D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Postprzez django 2011-04-27, 6:34 pm

Piekarz znowu bryluje w mediach. Tym razem robi sobie jaja z pogrzebu:

Ranking kibica: Co nas bawi i dziwi w śląskiej piłce?

Święta, święta i po świętach. Ponieważ jednak nadal trzyma nas nastrój refleksyjny postanowiliśmy powspominać kto, czym i jak rozbawił nas w ostatnim czasie w śląskiej piłce. W ten sposób powstał jeden z najdziwniejszych rankingów, w którym najlepiej zająć miejsce ostatnie. Ale przecież nie od dziś wiadomo, że ci się śmieją, którzy się śmieją - no właśnie - ostatni. Co ciekawe, i zaskakujące dla nas samych, główne role w tym zestawieniu odgrywając ci, którzy w swoich klubach pełnią funkcje teoretycznie najpoważniejsze!

2. Dariusz Kozielski
Odra Wodzisław to temat na osobną kabaretową historię. Rządy Ireneusza Serwotki czy czeski serial akcjonariuszy z rodzaju tych, w których nikt nic nie wie, bledną jednak przy wyczynach Dariusza Kozielskiego, piekarza, który postanowił zostać prezesem. Korzystając z zasady, że porażka nie ma ojców zajął centralne miejsce na opustoszałym pokładzie tonącej Odry Wodzisław. I jak prawdziwy kapitan postanowił go nie opuszczać, tyle, że było mu łatwiej, bo niczego nie ryzykował. Zasadę tę stosuje nad wyraz umiejętnie. Najpierw sprawdził ją dokonując transferów, które w lidze zaparły dech w piersiach, a które przeprowadził nie za własne, a za nieistniejące jak się okazało klubowe pieniądze. Posunięcia nie przyniosły sportowego efektu, ale dały Kozielskiemu niemal celebrycką popularność. Teraz swoją sztukę jeszcze rozwinął - i tu wreszcie jest śmiesznie . Przyjął bowiem zakład naszego redakcyjnego kolegi i zadeklarował, że w przypadku kolejnego spadku Odry cała drużyna pobiegnie dookoła stadionu w stringach. O sobie na wszelki wypadek nie wspomniał, rychło się także okazało, że sami piłkarze nic na ten temat nie wiedzą...
http://www.dziennikzachodni.pl/sport/39 ... ,id,t.html
django

Postprzez August 2011-04-27, 8:53 pm

Jak widać, Daruś znudził się zabaweczką i chce ją oddać. I niech oddaje jak najprędzej. Tylko niech niech za powód nie pdaje takich bredni jak poniżej. Przy okazji wyszła na jaw sprawa z Koźmińskim:

"Wciąż jestem obcy. Zupełnie obcy tu - niby wróg" - śpiewał Jan Borysewicz. Dariusz Kozielski mógłby nucić te słowa, wchodząc na Stadion Ludowy.
W Sosnowcu pojawił się w listopadzie ubiegłego roku. Do kupienia akcji Zagłębia namówił go Grzegorz Książek, kolega biznesmen i były piłkarz sosnowieckiego klubu.

Śląski piekarz, znany dotąd z zarządzania Odrą Wodzisław, raził niektórych Zagłębiaków śląską godką, ale jego plan budowy drużyny opartej na wychowankach zjednał mu wielu zwolenników.

1. Nie jest już zainteresowany Zagłębiem. Chce odsprzedać miastu akcje, które kupił do Krzysztofa Szatana. Podał nawet cenę - 130 tysięcy złotych.

Dariusz Kozielski: - Jestem zaskoczony, że takie informacje wyciekają do mediów. Prawda jest taka, że podczas obrad ścisłego kierownictwa klubu powiedziałem, że jestem gotów sprzedać akcje choćby dziś, jeżeli ktoś uważa, że działam na niekorzyść Zagłębia. Że jestem przeszkodą w rozwoju klubu. Wiem, że popełniam błędy. Przykłady? Nasza drugoligowa kadra jest zbyt duża. Wciąż jednak uważam, że możemy stworzyć w Sosnowcu zespół na miarę ekstraklasy, a ja chcę w tym uczestniczyć.

2. Spółka chce przejąć tereny wokół Stadionu Ludowego i robić wspólne interesy z Markiem Koźmińskim.

- Nie było mowy o przejęciu gruntów, a tylko stadionu. Uważamy, że moglibyśmy utrzymywać go taniej niż dziś, a zaoszczędzone środki zainwestować w zespół. Z Koźmińskim [byłym reprezentantem Polski i właścicielem Górnika - przyp. red.] to już inna historia. Rzeczywiście, był dwa razy w klubie, bo szuka terenów pod budowę centrów handlowych. Rola spółki w realizacji tych planów jest jednak póki co żadna. Zauważam za to, że Koźmiński u wielu osób budzi niezdrowe emocje. Skąd ta niechęć?

3. Snuje plany rozwoju Zagłębia, a tak naprawdę całą energię angażuje w obronę pierwszej ligi dla Odry Wodzisław.

- W Odrze jest mnie coraz mniej. Za klub odpowiadają Marek Zdrahal i Piotr Sowisz. Grzesiek Książek powiedział kiedyś, że moim problemem jest to, że nie potrafię odmawiać. Coś w tym jest... Mieszkam kilometr od stadionu Odry. Ludzie przychodzili pod moje drzwi i pytali, czy zostawię klub, gdy ten się wali. "Co z pana za człowiek!" - powtarzali, a ja uległem.

4. Ogrywa w Sosnowcu chłopaków ze swojego Gosława Jedłownik, żeby potem sprzedać ich z zyskiem.

- To słyszałem bodaj podczas ostatniego meczu. Tak naprawdę Sebastian Markiewicz i Marcin Grabowski są najtańsi w utrzymaniu z całej kadry Zagłębia. To trener Leszek Ojrzyński stwierdził, że chce ich w Sosnowcu, bo zna tych chłopaków z czasów pracy w Wodzisławiu. Po prostu chciał budować młody zespół i uznał, że akurat ci piłkarze prezentują wyższy poziom niż ci, których miał w Zagłębiu.

Nie spodziewałem się, że będzie aż tak trudno. Że będzie się mnie posądzać o tak dziwne rzeczy. Że wiele osób będzie mi tak nieprzychylnych. To dla mnie nowe doświadczenie, ale że jestem uparty, to wciąż prę naprzód.

Komentarz

Własny (b)ląd Kozielskiego

Współwłaściciel Zagłębia czuje, że Sosnowiec nie przyjął go z takim entuzjazmem, jakiego oczekiwał. Zastanawia się dlaczego? Czy to jego śląskość jest problemem? Bzdura!

Pisaliśmy już w "Gazecie", że kibice Zagłębia nigdy nie zaakceptują, by człowiek, który ma być twarzą ich klubu, był przy okazji mózgiem Odry Wodzisław, prawą ręką GKS-u Jastrzębie i sercem Gosława Jedłownik - bo z tymi klubami także jest kojarzony biznesmen.

Kozielski deklarował na naszych łamach, że zrezygnuje z prezesury w Wodzisławiu i słowa dotrzymał. Zapomniał jednak dodać, że przyjmie stanowisko w zarządzie.

Walczy o Odrę, jak może - darmowe bilety dla kibiców, supertransfer piłkarza z Afryki, nakłanianie miasta do inwestycji w spółkę. "A dlaczego nie jest taki aktywny w Sosnowcu?" - pytają sympatycy Zagłębia. Jeżeli Kozielski zdecyduje się kiedyś na pracę dla jednego klubu, to na pewno nie będzie czuł się w nim obcy. Na razie jednak może zanucić kolejne słowa piosenki Lady Pank: "Trzeba przecież kochać coś, by żyć. Mieć gdzieś jakiś własny ląd. Choćby o te dziesięć godzin stąd". Gdzie jest dziś "własny ląd" Kozielskiego?

Wojciech Todur

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1KkrvhqZ4
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez YOOSHKY 2011-04-29, 6:45 pm

Dariusz Kozielski zrezygnował z funkcji w radzie nadzorczej Odry Wodzisław

Były prezes Odry Dariusz Kozielski, związany również z Gosławem Jedłownik i Zagłębiem Sosnowiec, zrezygnował z członkowstwa w radzie nadzorczej wodzisławskiego klubu - poinformowała oficjalna strona pierwszoligowca.

- Chcę poinformować, że zrezygnowałem z zasiadania w radzie nadzorczej Odry. Obecnie jednoosobowy zarząd stanowi pan Marek Zdráhal, a prokurentem jest pan Piotr Sowisz - powiadomił Dariusz Kozielski.

-> http://www.90minut.pl/news/154/news1548 ... islaw.html
YOOSHKY

Postprzez August 2011-04-29, 6:51 pm

YOOSHKY napisał(a):Dariusz Kozielski zrezygnował z funkcji w radzie nadzorczej Odry Wodzisław

To w końcu jakim on był tym członkiem ? ;-)
Rady Nadzorczej czy ZarzÄ…du ?
August

Postprzez Sarmat 2011-04-29, 7:05 pm

Rady Nadzorczej ?
Sarmat

Postprzez August 2011-04-29, 7:19 pm

Raczej Zarządu. Zapewne jakis jełop nie odróżnia jednego od drugiego. Poza tym chłop musiał z czegoś zrezygnować:

Dziś Dariusz Kozielski poinformował o tym, że rezygnuje z członkostwa w zarządzie Odry. Przypomnijmy, że działacz ten jest też związany z Gosławem Jedłownik i Zagłębiem Sosnowiec.

Pod koniec ubiegłego roku Kozielski i Grzegorz Książek przejęli pakiet kontrolny akcji Zagłębia Sosnowiec. W tym momencie był już związany z Gosławem (jest właścicielem tego klubu) oraz Odrą Wodzisław, w której pełnił ostatnio rolę członka zarządu, a wcześniej był nawet prezesem. To nie spodobało się Polskiemu Związkowi Piłki Nożnej.

- Chcę poinformować, że zrezygnowałem z zasiadania w zarządzie Odry, obecnie jednoosobowy zarząd stanowi pan Marek Zdrahal, a prokurentem jest pan Piotr Sowisz - poinformował dziś Dariusz Kozielski.
http://www.sportslaski.pl/pzpn-orzekl-z ... ,info.html
August

Postprzez Sarmat 2011-04-29, 7:25 pm

Kol Auguście moje pytanie było oczywiście pytaniem retorycznym i jak najbardziej zgadzam się z Tobą , bo na ileż frontów można...?
Sarmat

Postprzez django 2011-04-29, 10:24 pm

August napisał(a):To w końcu jakim on był tym członkiem ? ;-)
Rady Nadzorczej czy ZarzÄ…du ?

Znając jego rozmach to mógł być członkiem tego i tego ;-)

A dla tych, którzy mają nadzieję, że nasz człowiek renesansu poświęci już swój cenny czas tylko Zagłębiu, fragment z GW:
- Otrzymałem pismo z PZPN, w którym centrala powołuje się na punkty licencyjne i wskazuje na moje zaangażowanie w zbyt wielu klubach. Ciężko mówić o pracy, kiedy nie pobieram wynagrodzenia. Ale żeby nie robić problemów żadnemu z tych klubów, rezygnuję. Będę wspierał Odrę, ale formalnie zarząd będzie jednoosobowy - wyjaśniał Kozielski.

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1KwxQQlLx
django

Postprzez sprechen 2011-04-30, 1:43 pm

"(...) Będę wspierał Odrę, ale formalnie zarząd będzie jednoosobowy" - no to mamy nową formę aktywności naszego człowieka renesansu. Ciekawe co on jeszcze wymyśli.
sprechen

Postprzez August 2011-05-17, 8:20 pm

Dlaczego przez fiuta od razu to Zagłębie ma mieć problemy ? A Odra, jak nie zdechnie to mieć w I czy II lidze nie będzie ? Krew człowieka zalewa. Jak sie to czyta. I kto straszy ? Krzysiu Smulski były działacz z Zagłębia. Rodem z Sosnowca:

Dariusz Kozielski, który posiada większość akcji II-ligowego Zagłębia, łączy funkcje w kilku klubach. Czy z tego powodu sosnowiczanie mogą mieć problemy z licencją na przyszły sezon?

Gdy Kozielski przejmował akcje Zagłębia, działał już w Odrze Wodzisław i Gosławie Jedłownik. Nieco później dodatkowo stał się właścicielem GKS-u 1962 Jastrzębie. PZPN uznał, że jednoczesna działalność tej samej osoby w wielu klubach jest niezgodna z prawem.

- Wysłałem pismo z taką informacją do Zagłębia Sosnowiec - mówi w rozmowie z "Dziennikiem Zachodnim" przewodniczący Komisji Licencyjnej II ligi, Krzysztof Smulski. - Zająłem się tą sprawą w kontekście licencji dla Zagłębia, ale na razie nie mogę udzielić jednoznacznej odpowiedzi, czy ma ona wpływ na jej uzyskanie przez klub.

Wielotorowe działania Kozielskiego mogą być odbierane różnie. Ale przepisy związkowe stanowią, że podlegają one odpowiedzialności dyscyplinarnej. - Słyszę nawet, że stara się (Kozielski - dop. red.) robić coś dobrego dla polskiej piłki, ale z drugiej strony nie może interpretować sobie prawa po swojemu - kończy Smulski.

http://www.sportslaski.pl/zaglebie-moze ... ,info.html
August

Postprzez Blajpios 2011-05-17, 10:43 pm

Przede wszystkim - D. Kozielski prawdopodobnie nie jest, jak przekręcają w pytaniu - posiadaczem większościowym akcji Zagłębia, tylko przeciwnie, najmniejszym. Piszę prawdopodobnie, bo od początku jego udzaiłów zwracam na to uwagę, że to wygląda na jakieś dziwne układy w różnych celach - ale nikt nic nie wie chyba tak do końca, nie wiem, czy gdzieś zaprezentowano oficjalnie podział. W każdym razie, pamiętam z wywiadu jakiegoś, że sam D. Kozielski mówił, iż z racji bycia Zagłębiakiem G. Książek ma tę jedną akcję więcej. Czyli to by potwierdzało moją hipotezę, nie chcałem już się z tym przebijać uparcie przypominając - że jakaś spółka G. Książka i D. Kozielskiego odkupiła od K. Szatana te jego 51 proc. akcji i jest teraz właścielem większościowym, tylko te 51 procent akcji, co miał K. Szatan odkupili G. Książek i D. Kozielski, z czego Książek więcej, czyli pewnie 26 procent a 25 Kozielski.
Ale kto ich tam wie. Ponieważ w polskiej piłce jest wszystko możliwe, to może w poniedziałki, czwartki i niedziele są jako spółka razem właścicielem tych 51 procent - a w pozostałe dni, to właśnie jeden ma 26 a drugi 25? Tak samo, jak możliwe jest, że K. Smulski właśnie w inteeresie Zagłębia działa i to może nawet na prośbę "kogoś z układu, pardon, z czynników decyzyjnych" - bo go poproszono, by pomógł "wypchnąć" Kozielskiego z Zagłębia? Albo, przeciwnie - przecież to Sport Śląski pyta, czyli ktoś ich poprosił, by pomogli wypchnąć Kozielskiego z Odry? W każdym razie, na pewno, gdyby Zagłębie miało tego ponosić konsekwencje a inne jego kluby nie - to na pewno nie byłoby w tym żadnej uczciwej logiki. No, tak. Ale - czy to właśnie, niestety, nie uprawdopodabnia, że właśnie tak zadziała PZPN?
Blajpios

Postprzez August 2011-05-18, 7:20 am

Blajpios napisał(a):Przede wszystkim - D. Kozielski prawdopodobnie nie jest, jak przekręcają w pytaniu - posiadaczem większościowym akcji Zagłębia, tylko przeciwnie, najmniejszym.

Myślę, że to nie ma znaczenia. Prawdopodobnie wystarczy mieć jedną akcję i jest problem.
August

Postprzez Blajpios 2011-05-18, 12:56 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):Przede wszystkim - D. Kozielski prawdopodobnie nie jest, jak przekręcają w pytaniu - posiadaczem większościowym akcji Zagłębia, tylko przeciwnie, najmniejszym.

Myślę, że to nie ma znaczenia. Prawdopodobnie wystarczy mieć jedną akcję i jest problem.

Ja z kolei myślę, że to i nie jest - i jest problem. Oczywiście, że jak pisze Kol. August - wystarczy, że ma 1 akcję i już jest zgrzyt z przepisami, więc nieważne, czy rzeczywiście większościowy, czy nie.
Niemniej - nie lekceważę i kwestii tego "większościowego" też z racji kilku powodów.
1 - to już na samym początku przedstawiałem. Dlaczego w Sosnowcu nie może być normalnie, jasno powiedziane co, kto jak i dlaczego. Jeżeli większościowy pakiet kupili solidarnie Książek-Kozielski, jako spółka, więc są jako spółka większościowym udziałowcem, niech to będzie podane jasno. Jeżeli kupili po prostu 51 procent każdy "po ćwiartce" - niech to jasno będzie podane, bez ględzenia. Każdy zawsze dąży do najprostszej sytuacji, takie jest życie. Podaje rzeczy najprościej jak może - czyli takie podawanie komuś bardzo pasi. Czy nie dlatego, że za całością jest coś dziwnego? Czy może naprawdę trzeba było fikcji, by miasto mogło kupić udział w spółce jako mniejszościowy właściciel? A przy hokeju - już nagle można inaczej? Z tych powodów, że naprawdę wygląda na wiele dziwnych rzecz to Zagłębie i jego historia - sprawa tych udziałów nie jest obojętna.
2 - siła propagandy. Gdyby na przykład Zagłębie stare nie upierało się w grajdołku i ideę Zagłębia Wielkiego, czyli Małopolski Zachodniej, Zalążka i Perły w Koronie kopalnictwa polskiego (od Sosnowca poza Zawiercie, Olkusz, Jaworzno) - "kupiono by" z racji mocniejszej propagandy paręnaślie czy parę lat wcześniej, to teraz np. rozmowy z Tauronem "na myślowym zapleczu" miałyby nie tylko Sierszę jako uczestniczkę koncernu, lecz więcej nazw kojarzyłoby się zagłębiowską, stąd większe szanse byłyby na sukces w postaci sponsoringu. Ważne, bardzo ważne są te wszystkie treści, które "przy okazji i może pomyłkowo nawet" obok "ważniejszych i podstawowych" treści padają, wsączają się, zostają. Toteż ważne jest, jakich pojęć używa portal zagłębiowski, jakich śląski, choćby sprawa była tak odległa. Niemniej, oczywiście, w podstawowym znaczeniu - problemów "z kuli" wielu klubów działania D. Kozielskiego, to oczywiście wystarcza, że ma akcję...
Choć też i tu - nie do końca nieważne jest to rozróżnienie, czy większościowy, czy nie. Jest to ewent. jakiś tam argument do walki, gdyby ktoś np. chciał karać Zagłębie, w którym jest udziałowcem mniejszościowym - a nie ruszał Jedłownika, gdzie ma sto procent akcji. Ale to już naprawdę rozważanie aspektów.
Blajpios

Postprzez August 2011-05-18, 1:27 pm

Nie pamiętam, ale jesienią ktoś napisał przypuszczenie, że chłopaki KK są takimi "słupami", którzy mieli odkupić akcje od coraz bardzie niepopularnego Szatana jeszcze przed wyborami aby spowodować wrażenie, że "idzie ku nowemu". W zamian pomoc Miasta w utrzymywaniu klubu przy życiu. I kto wie czy jakie zlecenia ze strony Miasta dla ich firm.
August

Postprzez Blajpios 2011-05-18, 1:29 pm

August napisał(a):Nie pamiętam, ale jesienią ktoś napisał przypuszczenie, że chłopaki KK są takimi "słupami", którzy mieli odkupić akcje od coraz bardzie niepopularnego Szatana jeszcze przed wyborami aby spowodować wrażenie, że "idzie ku nowemu". W zamian pomoc Miasta w utrzymywaniu klubu przy życiu. I kto wie czy jakie zlecenia ze strony Miasta dla ich firm.

i to jest jedno z logicznych już przypuszczeń czy tłumaczeń - a po co takie zagmatwanie w sprawie.
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników