przez dynamitek 2005-03-10, 11:29 am
:roll: ... jestem raczej biernym uczestnikiem forum i rzadko zabieram głos, ale w tej kwestii muszę... Bo po pierwsze jednej sprawy nie rozumiem, a po drugie dziwią mnie niektóre wypowiedzi.
1. Czy darmowa transmisja (mam na myśli brak pieniężnego ekwiwalentu dla firmy Zagłębie S.) jest nieopłacalna? Czy brak czasu reklamowego w przerwie meczu na przykład to też jakaś strata? To moje pytania... A odpowiedzi na nie widzę mniej więcej tak: Zagłębie S. to niestety jeszcze nie Barcelona, ani nawet nie Torino. Zagłębie S. to, mimo że jestem wielkim fanem i od 20 lat wspieram drużynę swoją obecnością na meczach i gorącym dopingiem, tylko i wyłącznie beniaminek, który zresztą w pierwszej rundzie grał SŁABO! Jak do tej pory mieliśmy drużynę mocno przeciętną, ze słabą obroną, dość ambitnym, ale mało skutecznym atakiem, która na chwilę obecną będzie się bronić przed spadkiem! Przykro mi to mówić, ale tak jest. Wprawdzie poczyniono pewne kroki, abe wyjść z dołka, ale... no właśnie! Zgrupowania to niewypał. Te w Polsce to raczej po to, aby popracować nad wydolnością... A zagraniczne miały słyżyć budowaniu zespołu - zgranego, skutecznego, ambitnego, który da nam tyle satysfakcji, na ile sobie zasłużyliśmy my kibice naszą postawą. Tymczasem sytaucję znacie... Prezes mówi o zgrupowaniu ze Włoszech (???). Super, że posłano tam 3 zawodników, ale niestety w żaden sposób nie przyczyniło się to do praktycznego wpojenia drużynie taktyki, zgrania itp... Super forma wyróżnienia dla chłopaków, może i zwiększa rywalizację w drużynie, ale... to przecież nie zgrupowanie! A zatem znowu będziemy oglądać nieudolne próby tworzenia drużyny podczas meczy ligowych, choć mam nadzieję, że się myle... I to ma być ta firma, za którą trzeba płacić jakieś tam pieniądze, żeby móc ją pokazać w tv?! Drodzy kibice... Zarówno telewizja, jak i radio (choć w tym przypadku przede wszystkim tv) to najlepsze narzędzia marketingowe pod słońcem! Przede wszystkim należy spojrzeć na to tak, że ktoś chce pokazać Zagłębie w tv i nie chce od nas za to pieniędzy! Tak, tak! Dokładnie tak! Przecież nikt nie broni Zarządowi na tym zarobić... To chyba klub zadecyduje, jakie reklamy zostaną ustawione wokół boiska? To chyba klub zadecyduje, jakie logo (choćby jednorazowo) znajdzie się na koszulkach? To przecież klub może zadecydować, aby te "rozgrzebane" - remontowane właśnie trybuny zastawić bannerami z reklamami... I tu należy szukać pieniędzy! Ja nie twierdzę, że Tele5 to jakaś super telewizja z ogromną publiką, ale zawsze to telewizja o zasięgu... chyba światowym, bo chyba mam ją na satelicie (ale może się mylę). No więc Zagłębie może zarobić na reklamie, nawet jeśli nie dostanie czasu reklamowego w tv.
A teraz niektóre wypowiedzi... Słuchajcie! Jeśli ktoś woli zostać w domu z piwem w ręce, albo jabolem jak piszecie, to ja mam takiego kibica w dupie! Jeśli woli mecz w tv, zamiast na żywo, to ja mu już dziękuję! Zresztą, jak ktoś pije jabole i ogólnie jest menelem, to pewnie i tak nie ma telewizora, albo ma, tylko nie ma Tele5 . :wink: Nieważne... Wydaje mi się, że i tak frekfencja nie spadnie. Dlatego jestem mocno zdziwiony decyzją klubu, bo... jak w każdym biznesie, najpierw nalezy kilka lat inwestować, aby zacząć zarabiać. Nie ma nic natychmiast... A tu ktoś chce nam dać sznasę na pokazanie się w tv za free!
I jeszcze jedno. Jeśli stworzymy piękne widowisko, zarówno na murawie, jak i na trybunach, to zaczną się pojawiać propozycje z różnych stron. Ważne jest, aby skorzystać z każdej propozycji, aby pokazać swój "produkt". Po jakimś czasie, jeśli "produkt" okaże się dobry, będzie szansa, żeby na nim zarobić. Zanim więc zaczniecie mnie krytykować, przeczytajcie uważnie i zastanówcie się, kto ma rację? Każdy specjalista od marketingu wskaże Wam więcej plusów w "darmowej" transmisji, niż minusów. Bo to wcale nie jest darmowa transmisja... Jest wiele sposobów, żeby zarobić na samym pokazaniu się w tv... Aaa! Jeszcze jedno przyszło mi właśnie do głowy... Wyobraźcie sobie, że jest wielu kibiców, którzy nie chodzą na mecze, bo jest "niebezpiecznie", bo "można oberwać kamieniem w głowę", bo... bo... Mamy szansę pokazać, że mecz to święto, że to piknik, że świetna zabawa... kulturalna zabawa! I czy Waszym zdaniem to nie podniesie frekwencji w kolejnych meczach??? 8)
Z całym szacunkiem dla Zarządu klubu, ale o PR (public relations) Ci panowie nie mają pojęcia, skoro twierdzą, że na tym stracą, zamiast zyskać... Ostro, ale może ktoś z Zarządu czasem czyta forum, więc jest szansa, że czegoś się nauczy! :wink: Tyle... może to nie wszystko, co mam do powiedzenia, ale z doświadczenia wiem, że im dłuższa wypowiedź, tym nudniejsza... :wink: Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę wielu "darmowych" transmisji w tv!
P.S. Zawodowo zajmuję się podobnymi problemami w wielkiej międzynarodowej korporacji i uwierzcie mi, że każda firma, jeśli tylko jest szansa na "darmowe" pokazanie się w tv, z całych sił o to zabiega!!!