ZAGŁĘBIE Sosnowiec - Górnik Polkowice 30 X, 13:00

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez darco 2005-10-31, 7:34 pm

wieszczu napisał(a):
I jeszcze jedna,jakże bolesna refleksja...
Mieliśmy piękną, jesienną aurę w to niedzielne,wczesne popołudnie.Zagłębie walczy o najwyższą stawkę w tym sezonie.I co się okazuje?Tak naprawdę niewielu to interesuje,bo liczba ok.4500 tys. jest,zważywszy na okoliczności,jak dla mnie żenująca.Żal człowiekowi serce ściska.Mając w pamięci mecze z lat osiemdziesiątych,gdzie 20 tys.kibiców to była niemal norma, nie mogę pojąć gdzie ci ludzie się podziali.Nie mówię,że i teraz tak powinno być,bo nie ma na to jak na razie warunków,ale 8-10 tys. to po prostu przyzwoitość.Kwestii dopingu nawet nie chcę poruszać,bo zgrzeszyłbym używając jakichkolwiek porównań do tamtych,niezapomnianych lat.Nikt z nas nie będzie żył wiecznie,ale poprzez miłość do Tego klubu ciągle mam nadzieję,że jeszcze kiedyś,za każdym razem,gdy spojrzę na trybuny Stadionu Ludowego będzie mnie rozpierała prawdziwa Zagłębiowska Duma.

Gdzie byli ? Sam sobie odpowiedziałeś swoim postem. Ja też pamietam mecze z lat 80 i 70. To byli prawdziwi profesionaliści. Ci teraz w stosunku do tamtych to pseudo piłkarze, wyrobnicy bez wiekszej ambicji i honoru, z wielkim mniemaniem o sobie :!:
Gdzie kibice są i gdzie będą :?:
Ja namówiłem dwóch kolegów którzy po latach przyszli na "Ludowy"
I co ? Niepredko się znowu zjawią :!:
Żałowali,że dali się namówić na ten mecz, na to żenujące widowisko. Powiedzieli mi,że lepiej jakby sobie flaszke wypili za te pieniądze, a zapewniam, że są to goście na poziomie ...
darco

Postprzez wieszczu 2005-10-31, 8:10 pm

Mimo wszystko Darco nie mam zrozumienia dla takich ludzi,choćby nie wiadomo na jakim byli poziomie.Wiadomo,że przychodząc na stadion kibic ma prawo zawsze oczekiwać zwycięstwa i jak najlepszej gry.Niestety,nie zawsze jest po naszej myśli.Nie zliczę ile razy sam mówiłem,że już nie przyjadę,będąc zdegustowanym poziomem czy wynikiem.A za tydzień czy dwa znów jestem w tym samym miejscu,na tym samym stadionie i ze swoim klubem.I jestem pewny,że tak będzie do końca moich dni,bo wynik niekiedy nie jest najważniejszy.Najważniejsza jest obecność i tożsamość.To kim jestem,kim się czuję i co tak naprawdę w życiu jest dla mnie ważne.Ale mogę mówić tylko za siebie.
wieszczu
Żółta kartka

Postprzez darco 2005-10-31, 8:57 pm

Wieszczu, nie chodzi nawet o wynik, ale o styl jaki zaprezentowali. Wątpie nawet czy tak bardzo sie tym przejeli.
Widzisz, ja także chodziłem i będę chodził dalej, a nawet byłem w sobotę na meczu rezerw. Powiem szczerze, że już właśnie w sobote, po postawie naszych kopaczy i tych co grali i tych co się przyglądali, miałem obawy co do wyniku niedzielnego meczu.

Oni już w sobotę zostali niesamowicie upokorzeni przez chłopaków którzy się
tylko bawią w piłkę, w prawdziwych amatorów( i to nie jest złośliwe określenie, tylko fakt) z Jaworzna.
A w naszej drużynie były "liczne "gwiazdy" z pierwszego składu.
I jak myslisz przejeli się tym, wyciągneli wnioski ?
Ja już wtedy powiedziałem do syna: "oby w niedziele nie było powtórki"

I niestety, miałem rację !

A co do tych moich kolegów ? Nie dziw się nie każdy, az tak utożsamia się
z klubem, z druzyną. Niektórzy lubia dobra rozrywkę, niektórzy lubią dobrą piłkę. Nigdy nie bedzie tak,że trybuny będą zapełniane przez samych fanatyków Zagłębia. Ten jeden dobry mecz, dobry wynik i pozycja lidera spowodowała by napływ wielu nowych kibiców i niektórzy zostali by zapewne na dłuzej... bez wzgledu na późniejsze wyniki. Jak mozna było zmarnować taką szansę i do tego w takim stylu :?:
darco

Było, jest i będzie

Postprzez Strefa41-200 2005-10-31, 9:23 pm

Panie trenerze - kochany Krzysztofie. Kibice ze strefy 41-200 Przyjmuja przeprosiny!! To samo dla naszego kapitana - Marcina (mojego imiennika) Lachowskiego. Liczymy na dobry występ w Ostrowcu (będziemy) i to jest teraz naj..... Może dać znowu szansę Robertowi Piętce. Chyba się sprawdził!
Strefa41-200

Postprzez wieszczu 2005-10-31, 9:47 pm

Wiadomo Darco,że trudno oczekiwać od wszystkich takiego podejścia do tematu,aby odzwierciedlało choć w zbliżonym stopniu nasze poglądy.To jest raczej nierealne i w pełni zgadzam się z Tobą.
Cały pseudo-profesjonalizm niektórych naszych piłkarzy jest,według mnie,wypaczony przez pieniądz.Są to wynagrodzenia zupełnie nie adekwatne do poziomu gry.Przypuszczam,że myślenie takiego przeciętnego kopacza w głównej mierze opiera się na tym,że po co on ma się wysilać,skoro za miesiąc i tak weżmie takie same pieniądze,bo to mu gwarantuje kontrakt.Ludzie też mogą być tym faktem poirytowani,bo na pewno są to kwoty,na które zwykły,szary człowiek musi niekiedy ciężko pracować miesiącami.No dobrze,a co w takim razie ze zwykłą sportową ambicją.Tutaj jest podobnie-kasa demoralizuje.
Chciałbym,aby w przyszłości Zagłębie jako klub funkcjonowało(zachowując rzecz jasna proporcje) na wzór Athletic Bilbao.Tam nikt inny jak Bask nie ma prawa grać.Jestem przekonany,że wówczas o ambicje poszczególnych graczy nie musielibyśmy się obawiać,bo graliby oni nie tylko dla kasy,ale przede wszystkim nosiliby Zagłębie w sercu.Wtedy zrozumieliby o wiele lepiej naszą zagłębiowską mentalność i wspominaną przeze mnie wcześniej dumę.Ale do tego niezbędna jest szersza współpraca z klubami naszego regionu(o której wspominałeś Darco w innym temacie),jak i profesjonalna praca z wychowankami.A tak póki co Zagłębie jest dla większości z nich tylko kolejnym klubem(zbyt chojnym) w "karierze".Też mam syna (siedmioletniego) i oby On w przyszłości nie zaprzątał sobie głowy takimi dylematami jak jego tata,a tylko czerpał radość z samego faktu bycia kibicem(fanatykiem)Zagłębia Sosnowiec.
wieszczu
Żółta kartka

Postprzez Leyton 2005-10-31, 9:54 pm

http://www.90minut.pl/news.php?id=341395

2-1 z Zagłębiem, 2-1 z Widzewem, 2-2 z Jagiellonią i jak dotychczas największy pogrom w rundzie jesiennej 2 ligi: 7-0 ze Szczakowianką.
To wprawdzie nie nasz problem, ale dziwię się, że będą czekać aż do stycznia. Takiego trenera trzeba przecież jak najszybciej wyp... Bo co to za wyniki???
Leyton

Postprzez Strefa41-200 2005-10-31, 10:19 pm

Wieszczu!
Skąd wiesz jakie gaże mają nasi piłkarze?!! Proszę ie wyciągaj tu Atlethic Bilbao, to zupełnie inna sprawa. A nasi piłkarze nie są szarymi, zwykłymi (nie ubliżając) ludźmi. Szanujmy ich i niech oni szanują nas. Kogo chcesz usunąć z drużyny ?: Hadisa, Dżenana czy Admira???? Pomyśl!
Strefa41-200

Postprzez wieszczu 2005-10-31, 10:28 pm

Strefa41-200 proszę Cię nie rozśmieszaj mnie.To,że nie są szarymi,zwykłymi ludżmi powodują tylko i wyłącznie pieniądze,które zarabiają.I nic poza tym!!!
Szanuję wszystkich zawodników,którzy wkładają w każdy mecz 100% zaangażowania.Tylko takich.Wymieniona przez Ciebie bałkańska trójka zasługuje jak najbardziej na szacunek.
wieszczu
Żółta kartka

Postprzez darco 2005-11-01, 11:23 am

Przyczyną tej porażki i stylu w jakim została poniesiona jest tylko i wyłącznie postawa naszych kopaczy. Sami siebie uwazają się za gwiazdy pierwszej wielkości. Taka "gwiazda" uważa ,że może lekceważąco podchodzić i do widzów i do trenera i do swojej pracy. Nie musi nawet niczego więcej uczyć, no bo jest już gwiazdą. No i wali sodowa do głowy :!:
Jak się zachowują nasi pseudo profesjonalici, to sobie przeczytajcie:

"W Strzyżowicach bez niespodzianki. Ulegamy Zagłębiu 0:3. Nie można jednak odmówić Jedności walki i ofiarności.
W niedzielne przedpołudnie na trybunach naszego boiska zasiadło około 80 widzów. Kibiców Jedności, ale równocześnie także Zagłębia. A i w naszej drużynie większość zawodników to fani zespołu z Sosnowca.
Ale niestety gracze Zagłębia zostawili po sobie fatalne wrażenie: Przywitanie drużyn na środku boiska przed rozpoczęciem spotkania – Zagłębie milczy. Czas na uścisk dłoni – zawodnicy odwracają się na pięcie i odchodzą. Po prostu chamstwo. Okazali kompletny brak szacunku rywalom, sędziom i kibicom. Swoim kibicom, którzy jeżdżą do Sosnowca i dopingują piłkarzy na Stadionie Ludowym. To wszystko bez jakiejkolwiek reakcji kapitana, starszych zawodników, trenera i działaczy. Chyba trzeba zapytać Prezesa i sponsorów Zagłębia, czy tak zawodnicy mają dbać o pozytywny wizerunek klubu. Czy tak mają traktować swoich kibiców?
(...)

Po spotkaniu tylko jeden z zawodników z Sosnowca (wszedł jako rezerwowy), pokazał klasę i podziękował przeciwnikom za grę.
Ulegamy, ale z honorem. Prócz wymiaru sportowego meczu, który niewątpliwie będzie miał wpływ na nasz rozwój, pozostał ogromny niesmak. Postawa piłkarzy (a może piłkarzyków) Zagłębia nie miała nic wspólnego z postawą sportową.

A jak się czują fani zespołu z Sosnowca, w sytuacji gdy ich ulubieńcy okazali się zwykłymi palantami?"

To miało być wielkie święto dla tej małej zagłębiowskiej miejscowości, to miało być święto dla kibiców, naszych kolegów z którymi wspólnie dopingujemy za naszym Zagłębiem. To mogło być takie święto ...

W niedzielę także miało być święto...
Nie pozostaje nic więcej jak zacytować jeszcze raz ten fragment, który i teraz doskonale pasuje:

Postawa piłkarzy (a może piłkarzyków) Zagłębia nie miała nic wspólnego z postawą sportową.
A jak się czują fani zespołu z Sosnowca, w sytuacji gdy ich ulubieńcy okazali się zwykłymi palantami?

Jak się więc czujemy :?: A mnie się marzy WIELKIE ZAGŁĘBIE ....
darco

Postprzez kobialka 2005-11-01, 11:45 am

Strefa41-200 napisał(a):Wieszczu!
Skąd wiesz jakie gaże mają nasi piłkarze?!! Proszę ie wyciągaj tu Atlethic Bilbao, to zupełnie inna sprawa. A nasi piłkarze nie są szarymi, zwykłymi (nie ubliżając) ludźmi. Szanujmy ich i niech oni szanują nas. Kogo chcesz usunąć z drużyny ?: Hadisa, Dżenana czy Admira???? Pomyśl!

W sumie mialam sie nie wypowiadac ale Twoje slowa mnie wkurzyly a zarazem rozsmieszyly. Skad wiemy jakie maja gaze? Widac po ich stylu zycia, bycia itp. Ok ktos powie, pracuja, maja pensje ,ale niech na nia w pelni zasluza, a nie odwalaja kaszane.

Pilkarze nie sa szarymi, zwyklymi ludzmi? Przeciez tak samo jak my, pracuja, jedza, pija, bawia sie, wiec co to jacys "nadludzie" ? Zastanow sie co piszesz !!!!

A co do szacunku to moze najpierw Oni tak naprawde zaczna szanowac nas Kibicow a potem bed tego samego chcieli dla siebie .
Na szacunek Kolego trzeba sobie zapracowac !!!!
kobialka

Postprzez zgredds 2005-11-01, 12:07 pm

darco napisał(a):Przyczyną tej porażki i stylu w jakim została poniesiona jest tylko i wyłącznie postawa naszych kopaczy. Sami siebie uwazają się za gwiazdy pierwszej wielkości. Taka "gwiazda" uważa ,że może lekceważąco podchodzić i do widzów i do trenera i do swojej pracy. Nie musi nawet niczego więcej uczyć, no bo jest już gwiazdą. No i wali sodowa do głowy :!:
Jak się zachowują nasi pseudo profesjonalici, to sobie przeczytajcie:

"W Strzyżowicach bez niespodzianki. Ulegamy Zagłębiu 0:3. Nie można jednak odmówić Jedności walki i ofiarności.
W niedzielne przedpołudnie na trybunach naszego boiska zasiadło około 80 widzów. Kibiców Jedności, ale równocześnie także Zagłębia. A i w naszej drużynie większość zawodników to fani zespołu z Sosnowca.
Ale niestety gracze Zagłębia zostawili po sobie fatalne wrażenie: Przywitanie drużyn na środku boiska przed rozpoczęciem spotkania – Zagłębie milczy. Czas na uścisk dłoni – zawodnicy odwracają się na pięcie i odchodzą. Po prostu chamstwo. Okazali kompletny brak szacunku rywalom, sędziom i kibicom. Swoim kibicom, którzy jeżdżą do Sosnowca i dopingują piłkarzy na Stadionie Ludowym. To wszystko bez jakiejkolwiek reakcji kapitana, starszych zawodników, trenera i działaczy. Chyba trzeba zapytać Prezesa i sponsorów Zagłębia, czy tak zawodnicy mają dbać o pozytywny wizerunek klubu. Czy tak mają traktować swoich kibiców?
(...)

Po spotkaniu tylko jeden z zawodników z Sosnowca (wszedł jako rezerwowy), pokazał klasę i podziękował przeciwnikom za grę.
Ulegamy, ale z honorem. Prócz wymiaru sportowego meczu, który niewątpliwie będzie miał wpływ na nasz rozwój, pozostał ogromny niesmak. Postawa piłkarzy (a może piłkarzyków) Zagłębia nie miała nic wspólnego z postawą sportową.

A jak się czują fani zespołu z Sosnowca, w sytuacji gdy ich ulubieńcy okazali się zwykłymi palantami?"

To miało być wielkie święto dla tej małej zagłębiowskiej miejscowości, to miało być święto dla kibiców, naszych kolegów z którymi wspólnie dopingujemy za naszym Zagłębiem. To mogło być takie święto ...

W niedzielę także miało być święto...
Nie pozostaje nic więcej jak zacytować jeszcze raz ten fragment, który i teraz doskonale pasuje:

Postawa piłkarzy (a może piłkarzyków) Zagłębia nie miała nic wspólnego z postawą sportową.
A jak się czują fani zespołu z Sosnowca, w sytuacji gdy ich ulubieńcy okazali się zwykłymi palantami?

Jak się więc czujemy :?: A mnie się marzy WIELKIE ZAGŁĘBIE ....

Dlaczego się tak zachowali ?? też trochę grałem w piłkę w naszym zagłębiowskim "piekiełku" począwszy od trampkarzy a na juniorach skończywszy i seniorach również piłkarze zagłębia zawsze uważali sie za lepszych od zawodników takich sosnowieckich klubów jak Niwka,Polonia, Górnik Sosnowiec, czy Czarni, zwykle grając z nimi widać było jacy są dumni ze grają w zagłębiu a ty na jakimś wypiździowie np w klimontowie lub na niwce. Więc nie dziwcie się ze zawodnicy pełną gębą jak pan W.M. czy inni którzy grali swego czasu w 2-3 lidze na jakimś "kartoflisku" jak to oni mówią nie lubią grać i nie będą się witać to dla nich normalne piłkarze zagłębia zawsze nosili głowy w chmurach a znam kilku którzy tam grali i grają wiem jak się zachowywali i tego nie zmienimy to taka emntalnośc grać w drużynie która jest dumą naszego regionu. Pozdrawiam
zgredds

Postprzez Fan 2005-11-01, 12:28 pm

To ze graja w rezerwach i na kartofliskach to tylko i wylacznie ich wina. Bo gdyby taki pan WM reprezentowal cos soba gralby tylko w 2 ligowych meczach. Jednak po jego wystepach w a-klasie widac ze albo i nie ma umiejetnosci albo ambicji zeby i tam grac. A co witania sie to wydaje mi sie ze to nie bedzie dla nich dyshonorem podac komus reke w a-klasie. Bo gdy awansujemy do extraklasy to taka Wisla czy Legia tez moze nas olac. Nie mowiac juz np o grze naszej druzyny w LM. Poza tym nie raz i nie dwa jeden z tych graczy a-klasowych pokazal sie o wiele lepiej niz WM. Teraz wlasnie widac jaki maja szacunek do przeciwnika i tymbardziej grajac na zaglebiowskich boiskach zarazem do swoich kibicow.
Fan
Working Class

Postprzez emdżej 2005-11-01, 12:38 pm

Fan jakbyś to powiedział przy WM to by ci powiedział krótko: "zamknij ryj" taki jest otwarty na krytykę :lol:
emdżej

Postprzez Fan 2005-11-01, 12:48 pm

emdżej napisał(a):Fan jakbyś to powiedział przy WM to by ci powiedział krótko: "zamknij ryj" taki jest otwarty na krytykę :lol:

:D Hehe a moze by mi jeszcze jebnal przy wszystkich. :D Wlasnie tu widac cale podejscie do sprawy, do obowiazkow i do meczy. I jestem w 100% pewny ze Polkowice tez zostaly odpuszczone. Wygramy po najmniejszej lini oporu. Tylko ze tamtym sie chcialo biegac i sami zrobili z naszych grajkow frajerow a nie odwrotnie.
Fan
Working Class

Postprzez adas 2005-11-01, 12:52 pm

emdżej napisał(a):Fan jakbyś to powiedział przy WM to by ci powiedział krótko: "zamknij ryj" taki jest otwarty na krytykę :lol:
GRUBO SIĘ MYLISZ EMDŻEJ. WM, SKORO JUŻ TAK PISZEMY, KRYTYKĘ BIERZE BARDZO DO SIEBIE I NIE JEST MU Z TYM DOBRZE. JAKO JEDEN Z NIELICZNYCH GRACZY NASZEGO ZAGŁĘBIA, JEST TO NORMALNY FACET.
adas

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna