Stadion Zagłębia Dąbrowskiego i ME 2012

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez wieszczu 2005-04-18, 9:08 pm

Gborowiecki przeczytałem Twój post w temacie Zagłębie -Polonia i w takiej formie w jakiej jest on napisany wypada się z nim zgodzić.Tutaj nie mogę zanegować niczego.Jednakże,jak mi się wydaje, rozbieżności powstają co do kibiców z innych zagłębiowskich miast niż Sosnowiec.Ja nie dzielę kibiców w zależności od pochodzenia i szanuję każdego,który jest w pełni oddany NASZEMU ZAGŁĘBIU.Nikt z nas nie jest alfą i omegą i mogło być też tak,że żle zinterpretowałem Twój wcześniejszy post,co więcej nawet chciałbym,aby tak było.Pozdrawiam.
wieszczu
Żółta kartka

Postprzez Ader 2005-04-23, 8:22 pm

Ader
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez Siara 2005-04-25, 2:45 pm

No to w ciagu trzech tygodni sie powinno roztrzygnac to czy Sosnowiec bedzie mial szanse wspolorganizowac ewentualnie mistrzostwa Europy,Listkiewicz podal oficjalnie zgloszone miasta.
Siara
Żółta kartka

Postprzez Asja 2005-04-25, 3:10 pm

W ciągu najbliższych trzech tygodni zostanie wytypowanych sześć ośrodków, które w przypadku wyboru przez UEFA oferty polsko- ukraińskiej gościć będą uczestników turnieju.

O planach prac związanych z przygotowaniem dokumentacji wymaganej przez UEFA w pierwszej etapie selekcji organizatora Euro 2012 poinformowali w poniedziałek na konferencji prasowej w Warszawie przedstawiciele Polskiego Związku Piłki Nożnej oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu.

"To jedna ze spraw, w których Ukraińcy nas wyprzedzili. Oni już wiedzą, że mecze ME zorganizują w Kijowie, Lwowie, Odessie, Charkowie i Dnipropietrowsku. W Polsce chęć goszczenia najlepszych drużyn Europy zgłosiły oficjalnie Gdańsk, Łódź, Szczecin, Poznań, Opole, Chorzów, Warszawa, Kraków, Białystok, Sosnowiec, Rzeszów i Wrocław. W czwartek o organizacji Euro 2012 rozmawiać będziemy podczas Konwentu Marszałków, który odbędzie się w Toruniu. W ciągu dwóch tygodni po tym spotkaniu musimy dokonać wyboru pięciu najlepszych ofert i jednego miasta, które będzie pozostawać w rezerwie" - poinformował Listkiewicz.

Wybór zostanie podjęty na podstawie ankiet zgłoszeniowych i dokumentacji przygotowanej przez miasta.

"UEFA dokładnie określa, jakie warunki musi spełniać miasto, w którym mają się odbywać mecze mistrzostw Europy. Wymogi te dotyczą m.in. stadionu, hoteli, parkingów, komunikacji miejskiej, lotniska, bezpieczeństwa, itp." - powiedział przewodniczący zespołu ds. przygotowań i organizacji ME 2012 Adam Olkowicz.

"Wiarygodność składanych przez miasta deklaracji i planów rozwoju będzie dokładnie sprawdzona przez specjalistów" - wyjaśnił Listkiewicz.

Informacje na temat miast, w których mają odbyć się mecze ME, to jeden z elementów liczącej kilkaset stron dokumentacji zgłoszeniowej wymaganej przez UEFA w pierwszym etapie selekcji. Dokumentacja ta, którą dla PZPN będzie przygotowywać firma konsultingowa KPMG, musi trafić do UEFA najpóźniej do 21 lipca.

Oprócz tego, dokumentacja musi zawierać 11 gwarancji rządowych, dotyczących m.in. generalnego wsparcia dla organizacji i przeprowadzenia Euro 2012, wiz, ceł, szeroko pojętych spraw bezpieczeństwa i pozwoleń na pracę dla przedstawicieli UEFA.

"Największym zmartwieniem jest to, że brak choćby jednej pieczątki, jednego podpisu może przekreślić nasze szanse. A są one duże. Eksperci uważają, że kraje z Europy Środkowo-Wschodniej już nigdy mogą nie mieć tak dużej szansy organizacji mistrzostw Europy, jak obecnie" - podkreślił szef PZPN.

Na Ukrainie w promocję idei organizacji Euro 2012 zaangażowanych będzie wiele sław sportu. Lobbować będą nie tylko piłkarze, jak Andrij Szewczenko czy Oleh Błochin, ale także m.in. Sergiej Bubka.
(...)Polsko-ukraińską ofertę promować będzie hasło "Futbol łączy ludzi" oraz przesłanie o mistrzostwach Europy w nowej Europie z podkreśleniem chrześcijańskich korzeni i słowiańskiej gościnności obu państw.

Termin składania przez narodowe federacje piłkarskie wniosków o organizację EURO 2012 minął o północy 31 stycznia. Turniej ten, oprócz Polski i Ukrainy, chcą zorganizować również wspólnie Chorwacja i Węgry, a także Grecja, Włochy, Rosja, Turcja i Azerbejdżan.

Procedura wyboru kraju-gospodarza EURO 2012 składa się z dwóch etapów. Na zakończenie pierwszego - 10 listopada tego roku - UEFA wybierze trzy kandydatury, które ubiegać się będą o prawo organizacji turnieju. Gospodarz zawodów zostanie wybrany 8 grudnia 2006 roku.
Asja
Gwiazda

Postprzez slawojka 2005-05-06, 11:15 am

slawojka

Postprzez kwachu 2005-05-06, 11:21 am

Coś się ruszyło. Mam nadzieję że nie skończy się tylko na planach i nawet jeśli nic z EURO 2012 nie wyjdzie, koncepcja stadionu nie upadnie. Zniknie wtedy problem ile kasy należy włożyć w Stadion Ludowy i czy to się opłaca. Z przedstawionych propozycji lokalizacji stadionu mnie osobiście najbardziej odpowiada koncepcja 2 lub 3. Są tam możliwości budowy dużego parkingu, a w wersji 1 może być z tym gorzej. Co prawda każda z lokalizacji będzie daleko w porównaniu do obecnych 250 metrów do stadionu... Ale mogę nawet chodzić na piechotę na Zagórze lub Środulę jeśli tylko stadion Zagłębia Dąbrowskiego powstanie 8)
kwachu

Postprzez problematyk-ziom 2005-05-06, 1:22 pm

ale bedzie fajnie jak je*ną stadion na zagórzu :) z Sosnowca od 15 do 20 min autobusikiem z niwki 18 jezdzi :D z dąbwora blisko i dworzec ludzie z łaz itp mieli by blisko... 260 z będzina a ja 3 min piechotką ;)
problematyk-ziom

Postprzez Banan 2005-05-06, 8:53 pm

Lokalizacja moim zdaniem bardzo dobra , tylko nie mogę sobie wyobrazić większej grupy kibiców przyjezdnych maszerujących z dworca kolejowego w DG(?)
Banan

Postprzez Franz 2005-05-06, 9:27 pm

Banan napisał(a):Lokalizacja moim zdaniem bardzo dobra , tylko nie mogę sobie wyobrazić większej grupy kibiców przyjezdnych maszerujących z dworca kolejowego w DG(?)

Może im będą autobusy podstawiali tak jak w Kielcach.
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez problematyk-ziom 2005-05-06, 9:41 pm

no wiesz... z dworca na centrum idzie się 3 min... i można jakis autobusik złapać (811,808,55,182,18,260,690) ! ale chyba kibice ze strzemieszyc, łaz, sikorki, olkusza czy ząbkowic będą mieli znacznie bliżej
problematyk-ziom

Postprzez Qni 2005-05-06, 11:51 pm

Stadion ZD zlokalizowany na terenie obecnego boiska Gornika Sosnowiec jest lepsza propozycja, niz kolo Auchan, ze wzgledu na infrastrukture wszelaka.
Qni

...

Postprzez Krawiec 2005-05-08, 3:57 pm

Obrazek

Wszystkie lokalizacje są b.dobre. W tym momencie prowadzi lokalizacja na boiskach Górnika Sosnowiec i ma ona swoje zalety w postaci bliskości dwóch hal sportowych i aqua parku . Przy hali znajduje się też zabytkowe osiedle robotnicze tak jak przy stadionie MU więc przy okazji pokazywania SZD bedie można pokazać kawałek naszej historii. Obawiam się tylko czy wystrczy przestrzeni na wymagane boisko treningowe i parkingi.

Wszystkie lokalizacje z punktu widzenia strategicznego są korzystne i jeśli opatrzność/los będzie nam sprzyjać spełni się marzenie o integracji Zagłębia Dąbrowskiego wokół jednego klubu.

I pomyśleć, że całe zamieszanie zaczęło się od pisania na naszym forum i rozmowach przy piwku po meczu lub odwrotnie.
Krawiec

Postprzez problematyk-ziom 2005-05-09, 4:38 pm

a propo wariantu pierwszego... nie opadal (po drugiej stronie ul. br. mieroszerskich) znajduje się park i ogródki działkowe... można zaorać i zrobić boiska treningowe, a po drugiej stronie drogi "szybkiego ruchu" koło stacji można by tez cos zmieścić :D
problematyk-ziom

Postprzez Robson_sc 2005-05-09, 8:24 pm

a propo wariantu pierwszego... nie opadal (po drugiej stronie ul. br. mieroszerskich) znajduje się park i ogródki działkowe... można zaorać i zrobić boiska treningowe,

Hehe i znowu by bylo ze tereny stadionu stoja na prywatnych gruntach :wink:

Co do lokalizacji kazda jest dobra ale mi najbardziej podoba sie wariant I . Po pierwsze w okolicy znajduje sie dobra baza sportowa a na Nemo mozna by stworzyc centrum odnowy 8) No i poza tym bylo by najblizej z domu :D Obawiam sie troche o brak nalezytej ilosci miejsca na postawienie stadionu ale to niewazne. Jezeli nie na Braci Mieroszewskich to gdzie indziej. Wazne zeby SZD wogole powstal.
Robson_sc

...

Postprzez Krawiec 2005-05-10, 10:06 am

Teren pod ogródkami działkowymi po drugiej strony ulicy jest własnością miasta. PZD dzierżawi teren ale UM chcąc go przejąć ma obowiązek wypłacić odszkodowania. Ogród nie jest duży ale nie wydaje mni się żeby miasto poszło w tę stronę z parkingami (milonowe koszty i protesty). Z mapki wynika, że ktoś liczy na gościnność Macro i Castoramy.

Nie ważne czy ktoś z nas będzie mial bliżej, a ktoś dalej na stadion. Ważne, że SZD połaczy w szerokim znaczeniu mieszkańców Zagłębia.

Pozwole sobie teraz na mały "lans" ;-) . Mało kto wie skąd wypłynęła propozycja lokalizacji SZD na Zagórzu. Kiedy byliśmy po raz drugi u K.Górskiego jako delegacja kibiców, to właśnie on podsunął swój wariant lokalizacji prezydentowi w rozmowie o Stadionie ZD. Człowiek znany w srodowisku ale nie udzielający się na forum.

Grześkowi Sqrze z Mojego Zagłębia bo o nim mowa należy się uznanie , pamiętajcie o tym kiedy przeczytacie w necie lub na plakacie wyborczym jakieś nazwiska , które nijak mają się do całej pracy włożonej w powstanie i rozruszanie tematu SZD. Sprawą zajmowało się w różnym stopniu kika osób i nie po to o tym piszę, żeby się chwalić ale po to, że trafi mnie szlag jak się okaże, że ktoś to zawłaszczy dla własnych korzyści.
Krawiec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna