Akcja "Pełny Ludowy!!!"

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Akcja "Pełny Ludowy!!!"

Postprzez bartekcz92 2010-08-25, 12:29 am

MiChAs089 napisał(a):WItam mam pytanie bo jestem w stanie wydrukować kilkanaście tych plakatów w A4 i porozwieszać więc jeżeli mam pozwolenie to moge wydrukować .

ZAGŁĘBIE :brawo:

Nie pytaj ,tylko drukuj! :)

Wiele dzielnic i miast jest do oplakatowania:

SOSNOWIEC

Dańdówka
Dębowa Góra
Jęzor
Juliusz
Kazimierz Górniczy
Klimontów
Maczki
Milowice
Modrzejów
Niwka
Ostra Górka
Ostrowy Górnicze
Piastów
Pogoń
Porąbka
Radocha
Rudna
Sielec
Stary Sosnowiec
Środula
Śródmieście
Zagórze

DĄBROWA GÓRNICZA

Błędów
Bugaj
Centrum
Dziewiąty
Gołonóg
Korzeniec
Kuźniczka Nowa
Łęka
Łęknice
Łosień
Marianki
Mydlice
Okradzionów
Ratanice
Reden
Sikorka
Strzemieszyce
Trzebiesławice
Tucznawa
Ujejsce
Ząbkowice

BĘDZIN

Grodziec
Gzichów
Ksawera
Łagisza
Małobądz
Syberka
Śródmieście
Warpie
Zamkowe

Czeladź

Piaski

Wojkowice

Sławków

Olkusz

Zawiercie

Siewierz

Chruszczobród

Łazy

Wpisujcie w tym temacie lub na PW swoje nicki i obszar działania.

"Nie ma opcji pustych miejsc na liście terenów do plakatowania!! "

Jeśli zły temat, proszę o przeniesienie.
bartekcz92

Postprzez 2.74 2010-08-25, 6:16 am

Witam, jeśli ktoś chce plik z plakatem w dobrej rozdzielczości niech piszę na adres: dawid.klebek@gmail.com
2.74

Postprzez YOOSHKY 2010-08-25, 9:26 pm

Gdyby ktoś miał ochotę:
Obrazek
YOOSHKY

Postprzez August 2010-08-26, 9:25 am

Patrząc na plakat z akcją naszła mnie refleksja. A mianowicie czy zamiast oklepanego rysunku z socrealistycznym gościem nie byłoby możliwe wykorzystać zdjęcie autentycznych kibiców Zagłębia ? A wręcz całej rodziny (rodziców z dziećmi) ubranych w barwy klubowe ? Mnie dodatkowo kojarzyłoby się to z przyjaznym miejscem. Wydaje mi się, że coś takiego o wiele bardziej zachęcałoby do przyjścia na stadion. Natomiast ten plakat tak jakoś kojarzy mi się z haslem "Czerwone Zagłębie".
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez MiChAs089 2010-08-26, 10:02 am

August napisał(a):Patrząc na plakat z akcją naszła mnie refleksja. A mianowicie czy zamiast oklepanego rysunku z socrealistycznym gościem nie byłoby możliwe wykorzystać zdjęcie autentycznych kibiców Zagłębia ? A wręcz całej rodziny (rodziców z dziećmi) ubranych w barwy klubowe ? Mnie dodatkowo kojarzyłoby się to z przyjaznym miejscem. Wydaje mi się, że coś takiego o wiele bardziej zachęcałoby do przyjścia na stadion. Natomiast ten plakat tak jakoś kojarzy mi się z haslem "Czerwone Zagłębie".

Dobrze gadasz
MiChAs089

Postprzez mariusz76 2010-08-26, 11:33 am

MiChAs089 napisał(a):
August napisał(a):Patrząc na plakat z akcją naszła mnie refleksja. A mianowicie czy zamiast oklepanego rysunku z socrealistycznym gościem nie byłoby możliwe wykorzystać zdjęcie autentycznych kibiców Zagłębia ? A wręcz całej rodziny (rodziców z dziećmi) ubranych w barwy klubowe ? Mnie dodatkowo kojarzyłoby się to z przyjaznym miejscem. Wydaje mi się, że coś takiego o wiele bardziej zachęcałoby do przyjścia na stadion. Natomiast ten plakat tak jakoś kojarzy mi się z haslem "Czerwone Zagłębie".

Dobrze gadasz

Zgodzę się z kolegami, nie zbyt zachęcający plakat!!! Kojarzy mi się z "NA POCHÓD MARSZ LUDU PRACUJĄCY" Ale ważne że coś próbują zrobić by na stadion zawitało więcej osób niż zawsze. A a propo stadionu to może nowy projekt?
Taki na 5 tysięcy? bo i po co większy ?? :-)
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez Darian 2010-08-26, 11:39 am

August a czy Ty akurat dobrze jesteś poinformowany co znaczy pojęcie "Czerwone Zagłębie" bo moim zdaniem nie za bardzo. Utożsamianie tego pojęcia tylko i wyłącznie z socrealizmem to typowy stereotyp i bład który zresztą popełniłeś.

Zresztą przekonać się można o tym samemu,czytając choćby ten artykuł:
http://zachodniamalopolska.blogspot.com/2008/11/czerwone-zaglebie.html

A żeby było na temat to zamiast krytykować że plakat jest bee sami zrobilibyście coś konkstruktywnego i twórczego np. własny projekt. Mnie osobiście ten socrealistyczny pomysł z plakatem nie przeszkadza i uważam go trafiony jako formę promocji akcji "Pełny Ludowy". Przynajmnie jakaś odmiana od klasycznych projektów kibicowskich.
Darian

Postprzez August 2010-08-26, 12:17 pm

Darian napisał(a):August a czy Ty akurat dobrze jesteś poinformowany co znaczy pojęcie "Czerwone Zagłębie" bo moim zdaniem nie za bardzo. Utożsamianie tego pojęcia tylko i wyłącznie z socrealizmem to typowy stereotyp i bład który zresztą popełniłeś.

Myślę nieskromnie, że na temat "Czerwonego Zagłębia" miałbym cokolwiek do powiedzenia nawet nieco więcej aniżeli w tym artykule.
Natomiast Kochany, w życiu codziennym mamy do czynienia właśnie ze stereotypami. I wyłącznie o tym świadomie pisałem. Dzisiaj Sosnowiec i hasło "Czerwone Zagłębie" właśnie się kojarzy stereotypowo. czyli z komuną i Gierkiem. I tak niestety trzeba na to patrzeć. Dlatego również wydaje mi się, że lepiej by było aby w końcu zerwać z takim a nie innym wizerunkiem. Zresztą pokazałem plakata kilku osobom. I skojarzenia są dość podobne i jednoznaczne. W skrócie nazwałbym to: Niegdyś komunistyczny klub nawiązuje do komunistycznej ideologii.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Bobior1906 2010-08-26, 12:31 pm

JA do tej pory nie wiem czy musze miec karte kibica ;[
Bobior1906

Postprzez kanel 2010-08-26, 12:37 pm

[quote="Bobior1906"]JA do tej pory nie wiem czy musze miec karte kibica ;[[/
nie musisz
kanel

Postprzez Bobior1906 2010-08-26, 1:04 pm

:brawo: Dzięki.
Bobior1906

Postprzez YOOSHKY 2010-08-26, 1:17 pm

August napisał(a):Natomiast Kochany, w życiu codziennym mamy do czynienia właśnie ze stereotypami. I wyłącznie o tym świadomie pisałem. Dzisiaj Sosnowiec i hasło "Czerwone Zagłębie" właśnie się kojarzy stereotypowo. czyli z komuną i Gierkiem. I tak niestety trzeba na to patrzeć.

Dla 85% mieszkańców naszego kraju jesteśmy Ślązakami. Dla Niemca Polak to złodziej samochodów.
I tak, niestety, trzeba na to patrzeć?
Po co się odcinać od pięknej historii?
Gdyby zacząć się czepiać i przejmować stereotypami to nazwę stadionu też musielibyśmy zmienić.

Z resztą ten plakat to parafraza utrzymana w duchu tamtych czasów. My też mamy do zrealizowania "plan pięcioletni" od którego powodzenia zależeć mogą losy naszej "ojczyzny".

Na dobry plakat nie nadają się zdjęcia, szczególnie kibicowskie. Które są oklepane bardziej niż jakiekolwiek inne treści. Plakat powinien mieć prostą grafikę, jak najmniej szczegółów, jak najmniej tekstu.
Jak widać wzbudza lekkie kontrowersje, to tez dobrze.

Osobiście uważam za zbędne hasło w dymku bo za bardzo przyciąga uwagę i powoduje to że na plakat trzeba patrzeć zbyt długo. W końcu niczego nie zapamiętamy i niczego nie przeczytamy patrząc z jadącego samochodu czy autobusu.
YOOSHKY

Postprzez August 2010-08-26, 1:33 pm

YOOSHKY napisał(a):Dla 85% mieszkańców naszego kraju jesteśmy Ślązakami. Dla Niemca Polak to złodziej samochodów.
I tak, niestety, trzeba na to patrzeć?
Po co się odcinać od pięknej historii?
Gdyby zacząć się czepiać i przejmować stereotypami to nazwę stadionu też musielibyśmy zmienić.

Oczywiście, że nie wolno nam na to patrzeć. Wręcz przeciwnie. Tyle,że działając w jakikolwiek sposób trzeba te sterotypy mieć na uwadze, a nie olewać. I po prostu uważam, że łatwiej je zwalczać nie odnosząc się do obrazków rodem z epoki Bieruta.

YOOSHKY napisał(a):Na dobry plakat nie nadają się zdjęcia, szczególnie kibicowskie. Które są oklepane bardziej niż jakiekolwiek inne treści.

Myślę, że klub nie naraziłby się na wielkie koszty gdyby zachęcił np. jakiegoś kibica z rodziną do sesji zdjęciowej. Zapewne znależliby się chętni do użyczenia swoich twarzy na rzecz kampanii.

YOOSHKY napisał(a):Jak widać wzbudza lekkie kontrowersje

Wydaje mi się, że nie tyle kontrowersje co jest - przepraszam za określenie, bo nie jest moją intencją nikomu uchybić - dziadoski w swej postaci i nazby nawiązuje do minionej epoki. A tymczasem my - tak mi się wydaje - powinniśmy patrzeć w przyszłośc a jednocześnie nie zapominając o przepięknej tradycji piłkarskiego klubu.
August

Postprzez mario1 2010-08-26, 1:39 pm

August napisał(a):YOOSHKY napisał(a):Jak widać wzbudza lekkie kontrowersje

w mysl reklamowej maksymy nie wazne jak o tobie mowia grunt ze mowia
mario1

Postprzez m3lm4k 2010-08-26, 1:56 pm

A jak dla mnie jest przekonujacy i pozytywnie nietypowy. Co z tego, ze odwoluje sie do minionej epoki skoro w zaden sposob nie jest propaganda owczesnych wartosci, a nawet swego rodzaju swiadoma parodia tego, co minelo. Chwytliwy tekst, ktory daje sie zapamietac i od razu wiadomo o co chodzi. Osobiscie nie widze podobnej inicjatywy z "rodzina na zdjeciu". Chyba, ze na celu byloby zareklamowanie niedzielnego pikniku z pilkarzami Zaglebia nad wodami Stawikow, to juz predzej. Ten trafia do tej czesci tlumu, ktora chociaz teoretycznie na obecna chwile moze zawitac na Kresowej.

Chcieli kibice zmniejszenia ceny biletow, stalo sie (i jest kreatywny pomysl na reklame tego), ale ciagle zle. Polskie malkontenctwo.

Byle wiecej podobnych akcji, dzieje sie w koncu cos dobrego.

PS. Zawsze kazdy moze nacisnac przycisk Start, pozniej Programy, Akcesoria i ostatecznie Paint, gdzie da sie narysowac swoj i zaproponowac cos "lepszego" w zamian, bo krytykowac latwo.
m3lm4k

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna