rossoneri napisał(a):tak to jest jak treneiros robi glupote i wystawia we wtorek najlepszych z rezerwami Floty i w piatek gra ciezki daleki wyjazd , Flota puchar odpuscila,a w lidze zgarnela 3 ciezkie pkty ,my odwrotnie wymeczylismy najlepszych weszlismy dalej w jakims tam pucharze, a w lidze bez punktow,duzo jeszcze nauki przed tym naszym mlodym trenerem
Mam wrażenie, że Kolega do młodszych ludzi należy, choć oczywiście pewności nie ma. Rzecz w tym, że bardziej mi pasuje taka opinia do tych, co nie pamiętają lat świetności Zagłębia i tego, że największe sukcesy to był Puchar. Zagłębiu nie godzi się odpuszczać totalnie. Noblesse oblige. Nie oznacza to postawy "za wszelką cenę", gdzie "za wszelką" oznacza postawy kretyńskie, nieuczciwe, tromtadrackie itp. Rozumiem ewentualne kalkulowanie tego typu - w wypadku Zagłębia - gdyby to było przed ostatnią kolejką, w której będzie się rozstrzygał definitywnie awans czy spadek z jakiejś ligi a z drugiej strony dojście do pucharów europejskich bynajmniej jeszcze nie byłoby rozstrzygnięte... Niemniej, poza skrajnymi sytuacjami, szanowanie Pucharu Polski, to szanowanie samych siebie - i szanowanie Polski, Pucharu. W związku z czym, zwłaszcza w Zagłębiu, z racji tych sukcesów historycznych, odpuszczenie Pucharu będzie w podświadomości i tak obracać się przeciw "ambitnym planom dbania o ligę", bo działać będzie poczucie jakiegoś skundlenia. Zagłębie jak Puchar odpuszza, zwłaszcza w takim stadium, jak obecnie - to jakoś tam zdradza, przynajmniej dumną historię i przyszłość Zagłębia Wielkiego. Tak ja bym to widział.