Jerzy Kowalik - nowy trener Zagłębia.

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez fan78 2007-06-28, 6:46 pm

Kopec napisał(a):
Osman napisał(a):na stronie głównej przecież pisze...

no ale myslalem ze moze ktos ma jakies nieoficjalne wiesci

Negocjacje sie przeciagaja bo podobno oferte trenowania Zagłebia zlozyl Baczynskiemu Fabio Capello.Info telefoniczne. :okulary: :053:
fan78

Postprzez August 2007-06-28, 7:14 pm

fan78 napisał(a):
Kopec napisał(a):
Osman napisał(a):na stronie głównej przecież pisze...

no ale myslalem ze moze ktos ma jakies nieoficjalne wiesci

Negocjacje sie przeciagaja bo podobno oferte trenowania Zagłebia zlozyl Baczynskiemu Fabio Capello.Info telefoniczne. :okulary: :053:

A ja słyszałem, że Baniak, chłop jest ponoć bardzo zdesperowany. Ostatnio przegonili go z Lechii gdzie oferował swoje usługi jako DysrektorSportowy.
August

Postprzez AjriSSS 2007-06-28, 7:24 pm

fan78 napisał(a):
Xavier88 napisał(a):
YOOSHKY napisał(a):Przywiezie papier z PZPN to wtedy mu pewnie dadzą podpisać...

Czy ja się Ci czymś naraziłem???
To apropos Twojego podpisu.

Nie bierz tego do siebie,to taki zart,wszyscy uzytkownicy forum widza tam swojego nicka.

Znasz mnie ?? Piliśmy razem?? Jak nie to czep się Pan innych

Ale jak to żart, to się możemy napić
http://zaglebie.sosnowiec.pl/forum/imag ... es/564.gif
AjriSSS

Postprzez fan78 2007-06-28, 9:52 pm

AjriSSS napisał(a):
fan78 napisał(a):
Xavier88 napisał(a):
YOOSHKY napisał(a):Przywiezie papier z PZPN to wtedy mu pewnie dadzą podpisać...

Czy ja się Ci czymś naraziłem???
To apropos Twojego podpisu.

Nie bierz tego do siebie,to taki zart,wszyscy uzytkownicy forum widza tam swojego nicka.

Znasz mnie ?? Piliśmy razem?? Jak nie to czep się Pan innych

Ale jak to żart, to się możemy napić

To chyba nie do mnie,czy widzisz swojego nicka w moim podpisie?
fan78

Postprzez dziejus 2007-06-28, 10:21 pm

W GW pisza ze jutro Kowalik przeprowadzi pierwszy trening i ze podobnie jak Kasperczak bedzie sie wzorowal na francuskiej metodzie szkolenia.No w Kmicie nie wypalilo ale nie wiadomo na jakiej szkole tam sie wzorowal.Bez urazy.
dziejus

Postprzez tomi2509 2007-06-28, 10:42 pm

tomi2509

Postprzez Xavier88 2007-06-29, 6:07 am

Było o wklejaniu na pierwszej stronie....

Szkoleniowiec z Krakowa będzie budował w Sosnowcu zespół na ekstraklasę. Jerzy Kowalik uchodzi za ucznia Henryka Kasperczaka i - tak jak jego słynny nauczyciel - chce się opierać na francuskich wzorcach

Kowalik poprowadzi dziś pierwszy trening Zagłębia. Szkoleniowiec, który w ostatnim sezonie pracował w drugoligowym Kmicie Zabierzów, czwartek spędził w Warszawie, gdzie odnawiał licencję UEFA Pro.

Ten dokument uprawnia go do prowadzenia drużyn w ekstraklasie. Szkoleniowiec zwiąże się z Zagłębiem rocznym kontraktem, który może zostać przedłużony na kolejny sezon.

Wojciech Todur: Co zadecydowało o tym, że przyjął Pan ofertę Zagłębia?

Jerzy Kowalik*: Przede wszystkim ludzie, którzy będą teraz budować markę tego klubu. Spodobało mi się, że są tacy spontaniczni. Tyle w nich entuzjazmu, zapału. Jestem pewny, że nie zatrzymają się w pół drogi.

Nie przeszkadza Panu, że efekty Pańskiej pracy mogą przekreślić przykre konsekwencje afery korupcyjnej?

- Zaczynam pracę w Zagłębiu nie dlatego, że klub awansował do ekstraklasy, tylko dlatego, że podoba mi się wizja rozwoju tego klubu.

Jaka to wizja?

- Podobne plany miał kiedyś w Wiśle Kraków Henryk Kasperczak. Solidna baza budowana od najmłodszych grup piłkarskich. System, który pozwala na bezstresowe przechodzenie piłkarza z jednej grupy wiekowej do drugiej. W Krakowie działaczom zabrakło cierpliwości i większość z tych pomysłów zarzucono. Wierzę, że w Sosnowcu będzie inaczej. Działacze podkreślają, że interesuje ich praca długofalowa. Ma tu powstać Akademia Piłkarska dla uzdolnionej młodzieży. Wiem, że w Sosnowcu i okolicach nie brakuje fajnych dzieci. Odszukamy je.

Wspomina Pan o Kasperczaku. Często mówi się, że jest Pan jego uczniem. To dla Pana wyróżnienie?

- Pracowałem z wieloma trenerami, Wojciechem Łazarkiem, Franciszkiem Smudą, ale przyznam, że trzy lata współpracy z Henrykiem Kasperczakiem to czas trudny do przecenienia. Mamy podobną filozofię postrzegania piłki. Fascynuje nas szkoła francuska. W Zagłębiu też chcę czerpać z tych wzorców.

Ostatnie dwa sezony spędził Pan na prowincji. Jakie doświadczenia dała Panu praca z Kmitą Zabierzów?

- Prowadziłem ten zespół poniekąd po przyjacielsku. Mieszkam w Zabierzowie, przyjaźnię się z Kazimierzem Dudą, prezesem klubu. Już sam awans do drugiej ligi był wielkim wydarzeniem dla miasteczka, które liczy 4 tys. mieszkańców. Po awansie nie mogliśmy grać na naszym stadionie, na równej jak stół, świetnej jakości murawie. Z powodu wymogów licencyjnych przenieśliśmy się na stadion Wawelu Kraków z boiskiem twardym jak skała. Byliśmy bliscy utrzymania, ale w końcówce przegraliśmy kilka ważnych spotkań. Całą winę biorę na siebie.

W Zagłębiu też nie brakuje problemów.

- Wiem, że drużyna dopiero się tworzy. Chcę mieć fajny, młody zespół i solidne zaplecze w postaci Młodej Ekstraklasy. Piłkarze, którzy ze mną pracowali, wiedzą, że dla mnie liczy się zaangażowanie, walka, serce, które uzupełniają taktyką, i umiejętności.

Już Pan wie, z którymi piłkarzami z obecnej kadry będzie Pan pracować?

- Wiem, że ma się zmienić system finansowania zespołu. Działacze rozmawiają teraz z piłkarzami, czy ci zgodzą się na nowe warunki kontraktów. Nie ukrywam, że przed wyjazdem na obóz do Dzierżoniowa [3 lipca - przyp. red.] chcę wiedzieć, kto zostaje.

Ma Pan już pomysł, kim wzmocnić zespół?

- Na początek najlepszymi z Kmity... Na pierwszy trening zaprosiłem Dariusza Gawęckiego, bardzo utalentowanego obrońcę. Chcę też postawić na Grzegorza Kaliciaka, który na razie zmaga się z urazem kolana, ale zaręczam, że jak się wyleczy, to będzie dużym wzmocnieniem. Mimo 32 lat to wciąż klasowy zawodnik. Jest jeszcze Maciej Bębenek [interesowały się nim Ruch Chorzów i Wisła Płock - przyp. red.], który też na razie leczy kontuzję. Będzie również bramkarz młodzieżowej reprezentacji Litwy, który ma już za sobą epizod w pierwszej kadrze. Nowi na pewno zagrają w sobotnim sparingu z Legią Warszawa.

W naszym regionie szczególnie dobrze pamiętają Pana kibice Szombierek Bytom. Wie Pan, że tej drużyny już nie ma?

- Grałem tam przez jeden sezon... Stare, ale bardzo miłe czasy. Już wtedy klub przeżywał olbrzymie problemy finansowe, a teraz słyszę, że drużyna w ogóle została wycofana z rozgrywek. To bardzo przykre, że taki los spotkał zasłużony dla polskiej piłki klub.

* Jerzy Kowalik

ur. 15 października 1961 roku w Krakowie

Kluby: Wisła, Szombierki, Górnik Wałbrzych, Hutnik Kraków. Tromsoe IL (Norwegia), Lubań Maniowy.

W ekstraklasie rozegrał 299 spotkań, strzelił 23 gole.

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,4264272.html
Xavier88

Postprzez tiktak 2007-06-29, 6:19 am

I tiktak też..... I tiktak też..... Przyjacielem Zagłębia jest!!

A o co chodzi?
tiktak

Postprzez Lauri 2007-06-29, 6:35 am

kurde ludzie czy to jedyn forum na jakie zagladacie? kazdy kto czyta ten podpis widzi tam swoj nick...to taki bajer.

przyzwyczailem sie do mysli ze to Chrobak bedzietrenował Zagłębie...zobaczymy co Kwalik pokaze...
Lauri

Postprzez jad 2007-06-29, 7:41 am

Grzegorz Kaliciak - wzmocnienie??
Przecież koleś od lat pałętał się po niższych ligach.
To pewnie przyjaciel Kowalika, który mu chce pomóc troche kasy zarobić.
Trochę mi sie to nie podoba.
jad

Postprzez Kolumb 2007-06-29, 7:59 am

Kuzwa! Ludzie wyluzujcie troche.Facet jeszcze nawet nie poprowadzil Zaglebia do gry w jednym meczu a wy juz narzekacie.Dajcie mu czas na poznanie drużyny i poukladanie tego wszystkiego bo tym bajzlu jaki ostatnio u Nas wystapil.Rozliczać bedzie Go mogli po kilku kolejkach OE.Mnie sie podoba ze nie boi sie mowic o ofensywnym stylu gry jaki ma szkoła francuska, co moze znaczyc ze nie bedzie ustawial druzyny 5-4-1.I nie zapominajmy ze 3 lata wspolpracowal w Wisle z Kasperczakiem.W Kmicie mu nie wyszlo ale i Salamon z pustego nie naleje.Sam Mourinho czy Capello nie utrzymali by sie z ta druzyna w 2 lidze.
Kolumb

Postprzez Xavier88 2007-06-29, 8:00 am

Nie chce nikogo obrażać ale słyszałem że Kaliciak to lubił wypić i porządzić ale nie na boisku.
Może się to zmieniło.
Xavier88

Postprzez hugon 2007-06-29, 8:14 am

Ja jeszcze nigdy nie czytałem -słyszałem by jakikolwiek trener pozwalał i tolerował - nocne wypady zawodników do pub, olewanie treningów , spóźnienia, brak zaangażowania na meczu, ustawianie spotkań, itp itd...........Pożyjemy zobaczymy jaki to warsztat trenerski reprezentuje Kowalik w słowach i deklaracjach to wszyscy są mocni a życie to weryfikuje dotyczy to i zarządu , trenerów , zawodników
hugon

trening

Postprzez sebi17577 2007-06-29, 8:23 am

wie ktoś o której jest trening dzisiiejszy prosze o szybką odpowiedz
sebi17577

Postprzez Przemek26 2007-06-29, 8:29 am

hugon napisał(a):Ja jeszcze nigdy nie czytałem -słyszałem by jakikolwiek trener pozwalał i tolerował - nocne wypady zawodników do pub, olewanie treningów , spóźnienia, brak zaangażowania na meczu, ustawianie spotkań, itp itd...........Pożyjemy zobaczymy jaki to warsztat trenerski reprezentuje Kowalik w słowach i deklaracjach to wszyscy są mocni a życie to weryfikuje dotyczy to i zarządu , trenerów , zawodników

O to bym się nie martwił. Sądzę że jeden taki numer i Szatan z Baczyńskim wywalaja takiego balangowicza przez zamknięte okno.
Przemek26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna