Marka Zagłębie Sosnowiec Kiedy??

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez muminlukasz 2007-07-05, 8:58 pm

walus napisał(a):Odsyłam zainteresowane osoby do dzisiejszej konferencji prasowej nowych władz ZAGŁĘBIA. Własnie na niej była mowa o nowym pomyśle pana Szatana a mianowicie o utworzeniu Akademii Piłkarskiej.

Co do słów kolegi konferencja ciekawa dużo pomysłów dużo słów wilka wizja faktycznie budująca lecz co do konkretnego planu działania to nie moge powiedziec iż zostało to nakreślone Jak to bywa w życiu z Pomysłem pieniądze musza iść bo na samym projekcie nic sie nie zdziała musi być plan działania a takiego jeszcze nie ma lub nie został przedstawiony :)

Faktem jest jedno dalej nie rozumiem mamy Nasze Zagłębie w Ekstraklasie wszystko wspaniale cudnie ale umowy dotyczącej przysłowiowych Pięciu miast nadal nie ma żadnej woli współpracy żadnego zangarzowania w jeden cel stworzenie dobrj drużyny nie Piłkarskiego zaplecza Lecz możliwosci rozwojowych Drużynie i wsparcia w Dążeniach Zarządu działaczy do Stworzenia Zagłębia Sosnowiec w pełni mobilnie działającego klubu

P.s Chyba się każdy zgodzi o zdrowych zmysłach iż nie można mówić o klubie dobrze działającym jeśli nie ma stadionu, większa część ludności z danego obszaru zna może 3 zawodników z klubu, spotkania piłkarskie oraz klub są tak słabo reklamowane żę ośmiele się porównać jak by zrobić sonde uliczną z pytaniami:
Jakich znasz piłkarzy Zagłębia Sosnowiec??
Gdzie znajduje się dokładnie Stadion Zagłębia??
Jakie były dwa ostatnie wyniki Spotkań Zagłębia i z kim grało??
Podaj imię i nazwisko właściciela zagłębia??
Jakie imprezy organizuje Zagłębie dla swoich kibiców??
To niestety obawiam sie że odpowiedzi prawidłowych było by bardzo mało a wręcz tragicznie mało na wszystkie pytania i tu właśnie wychodzi Nasza Marka ten ważny a często zapominany marketing jak kolega wcześnej wspomniał
muminlukasz

Postprzez Gilardino 2007-07-05, 9:10 pm

Na początek chyba należy stworzyć strategię osiągnięcia tego celu. Potrzebne są strategia operacyjna czyli krótkoterminowa oraz co najważniejsze wieloletnia (np. Marka Sportowa - Zagłębie Sosnowiec 2007-2013)

Chętnie pomogę w stworzeniu takiej strategii. A myślę, że jest jeszcze kilka osób wśród kibiców, którzy mogliby popracować nad takim projektem, np. Krawiec czy Tomano.

Saluto !
Gilardino

Postprzez muminlukasz 2007-07-18, 5:54 pm

I jak sytuacja wygląda pare dni do rozpoczęcia nowego sezonu czy coś się zmieniło jakieś poważne kroki Zagłębie poczyniło by stworzyć swoją marke??
czy miasta zaczeły współpracować ze sobą na rzecz dobrego wizerunku Zagłębia??
Czy zaplecze dla kibiców (oprawa meczu reklama meczu it.) jest już na to budżet czy dalej co łaska z składek... ??

Prosze o podsumowania przerwy między sezonowej co takiego się zmieniło co nie było w II lidze oczywiście nie chodzi o piłkarzy i nowy zarząd:)
muminlukasz

Postprzez Przemek26 2007-07-20, 6:37 am

A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Mianowicie do 1 kolejki został tydzień. Wiadomo że w OE obowiązują wzory koszulek z logo OE oraz nadrukowanymi zawiskami z tyłu koszulek. W sparingu z Gieksa grali w starych strojach. Jak wyglada sprawa?, żeby nie było pośmiewiska w Poznaniu, czy też jaj że mają nieodpowiedznie stroje.
Przemek26

Postprzez Gilardino 2007-07-20, 8:16 am

muminlukasz napisał(a):I jak sytuacja wygląda pare dni do rozpoczęcia nowego sezonu czy coś się zmieniło jakieś poważne kroki Zagłębie poczyniło by stworzyć swoją marke??
czy miasta zaczeły współpracować ze sobą na rzecz dobrego wizerunku Zagłębia??
Czy zaplecze dla kibiców (oprawa meczu reklama meczu it.) jest już na to budżet czy dalej co łaska z składek... ??

Prosze o podsumowania przerwy między sezonowej co takiego się zmieniło co nie było w II lidze oczywiście nie chodzi o piłkarzy i nowy zarząd:)

Generalnie to jeszcze nic sie nie zmieniło. Nie wiem czy jest tworzona wogóle jakaś strategia budowy Marki.
Są obecnie bardziej gorące sprawy typu: licencja, kontrakty piłkarzy, skład zespołu, oświetlenie. Myślę, że jak to się uspokoi to powinno się powołać zespół ds. tworzenia takowej strategii. I to bez względu na decyzje związane z korupcją.
Gilardino

Postprzez PawełK 2007-07-21, 11:28 am

Powoli sie taki dzial tworzy, slusznie zauwazyl kolega wyzej jest mnostwo pracy zwiazanej ze startem w OE. Co do koszulek to wszystko bedzie dopiete w srode i o Poznan sie nie martw:) musi byc OK.
PawełK
pyszałek

Postprzez krejzol 2007-07-21, 10:23 pm

Będą zupełnie nowe wzory strojów, czy tylko dodane wstawki OE i C+ ? Czy naszych graczy dalej będzie ubierać Legea, a reklama na piersi pozostanie ta sama?

Nie sądzicie , że warto by też wreszcie pomyśleć o jakimś szerszym kanale dystrybucji oficjalnych strojów Zagłębia (szczególnie koszulek) chociażby w sklepach sportowych w regionie ?
krejzol

Postprzez rauf 2007-07-21, 11:20 pm

jabym zmienil fimre ubierajaca pilkarzy na cos innego moze JAKO , aktualna taka niezbyt fajna :D
rauf

Postprzez Gilardino 2007-07-27, 1:39 pm

PAWEŁ-FB'03 napisał(a):Powoli sie taki dzial tworzy, slusznie zauwazyl kolega wyzej jest mnostwo pracy zwiazanej ze startem w OE. Co do koszulek to wszystko bedzie dopiete w srode i o Poznan sie nie martw:) musi byc OK.

Bardzo chętnie poznam skład członków tego działu oraz proponowaną strategię.

Saluto!!!

Avanti Rossoverdebianchi !!!

[ Dodano: 11-08-2007, 3:57 ]
Trochę czasu minęło od mojego posta w tym temacie i ... ???
I nic !!!
Jak ten zespół co się tworzy kolego Paweł FB działa tak jak dzisiaj to nie wróżę sukcesu.

No, ale ponoć ktoś tych ludzi powołał.

GOOD LUCK !!!
Gilardino

Re: Marka Zagłębie Sosnowiec Kiedy??

Postprzez Blajpios 2010-12-02, 12:20 pm

A dlaczego tak robię, Koteczku (jak by zapytał S. Kisielewski) Nie lubię najprostszych dróg, jak np. "Przegląd prasy" czy inny jeszcze temat? Nie do końca mogłem od razu się zdecydować, w jakim wątku wkleić poniższe... Myślałem: o wątku "co się dzieje?", "Przyszłość Zagłębia", "Marketing", "Wieeelkie Zagłębie", czy już czas na Stowarzyszenie Kibiców", "wywiad tygodnia", "nie tylko Zagłębie", "Podsumowanie lat 2000-2009" - albo jeszcze o innym? 8) Jak się domyślacie, chodziło mi o pewien dystans do obiegowych opinii i o przypomnienie, że naturalnym odniesieniem dla Zagłębia są wielkie firmy; tak więc - nie musi się dać zwariować tym, co obecnie - i nie można poprzestać znów na jakimś przejściowym budowaniu prowizorki na chwilę. Kiedy - Zagłębie dołączy do wielkich firm? Także u tych dużych w Polsce jest "co gonić", a nie wyzywać, gdy czy to byli czy obecni akurat próbują coś rozwinąć. Jest co w Lechu podziwiać, by się trzymać kontekstu sukcesu - także choćby od strony zorganizowania kibiców; podobnie w Legii (i jeszcze co najmniej w kilku klubach Ekstraklasy kibicowsko jest się czego uczyć) - i jest co podziwiać w Cracovii czy Wiśle i ich władzach, stylu właścicieli - i w Arce, Lechii, jeszcze w kilku co najmniej wypadkach.
No, to dla przypomnienia - bo czyż nie przypomina Przegląd Sportowy dzisiaj czegoś"?
Przegląd Sportowy napisał(a):(...)Jak udało się ustalić, Allianz udzielił Górnikowi w dwóch ostatnich latach już kilku pożyczek: łącznie na sumę 5 mln zł. Wygląda to dziwnie, bo sprowadza się do tego, że właściciel pożycza pieniądze samemu sobie. Jednak to operacje wymuszone przez przepisy podatkowe.
Na podobnych zasadach działają inne kluby. Janusz Filipiak, prezes Cracovii, w tym roku pożyczył swojemu klubowi milion złotych. Właściciel Wisły Kraków Bogusław Cupiał także regularnie pożycza kasę piłkarskiej spółce, którą zarządza. W szczytowym momencie dług Białej Gwiazdy względem właściciela wynosił blisko 30 mln zł. (...)

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/ekstra ... omosc.html
Blajpios

Postprzez August 2010-12-02, 1:33 pm

Nie bardzo rozumiem, co ma sposób finansowania klubu przez właściciela z odbudowa marki Zagłębia i porównianie tutaj do Cupiała czy Filipaka ? No, chyba że znów chcesz nawiązać do wątku udzielonych pożyczek przez Szatana. Jesli tak to nie ma co dywagować.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2010-12-02, 2:37 pm

Oczywiście, że w tle jest to odniesienie! To jest ten jeszcze inny wątek, którego z nazwy nie przytoczyłem, tylko że "może w jeszcze innym wątku" powinienem to umieścić - napisałem. To odniesienie wydawało mi się oczywiste. Przecież - to właśnie ten fakt był jednym z głównych nurtów wieszania do nieprzytomności na nim psów. Nikt się nie zająknie, że robi to Cupiał, Filipiak, Alianz, czyli potentaci silniejsi od niego; "z racji podatków", przeczytają i pokiwają głowami, "a radzą sobie jakoś". Tutaj - wściekła nagonka, powód do wyciągania wniosków itd. Jednak - teraz nie ma sensu do tego wracać. Przyznam, że byłem (nie dokładnie tak, jak mi tu imputowano) - jakoś życzliwie nastawiony do jego poczynań. Po prostu - była to szansa wyrwania się z ciasnoty i wielotonowego obciążenia popeerelowskimi układami. Człowiek - z przedsiębiorczości przychodzący. W dodatku - z szansą realnego poszerzania bazy, z zakresu przecież Wielkiego Zagłębia a nie Czwórmieścia. Ktoś, kto własne włożył do gry - podobnie jak, z szacunkiem więc, poprzednio Włosi. Fakt jest, nie udało się, nie poniósł ciężaru. Niemniej - nie o to teraz chodzi mi w tym wpisie. Jakkolwiek śmiał się będę, jak okaże się, jak już sugerowałem, że jednak Zagłębie jest w jego rękach, "biernie" ale jednak: bo okaże się że D. Kozielski "naszaleje" stylem pływania znanym z Odry, Wodzisław: i dalsza prolongata spłat albo darowanie przez K. Szatana znaczyć będzie być, albo nie być Klubu. Hm. A do jakiego kroku pchałoby go w takiej hipotetycznej sytuacji wspomnienie tych wszystkich wyzwisk, jakich tu nałykał? Niemniej- naprawdę, wolałbym, by D. Kozielski wyciągnął wnioski z pomyłek w Odrze - i teraz poprowadił lepiej (by nie okazał się prawdą też czarny scenariusz, że chodzi mu tylko o promocję, albo odgryzienie się w Wodzisławiu, czy obronę tylko na ten moment przed jakimiś plotkami, że nieudacznik). Poza tym jednak - naprawdę też nie wiem, bo skąd - ani jaka bła umowa z K. Szatanem, czyli że ta możliwość "trzymania w szachu przez niego długami" jest duża - ani nie wiem też, czy aby D. Kozielski nie jest w szachu bardziej przez miasto trzymany, albo wprost jest tylko parawanem dla miasta, które mając najwięcej akcji, nie chce się afiszować. Najbardziej, to miałbym nadzieję, że jst tylko parawanem dla G. Książka, bo ten za mało ma jeszcze kasy a D. Kozielskiemu się przyda trochę propagandy, że naprawdę dobrze sobie w piłce radzi, więc poszli na układ. Jako były piłkarz Zagłębia - najbardziej by chyba dawał podstawy do nadziei, że jakoś to Zagłębie pójdzie do przodu.
I to jest właśnie perspektywa, w której piszę - a nie sam K. Szatan, którego za próbę przejęcia i determinację faktycznie szanuję. Później ludzie, którym ufam czy cenię, choćby z tego forum, wciąż powtarzali, że to nie jest tak jednoznaczne, że naprawdę są żenujące sprawy, że choćby w firmach różne są i personalnie co do niego - no i faktycznie widać, że po prostu ciężaru nie udźwignął (ale przynajmniej nie dopuścił do bankructwa, co już np. poprzedniemu właścicielowi, Cimminelliemu się nie udało). Zawieszam po prostu sąd, tyle że cenię za tamtę próbę i żałuję, że rodzimej przedsiębiorczości nie wyszło, przy wydatnej chyba też pomocy Zagłębiaków rozmaitych.
Niemniej - fakt jest, że nie wyszło. I fakt jest, że to nie na chwilę obecną problem. Mogą ewent. obecni właściciele analizować, bo warto, warto by "historia była nauczycielką życia".
Na teraz jednak jest - jak choćby właśnie ci obecni mają skorzystać z historii. Jak uciec przed choćby tymi pułapkami, w które wpadł K. Szatan. Jak budować rozwój, by przyszłość była na miarę historii i marzeń, nie tylko pierwszej dekady XXI wieku, która właśnie z 2010 się skończyła. Jak mają dorastać do przemian Kibice, Stowarzyszenie itd. Jaknawiązać współpracę z wiodącymi małopolskimi klubami, która już w wypadku Wisły do lat była a ostatnio dała dodatkowe szanse przez Cupiała i mecze na Ludowym i również z Cracovią się otworzyła możliwość, przy czym i B. Cupiał ostatnio mniej szusów robi i J. Filipiak naprawdę może dostarczyć wiele przykładów dobrego dla klubu gospodarowania (odcinam kwestię korupcji, ufam, że nie była jego udziałem, a jakkolwiek - odnoszę się do innych spraw).
Tak więc - taki "szerokozakrojony" cel miało to przytoczenie tekstu tutaj a nie w wątku K. Szatan. Chodziło o te wszystkie odniesienia teraz bliżej wyjawione. Chodziło - przez przypomnienie tego epizodu, za który K. Szatan był wyzywany a inni traktują jako normalkę (nie rozstrzygam, że to dokładna analogia, może K. Szatan faktycznie głupiej czy nieuczciwiej to robił) - o pobudzenie nimi razem w tym głównym właśnie kierunku: co obecnie się dzieje - i Marka Zagłębie Sosnowiec, nie byle jaka ale pośród innych czołowych drużyn Polski: kiedy? Kiedy - i jak? Czy obecnie się to buduje, nie pod naporem chwili popada w "dojutrkowość" i gierki? Czy te zmiany zapowiadane przez liste - są roztropne, choćby jako wstęp do renegocjacji kontraktów z niektórymi? Czy to tylko znów popiół, zawierucha, pozorowane zmiany, by wszystko zostało, jak było? A może jednak - wreszcie zaczyna się wieloletnie, ale sensowne budowanie?
Blajpios

Postprzez django 2010-12-02, 6:51 pm

Blajpios napisał(a): Nikt się nie zająknie, że robi to Cupiał, Filipiak, Alianz, czyli potentaci silniejsi od niego; "z racji podatków", przeczytają i pokiwają głowami, "a radzą sobie jakoś". Tutaj - wściekła nagonka, powód do wyciągania wniosków itd.

A powód tego kiwania głowami jest prosty - nikogo tu nie obchodzi, co robią Cupiał, Filipiak i Allianz. To nie jest forum Wisły, Cracovii, ani Górnika. Po różnych akcjach, których doświadczyliśmy za jego rządów w klubie, mamy prawo być nieufni i wątpić w jego dobre intencje. Poza tym na śmieszność zakrawa porównywanie dwóch gości, będących właścicielami potężnych firm na skalę europejską do naszego kurczakowego potentata. Zwróć też uwagę co udało się zrobić za pożyczone pieniądze w wyżej wymienionych klubach, a co w Zagłębiu.
django

Postprzez August 2010-12-02, 7:00 pm

django napisał(a):Zwróć też uwagę co udało się zrobić za pożyczone pieniądze w wyżej wymienionych klubach, a co w Zagłębiu.

Prawde powiedziawszy jak na tak wpływowego i bogatego gościa, którego stać na sponsorowanie 2-ligowej drużyny niemieckiej to Filipiak wypada dość blado. Osobiście wolałbym aby budowanie marki szło w takim kierunku jaki miał miejsce w Białymstoku czy Gdańsku. A nie w oparciu o "widzimisie" nowobogackich szastających kasą. A sek w tym, że w Krakowie raczej znajdzie sie ktoś po Cupiale czyFilipiaku natomiast w Sosnowcu - jak pokazał prykład ER.SI - już niekoniecznie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2010-12-02, 7:42 pm

W przypadku Fiipiaka bardziej chodziło o stabilność finansową, jaką gwarantuje temu klubowi. I to z własnej kieszeni. Tam nie ma żebrania o fundusze. Raz idzie im gorzej, a raz lepiej, ale tragedii żadnej nie mają. Cracovia co prawda idzie teraz podobną drogą jak Zagłębie parę lat temu, ale różnica jest taka, że oni nawet jak spadną, to za rok wrócą do ekstraklasy. U nas spadek był początkiem końca. Poza tym trzeba pamiętać, że Filipiak zrobił z hokejowej Cracovii potęgę na polską skalę.
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna