyjaś świadoma prowokacja. Jesteśmy solidarni z naszymi piłkarzami, pamiętami ich zasługi dla klubu, serce i zdrowie pozostawione na boisku

- kibice zagłębia nie popierali i nigdy nie będą popierać żadnych działań nie będących zgodnymi z duchem fair play, czystości i uczciwości w sporcie. Mamy nadzieję, że działania prokuratury posłużą oczyszczeniu polskiego futbolu i obejmą wszystkie kluby i środowiska piłkarskie - w tym także Zagłębie. Gdyby okazało się - w co nie wierzymy - że klub nasz bądź poszczególni piłkarze brali udział w zarzucanych im działaniach - mamy nadzieję na szybkie wyjaśnienie sprawy, ze swojej strony dołożymy wszelkich starań aby nigdy więcej podobne sytuacje nie były kojarzone z naszym klubem.

- zapewniamy wszystkich że niezależnie od rozwoju sytuacji kibice Zagłębia będą twać z klubem na dobre i na złe. Wierzymy - że na dobre. Pragniemy awansu - ale przede wszystkim pragniemy czystej i uczciwej rywalizacji. Jesteśmy przekonani, że taka była w przeszłości - i z pewnością taka będzie w przyszłości.

--
Oczywiście to tylko szkic - propozycja - wymaga pracy i edycji - ale myślę, że dobrze by było gdyby coś takiego poszło w świat.

Ot - zdanie typowego piknika któremu zależy na Zagłębiu nie mniej niż wam.

pozdrawiam

POPIERAM!! Zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomóc może!
twari

re

Postprzez Qba 2006-08-22, 10:40 pm

no 19 stron dyskusji, to w koncu nadszedl czas najwyzszy, zebym sie wypowiedzial.

jest mi ogromnie przykro, ze taka sprawa miala miejsce, bo wlasciwie, jak juz zostalo napisane niejednokrotnie, wina bedzie udowodniona, czy tez nie - smrod i tak bedzie z tego wielki.

szkoda mi tym bardziej Lachy, ze wypruwal sobie zyly na murawie, zostawil na niej duzo zdrowia, widac bylo, ze mu zalezalo (zalezy).

paradoks polega na tym, ze mozna sie pogodzic z "utrata" Lachy (jezeli oczywiscie udowodnia mu wine) w imie oczyszczenia polskiej pilki, jednak ja uwazam, ze do konca sie nigdy tego nie zrobi, dam sobie glowe uciac, ze jezeli trzeba by bylo wyrzucic kazdego grajka maczajacego choc raz palce w jakims przekrecie, to pewnie skompletowalo by sie ze 2 druzyny z kazdej ligi.

po tym, co sie stalo, moj swiatopoglad ulegl zalamaniu, bo jednak mocno wierzylem w to, ze problem przekretow omija Zaglebie szerokim lukiem.

musimy sobie jeszcze uswiadomic to, ze czy wina zostanie udowodniona, czy tez nie - cos tam na rzeczy jest i jest to fakt niezaprzeczalny, jak juz ma sie walic, to niech sie wali na calego, bo wole chodzic na mecze, nie na spektakle teatralne.
mam nadzieje, ze jezeli juz cos sie ma stac zlego, to pochlonie jak najwiecej "ofiar".

niezaleznie od tego jaki bedzie werdykt to i tak wielki szacunek dla Lachy za Jego postawe na boisku. *

PS. wczesniej ktos tam kogos zjebal, ze nie ma roznicy miedzy kupowaniem, a sprzedawaniem - moze delikatna linia jest, bo jednak jezeli sie mecze kupuje, to znaczy, ze komus zalezy na dobrym wyniku, natomiast jesli sie dowiem, ze ktorys z pilkarzy Zaglebia sprzedawal mecze, to nic tylko w dupe kopnac, wpierdolic do rzeki i utopic!!!!!
Natomiast sprzedawanie, jak i kupowanie to jest po prostu swinstwo, nalezy to potepiac i karac z cala surowoscia.

* nie biore pod uwage ewentualnosci sprzedawania

zapomnialbym dodac, ze moze istnieja okolicznosci stawiajace zawodnikow w innym swietle - watpie, zeby oni sami byli inicjatorami akcji (jezeli miala ona miejsce), a jezeli robili to na czyjes polecenie - nie mialbym do nich az tak wielkiego zalu..
Qba

Postprzez Strooś 2006-08-22, 10:50 pm

Jeszcze nie ochłonąłem, ale po głębokich przemyśleniach nasuwa mi się tylko jedna wersja wydarzeń:
Otóż, śledztwo prowadzone przez ponad rok miało doprowadzić do zatrzymania "grubych ryb" a dziwnym trafem zatrzymano piłkarzy, którzy podejrzewani są o wręczanie łapówki sędziemu w meczu, który odbył się ponad trzy lata temu na "wysokim" szczeblu III ligi. NO NO, nic tylko pogratulować skuteczności działań "grYpy specjalnej" policji z Wrocławia. Dodatkowym smaczkiem tego zajścia jest zbieżność tych zatrzymań z ostatnim meczem Zagłębia z Hydrocośtam i zagadkowym milczeniem "ulubieńca" sosnowieckiej publiczności pana Bogusława B (mam nadzieję, że niebawem takim zwrotem będą operować media przy okazji wspominania o tym panu) na konferencji prasowej po meczu. Nieźle musiało mu wejść w pięty i teraz próbuje się mścić.
Śledząc wszystkie zawirowania w polskiej piłce, które miały miejsce znowu dziwnym trafem zawsze przewija się nazwisko BANIAK. Poznali się na nim w Katowicach, Białymstoku, Łodzi i innych klubach. Dziwne tylko że ten padalec ciągle cieszy się wolnością.
Ja nie mam wątpliwości, że on maczał palce w tej całej prowokacji skierowanej przeciwko naszemu klubowi. Tak więc proponuje poniektórym kibicom Zagłębia zachować trochę więcej spokoju i nie "wieszać krzyżyka" na naszym klubie. Proponuje nie wyciągać pochopnych opini i wniosków i nie umieszczać ich na forum dopuki cała sprawa się nie wyjaśni.

pozdrawiam
Strooś

Postprzez twari 2006-08-22, 10:55 pm

Po wypowiedzi Ujka (jak zwkle musiał palnąć o 2 słowa za dużo) wychodzi na to że ktoś "z góry" nakazywał im załatwiać mecze.
Jeśli to prawda to w tym momencie żal mi Lachy bo może on skończyć karierę w dość głupi sposób. A jest to jednak jeden z lepszych zawodników w naszym teamie no i jeden z niewielu walczaków jacy nam zostali.
Jeśli PZPN zawiesi go na kilka meczy, tygodni, miesięcy - to kij. Gorzej jeśli go zdyskwalifikują bo wtedy z winy jakiegoś działacza koleś będzie musiał zakończyć karierę...
Oczywiście JEŚLI robił to z przymusu, szantażowany...

A nie wiecie czym podyktowane są wysokości kaucji?
Dlaczego akurat Antek wyszedł za 15 tyś, Lacha za 20 tyś a Ujo za 25 tyś?? Czy ma znaczenie to ile zarabiają czy raczej chodzi o "moc" zarzutów im postawionych??

PS. Ujka podobno mają w B-towie odsunąć do rezerw...
twari

Postprzez koszki 2006-08-22, 11:13 pm

twari napisał(a):

PS. Ujka podobno mają w B-towie odsunąć do rezerw...

Napewno go odsuną
koszki

Postprzez slawekchicago 2006-08-23, 4:14 am

uJEK POWIEDZIAL ZE CIESZY SIE ZE GRA W TAKIM KLUBIE ,GDZIE PILKARZE NIE MUSZA NIC ZALATWIAC BRAWO ! CZYLI W BELCHATOWIE MECZE KUPUJA PREZESI JEDNA WIELKA PARANOJA .PANOWIE I PANIE WY WIELCY KIBICE NASZEGO ZAGLEBIA USPOKOJCIE SIE Z TYMI TEN CACY A TEN BE KAZDY Z NAS OD PONIEDZIALKU CZUJE SIE NIE SWOJO NORMALNIE JA ZRESZTA TEZ APELUJE DO WSZYSTKICH JAKO PRZEDSTAWICIEL FAN CLUBU ZAGLEBIA W CHICAGO WSTRZYMAJCIE Z OPINIAMI I OSADAMI POCZEKAJMY AZ POJAWIA SIE KONKRETY.WIEM TO JEST FORUM DYSKUSYJNE ALE NA BOGA DZIEJE SIE ZLE W ZAGLEBIU A CO NIE KTORZY Z WAS PODCINAJA GALEZ NA KTOREJ WSZYSCY SIEDZIMY
ZAGLEBIE - WIARA KTORA PRZTRWALA!!!!!!!
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez tommaz 2006-08-23, 5:35 am

slawekchicago napisał(a):uJEK POWIEDZIAL ZE CIESZY SIE ZE GRA W TAKIM KLUBIE ,GDZIE PILKARZE NIE MUSZA NIC ZALATWIAC BRAWO ! CZYLI W BELCHATOWIE MECZE KUPUJA PREZESI JEDNA WIELKA PARANOJA .PANOWIE I PANIE WY WIELCY KIBICE NASZEGO ZAGLEBIA USPOKOJCIE SIE Z TYMI TEN CACY A TEN BE KAZDY Z NAS OD PONIEDZIALKU CZUJE SIE NIE SWOJO NORMALNIE JA ZRESZTA TEZ APELUJE DO WSZYSTKICH JAKO PRZEDSTAWICIEL FAN CLUBU ZAGLEBIA W CHICAGO WSTRZYMAJCIE Z OPINIAMI I OSADAMI POCZEKAJMY AZ POJAWIA SIE KONKRETY.WIEM TO JEST FORUM DYSKUSYJNE ALE NA BOGA DZIEJE SIE ZLE W ZAGLEBIU A CO NIE KTORZY Z WAS PODCINAJA GALEZ NA KTOREJ WSZYSCY SIEDZIMY
ZAGLEBIE - WIARA KTORA PRZTRWALA!!!!!!!
zgadzam sie w 100% nic dodać nic ująć !!!
tommaz
Obserwowany

Postprzez bankier 2006-08-23, 6:20 am

W dzisiejszym Sporcie - piórem Jarosława S. Kazimierczaka - napisano, iż "... Policja kujawsko-pomorska uznała, że zebrany materiał dowodowy pozwala na przedstawienie Marcinowi L. zarzutu próby korupcji w czerwcowym meczu Zawisza - Zagłębie ..."

Nie wiem jak podejść do tego faktu jednak jest on bez mała dziwny. Niby sprawy nie było, nikt nie znalazł dowodów - a tu nagle (i to w chwili kiedy L. składał wyjaśnienia we wrocławskiej prokuraturze) pojawia się kolejny prokuratorski zarzut. W informacji zamieszczonej w Sporcie nie ma też słowa na temat naszego drugiego gracza, który był oskarżany przez piłkarzy Hydrozagadki.
bankier

Postprzez keff79 2006-08-23, 6:35 am

- Przecież wiadomo, że każdy ma coś na sumieniu - westchnął inny kolega U., który też nie chce zdradzać nazwiska. - Jak jesteś w szatni i wszyscy się na coś godzą, to nawet gdybyś chciał, nie możesz się wyłamać. Dlatego w tym całym syfie niesprawiedliwością będzie to, że poniosą karę jedynie ci, którzy dali się złapać, bo np. był na nich donos.

Strach padł także na trenerów. W rozmowie z "Gazetą" jeden z nich, zapytany o U., zaczął od pytania: za jakie sezony go zatrzymali?

najciekawsza ta szatnia i cyt."..poniosą karę jedynie ci, którzy dali się złapać, bo np. był na nich donos." ..np był donos - a dlaczego akurat na tych, a nie innych.. hmm.. zaczyna się wszystko układać wg pewnej teorii wygłoszonej już wcześniej na tym forum.

ps. no i ten trener niezły gangster.. :lol:

cytat z portalu gazeta pe-el
keff79

Postprzez bankier 2006-08-23, 7:27 am

I jeszcze kilka słów dot. U. - jego wypowiedź można traktowac w 3 kategoriach:

1. Jest zgodna ze stanem faktycznym - i to piłkarze za swoją kasę ustawiali sędziów (w sumie to dobra inwestycja w przyszłość biorąc pod uwagę sumy jakie padają w zarzutach prokuratorskich - i sumy jakie piłkarze mogli mieć zagwarantowane w kontraktach w przypadku awansu o klase wyżej).

2. "Tonący brzytwy się chyta" - to nie ja, to oni mnie do tego zmuszali. Teraz gdy U. wypłynął na szerokie wody ekstraklasy, jego klub jest liderem tabeli i rewelacją rozgrywek - a on sam jest podstawowym jego graczem... a tu grunt zaczął palic mu sie pod nogami. Dobrym sposobem obrony jest odsunięcie uwagi poprzez atak na "układ".

3. Prawda lezy po środku - co opisane jest w GW (http://sport.gazeta.pl/sport/1,65025,3566661.html):
- Przecież wiadomo, że każdy ma coś na sumieniu - westchnął inny kolega U., który też nie chce zdradzać nazwiska. - Jak jesteś w szatni i wszyscy się na coś godzą, to nawet gdybyś chciał, nie możesz się wyłamać. Dlatego w tym całym syfie niesprawiedliwością będzie to, że poniosą karę jedynie ci, którzy dali się złapać, bo np. był na nich donos.

A - jeszcze kamyk do ogródka GW. W artykule http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,3566521.html panowie Todur, ryb i ak piszę o tym, że Zagłębie będzie chciało postawić U. przed sądem! To ja się pytam skąd k***a u nich takie informacje - jeśli klika linijek niżej pisze jak byk: ZAGŁĘBIE - bez komentarza ("... Nic dziwnego, bo działacze odmawiają jakichkolwiek komentarzy w sprawie zatrzymania piłkarzy ..."). Brak jest w całej sprawie oficjalnego komunikatu ze strony SSA.
bankier

Postprzez Przemek26 2006-08-23, 8:04 am

Na pytania, czy piłkarze przyznali się do winy i czy będą współpracować z prokuraturą, Leszek Karpina odpowiedział wymijająco: - Duża szkoda, że po apelu ministra Zbigniewa Ziobro sami się do nas nie zgłosili. Ich sytuacja procesowa byłaby wtedy całkiem inna. Jako pośredniczący przy wręczaniu łapówek mogliby liczyć na nadzwyczajne złagodzenie kary bądź odstąpienie od jej wymierzenia, a nawet na całkowitą bezkarność. Jednak zaryzykowali i im się to nie opłaciło. To może być fatalne w skutkach dla ich karier piłkarskich.
Odniosę się do tego, jak padną jakieś konkrety. Nie wiem o co ich pytają, więc nie wiem o czym mam mówić. Jeżeli faktycznie chodzi o sezon 2003/04, to jestem zdumiony. Mieliśmy wtedy taką drużynę, że do awansu nie potrzebna była nam niczyja pomoc. Zdobyliśmy 80 punktów na 90 możliwych, mieliśmy 12 punktów przewagi nad drugim zespołem po ostatniej kolejce. Zawsze im powtarzałem, że z takim składem nie musimy się o nic prosić. Ale to jest tak jak z dopingiem: trener może sobie mówić, a zawodnik i tak weźmie, bo czuje, że będzie wtedy lepszy - powiedział trener Krzysztof Tochel.

źródło DZ.
Przemek26

Postprzez ALOSZA 2006-08-23, 8:26 am

Odniose sie do jedenj kwestii wypowiedzianej pare postów wyżej, że mieli zatrzymywać grube ryby a zatrzymali jakiś tam płkarzy. otóż szanowny autorze tego posta, w naszym kraju zbliżaja sie wybory a nic tak nie działa na nasz bezdennie głupi naród jak nagłosnione wyjaśnianie afer w Polsce. Oczywiście absolutnie nie neguje potrzebe wyjasnienia afer ale te wieksze zatrzymania z pewnościa bedą w czasie wyborów samorzadowych a teraz są zatrzymanka aby luidzie widzieli że nasza władza coś robi.....dla mnie osobioście smiech na sali.
Prokuratura to tez polityka, zreszta teraz wszystko jest polityczne jak za komuny.
ALOSZA
Żółta kartka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna