Robert Góralczyk - trener Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Robert Góralczyk - trener Zagłębia

Postprzez Sonda 2011-06-21, 7:21 pm

Nazwisko ma dobre,bo w nadchodzącym sezonie na pewno będziemy mieć pod górkę. Ciekaw jestem czy doczekamy czasów gdy będzie z górki?
Sonda

Postprzez jondek 2011-06-21, 7:52 pm

Wtedy można wziąć Góraka :lol:
jondek

Postprzez August 2011-06-21, 9:31 pm

Trudno oceniac trenera "przed" biorąc pod uwagę, że nie wiadomo kgo będzie miał do dyspozycji. W tej chwili to co mnie nurtuje to fakt łączeniapracy na AWF-ie z pracą w klubie. Zaznaczam, że nie znam sie na tym, a jedynie zastanawiam czy to jest do pogodzenia choć z drugiej strony zapewne przyjęte warunki nie są wygórowane. Po drugie, kiedy rozwiąże obowiązujący goscia kontrakt z Polonią. Na pewno pewnym "plusem" jest to, że gość jest bodajże z Czeladzi.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2011-06-21, 10:06 pm

Nie dosc,ze gramy juniorami to jeszcze mamy trenera zagadke.... Brawo Adamczyk...Brawo :!: Zostaniesz kurduplu legenda-z awansu do II ligi wynika spadek do IV.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez django 2011-06-21, 10:20 pm

Lars napisał(a):a Góralczyk nie może okazać się lepszy niż Knychała czy Smyła?
Smyła gdyby był taki znakomity to nie trenowałby Rozwoju i tak na prawde co osiągnął,że tak go żałujesz?
Krzysztof Knychała to 54letni gość, którego największym sukcesem jest prowadzenie II-ligowej Nielby, którą z roku na rok spokojnie utrzymuje, ale nic więcej nie ma w swoim CV.

A co do ROW'u to zobaczymy co z tego Mandrysza będzie, jeśli faktycznie go zatrudnią to chapeau bas!

To ja odwrócę pytanie i zapytam co osiągnął Góralczyk, że tak go bronisz? Zaznaczam, że chodzi o normalną piłkę, a nie młode dziewczyny, czy kopanie na hali. 10 miejsce w słabej II lidze wschodniej? No chyba, że imponuje Ci ekstraklasa w Bytomiu. Przecież to taki sam przypadek jak Ojrzyński w Koronie. Trener znikąd ściągnięty przez bidoków dlatego, że ma UEFA PRO i jest tani.
Mandrysza napisałem trochę tak prowokacyjnie. Nie uważam go za dobrego trenera, za to za jednego z większych buców, z jakimi w życiu miałem kontakt. Ale jest to właśnie taki trener o jakim tacy jak Ty marzą. Bo ma znane nazwisko, coś tam o nim było mediach itp. Niestety tym samym tropem poszedł Adamczyk zatrudniając Góralczyka. Gościu ma w CV ekstraklasę, więc ma zapewnioną robotę za przyzwoitą kasę na następnych kilka lat w różnych prowincjonalnych klubach, takich jakim jest w tej chwili Zagłębie.
Przy naszych możliwościach trzeba za to szukać dobrych trenerów, na naszą miarę. A jestem przekonany, że Adamczyk tak jak Ty sprawdziłby w internecie i powiedział: a c*** - Smyła słaby bo w Rozwoju. Knychała stary i w Nielbie. Tylko, że od prezesa powinniśmy wymagać więcej niż od przeciętnego użytkownika forum. Powinien wiedzieć, że przy kontraktach na poziomie 1 tys - 3 tysiące Smyła zbudował drużynę opartą na młodzieży i kilku doświadczonych piłkarzach (czy to nie plan Adamczyka?), która w sezonie 2008/2009, wyciągnęła 9 miejsce, mimo że po jesieni, jeszcze za poprzedniego trenera była w strefie spadkowej. Ta drużyna, która teraz zajęła 3 miejsce jest w dużej mierze zbudowana na zawodnikach ściągniętych przez Smyłę, który wyleciał z klubu na skutek konfliktu z zarządem.
No to teraz stary Knychała. Gościu mając do dyspozycji budżet ze 3 razy mniejszy niż Ojrzyński z Ogielą zrobił z Nielbą miejsce 4 (2008/2009), miejsce 5 (2009/2010). I miejsce 9 w tym sezonie, ale ze stratą tylko 5 punktów do Zagłębia. Nielba jest jedną z najbardziej widowiskowo grających drużyn w naszej lidze. Więcej bramek od nich strzelił tylko Grudziądz. Ale co najważniejsze w naszej sytuacji, Knychała znajduje młodych grajków z regionu i robi z nich piłkarzy (plan Adamczyka). Mikołajczak -18 goli, król strzelców sezonu 2008/2009, sprzedany do Lecha Poznań. Maciejak - 14 goli, wicekról strzelców, sprzedany do Piasta Gliwice. Leśniewski - król strzelców w sezonie 2009/10 i 2010/11. Żeby nie było, że tylko napastnicy, to wynalazł jeszcze np. Litwina Zagurskasa wypożyczonego teraz za grubą kasę do Górnika Łęczna.
Niestety, problemem jest to, że mamy prezesa, który ma wiedzę na poziomie użytkownika forum, ewentualnie ma wiedzę, ale przy wyborze kieruje się innymi sprawami. Która z wersji byłaby prawdziwa, nie świadczy o nim najlepiej.
django

Postprzez patrios91 2011-06-21, 10:29 pm

Sorki django,ale uzytkownicy forum maja wieksza wiedze od Adamczyka :-)
patrios91

Postprzez mario999 2011-06-22, 7:02 am

August napisał(a):Trudno oceniac trenera "przed" biorąc pod uwagę, że nie wiadomo kgo będzie miał do dyspozycji. W tej chwili to co mnie nurtuje to fakt łączeniapracy na AWF-ie z pracą w klubie. Zaznaczam, że nie znam sie na tym, a jedynie zastanawiam czy to jest do pogodzenia choć z drugiej strony zapewne przyjęte warunki nie są wygórowane. Po drugie, kiedy rozwiąże obowiązujący goscia kontrakt z Polonią. Na pewno pewnym "plusem" jest to, że gość jest bodajże z Czeladzi.

Góralczyk jest z Mysłowic a w Czeladzi kopał kiedys.
mario999

Postprzez wojtas sc 2011-06-22, 8:25 am

na 75% pochodzi z Sosnowca
wojtas sc

Postprzez mariusz76 2011-06-22, 9:20 am

A ja sie zapytam , tak: PO CO NAM TRENER JAK NIE MA LUDZI DO GRANIA? nie ma na dzień dzisiejszy piłkarzy którzy godnie by reprezentowali nasz klub i miasto!!! Mówicie o młodzieży z regionu? hmm jakiej?
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez patrios91 2011-06-22, 6:28 pm

mariusz76 napisał(a):A ja sie zapytam , tak: PO CO NAM TRENER JAK NIE MA LUDZI DO GRANIA? nie ma na dzień dzisiejszy piłkarzy którzy godnie by reprezentowali nasz klub i miasto!!! Mówicie o młodzieży z regionu? hmm jakiej?

Skoro mamy grac juniorami to na trenerze bedzie spoczywac najwieksza rola,glownie wyszkolenie pilkarza,uksztaltowanie i pilkarskie i mentalne zawodnika. Z trenerem kobiet jedynie co mozemy uzyskac to grajace panienki na boisku bojace sie pilki. My potrzebujemy ogromnego fachowca z sukcesami,badz takiego jak trener Nielby,ktory co roku kreuje jakas gwiazde na miare ekstraklasy. Czeka nas III(IV)liga,glownie dlatego,ze najpierw Marus zatrudnil idiote zamiast trenera mimo,ze trenera mielismy i to niezlego,a nastepnie,ze Marus uzywa mozgu tylko po to by przeliczyc pieniadze na jego koncie. Spokojnie Marusia mozna nazwac Farmazonem.
patrios91

Postprzez Onslow 2011-06-22, 8:51 pm

Osiągnięciami to on nie powinien się chwalić , w naszym przypadku wynik jest prosty słaby trener i "kelnerzy" którzy będą grać =spadek PAnie prezesie dokąd zmierzamy? Moim idolem pozostanie Pierścień...
Onslow

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2011-06-23, 10:50 am

Kol. Onslow - to nie jest tak do konca z tym Pierscionkiem jak piszesz fanem tego
Pana mozesz byc - proszę bardzo.
Pan Pierscionek profesjonalista jeszcze nie jest - sprowadzil na prawe skrzydlo
brazylijczyka po to by wzmocnic Zagłebie a osłabic Zawisze. wynik jest taki, ze
Zawisza jest w I lidze a My bujamy sie w II - giej przez 2011/2012.
Pan Pierscionek był trenerem jak w Zagłebiu była KASA a teraz oszczedzamy.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez django 2011-06-23, 12:41 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Pan Pierscionek profesjonalista jeszcze nie jest - sprowadzil na prawe skrzydlo
brazylijczyka po to by wzmocnic Zagłebie a osłabic Zawisze. wynik jest taki, ze
Zawisza jest w I lidze a My bujamy sie w II - giej przez 2011/2012.

Nie chcę bronić Pierścionka, ale Brazylijczyk i jego wysoki kontrakt to akurat zasługa Hytrego.
django

Postprzez roxy 2011-06-23, 12:59 pm

trener jest taki i już,inny normalnie myślący by nie przyszedł :lol: Jak mu się uda utrzymać 2 ligę będzie mógł sobie zapisać pierwszy sukces w bogatej karierze :)
roxy

Postprzez August 2011-06-23, 5:46 pm

Robert Góralczyk, po zwolnieniu z Polonii Bytom, przystał na propozycję Zagłębia Sosnowiec. Chce w nim zbudować drużynę, która za dwa lata powalczy o I ligę.

Zdecydował się Pan na kontrakt z II-ligowym Zagłębiem. Ciekawszych propozycji zabrakło?
- To była jedyna konkretna oferta. Inne tematy to było raczej sondowanie. Było zapytanie z I ligi, ale znacznie mniej przejrzyste niż w przypadku Zagłębia. Poza tym Polonia Bytom spadła z ekstraklasy z moim udziałem, więc nie mogłem liczyć na przebieranie w ofertach.

Nie bał się Pan podjęcia pracy w kolejnym klubie, który ma spore problemy finansowe?
- Nie, bo w planach działaczy Zagłębia dostrzegam racjonalne myślenie. Owszem, zespół straci sportowo, gdy opuszczą go Ci bardziej doświadczeni gracze. Ale dzięki temu klub będzie mógł normalnie funkcjonować. Zresztą, takie są realia futbolu w naszym regionie. Nie ma klubu, który by nie miał żadnych kłopotów. Poza tym Zagłębie, mimo gry w II lidze, to wciąż jest uznana marka w naszej piłce.

W Sosnowcu Robert Góralczyk będzie musiał budować drużynę praktycznie od nowa.
- Tu trzeba zadać sobie pytanie, czy lepiej pracować z zespołem od początku, czy czekać aż jakiemuś koledze po fachu powinie się noga, by móc wskoczyć na jego miejsce. W tej drugiej sytuacji przychodzi się zazwyczaj do klubu, który zajmuje niską pozycję w tabeli, co przeważnie też wynika z problemów finansowych. Ja wolę budować drużynę od początku, niż być "strażakiem". Zarząd i działacze chcą odmłodzić zespół. Będzie w nim kilku doświadczonych zawodników i tych piłkarzy, którzy do tej pory mieli mniej okazji do grania.

"I liga dla Zagłębia" to hasło, które w najbliższym sezonie nie będzie aktualne.
- Założenie jest takie, że najbliższe rozgrywki poświęcimy na przygotowanie zespołu do kolejnego sezonu, w którym - jeśli wszystko będzie dobrze funkcjonowało - pomyślimy o wzmocnieniach i powalczymy o awans. Jednak ja zawsze stawiam sobie taki sam cel - w każdym meczu najważniejsze są dla mnie trzy punkty.

A nie żałuje Pan jeszcze choć trochę, że musiał odejść z Bytomia przed końcem sezonu? Teraz pojawiła się szansa, że Polonia w końcu wyjdzie na prostą…
- Dla mnie to już jest temat zamknięty. Cieszę się, że w bytomskim klubie doszło do zmian, które dają mu nadzieję na lepszą przyszłość. Myślę, że to pomoże całej polskiej piłce, jeśli taki klub jak Polonia przestanie w końcu borykać się z ogromnymi problemami.

Rozmawiał Adrian Wawrzyczek
http://www.sportslaski.pl/wywiad-robert ... ,info.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna