LEGIA

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: LEGIA

Postprzez patrios91 2010-03-14, 10:58 pm

August napisał(a):
patrios91 napisał(a):Urban do Zarządu ? Ciekawa i niegłupia koncepcja. Tyle, że raczej nas na niego nie stać.

Skoro stac nas na zadluzenia to stac nas na Urbana ;-) Znajomosci w Hiszpani sa raczej przydatne,a Hytry to dla mnie i juz teraz dla wiekszosci kibicow,czlowiek,ktory nic nie robi tylko ciagnie kase po kolezensku.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-03-14, 11:01 pm

Dla mnie to byłoby świetne nazwisko do polepszenia wizerunku klubu i rozmów z potencjalnymi sponsorami.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez pyla 2010-03-14, 11:30 pm

patrios91 napisał(a):
August napisał(a):
patrios91 napisał(a):Urban do Zarządu ? Ciekawa i niegłupia koncepcja. Tyle, że raczej nas na niego nie stać.

Skoro stac nas na zadluzenia to stac nas na Urbana ;-) Znajomosci w Hiszpani sa raczej przydatne,a Hytry to dla mnie i juz teraz dla wiekszosci kibicow,czlowiek,ktory nic nie robi tylko ciagnie kase po kolezensku.

Patrios przestań już marudzic o zadłużeniu byłeś w ksiegowości sprawdzileś jeżeli tak jest to pomóż finansowo a nie tylko się mądrzyc. A co znajomosci Urbana dały Legi iluż to znakomitych Hiszpanów sprowadził?
pyla

Postprzez patrios91 2010-03-14, 11:53 pm

pyla napisał(a):Patrios przestań już marudzic o zadłużeniu byłeś w ksiegowości sprawdzileś jeżeli tak jest to pomóż finansowo a nie tylko się mądrzyc. A co znajomosci Urbana dały Legi iluż to znakomitych Hiszpanów sprowadził?

Wczorajszy jestes...? Po co sprawdzac,skoro wszystko juz od dawna wiadomo. Astiz jest wartosciowy patrzac na Ekstraklase Tito,Descarga,Arambide,Balbino jak dla mnie dostali zbyt malo czasu,bo ale wiecej czasu w Legii dostac nie mogli. Mysle,ze prawie kazdy z w/w pilkarzy zrobil by kariere w Ekstraklasie badz I lidze tylko wiekszosc klubow na nich nie stac,a Legia to Legia...musisz grac na wysokim poziomie od zaraz. Urban to nazwisko i znajomosci i doswiadczenie...niestety wlascicielem jest mr Szatan...i Hytrego pozbedzie sie dopiero gdy klub zmieni wlasciciela. Ktos sie spinal na temat Pierscionka "trener z kapelusza". No to co powiesz o prezesie Hytrym... chyba "prezes z dzungli".
patrios91

Postprzez pyla 2010-03-15, 12:04 am

Z jednym się zgodze Urban to nazwisko nie tuzinkowe, reprezentant Polski, i najważniejsze ZAGŁĘBIA.Nazwiska które podałeś nie śą zbyt powalające, masz racje zrobiliby kariere w extraklasie ale to swiadczy o poziomie naszej extraligi ;-)
pyla

Postprzez mariusz76 2010-03-15, 12:57 am

ciacho-kazimierz napisał(a):
mariusz76 napisał(a):
Smazu napisał(a):Jak taki wrażliwy to idź do teatru ;-)

Czy ty jesteś poważny? Chłop dobrze pisze.....
I cH**a to da że co 5 min będziemy (nie, będziecie darli się) ITI S****j! Bo mnie to osobiście j***e!

Kiedy Zagłębia ładnych kilka lat temu nie było wcale to na Legii na każdym meczu śpiewano: Było jest i będzie zawsze Zagłębie!!! Choć pewnie też znalazłby się podobny baran który wtedy mówił że mu to osobiście j***e! Ale Ty o tym nie wiesz bo pewno nigdy dupy poza Kresową nie ruszyłeś.Dziś Bracia mają poważny problem i wspieranie ich jest jak najbardziej zasadne i na miejscu.

Heh .. Na Legie i na Pogoń się wyjeździłem za swoich pięknych czasów i mam co wspominać (i szczerze ? mam to w d***e co o tym myślisz) ale było mineło.. Nie nie będę z tobą dyskutował bo pewnie jeszcze wtedy mama cie do szkoły odprowadzała a więc nie ma o czym w ogóle gadać!!! A baranami to sobie możesz obrażać swoje grono!!! A to że oni mają problem to cała polska wie i raz wystarczy to powiedzieć (wykrzyczeć)!!!
Ostatnio edytowano 2010-03-15, 10:31 am przez mariusz76, łącznie edytowano 1 raz
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez puciu13 2010-03-15, 7:45 am

Do LUCAS USA a możę kolega napisze kiedy ostatnio był na meczu Zagłębia Sosnowiec lub na stadionie.Ja jestem na bieżąco ze sprawami klubu.A sprawę wyboru dyscypliny której mam kibicować kolega pozostawi do mojej dyspozycji.Jeżeli chodzi o kibicowaniu Adamowi Małyszowi i Justynie Kowalczyk to przyznaje że oczywiście Im kibicowałem bo Oni są tak samo Polakami jak i ja i rozsławiają mój kraj który zwie się POLSKA.Pozdrawiam i życzę sobie abyśmy spotkali się na wtorkowym meczu PP z Pogonią Szczecin i wtedy będziemy mogli podyskutować o Zagłębiu i piłce nożnej .Czy pan zrozumiał panie MIODEK (osoba mówiąca i pisząca oryginalną i poprawną polszczyzną)
puciu13

Postprzez LucasUSA 2010-03-15, 11:39 am

Kolego puciu 13 - proponuje skorzystac z okazji, ze kolega bedzie na meczu (czego zdecydowanie zazdroszcze) i pojsc do kolegow prowadzacych doping i przedstawic swoje postulaty. Z tego co sie orientuje wszelkie skargi i wnioski beda na pewno uwaznie rozpatrzone. A jak kolega nie rozumie specyfiki dopingu pilkarskiego, to naprawde istnieje wiele dyscyplin, w ktorych doping jest zdecydowanie mniej skomplikowany (glosna trabka i dzwoneczki). Bo zakladam, ze jezeli kolega rozumial by pewne niuanse dopingu, nie zamieszczal by takich opinii.
Dalsza dyskusja na PW.
LucasUSA

Postprzez patrios91 2010-03-15, 11:41 am

pyla napisał(a):Z jednym się zgodze Urban to nazwisko nie tuzinkowe, reprezentant Polski, i najważniejsze ZAGŁĘBIA.Nazwiska które podałeś nie śą zbyt powalające, masz racje zrobiliby kariere w extraklasie ale to swiadczy o poziomie naszej extraligi ;-)

Ekstraklasy.. :-) Ekstraliga wystepuje w innych dyscyplinach sportowych :-) W Legi trzeba grac na wysokim poziomie od pierwszego meczu,wiec ci gracze nie mieli zbyt duzo czasu na pokazanie sie. Astizowi sie udalo i gra. Do Urbana moze dojsc zwolniony Skorza :-) ...
patrios91

Postprzez turku 2010-03-16, 11:41 pm

Właśnie słuchałem radia TOK FM. W tym momencie prowadzona jest rozmowa na temat dopingu. Nie wiem czy znacie formę prowadzenia audycji ale do radia może zadzwonić każdy i wypowiedzieć się na omawiany temat.

Zadzwonił Jakub K. który przedstawił się jako zawodnik Legii, młody piłkarz który chciałby dorównać swojemu ojcu.
Chyba wszyscy wiemy że chodzi o Jakuba Koseckiego.
Publicznie na antenie opowiedział jak większość zawodników Legii w tym on szprycują się nielegalnymi środkami. Szkoda że tak wygląda sport na najwyższym poziomie.
Zapewne jutro TOK FM zainteresuje się ta sprawa i podrąży temat. Radzę słuchać jutro radia.
W razie czego podaję namiary 97,4 FM
turku

Postprzez patrios91 2010-03-16, 11:52 pm

turku napisał(a):Zadzwonił Jakub K. który przedstawił się jako zawodnik Legii, młody piłkarz który chciałby dorównać swojemu ojcu.
Chyba wszyscy wiemy że chodzi o Jakuba Koseckiego.
Publicznie na antenie opowiedział jak większość zawodników Legii w tym on szprycują się nielegalnymi środkami. Szkoda że tak wygląda sport na najwyższym poziomie.

W sumie to sie nie zdziwilem ta informacja. Czy w Polsce ktos wogole bada zawodnikow pod wzgledem "dopingu" ? 100% nie. Bylo wiadomo, po wpadkach Wawrzyniaka w Grecji. W Polsce przez tyle czasu gry Jakuba w barwach Legii nikt nie wykryl dopingu,a w Grecji od razu.
patrios91

Postprzez puciu13 2010-03-17, 10:10 pm

Do LUCAS USA.No i co nadal kolego twierdzisz że ja nie rozumie specyfiki dopingu.Poczytaj sobie na info. Sosnowiec.tam jest więcej takich osób jak ja którzy też tego nie rozumią . Ciekawwi mnie jak byś się czuł jak by twojemu dziecku jakiś bałwan poparzył twarz racą. Pamiętam czasy jak chodziłem na pierwszo ligowe ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC za czasów Bazana Gałeczki,można było wypić flaszkę nikt nie kontrolował ale i nikt nie rzucał pustymi butelkami na murawe, dzisiaj pozwolić na to to by się ci twoi kibice którzy rozumieją specyfikę dopingu sami pozabijali.
puciu13

Postprzez patrios91 2010-03-17, 11:29 pm

turku napisał(a):Zapewne jutro TOK FM zainteresuje się ta sprawa i podrąży temat. Radzę słuchać jutro radia.
W razie czego podaję namiary 97,4 FM

Bylo cos w TOK FM bo przegapilem transmisje,a ciekawi mnie ta sprawa?
patrios91

Postprzez LucasUSA 2010-03-18, 3:14 am

puciu13 napisał(a):Do LUCAS USA.No i co nadal kolego twierdzisz że ja nie rozumie specyfiki dopingu.Poczytaj sobie na info. Sosnowiec.tam jest więcej takich osób jak ja którzy też tego nie rozumią . Ciekawwi mnie jak byś się czuł jak by twojemu dziecku jakiś bałwan poparzył twarz racą. Pamiętam czasy jak chodziłem na pierwszo ligowe ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC za czasów Bazana Gałeczki,można było wypić flaszkę nikt nie kontrolował ale i nikt nie rzucał pustymi butelkami na murawe, dzisiaj pozwolić na to to by się ci twoi kibice którzy rozumieją specyfikę dopingu sami pozabijali.

Puciu, z tymi butelkami to roznie bywalo - jak bylem maly to zawsze slyszalem przed wyjsciem z domu na mecze: "zebys tylko butelka w glowe nie dostal" :lol: . Proponuje zmienic forum - jak znalazles grupe osob z podobnymi pogladami. Nie mieszaj tematow - co ma wspolnego pozdrawianie zgod i pare przeklenstw (bo na ten temat wczesniej dyskutowalismy) z zupelna patologia, jaka jest rzucenie racy? Jestem jak najbardziej za racami, zeby nie bylo watpliwosci, ale jak sie juz odpala, to trzeba to robic z glowa. Mam nadzieje, ze pewne osoby wyciagna z tego wnioski i race nie trafia juz w rece osob, ktore sobie nie radza z takim cisnieniem.
A ochlanych zuli na Zaglebiu tez wole nie widziec - a widac Tobie "flaszka" nie przeszkadza - coz, roznica pokoleniowa.
Nie na temat, prosilem o PW, ale skoro mnie ponownie wywolujesz, to Ci po raz ostatni odpowiem.
LucasUSA

Postprzez nexus7777 2010-03-23, 8:34 am

Gdy kibice życzą śmierci właścicielowi klubu

Autor informacji: Grzegorz Wojtowicz
Poniedziałek, 22 marca (23:00)
W konflikcie między Legią a częścią jej kibiców nie ma ofiar śmiertelnych. Ale gdy ci drudzy życzą śmierci właścicielowi klubu, to stopień nienawiści osiąga poziomy spotykane jedynie na wojnach. Fani kłócą się z koncernem ITI już od czterech lat, a okrzyk "ITI spier..." wznoszą już kibice większości klubów Ekstraklasy.

26 marca 2004 roku na derbowym meczu z Polonią Warszawa na trybunach stadionu Legii przy ul. Łazienkowskiej zebrał się komplet widzów. 20 minut przed rozpoczęciem gry spiker Wojciech Hadaj ogłosił, że medialny koncern ITI zdecydował się wykupić akcje PolMotu i zostać właścicielem Legii. Fani przyjęli tę wiadomość euforią porównywalną do tej, jaka pojawia się, gdy ich drużyna strzela gola w meczu o strategicznym znaczeniu. Dzisiaj z tej euforii nie zostało nic, a hasłem przewodnim dla znacznej grupy kibiców Legii jest okrzyk " ITI spie...".

Dali kibicom 50 tys. zł za spokój

Konflikt między nowymi właścicielami a najradykalniejszą grupą kibiców zaczął się w 2006 roku, kiedy Legia świętowała zdobycie mistrzowskiego tytułu. - Bardzo nam zależało na tym, aby po ostatnim meczu z Wisłą kibice nie wbiegli wtedy na murawę - opowiada wiceprezes klubu odpowiadający za bezpieczeństwo, Jarosław Ostrowski.

- Spotkaliśmy się w tej sprawie z władzami Stowarzyszenia Kibiców Legii Warszawa. Odpowiedzieli: "Dobrze, ale to kosztuje. Konkretnie 50 tysięcy złotych". Bardzo nam zależało na spokoju, więc zgodziliśmy się. Poszedł przelew na podane konto. Kibice rzeczywiście nie wbiegli wtedy na murawę, ale uznaliśmy, że takie metody prowadzą donikąd.

Kibice ripostują, twierdząc, że nikt, ze Stowarzyszenia nie stawiał takich żądań. Podkreślają, że jedyne, co dostali od klubu, to tylko 350 kamizelek dla osób, które miały pilnować porządku (w roli tak zwanych stewardów).

Michał Wójcik ze Stowarzyszenia Kibiców Legia Warszawa w wywiadzie udzielonym Radiu Dla Ciebie powiedział m.in: "Konflikt wynika ze zderzenia dwóch różnych podejść do sprawy kibicowania. (...) ITI mówi, że na stadionie będzie zasiadać głównie klasa średnia, a my mówimy, że stadion jest dla wszystkich kibiców, bez względu na ich status materialny. Klub chce wymienić publiczność na zamożniejszą. Dowód tego mieliśmy już cztery lata temu, w pierwszym wywiadzie udzielonym przez pana Wejcherta po kupieniu Legii. Powiedział w nim, że klub zamierza - wzorem Bayernu Monachium - zamienić bezrobotnych na klasą średnią. My mówimy, że wprowadzanie cenzusu majątkowego na stadionie jest kompletnym absurdem".

Od tego czasu na linii Legia - kibice zaczęło iskrzyć, zwłaszcza że zaraz po wspomnianym meczu z Wisłą doszło do ogromnych awantur na ulicach Warszawy, m.in. zdemolowana została Starówka.

Spór o herb i ceny biletów, demolka Wilna

Kolejnym punktem zapalnym stała się sprawa nowego klubowego logo wprowadzonego przez ITI oraz cen biletów, które zdaniem kibiców były za wysokie.

Fani podnoszą, że sprawa herbu ma dla nich fundamentalne znaczenie. Dla nich odebranie starego logo jest równoznaczne z tym, jakby z herbu i koszulek Wisły zniknęła biała gwiazda, a sportowcy Cracovii przestali grać w odwiecznych pasach. Logo wprowadzone przez ITI jest określane przez sympatyków "trumienką".

Kibicom ciężko się pogodzić z sytuacją, że właściciel klubu Mariusz Walter postawił na przeróbkę herbu z 1916 roku, który funkcjonował tylko przez dwa lata. Fani zaznaczają, że klub nieprawdziwie lansuje teorię, że jest to herb historyczny, podczas gdy on nawet nie był pierwszy, tylko trzeci z kolei.

Kibice optują za powstałym w 1956 roku logo, gdyż właśnie do niego są przyzwyczajeni. Tymczasem koncern ITI, kupując akcje Legii, nie miał prawa do niego (logo należało do CWKS Legia). Teraz jednak ITI jest właścicielem również CWKS, a więc siłą rzeczy ulubionego przez kibiców logotypu i teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie, by powrócono do najpopularniejszego herbu. Klub nie chce jednak z niego korzystać, co dla części fanów jest sytuacją absurdalną.

Argumenty Legii przedstawia Jarosław Ostrowski

Konflikt o herb i ceny biletów był dopiero przygrywką do tego, co zaczęło się dziać na linii władze klubu - kibice po wydarzeniach w Wilnie, w lipcu 2007 roku. Legia, po raz pierwszy pod wodzą trenera Jana Urbana, rozgrywała wówczas mecz Pucharu Intertoto z Vetrą. Do przerwy przegrywała 0-2. Drugiej połowy już nie rozpoczęto, bo warszawscy kibice wbiegli na murawę i doszło do bijatyki z policją.

Obrazki z Wilna pokazywano w serwisach informacyjnych wszystkich europejskich stacji. Legia została wykluczona z pucharów, a władze klubu zapowiedziały stanowczą walkę z chuliganami. Oskarżenia padały też po adresem Stowarzyszenia Kibiców Legii Warszawa.

Kibice tłumaczą, że przed feralnym meczem spotkali się z prezesem Ostrowskim i mówili mu o zagrożeniach, jakie niesie spotkanie w Wilnie. Podnoszą, że według nich stadion Vetry Wilno nie nadawał się do organizacji tego spotkania. W odpowiedzi mieli usłyszeć, że to jest problem Vetry.

Mając do wyboru pozostanie w domu albo wyjazd do Wilna i pomoc Litwinom w organizacji tego meczu, SKLW wybrało to drugie. Kibice zaznaczają jednak, że Stowarzyszenie dla Vetry czy delegata UEFA nie było żadnym partnerem. Zganiają winę na prezesów Legii, którzy podczas rozgrywania tego meczu byli na urlopie, bądź - jak prezes Ostrowski - nie byli zainteresowani pomocą. I tak - według nich - doszło do awantury.

Wojna o "Starucha", fatalny okrzyk "Jeszcze jeden"

Od tego momentu konflikt na Legii zamienił się wojnę. Kibice przestali dopingować drużynę, ponieważ jeden z nich - o pseudonimie "Staruch" - który był wodzirejem, nie mógł wejść na stadion. Cisza na trybunach trwała przez cały sezon 2007/2008. Podobnie było w następnym.

Dopiero wiosną 2009 roku konflikt - po negocjacjach z udziałem przedstawicieli władz Warszawy - załagodzono na tyle, że na stadion wrócił doping. Nie na długo.

Jesienią, w dniu meczu z Ruchem Chorzów, zmarł jeden z właścicieli Legii - Jan Wejchert. Przed rozpoczęciem gry wspomniany wcześniej wodzirej "Staruch" wygłosił apel, aby zignorować minutę ciszy, choć takiej nie planowano, a potem zaintonował okrzyk: "Jeszcze jeden!", co kojarzyło się jednoznacznie: oby los Wejcherta podzielił drugi ze znienawidzonych przez kibiców właścicieli, czyli Mariusz Walter. Po chwili ochrona wyprowadziła ze stadionu "Starucha". Od tego czasu doping na Łazienkowskiej znowu zamilkł.
Ostrowski: Narkotyki na stadionach

- Stowarzyszenie Kibiców Legii Warszawa potępiło zachowanie "Starucha", ale następnego dnia na jego procesie zjawiła się w sądzie połowa władz Stowarzyszenia - zauważa prezes Ostrowski, który nie ma wątpliwości, że za konfliktem z właścicielami klubu stoją ludzie wykorzystujący SKLW do realizacji swoich celów.

- Wiadomo, że poprzedni szef SKLW ma sklep z pamiątkami i dlatego tak bardzo zależało mu na zachowaniu starego logo. Poza tym nie jest tajemnicą, że na trybunach stadionu Legii handlowano narkotykami. Nasze stanowcze działania naruszyły czyjeś interesy, a do ich obrony wykorzystuje się zwykłych kibiców. To nie jest tak, że wszyscy są przeciwko nam. Wielu ludzie przestało chodzić na Legię, bo nie odpowiadało im chamstwo na trybunach, nie czuli się tam bezpiecznie - tłumaczy wiceprezes Jarosław Ostrowski.

Kibice argumenty te traktują jak element nagonki, jaką - ich zdaniem - od lat przeciwko środowisku kibicowskiemu prowadzi koncern medialny. Wyjaśniają, że na procesie "Starucha" byli, bo chodzą na wszystkie sprawy związane z Legią.

Zawieszenie broni na nowym stadionie?

W przyszłym sezonie Legia będzie grała już na przebudowanym, nowoczesnym stadionie. Władze klubu liczą na to, że do tego czasu uda się konflikt zażegnać i wypełnić trybuny kibicami. Na razie piłkarze grają w ciszy.

Po niedawnym meczu z Odrą były już trener Legii wskazał na brak głośnego dopingu jako na jedną z przyczyn porażki. Według trenera Urbana, szydercze komentarze pojedynczych osób surowo oceniających grę piłkarzy miały ich sparaliżować pod względem psychicznym. Ostrowski nie zgadza się z taką opinią. - Przecież od czasu, gdy nie ma na naszym stadionie, dopingu przegraliśmy tylko jeden mecz - zauważa.

Nie zmienia to faktu, że konfliktu w Legii mają już wszyscy dość. Czy jest szansa na jego zakończenie? - Porozumienie zostało z SKLW praktycznie osiągnięte, można je podpisać w każdej chwili - twierdzi prezes Ostrowski.

Fani zgadzają się z Ostrowskim co do tego, że w najtrudniejszych jak się wydawało punktach między stronami nie ma sporu. Przypominają, że nie mogą się dogadać z klubem tylko co do dwóch kwestii: powrotu starego logo i cen biletów. Kibice twierdzą, że nie chcą dopuścić do sytuacji, w której tysiący sympatyków Legii nie będzie stać na bilet. Podnoszą argument, że władze klubu ustaliły, że te najtańsze, na trybunę za bramką, będą kosztować 38 zł i to przy zakupie karnetu. Zgodnie z wizją kibiców, najtańsze wejściówki powinny być maksymalnie po 25 złotych.

Kibice uważają, że futbol nie jest rozrywką tylko dla klasy średniej i bogatej. Wręcz przeciwnie. Według nich, przy obecnej polityce dyktowania przez klub cen biletów, trybuny nowego stadionu Legii nie wypełnią się nawet w połowie.

- Od kwietnia zaczynamy kampanię promocyjną, mającą na celu przyciągnięcie nowych kibiców na stadion. Szykujemy niespodzianki. Wierzę, że na nowym obiekcie znajdzie się miejsce dla osób, którym będzie zależało na interesie drużyny i klubu, i będą się one w odpowiedni sposób zachowywać. To spowoduje, że ta dość stała liczebnie grupa, znajdująca się w stanie wojny z klubem, będzie stanowiła znaczącą mniejszość - wyraża nadzieję wiceprezes Ostrowski.

http://sport.interia.pl/raport/legia-wo ... bu,1453882
nexus7777

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna