1906

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Władek 2004-02-18, 10:12 am

*c*i*c*h*y* napisał(a):co tyczy Zagłębia Sosnowiec jest ważne a nie Albion piszesz czy to ważne :roll: wszystko jest ważne :D

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Władek

Postprzez WOJTEK 2004-02-18, 10:18 am

olo69 napisał(a):Resovia to mnie jebie - ZAGŁĘBIE 1906
DLA NAS ZAGŁĘBIE JEST Z 1906 ROKU.A CO INNI O TYM MYŚLĄ? CO NAS TO OBCHODZI??NIE ROZUMIEM WASZYCH SPORÓW.WSZĘDZIE PISZĄ ,ZE 1906 I JUŻ.POZDR!! :lol: :lol: :lol:
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Władek 2004-02-18, 10:22 am

Podobny temat już kiedyś był wałkowany na tym forum. Nie wiem czy odnawianie go ma sens. Ja nie mam wątpliwości że data 1906 jest nieodłącznym elementem tradycji naszego klubu. Do powyższej dyskusji dodam tylko że mam wątpliwości co do rzetelności niektórych autorów strony 90minut - w poprzedniej dyskusji jeden z nich powołał się na jakąś książeczkę z lat 40 i cytował bzdety w stylu "odcinamy się od burżuazyjnych tradycji lat międzywojennych" - jeśli na takich "rzetelnych" źródłach opierają się ludzie podważający datę 1906 to jestem o nią spokojny
Władek

Postprzez warchlak 2004-02-18, 3:26 pm

ostatnio wyczytałem w książce o futbolu w zagłebiu dąbrowskim że początki sosnpowieckiego futbolu datuje sie na rok 1906 a nawet wcześniej powstawały pojedyncze klubiki amatorskie.wiec nie wiem o co tutaj jest spór :!:
warchlak
Prowokator

...

Postprzez Krawiec 2004-02-18, 4:05 pm

Pesto ja nie moge się oprzeć wrażeniu ,że ty prowadzisz spór ideologiczny . Sadzę, że spodobała ci sie teoria panów z 90-min o komunistach , którzy zmieniali sobie historie naginając ją po to zeby tow. Gierek mógł się pochwalić kibicowaniem klubowi z głęboką tradycją. To ci się spodobało i teraz rozgrzeszasz ich(90) za te ataki na naszą dumę.
Piszerz ,ze starają się zachować autentycznoiść historyczną. Dlaczego więc nie zmienią daty Wisły z 1906 na 1908, co ? Czytałes uważnie mój poprzedni post i otworzyłes link do histori wisły ?

Czy zatem za początek klubu można uznać uganianie się gimnazjalistów za szmacianką ?

Cóż ... tak jak pisał Władek , taka jest ich(90) wiarygodniość jakie są te źródła na które się powołują , zresztą sami nie wiedzą czy nadać nam rok 1918 czy 1949 czy jescze inny.

Tak jak pisałem , ciągłosć jest zachowana , preśledź sobie składy drużyn albo nazwiska działaczy . Od czasów Unionu jest kontynuacja w tym względzie . Znajdziesz to we wspomnieniach naszych legend i poprzez analizę składów unionu, ks milowice , ks sosnowiec, victorii , unii , rku.

Piszerz, że nie ma ciągłości między Stalą i Zagłębiem, a poprzednimi wcieleniami . Powiedz mi więc jakie były barwy Unii Sosnowiec , skąd się wzieły i czy jest to przypadek, że są to obecne barwy Zagłębia ?

Pesto nie daj sie zwariować, historia jest nasza , a jeśli koledzy z 90 min chcą cos zmieniać to najlepiej niech zaczną na własnych podwórkach.
Mi nie przeszkadza 1905 przy nazwie Resovia , jeśli są w stanie dowodzić słuszności tej daty to niech dochodzą , dla mnie ma to małe znaczenie.

Ciekawe jakby Kusina napisał na forum Wisły , ze 1906 to jest naciągana data powstania Wisły Kraków. Chyba by go działacze i kibice wystrzelili na marsa.

Zagłębie Sosnowiec 1906 i basta !

Ps. Cichy, jak pijesz to nie pisz i odwrotnie ;-)
Krawiec

Postprzez grzechu 2004-02-18, 4:48 pm

A wiecie skad sie wziely barwy Zagłebia: czerwono-zielono-biale?

Bardzo dawno temu jakis dziadek na jakims z meczy na Ludowym mi tlumaczyl ze barwy te pochodza od polaczenia klubow czy cos takiego, juz tego dokladnie nie pamietam, wiec prosze o odpowiedz drogich historykow :)
grzechu

Postprzez Pesto 2004-02-18, 4:49 pm

Krawiec - tak się składa , że wiślactwo nie ma monopolu na 1906. Traf chciał , że w tym samym roku powstał inny krakowski klub (i to wcześniej niż biała glizda). A jeszcze wcześniej istniały kluby lwowskie.

Co do Resovii - wciąż się kłócą z Cracovią , czy powstali w 1905,1907, czy 1909 - ale mało mnie to obchodzi. Historia Zagłębia jest dla mnie bardziej istotna.

Tak mi się widzi, że koniecznie chcesz powiązać korzenie klubu z rewolucją 1905-1907, żeby było dumniej. Podobnie Legii dorobiono datę 1916, żeby kojarzyła się z Legionami (data założenia Legii to 1922).

Widzę, że 90 minut zalazło ci za skórę - ja pozostaję przy swoim zdaniu. Niewolnicy cupiała (wisła) dorobili sobię koronę do herbu, żeby podkreślić ... no właśnie, co ? :D Nie musimy ich naśladować.

a spór Cracovia - Resovia jest naprawdę zabawny :D
Pesto
kumaty

Postprzez Krawiec 2004-02-18, 5:06 pm

sorki , proszę usunąć ten post
Ostatnio edytowano 2004-02-18, 5:11 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

Postprzez Krawiec 2004-02-18, 5:08 pm

Pesto napisał(a):Tak mi się widzi, że koniecznie chcesz powiązać korzenie klubu z rewolucją 1905-1907, żeby było dumniej. Podobnie Legii dorobiono datę 1916, żeby kojarzyła się z Legionami (data założenia Legii to 1922).

Absolutnie nie miałem tego na myśli pisząc powyższe posty . Teraz przypomniałeś mi o tym i dobrze. Uważam ,ze również z rewolucji 1905 możemy być dumni . Dzięki niej zrodził się żywioł, który zaowocował setkami inicjatyw społecznych w Zagłębiu m.in narodzeniem się naszego klubu ( carat ugiał sie i pozwolił na powstanie filii Unionu Petersburg). W końcu ks milowice przekształcił sie w ks Sosnowiec - klub robotniczy , którego barwy były czerwone (... nie z nienawiści i negacji wartości religijnych, a z miłości do Boga i Ojczyzny ;-) )

Pozdro !
Krawiec

może jednak zgoda co do formuły: przynajmniej tradycja od?06

Postprzez Blajpios 2004-02-18, 6:26 pm

Coś mi się wydaje, że nie ma szans popchnięcie o krok naprzód sprawy, skoro powstał znowu ten temat? Miałem nadzieję, że w zamian wyniknie pewna większa zgodność. Są dwie grupy. Pierwsza, to ci, którzy nie mają wątpliwości co do 1906 roku jako powstanie klubu, jako że wystarczy ciągłość osobowa przy jednoznacznym stwierdzeniu szykan okupanta. Druga grupa to ci, którzy mówią, iż formalne wątpliwości są zbyt duże. Miałem nadzieję, że ta pierwsza grupa będzie mogła radośnie przyjąć fakt, jeżeli ta grupa nie czując się zmanipulowana czy przymuszona zacznie przynajmniej podkreślać, że jest to jednoznaczna kontynuacja tradycji zorganizowanej grupy z 1906 r. Wzmocnienie bowiem jedności w wypowiedziach byłoby konkretnym zyskiem z ponowienia dyskusji.

PS Pesto. Czasami rzeczywiście mam formę wypowiedzi naznaczoną swoistą poetyką, jak to życzliwie ująłeś w sposób delikatny, za co dzięki. W wypadku postów jednak w tym wątku, to była kwestia precyzowania; pewne rzeczy trzeba odróżniać. Pozdrawiam. :D
Blajpios

Postprzez Franz 2004-02-19, 10:28 am

grzechu napisał(a):A wiecie skad sie wziely barwy Zagłebia: czerwono-zielono-biale?

Bardzo dawno temu jakis dziadek na jakims z meczy na Ludowym mi tlumaczyl ze barwy te pochodza od polaczenia klubow czy cos takiego, juz tego dokladnie nie pamietam, wiec prosze o odpowiedz drogich historykow :)

Dawno dawno temu jak w Sosnowcu istniały dwa kluby (jeden to napewno Victoria, a nazwy drugiej druyny to już nie bardzo pamiętam) to jeden klub grał w białych a drugi w czerwonych koszulkach. Kiedy doszło to połączenia tych klubów (bodajże rok 1918) to jako barwy klubu uznano czerwień biel a pomiędzy nimi dano zielony który miał symbolizować zgodę czy jakoś tak.

Dokładnie jest to opisane w Kronice Zagłębia wydanej kilka lat temu. Jak chcesz to sobie dokładnie poczytaj :)
pozdr.
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

...

Postprzez Krawiec 2004-02-19, 3:11 pm

:shock: Ludzie macie wszystko na temat historii barw od przeszło pół roku na naszej stronie a wy nawijacie o dziadkach :)

http://www.zaglebie.sosnowiec.pl/region ... php3?idw=9

Dodam jeszcze, ze czerwony kolor pochodzi od robotniczego charakteru KS Sosnowiec, a biały i zielony to barwy handlowo - urzedniczej Victorii ( w której grał m.in J.Kiepura). Po wojnie władze nie chciały się zgodzić na reaktywację klubu , który nie był "czysty klasowo" tzn tylko robotniczy, dlatego działacze i piłkarze musieli kombinowac jak za czasów caratu i powstała sekcja przy RKU . Do pięknej tradycji jedności społecznych stanów powrócono dopiero poprzez nadanie GKS Zagłębie barw Unii Sosnowiec.

Przeczytać 10 razy przed snem i powtórzyć rano !

A tak na serio ... fajnie, że ktoś wreszcie się o to spytał - juz myślałem, że nie bedzie mi dane zdjąć pajeczyne z działu "region".
Krawiec

Postprzez Leyton 2004-02-21, 2:06 am

I właśnie dlatego Krawiec jest niezbędny na tym forum :piwo: :piwo: :piwo: ........... Choć przyznaję, że w przeszłości jego posty były momentami denerwujące :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Leyton

stary watek

Postprzez voytech 2004-02-25, 5:00 pm

Znalazlem stary watek. Ma temat
data powstania Zagłebia !!
i mozecie go znalezc tutaj:
http://zaglebie.sosnowiec.pl/forum/view ... ddce53d59c
voytech

Poprzednia strona

Powrót do Piłka nożna