Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez August 2008-12-31, 12:15 pm

Jeszcze o Zawiszy:

Bank Pocztowy SA kolejnym sponsorem Zawiszy

Sekcja Piłkarska Zawisza, dzięki inicjatywie Konstantego Dombrowicza, prezydenta Bydgoszczy pozyskała kolejnego darczyńcę. Bliska finalizacji jest wreszcie sprawa powołania spółki z miastem.

Bank Pocztowy został kolejnym sponsorem drugoligowych piłkarzy. Umowa została zawarta do końca sezonu 2008/09.

- Bank stał się jednym z naszych głównych sponsorów - przyznaje Bogdan Pultyn, prezes SP. - Jestem po rozmowie z dyrektor Arletą Przeniosło, która stwierdziła, że to nie jest ostatnia pomoc banku dla Zawiszy. Pragnę podkreślić, że umowa została podpisana z inicjatywy prezydenta Dombrowicza - dodaje szef Zawiszy.

- Na mocy porozumienia prezydenta Konstantego Dombrowicza z Bankiem Pocztowym prezydent wskazuje dyrektorowi banku instytucję społeczną, kulturalną czy oświatową, z którą bank powinien podpisać umową reklamową - tłumaczy Adam Soroko, dyrektor Wydziału Sportu UM w Bydgoszczy.

Jak udało się nam dowiedzieć Bank Pocztowy przekaże SP 50 tysięcy zł.

Przypomnijmy, że na początku grudnia prezydent Dombrowicz przekazał stowarzyszeniu ponad 50 tys. zł. ekstra ze środków pozabudżetowych, a wcześniej ponad 80 tys. zł. z funduszu przeznaczonego na promocję miasta.

Korzystna opinia
Działacze SP uzyskali już ekspertyzę z biura prawnego PZPN, dotyczącą przyszłej spółki, która ma zarządzać drugoligowym zespołem.

- Jest ona dla nas korzystna - twierdzi prezes Pultyn. - Spółka będzie mogła przejąć zespół w przerwie zimowej, jeśli oczywiście do tej pory powstanie - dodaje.

Zarząd stowarzyszenia podjął decyzję o zwołaniu walnego zebrania członków na 22 stycznia. Na nim chce przedstawić i zarekomendować statut spółki.

Następnym krokiem powinno być przedstawienie radnym na sesji statutu do zaakceptowania
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /105084550
Jak widać, kwota sponsoringu nie jest oszałamiająca, z drugiej strony.... co na Prszydenta Bydgoszczy powiedziałby Kaziu Górski
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez mayday77 2008-12-31, 1:38 pm

Zaciąg z Gawina w Sosnowcu?

Na liście życzeń Janusza Kudyby, nowego trenera Zagłębia Sosnowiec, znalazło się sześciu zawodników, z którymi współpracował do tej pory w Gawinie Królewska Wola.
Powierzenie opieki nad zespołem Januszowi Kudybie może oznaczać, że już niebawem w klubie pojawi się kilku graczy Gawina Królewska Wola, gdzie do tej pory pracował nowy szkoleniowiec Zagłębia. Na jego liście życzeń znajduje się przede wszystkim trio napastników: Piotr Burski, Mateusz Piątkowski i Arkadiusz Piech. Sęk w tym, że bardzo chętnie widziałoby ich u siebie kilka klubów I ligi.

- Szansa na ich ściągnięcie jednak jest. Nasza formacja ataku potrzebuje sporych wzmocnień. Na ten moment jedynym wartościowym snajperem w kadrze jest Krzysztof Myśliwy - uważa Kudyba. W rundzie jesiennej wyżej wymieniona trójka zawodników strzeliła dla Gawina łącznie aż 25 bramek. Kolejnymi, którzy mogą trafić na Stadion Ludowy, są Adrian Masarczyk, Tomasz Balul i Michał Wróbel.

Czy jednak Zagłębie będzie stać na tego typu wzmocnienia? - Działacze zapewnili mnie, że dysponują odpowiednimi środkami finansowymi - dodaje Kudyba. Szkoleniowiec związał się z klubem 1,5 roczną umową.

Piątkowski już nieaktualny,ale Burski i Piech byli by jak najbardziej na miejscu.

Źródło:http://www.sportslaski.pl/Zaciag-z-Gawina-w-Sosnowcu,sport-slaski,3617,info.html
mayday77

Postprzez August 2008-12-31, 1:50 pm

(...) Działacze zapewnili mnie, że dysponują odpowiednimi środkami finansowymi - dodaje Kudyba (...)

To daje do myślenia.
August

Postprzez super02 2008-12-31, 8:46 pm

Szatan niech spada z klubu wtedy będzie wszystko -ok
super02

Postprzez robercik 2009-01-02, 9:53 am

ciekawe co z tych wszystkich zyczen wyjdzie
NIE dla bylejakości w zarządzaniu Zagłębiem
robercik

Postprzez manuel90 2009-01-02, 12:51 pm

Mnie sie wydaje ze mimo wszystko nie jest wcale tak źle jak sie wydaje. Chyba ktoś coś przed nami ukrywa, bo po co zapeszać (?) ;) Jak by nie było to ta "cisza" jest pewnego rodzaju promyczkiem światła w ciemnym tunelu potrzeb... Będzie dobrze ;)
manuel90

Postprzez kanel 2009-01-02, 12:54 pm

ta cisza to nic innego jak cisza przed burzą.
kanel

Postprzez manuel90 2009-01-02, 5:13 pm

"przed burzą" - mam nadzieję ze w pozytywnym znaczeniu ;)
manuel90

Postprzez hellboyek 2009-01-04, 2:59 pm

Nowak będzie po raz kolejny testowany przez Zagłębie w styczniowym sparingu z Odrą:

- Nowak ma stawić się na pierwszym treningu. Na razie jest naszym piłkarzem, choć jest w kręgu zainteresowań kilku klubów - powiedział trener Wrona.
Nowak dostanie jeszcze jedną szansę pokazania się w Zagłębiu. Wybiegnie w składzie drużyny w sparingu z Odrą Wodzisław. Piłkarza również chce pozyskać Zagłębiak Dąbrowa Górnicza.

http://www.11.pl/rytm_pilki/aks_rozpoczyna_treningi/
hellboyek

Postprzez hellboyek 2009-01-05, 12:25 pm

W skrócie: Pracę stracił Gerard Juszczak, Rafał Bałecki, wypożyczony został Cygnar. Drugim trenerem zostanie Grzegorz Kurdziel. Natomiast dwójka Pietrzak -Bernaś ma szansę na angaż w Feyenoordzie.

http://www.gazetasosnowiec.pl/gazetasos ... lebiu.html
hellboyek

Postprzez mayday77 2009-01-05, 8:26 pm

Trener Kudyba o nowych nabytkach

Janusza Kudybę, nowego szkoleniowca piłkarzy Zagłębia Sosnowiec ucieszyła wiadomość, iż na pierwszym treningu będzie miał do dyspozycji dwóch swoich podopiecznych z rundy jesiennej, kiedy prowadził Gawin Królewska Wola. - Obaj gracze posiadają umiejętność szybkiej gry z tzw. klepki. Cecha ta przy mojej taktyce jest bardzo cenna - komplementuje trener.

Trenera Kudybę poprosiliśmy o krótkie scharakteryzowanie Grzegorza Dorobka i Michała Wróbla, zawodników, którzy dzisiaj związali się kontraktami z sosnowieckim klubem.

Michał Wróbel - Jest to prawy obrońca, bardzo skuteczny nie tylko w defensywie, ale potrafiący także podłączyć się do gry z przodu. Bardzo dobrze egzekwuje stałe fragmenty gry, dysponuje dobrym strzałem z dystansu. Jest zdyscyplinowany taktycznie.

Grzegorz Dorobek - Znam go jeszcze z czasów, gdy pracowałem w Śląsku Wrocław. Do niedawna na boisku występował jako stoper, ale ja przemianowałem go na środkowego pomocnika. Dogrywa świetne piłki prostopadłe oraz crossy. Skutecznie zatrzymuje akcje rywali, po czym szybko przechodzi do ataku. Podobnie jak Wróbel, jest zdyscyplinowany taktycznie.

Dzisiaj w godzinach popołudniowych umowę z naszym klubem podpisał także Tomasz Balul. Ten 25-letni obrońca w poprzedniej rundzie był kolegą klubowym Wróbla i Dorobka.

Źródło:http://www.sosnowiec.info.pl/sport/pilka-nozna/trener-kudyba-o-nowych-nabytkach,1,4,13420
mayday77

Postprzez PawełK 2009-01-05, 8:31 pm

Lechia Zielona Góra rozważa wycofanie z II ligi

Podczas dzisiejszego walnego zebrania sprawozdawczego podjęto decyzję, że Lechia Zielona Góra prawdopodobnie dokończy sezon tylko jednym zespołem, który występował będzie w trzeciej lidze.

Władze Lechii zamierzają wycofać z rozgrywek zespół, który zajmuje aktualnie 13. miejsce w II lidze zachodniej, a pozostawić jedynie drużynę w III lidze dolnośląsko-lubuskiej.

źródło: Radio Zachód

http://90minut.pl:5555/news.php?id=826152
PawełK
pyszałek

Postprzez maciek123 2009-01-05, 9:02 pm

ale kapa. nieno za niedługo niebedzie meczy i niebedziemy mieli okazji dogonicz czołówki ;/ lipa ;/
maciek123

Postprzez August 2009-01-05, 9:18 pm

Coraz więcej Gawina w sosnowieckim Zagłębiu
W Sosnowcu ma grać czterech piłkarzy z Królewskiej Woli. Z drużyną żegnają się natomiast Rafał Berliński i wypożyczony Paweł Cygnar.

Piłkarze z Sosnowca mieli w poniedziałek rozpocząć przygotowania do sezonu, ale ostatecznie na boisko wybiegną dopiero w piątek. - Proszę nie doszukiwać się żadnych podtekstów. Muszę jeszcze załatwić kilka swoich spraw we Wrocławiu. Te kilka dni nic nie zmieni. Osiem tygodni przygotowań w zupełności wystarczy - podkreśla trener Janusz Kudyba.

Szkoleniowiec, który jesienią pracował w Gawinie, zgodnie z zapowiedziami sięga po piłkarzy, których poznał w Królewskiej Woli. - Naszym piłkarzem jest już Tomasz Balul [26-letni obrońca - przyp. red.]. Formalnością powinno być podpisanie kontraktu przez Adriana Masarczyka [21-letni bramkarz - przyp. red.]. Po rozmowach z działaczami są już Grzegorz Dorobek i Michał Wróbel [27-letni obrońcy - przyp. red.] - wylicza Kudyba.

Szkoleniowiec rozmawiał też w poniedziałek z piłkarzami z obecnej kadry. - Rozstajemy się z Rafałem Berlińskim. Natomiast na pewno zostanie z nami Tomasz Łuczywek [o odejściu tego piłkarza mówił Krzysztof Szatan, właściciel Zagłębia - przyp. red.] - dodaje. Zgodnie z naszymi informacjami z drużyną rozstał się Paweł Cygnar, który został wypożyczony do Resovii. Z kolei Rafał Pietrzak i Dariusz Bernaś po raz drugi pojechali na testy do Feyenoordu Rotterdam.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... lebiu.html
August

Postprzez August 2009-01-06, 9:26 pm

Arkadiusz Kłoda blisko transferu do Lubina
Czołowy piłkarz drużyny z Sosnowca jest bliski przejścia do zespołu z Lubina.
Wcześniej Kłodą interesowała się Odra, ale z naszych informacji wynika, że wodzisławianie chcieli, żeby Kłoda dołączył do ich zespołu dopiero po sezonie.

Do Lubina może też trafić Adrian Marek, obrońca Zagłębia. - Było zapytanie w jego sprawie, ale moim zdaniem dużo bardziej realny jest transfer Kłody - mówi Paweł Hytry, prezes klubu. Z Zagłębiem może się jeszcze pożegnać bramkarz Maciej Gostomski, który jest tylko wypożyczony z Legii. - Wiem, że działacze z Warszawy mają dla niego klub w Danii. Maciek chce zostać, wszystko rozstrzygnie się do piątku - dodaje prezes. Klub rozmawia jeszcze o rozwiązaniu kontraktu z Arturem Błażejewskim. Tymczasem nową roczną umowę podpisał Krzysztof Bodziony.
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... ubina.html
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna