Jan Belianczin, Michal Farkasz, Mateusz Cieluch czy Piotr Gierczak. Co łączy tych zawodników? Pracowali w Ruchu Radzionków z Rafałem Górakiem. Teraz ten trener chce ich ściągnąć do Tychów.
Rok temu Rafał Górak - po czterech latach pracy w tym klubie - świętował z Ruchem Radzionków awans do I ligi. Odszedł z "Cidrów" zimą, na własne życzenie; wiosną poprowadził GKS Tychy i... omal nie powtórzył sukcesu w postaci awansu. Zabrakło niewiele...
GKS o promocję do I ligi zamierza walczyć w przyszłym sezonie. Nowa spółka "Tyski Sport" i plany budowy nowoczesnego stadionu otwierają przed klubem nowe perspektywy. Czas więc na wzmocnienie zespołu!
Mateusz Cieluch
- Zdecydowanie najbliżej naszego klubu jest Mateusz Cieluch - nie kryje Rafał Górak. Niespełna 24-letni pomocnik, mimo młodego wieku mający już wpisane w CV występy m.in. w Jagiellonii Białystok, Odrze Opole, GKS-ie Katowice, Podbeskidziu Bielsko-Biała i Ruchu Radzionków oczywiście, w "Cidrach" nie zdołał sobie wywalczyć stałego miejsca w jedenastce.
Michal Farkasz
- Bardzo chciałbym mieć też Michala Farkasza. W końcu to ja go "wynalazłem" dla radzionkowian - podkreśla Górak. Mówi o 26-letnim prawym obrońcy słowackim, który cały miniony sezon spędził na leczeniu zerwanych więzadeł krzyżowych. Z końcem czerwca kończy mu się też kontrakt z Ruchem. Co prawda żółto-czarni proponują mu nową umowę, ale oferta tyszan ponoć ma być konkurencyjna.
Tomasz Rzepka
Umowa z Ruchem lada dzień wygaśnie też Tomaszowi Rzepce. Ten środkowy obrońca jest już "po słowie" ze swym byłym trenerem. W każdym razie działaczy Ruchu Radzionków poinformował, że "pora zmienić otoczenie" i nawet nie zasiadł do stołu rozmów w temacie nowego kontraktu.
Jan Belianczin
Tyszanie chętnie zarzuciliby też sidła na Jana Belianczina. Sęk w tym, że doświadczony Słowak już zadeklarował, iż poniżej I ligi w Polsce grać już nie chce. - Jeżeli nie będzie takiej oferty, wrócę do ojczyzny - zapowiedział. Ruch oczywiście bardzo chce go zatrzymać, musi mieć jednak bardzo konkretne „argumenty”, począwszy od uregulowania należności.
Piotr Gierczak
Pozyskanie tego zawodnika wydaje się największym wyzwaniem. Aczkolwiek Gierczak ostatnio grał tylko w rezerwach Górnika Zabrze. W dodatku kończy mu się kontrakt, a Rafał Górak dałby wiele, aby wstawić Gierczaka do swojego zespołu.
http://www.sportslaski.pl/rafal-gorak-c ... ,info.html