Zagłębie Sosnowiec kontra TVP3

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez dynamitek 2005-08-11, 10:28 am

z całym szacunkiem... to Zarząd klubu nie ma racji... Ja ten temat już wiele razy wałkowałem przy okazji innych tematów. Dobrze prowadzony klub utrzymuje się z pieniędzy sponsorów, którzy walą drzwiami i oknami, żeby zaistnieć przy murawie, na strojach itp... Czy to tak trudno zrozumieć??? Co z tego, że transmisja trwa 15 minut? Wiecie, ile kosztuje reklama telewizyjna? To są takie pieniądze, że aż trudno uwierzyć... I właśnie za tę reklamę klub powinien wyciągnąć kasę od sponsorów... Tak, wiem, już to przerabiałem... Klub ma jednego sponsora i gardzi dodatkowymi pieniędzmi, np. z tytułu reklam... Chciałbym jednak zauważyć, że taki reklamodawca nie ma najmniejszego wpływu na to, co dzieje się w klubie, nie zarządza, nie miesza się w sprawy transferów itp, a zatem Pan Motto nadal robi swoje i nic a nic nie traci! Tylko zyskuje... Nie rozumiecie tego? Przychodzi firma do klubu, zainteresowana reklamą na płycie, płaci kasę, stawia banner i sobie idzie! I tylko raz w tygodniu sprawdza, czy reklama jest na swoim miejscu i czy jest w należytym stanie! I to wszystko!!! A za tę reklamę klub sportowy Zagłębie ma opłaconą wodę i prąd za cały rok! Rozumiecie już, w czym rzecz? I właśnie dlatego klub, który jest często pokazywany w tv zyskuje bez względu na to, czy dostał od tv za to kasę, czy nie! ZYSKUJE! Kilka razy więcej niż gdyby dostał kasę od TV... ale od sponsorów!!! Panowie... Nikt nie oczekuje, że wszyscy dookoła będą specjalistami od marketingu, ale klub drugoligowy powinien takiego kogoś mieć! Wtedy budżet klubu wyniesie 5 mio. a nie 4, czy 3... Rozumiecie??? "Bez wychodzenia z domu"! Na tym to polega i to właśnie mieli na myśli przedstawiciele TVP3.
I jeszcze jedno: dlaczego ludzie kupują Dosię??? BO ja k@#@a uważam, że Dosia śmierdzi, źle pierze i w ogóle jest do dupy... Ano dlatego, że na każdym kroku atakuje nas reklama Dosi!

Mało tego... Ktoś napisał, że nikt nie będzie patrzył na reklamy podczas meczu... Niestety, ten ktoś absolutnie nie ma racji! Będzie, choć nieświadomie... a później pójdzie do marketu i kupi produkt, który widział na stadionie... To bardzo złudne myślenie, że nie zwracasz uwagi na reklamę. Obserwujesz piłkarzy, kupujesz koszulki, w których grają i sam nosisz reklamę... Pijesz piwo, którego banner widziałeś przy płycie, choć zupełnie nieświadomie je wybierasz, bo wydaje Ci się lepsze... Nie zdajecie sobie sprawy z potęgi reklamy... Reklama podprogowa, product placement... Te terminy brzmią być może obco dla niektórych, ale każdego dnia ulegacie ich wpływom! A nawet o tym nie wiecie... :)

Natomiast co do "produktu" Zagłębie Sosnowiec... Wybaczcie, że to powiem, choć przecież sam jestem kibicem Zagłębia od 20 lat, ale to nie jest dobry produkt, ogólnie rzecz ujmując! Jest to nasz, lokalny produkt, który lubimy, cenimy...niszowy... tylko my wiemy, że jest dobry... My, czyli Ci, którzy chodzą na mecze. Nie słyszeliście nigdy od znajomych, kolegów : "po ch#$ pójdę na mecz? Szmaciankę oglądać??? Ci goście nie potrafią grać w piłkę!" To jak ich inaczej przekonać? Rozumiecie? Klient zawsze wybierze taki produkt, który zna, który, jak mu się wydaje, jest sprawdzony!!! Dlatego tak ważna jest promocja! Im większa reklama, tym większa sprzedaż! Zależność ta, niestety, istnieje. Kasa z reklamy, kasa z biletów...
I wreszcie do sedna - to TVP robi KLUBOWI przysługę, a nie odwrotnie! I w dupie mam, że kibice Ruchu nie obejrzą meczu, czy skrótów... NIE O TO CHODZI! Chodzi o to, że bez dobrego marketingu zawsze będziemy co najwyżej w środku tabeli, bo jak wiecie, bez pieniędzy trudno o coś więcej... Wiem, wiem... Teraz usłyszę, jaki to nas budżet wysoki, jak na 2gą ligę... Owszem, ale dlaczego gardzimy pieniędzmi, które można zgarnąć, nic na tym nie tracąc???

No i na koniec jedna ważna uwaga... Nie jestem żadnym reformatorem, nie obchodzi mnie, czy ktoś w klubie się ze mną zgodzi, czy nie, jest mi wszystko jedno, czy będzie więcej pieniędzy, czy mniej, nie chcę nikogo pouczać... Chcę tylko zwrócić uwagę, że Zagłębie, poza tym, że samo w sobie jest produktem, ma jeszcze inne produkty do sprzedania - powierzchnię reklamową. Sprzedaż ta nie ma żadnego wpływu na strategię prowadzenia klubu!!!!!! Ma tylko i wyłącznie wpływ na wysokość budżetu! Wiecie, że piłkarze gryzą trawę, żeby wygrać, gdy wiedzą, że za wygraną wpadnie im dodatkowa kasa, prawda? Piłkarze nie żyją miłością do Zagłębia! Pamiętajcie... Im więcej zarabiam, tym bardziej się staram... Naczynia połączone! Pamiętajcie o tym, że pieniądze leżą na ziemi, tylko trzeba się schylić i je podnieść. Ktoś kiedyś mi napisał, że P. Motto nie chce dodatkowych sponsorów, chyba żę dołożą ileś tam do prowadzenia klubu... Taka wypowiedź swiadczy o tym, że Pan Motto wrzuca wszystkich sponsorów do jednego wora. A to błąd!

A zatem Zagłębie nie będzie pokazywane w telewizji... Smutne to. Szkoda... Możecie mi wierzyć lub nie, ale to wcale dobrze nie świadczy o zarządzaniu klubem... No ale to nie moja sprawa! Ja i tak będę przychodził na mecze, i tak będę kibicował Zagłębiu... nawet w okręgówce. Tylko boli mnie świadomość, że mógłbym oglądać lepsze widowisko, lepszych i bardzie zaangażowanych aktorów, przy pełnych trybunach, na ładnych wyremontowanych stadionie bez żadnej prowizorki... Aaaa! I zamin zaczniecie mnie krytykować, przeczytajcie uważnie, co napisałem, zastanówcie się... Może i Wy dojdziecie do wniosku, że wszystkie potężne firmy istnieją dzięki zaangażowaniu ogromnych pieniędzy w marketing! Dzięki marketingowi czerpią ogromne zyski i przeznaczają jeszcze większe pieniądze na rekalmę... Koło się zamyka! Nic więcej już nie wymyślę... Pozdrawiam!
dynamitek

Postprzez Redeniak 2005-08-11, 10:38 am

Dynamitek masz calkowita racje, szkoda, ze w klubie "decyzyjni" nie potrafia pomyslec dlugofalowo.
Przeciez nic nie stracilibysmy na tym, a moglibysmy zyskac.
Redeniak

Postprzez slawojka 2005-08-11, 10:45 am

jeszcze jedno: dlaczego ludzie kupują Dosię??? BO ja k@#@a uważam, że Dosia śmierdzi, źle pierze i w ogóle jest do dupy... Ano dlatego, że na każdym kroku atakuje nas reklama Dosi!

A co ma Dosia wspólnego z Zagłebiem???????
Co nas obchodzą interesy firm które sobie ustawiają banery wokół boiska?
Czy naprawdę uważasz, że pokazanie skrótu meczu w takiej formie "na jaką stać" TVP 3 może zareklamować nasz klub? Bo ja nie...
To nie TVP 3 jest atrakcją dla Zagłebia tylko Zagłębie dla TVP 3.
slawojka

Postprzez WAB 2005-08-11, 10:47 am

Dynamitek, nie obraź się, ale pomyliły ci się przyczyny ze skutkami. Twoja wiedza na temat marketingu jest rodem z amerykańskich poradników "jak odnieś sukces"- gówno sie na nim znasz, niestety.
WAB

Postprzez krzysztof 2005-08-11, 11:01 am

Zgadzam siÄ™ z WAB'em. Jesli ktos juz umieszcza baner na stadionie, to nie z mysla, ze bedzie on widoczny w progamie TVP3 przez 0.1 sekundy o godzinie 22 wieczorem, tylko ze przez prawie 2 godziny swiadomie, badz nie bedzie sie w niego wpatrywac 5 tysiecy osob kibicujacych Zaglebiu na Ludowym.
I mysle, ze to jest wazniejsze ze ludzie ktorzy tam siedza i te reklamy ogladaja sa zwiazani z klubem i wszystkimi firmami, ktore klubowi pomagaja.

I to jest nowa koncepcja zycia (jak to ktos kiedys w rejsie powiedzial) ;-)
Jakby tak bylo jak piszesz dynamitku, to Wisla, Legia i pare innych bogatszych klubow nie handlowaloby prawami z firma Sport Five, tylko rozdawalo je na lewo i prawo, nawet telewizji Trwam.
krzysztof

Postprzez dynamitek 2005-08-11, 11:08 am

WAB napisał(a):Dynamitek, nie obraź się, ale pomyliły ci się przyczyny ze skutkami. Twoja wiedza na temat marketingu jest rodem z amerykańskich poradników "jak odnieś sukces"- gówno sie na nim znasz, niestety.

Masz rację... gówno się na tym znam... choć z tego żyję... dobrze żyję... nawet bardzo dobrze...
dynamitek

Postprzez dynamitek 2005-08-11, 11:27 am

[quote="krzysztof"]Zgadzam siÄ™ z WAB'em. Jesli ktos juz umieszcza baner na stadionie, to nie z mysla, ze bedzie on widoczny w progamie TVP3 przez 0.1 sekundy o godzinie 22 wieczorem, tylko ze przez prawie 2 godziny swiadomie, badz nie bedzie sie w niego wpatrywac 5 tysiecy osob kibicujacych Zaglebiu na Ludowym.

żeby w ogóle umieścić banner, musi najpierw zobaczyć mecz... Moja firma często umieszcza swoje bannery w ringu podczas walk zawodowcyh w Niemczech... Dlaczego, to ja już wyżej napisałem. No a przecież nikt nie patrzy na reklamy w TV, Waszym zdaniem... I tu muszę powiedzieć, że absolutnie nie macie racji... Dodam tylko, że zaraz po transmisji sprzedaż rośnie... Zdecydowanie rośnie... Jak już się dowiedziałem, "gówno się znam", ale wiedzę czerpię z doświadczenia...

Natomiast WAB wie sporo o marketingu. Dlaczego nie podzieli się z nami swoją wiedzą, która być może rozjaśni nam troszkę temat? Na tym forum niewiele jest propozycji, merytorycznej dyskusji, argumentów... Czasem na 50 postów 2 są wartościowe, a reszta nic do tematu nie wnosi... WAB, tym razem to Ty się nie obraź, ale Twoje: "gówno się znasz" właśnie nic nowego nie wnosi. Odnieś się do konkretów, powiedz, dlaczego się nie zgadzasz i jak Twoim zdaniem należałoby zrobić... Chętnie się dowiem, inni pewnie też. Bo Twoja wypowiedź, poza tym, że ma mnie obrazić (mimo, że temu przeczysz na wstępie), nic nie wnosi! Jest pusta i wulgarna... No ale Ty nie jesteś taki, prawda? Napisz konkretnie, dlaczego najprostsze, podstawowe elementy nie mają prawa się sprawdzić? Dlaczego w całej Europie coś się sprawdza, a w Zagłębiu nie ma prawa się sprawdzić? Ja faktycznie może i gówno wiem, ale przynajmniej coś wnoszę do dyskusji... Niech to będzie punktem wyjścia do konstruktywnych wniosków, a nie prymitywnych docinków!
dynamitek

Postprzez WAB 2005-08-11, 11:28 am

dynamitek napisał(a):Masz rację... gówno się na tym znam... choć z tego żyję... dobrze żyję... nawet bardzo dobrze...

Dla kogoÅ› bardzo dobrze, a dla kogoÅ› kiepsko. Kwestia punktu odniesienia :lol: .
Widziałeś kiedyś, gdzieś reklamę samochodów Ferrari (w prasie, radio czy telewizji), Nie mówię o Teamie F1. Nie, bo takich nie ma. A pewnie chciałbyś mieć taki samochód. Rozumiesz jak działa marketing? Behaviour po prostu. Tyle ode mnie. Sorry za off-topic.
WAB

Postprzez dynamitek 2005-08-11, 11:34 am

WAB napisał(a):
dynamitek napisał(a):Masz rację... gówno się na tym znam... choć z tego żyję... dobrze żyję... nawet bardzo dobrze...

Dla kogoÅ› bardzo dobrze, a dla kogoÅ› kiepsko. Kwestia punktu odniesienia :lol: .
Widziałeś kiedyś, gdzieś reklamę samochodów Ferrari (w prasie, radio czy telewizji), Nie mówię o Teamie F1. Nie, bo takich nie ma. A pewnie chciałbyś mieć taki samochód. Rozumiesz jak działa marketing? Behaviour po prostu. Tyle ode mnie. Sorry za off-topic.

Widziałem reklamę ferrari... Grywa czasem w filmach. To się nazywa product placement... I ferrari nie jest tam przypadkiem...
dynamitek

Postprzez emdżej 2005-08-11, 11:37 am

Mam głupie wrażenie, że rozmowa schodzi z tematu i zamienia się w prywatną dyskusję. Piszcie sobie tak na PW albo dajcie sobie gg
emdżej

Re: Zagłębie Sosnowiec kontra TVP3

Postprzez felu 2005-08-11, 11:41 am

Panowie dynamitek i wab oczywiście macie rację po części każdy z Was. Ale bardziej się przychylam do wypowiedzi "dynamitek" bo racją jest że tvp3 to gówniana tv z gównianymi programami i muszą jakoś sobie zapełnić lukę, ale jeżeli nie działa to na niekorzyść klubu (a uważam że nie działa) to czemu nie puścić ???? Zawsze jest prawdopodobieństwo choćby minimalne że będzie efekt a więc każda próba powinna być podejmowana. Poza tym co jest oczywiście mniej ważne ktoś kto nie może być na meczu coś zawsze zobaczy pomimo kiepskiego wykonania przez tvp3. Czy kibiców przyjdzie mniej przez puszczenie materiału w tvp ????? heheheheheheheh śmieszne. Prawdziwy kibic i tak przyjdzie na mecz szczególnie taki ważny i zapłaci bilet a nie wybierze retransmisji no chyba że faktycznie nie może co jest zrozumiałe. Także argumenty typu mniej ludzi są banalne. Reasumując przychylam się bardziej do wypowiedzi "dynamitek ".
Ostatnio edytowano 2005-08-11, 12:09 pm przez felu, łącznie edytowano 1 raz
felu

Postprzez dynamitek 2005-08-11, 11:45 am

emdżej napisał(a):Mam głupie wrażenie, że rozmowa schodzi z tematu i zamienia się w prywatną dyskusję. Piszcie sobie tak na PW albo dajcie sobie gg

A mnie się wydaje, że dopiero teraz zaczyna być na temat... Jest problem i zaczyna się robić ciekawie. Wolisz odpowiedzi w stylu "jestem ZA", albo "jestem PRZECIEW"??? To po co zakładać temat? Wystarczy ankieta, każdy kliknie na A lub B i tyle. Będzie wiadomo, co myśli ogół bez zagłębiania sie w szczegóły... Szkoda, szkoda... Wybaczcie zatem, że drążę temat... Powiem wprost: jestem za transmisjami (a właściwie retransmisjami, czy skrótami po fakcie, bo w żaden sposób nie wpływają one negatywnie na dobro klubu... wręcz przeciwnie!).
dynamitek

Postprzez emdżej 2005-08-11, 11:48 am

dynamitek napisał(a):A mnie się wydaje, że dopiero teraz zaczyna być na temat... Jest problem i zaczyna się robić ciekawie..

Nie chodzi mi akurat o to, tylko o rozmowy kto siÄ™ zna na marketingu, a kto nie i o reklamach ferrari. To akurat jest bez sensu i nie na temat
emdżej

Postprzez twari 2005-08-11, 11:49 am

Według mnie fajnie było by obejrzeć skróty ale skoro ich nie bedzie - trudno. Taką decyzje podjąl prezes i trzeba ja uszanowac. A jesli chodzi o kase - Zagłębie niejako jest własnością włochów. I skoro nie chca miec innych reklam tzn ze nie potrzebuja takich drobnych wplywow! Wykladaja kilka milionow zlotych rocznie wiec ten 1000 zl dla nich jest zbedny. Widzimy bowiem ze Zagłębie jest ich WIZYTÓWKĄ! Dlatego prawdopodobnie nie chca paskudzic swojej wizytówki innymi reklamami. I mysle ze to oni bardziej chwalą sie Zagłębiem niż Zagłębie włochami.

A i jeszcze cos- skoro TVP3 twierdzi ze nie zaplaci za produkt ktorego nikt nie chce to po co sie po ten towar TVP upomina??
Tak naprawde bardziej zalezy TVP3 na relacjach gdyz musza jakos wypelnic luke w programie. Chca wiec tanim kosztem to zalatwic. Niektorym takie warunki pasuja a niektorym (Zagłębiu) nie!
twari

Postprzez keff79 2005-08-11, 11:58 am

Też byłbym za wieczornymi skrótami w telewizji.. powtarzam w telewizji, bo TVP3 to tylko w nazwie ma coś wspólnego z dzisiejszą TV, jakość przekazu wręcz mogłaby odstraszyć nie jednego sponsora.

..a z resztÄ… live to live, nic tego nie przebije.
keff79

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników