Zagłębie Sosnowiec - Polonia bytom 18.08.2007.

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez marcin___ 2007-08-20, 3:11 pm

a co dokladniej w tej notatce nbapisales.. zeby one podobnie wygladaly bo chetnie tez bym wyslal;) i tak szczerze nie mam pomyslu co tam napisac:d bo przy moich slabych nerwach to nabluzgam i tyle bedzie;d
marcin___

Postprzez Blajpios 2007-08-20, 4:23 pm

myślę, że tu nie jest bardzo istotne, co napisać - oczywiście jednak, powstrzymując si od bluzgów. Ważne jest, by było jasne po prostu, co można zaznaczyć od razu w temacie - iż protest jest przeciwko takiemu przedstawianiu spraw Zagłębia, albo pozytywnie: że domaga się prawdziwych informacji na ten temat. Czy to zrobi się po linii całego regionu poddanego propagandzie śląskiej, czy po kibicowskiej; czy zaprotestuje się przeciw drażnieniu kibiców, czy przeciwko dezinformacji; czy domagać się będzie prawdziwej informacji czy też budowaniu prawidłowej współpracy dwóch sąsiednich regionów zamiast je podjudzać na siebie, tak jak to robią dotychczas: to wszystko jakby drugorzędna rzecz, różnorodność też może "Co styl, to człowiek". Choć rzeczywiście, również mogłoby być dobre, gdyby był jeden taki tekst jako wzór podany, który można przekopiować i wysłać - wtedy niektórzy mogą zrobić to szybciej, skorzystają z ułatwienia. Tak więc zwięzły, podstawowy tekst w tym stylu, że każdy się może pod nim podpisać - może warto przygotować.
Jednocześnie - myślę, że istotne jest, by była to akcja zauważalna. Przy większej ilości takich głosów - za czas jakiś, gdyby nie skutkowały, można powtórzyć. Zastanawiam się jednak - czy nie chodziłoby o taką akcję o szerszym zasięgu, bo to problem nie tylko tego jednego środka przekazu. Jak również - nie tylko w sprawach kibicowskich. Od dawna powtarzam, jeżeli Zagłębie chce się ocalić, musi protestować już na poziomie nazwy "województwo śląskie", proponując jednocześnie pozytywną swą tożsamość a nie tylko to, że "nie jest Śląskiem; dalej, musi być to budowanie, dokańczanie niegdysiejszego historycznego procesu wyłaniającego Zagłębie z Małopolski Zachodniej, nie tylko w czasie industrializacji ale dużo wcześniej; chodzi o tworzenie Wielkiego Zagłębia poza Jaworzno, Olkusz, Zawiercie - inaczej będzie tak, jak należy się spodziewać w pierwszych reakcjach na te petycje dziś słane do tvn: lekceważenie choć nie wprost, pokazywanie - "co wy tam chcecie, ile was jest, jesteście przecież Śląskiem a że paru tysiącom ludzi się to nie podoba - nie podoba się polski Śląsk niemczącym Ślązakom to i wasze dziwactwo jest podobne". Dopiero region ok. miliona, świadomy - może "wymusić" zauważenie. I jeszcze parę rzeczy, ale nie chcę tu znów powtarzać, że najgorszym jest pozwolenie na bierne zgórnośląszczenie, czyli bez akcji wystarczająco mocnych; od tego - lepsze już byłoby świadome wejście w śląskość wymuszające uznanie wkładu zagłębiowskiego. Najgorsze jest - takie poddawanie się, jak chwilowe poburzenie się, że zrobiono targi śląskie, że nazwano aglomerację gornośląską, że województwo jest śląskie: i po wzburzeniu chwilowym, dalej toczy się silenizacja urzędowa.
No, ale nie chcę czy to z jednej strony powtarzać - czy to z drugiej za bardzo odbiegać od tematu.
Blajpios

Postprzez HrabiaZÄ…bek 2007-08-20, 10:45 pm

Jak komuś nie chcę się pisać to może skorzystać z mojego wzoru:

Jestem zniesmaczony stwierdzeniem dziennikarza, który w wczorajszym programie "Magazyn Orange Ekstraklasy" dokonał wysoce nietrafnego określenia nazywając mecz Zagłębia Sosnowiec i Polonii Bytom cytuje: "małymi derbami Śląska".
Jeżeli ktoś nie zna się na geografii to nie powinien zabierać głosu w tej kwestii. Przypominam o tym że Sosnowiec wchodzi w skład Zagłębia Dąbrowskiego, i w żadnym wypadku nie jest zaliczany do Śląska. Należy jedynie do województwa śląskiego tak jak np. Częstochowa, która przecież podobnie jak Sosnowiec nie należy do Śląska.
Nie wspominając juz o tym że jest coś takiego jak: Solidarność śląsko-dąbrowska czy nawet most śląsko-dąbrowski.
Z uwagi na niefortunne określenie dziennikarza Państwa stacji, proszę o sprostowanie w następnym programie "Magazyn Orange Ekstraklasa" tej błędnej informacji i nie popełnianie takich błędów w przyszłości.

Z poważaniem widz.
HrabiaZÄ…bek

Postprzez sosnowiczanin100 2007-08-20, 11:07 pm

Nawet w Fakcie dostrzegli naszych:) w jedenastce kolejki Folc i ADas Bensz, tak trzymac
sosnowiczanin100

Postprzez robson_77 2007-08-21, 5:48 am

fan78 napisał(a):
robson_77 napisał(a):Czemu w meczu z Polonią nie było Prymuli nawet na ławce rezerwowych ?
Trener dal mu tym samym do zrozumienia ze wcale nie jest niezbedny w tej druzynie i bez niego Zagłębie doskonale sobie daje rade,a ze zwycieskiego skladu sie nie zmienia to mam nadzieje ze z Legią tez odpocznie.Kowalik=szacun!

Dla Zagłębia napewno byłoby najlepiej gdyby wystawiani do gry byli najlepsi bez względu na to czy ktoś jest ładny albo czy lubi się z trenerem albo czy podpisał kotrakt wcześnie czy późno. Akurat z Legią w Warszawie to i tak mamy marne szanse więc to czy Prymula zagra czy nie aż tak dużego znaczenia nie ma.

[ Dodano: 21-08-2007, 6:58 ]
Jeżeli "Fakt" wstawił do 11 kolejki Bensza to bardzo się pomylił. Bramka dla Polonii Bytom w 89 minuty to błąd Bensza. Peskovic takich piłek nie wpuszał. Mamy dużo szczęścia, że sędzia uznał, że bramka była strzelona ze spalonego. Bo gdyby uznał tą bramkę to za stracone dwa punkty należałoby winić właśnie Bensza. I to byłby drugi gol obciążający jego konto - pierwszy to był gol z Odrą Wodzisław też w 89 minucie.
robson_77

Postprzez marcin___ 2007-08-21, 7:26 am

po pierwsze jest to raczej ocena calego meczu a nie sytuacji, ale najsmieszniejsze jest to ze jak mozesz powiedziec ze nie jest on godny bycia w 11 kolejce bo gdyby byla bramka ktorej nie bylo to by byla jego wina no brzmi to troche komicznie;/ rownie dobrze mozemy powiedziec ze mogli nie dac folca do 11 kolejki bo jakby byl spalony przy jego bramce to by jej nie bylo a jakby do tej przewrotki zle wyskoczyl to by nie byla taka widowiskowa i... i mozna tak dlugo a poza tym zobacz akcje ktora byla troche wczesniej Rozmusa to jakby nei Bensz ta pilka bylaby juz dawno w siatce i mial kilka dobrych interwencji wiec przesadzasz troche z krytyka a porownywanie do peskovica troche nie na miejscu, Bensza jeszcze nei dawno gral w drugiej druzynie a peskovice juz "troche" doswiadczenia zebral na ligowych boiskach.
marcin___

Postprzez lkjh 2007-08-21, 12:57 pm

Blajpios dzięki za kontakty do tvn-u a Hrabia Ząbek dzięki za tekst Myślę, że taki jest dobry. Skopiowałem go i dodałem coś od siebie. Niech więcej osób powysyła to może odniesie jakiś skutek :)
lkjh

Postprzez Misaki 2007-08-21, 2:21 pm

Również dzięki. Wysłane. Ciekawe czy to odniesie skutek.
Misaki

Postprzez Ajax_dg 2007-08-21, 2:22 pm

no to poprzesylajcie to znajomym niech tez powysylaja.. i wypada nam tylko teraz czekac do kolejnego magazyny :D jak na powitanie... bedzie male sprosotwanie :)
Ajax_dg

Postprzez Blajpios 2007-08-21, 2:41 pm

Cieszę się, że przydały się podane przeze mnie namiary, aczkolwiek Kol. HrabiaZabek napracował się tu więcej. Widzę nadzieję, że przyniosą skutek te listy - i słusznie. Niemniej, realnie patrząc, by można było się naprawdę spodziewać reakcji, to pewnie trzeba by parę dziesiątków takich głosów.
Blajpios

Postprzez Misaki 2007-08-21, 2:54 pm

a tutaj wersja do canal+:

Jestem zniesmaczony stwierdzeniami dziennikarzy działu sportowego, którzy na antenie Canal+ w poprzedni weekend używali wysoce nietrafnego określenia nazywając mecz Zagłębia Sosnowiec i Polonii Bytom cytuje: "Derbami Śląska".
Jeżeli ktoś nie zna się na geografii to nie powinien zabierać głosu w tej kwestii. Przypominam o tym że Sosnowiec wchodzi w skład Zagłębia Dąbrowskiego, i w żadnym wypadku nie jest zaliczany do Śląska. Należy jedynie do województwa śląskiego tak jak np. Częstochowa, która przecież podobnie jak Sosnowiec nie należy do Śląska.
Nie wspominając już o tym że jest coś takiego jak: Solidarność śląsko-dąbrowska czy nawet most śląsko-dąbrowski.
Z uwagi na niefortunne określenie dziennikarzy Państwa stacji, proszę o sprostowanie przy najlepszej, najbliższej możliwej okazji tej błędnej informacji i nie popełnianie takich błędów w przyszłości.

Z poważaniem widz.

i znowu nie mogę znaleźć kontaktu do redakcji :/ na oficjalnej stronie jest tylko kontakt jeśli chcesz zamówić canal+
Misaki

z canal+ jeszcze trudniej?

Postprzez Blajpios 2007-08-21, 6:41 pm

Rzeczywiście, poukrywali sIę bardzo. Jedynie - co do sportu - jest na strony www działu sportowego, czyli bardziej odnośnie stron www raczej, ewentualnie można próbować, by dosłali - tak samo bowiem będzie przez Biuro Prasowe, pewności nie ma którą drogą dotrze. Serwis www: wwwsport@cplus.com.pl. No i ponieważ nie ma żadnego innego kontaktu, to chyba powinni dosłać - z biura prasowego. public.relations@cplus.com.pl
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2007-08-21, 7:27 pm

Jest w tym i troche naszej winy iz ludzie nie wiedza co to jest Zaglebie
Dabrowskie i gdzie jest usytuowane. Jezdzac po kraju widzi sie info typu
MAZOWSZE WITA, poszczegolne regiony w jakis tam sposob informuja
podroznych. U nas nie ma info ZAGLEBIE DABROWSKIE WITA. Lekcje
geografii musimy udzielac sami Zaglebiacy - nie raz irytujac sie iz ktos
z tytulami nie wie co to i gdzie Zaglebie.
A co sie tyczy dziennikarzy to mlode pokolenie nie zwraca uwagi
na Zaglebie Dabrowskie - dla nich to jest Slask i tyle -Panowie z C+
nie sa obojetnie nastawieni do Zaglebia Sosnowiec - krytykuja przy kazdej
nadarzajacej sie okazji bez wzgledu czy maja racje czy nie.
W TVN to napewno Pan Walter - moze odrozniac Slask od Zaglebia bo
pracujac w Radio KATOWICE - nosil kable za Janem Ciszewskim i Witoldem
Dobrowolskim - gdy Panowie robili sprawozdanie radiowe z meczu pilkarskiego.
Wiem ile wysilku trzeba wlozyc aby nauczyc innych co to jest Zaglebie Dabrowskie.

Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Blajpios 2007-08-21, 8:46 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Jest w tym i troche naszej winy iz ludzie nie wiedza co to jest Zaglebie
Dabrowskie i gdzie jest usytuowane. Jezdzac po kraju widzi sie info typu
MAZOWSZE WITA, poszczegolne regiony w jakis tam sposob informuja
podroznych. U nas nie ma info ZAGLEBIE DABROWSKIE WITA. Lekcje
geografii musimy udzielac sami Zaglebiacy - nie raz irytujac sie iz ktos
z tytulami nie wie co to i gdzie Zaglebie.
A co sie tyczy dziennikarzy to mlode pokolenie nie zwraca uwagi
na Zaglebie Dabrowskie - dla nich to jest Slask i tyle -Panowie z C+
nie sa obojetnie nastawieni do Zaglebia Sosnowiec - krytykuja przy kazdej
nadarzajacej sie okazji bez wzgledu czy maja racje czy nie.
W TVN to napewno Pan Walter - moze odrozniac Slask od Zaglebia bo
pracujac w Radio KATOWICE - nosil kable za Janem Ciszewskim i Witoldem
Dobrowolskim - gdy Panowie robili sprawozdanie radiowe z meczu pilkarskiego.
Wiem ile wysilku trzeba wlozyc aby nauczyc innych co to jest Zaglebie Dabrowskie.

Pozdrawiam
Tadeusz

Tej winy to nawet dość dużo, bo Zagłębiacy są ospali i przeciwstawiają się za mało, za późno, w zbyt wąskim zakresie, nie za głęboko, zbyt mało kreując własną tożsamość pozytywnie kim są a nie jako "nie jesteśmy Ślązakami" itd. Ja to ujmuję tak, że jeżeli Zagłębiacy nie budują świadomie Wielkiego Zagłębia, czyli z historią starszą niż czas robotniczo-przemysłowej industrializacji XIX wieku, siągającego poza Olkusz, Zawiercie, Jaworzno - to faktycznie stają się współtwórcami toczącego się zgórnośląszczania, przynajmniej przez zaniechanie rzeczy koniecznych; niestety jednak - nie bardzo to widzą, choćby dlatego, że wydaje im się, że wystarcza, jeżeli czasem poprotestują, gdy coś ich ruszy, ale zaniechują protestów już choćby na poziomie nazywania woj. katowickiego śląskim. Podpisując się "z woj. śląskiego" - już włączają się w ten proces, bo odgórnie istnienie Zagłębia zlikwidowano, niewiele więc dadzą od czasu do czasu emocjonalne protesty. Kol. Tadeusz Wiśniewski dobrze to rozumie, żyjąc jak ja poza regionem, że faktów się nie zaklina emocjonalnym ich nie uznawaniem, tylko trzeba pracy nad tym i to bez obrażania się na innych w Polsce, że nie rozumieją aspiracji do regionu 1/5 spośród 350 tys. ludzi. Czyli lepiej niż takie poddanie się toczącemu się de facto procesowi zgórnośląszczania - byłoby włączyć się w budowę "nowego wspólnego Śląska", najlepiej począwszy od nazwy: Zagląsk na przykład. Ale to są raczej jeszcze większe mrzonki, widząc bierną zgodę na silenizację ("altsilenizację?). Nie chcę już jednak wciąż powtarzać tego samego, co już nieraz pisałem, w dodatku teraz to trochę staje się takie "poza tematem".
Blajpios

Postprzez robson_77 2007-08-21, 9:13 pm

marcin___ napisał(a):po pierwsze jest to raczej ocena calego meczu a nie sytuacji, ale najsmieszniejsze jest to ze jak mozesz powiedziec ze nie jest on godny bycia w 11 kolejce bo gdyby byla bramka ktorej nie bylo to by byla jego wina no brzmi to troche komicznie;/ rownie dobrze mozemy powiedziec ze mogli nie dac folca do 11 kolejki bo jakby byl spalony przy jego bramce to by jej nie bylo a jakby do tej przewrotki zle wyskoczyl to by nie byla taka widowiskowa i... i mozna tak dlugo a poza tym zobacz akcje ktora byla troche wczesniej Rozmusa to jakby nei Bensz ta pilka bylaby juz dawno w siatce i mial kilka dobrych interwencji wiec przesadzasz troche z krytyka a porownywanie do peskovica troche nie na miejscu, Bensza jeszcze nei dawno gral w drugiej druzynie a peskovice juz "troche" doswiadczenia zebral na ligowych boiskach.

Jak to bramki dla Polonii nie było - bramka była - tylko nie uznana. czy słusznie czy nie słusznie to warto zobaczyć filmik z tego meczu i będzie jasne. Teraz nam się fuksnęło dzięki dobroci sędziów i cieszę się z tego, ale w przyszłości nie wiadomo jak będzie z naszym szczęściem.

A to prawda - równie dobrze mozemy powiedziec ze mogli nie dac folca do 11 kolejki bo jakby byl spalony przy jego bramce to by jej nie bylo. Ale Folc strzelił bramkę prawidłowo. Jest pewna zasadnicza różnica między bramką strzeloną prawidłowo i bramką strzeloną nieprawidło oraz między udaną interwencją bramkarza i nieudaną interwencją bramkarza połączoną z życzliwością sędziego.

Z drugiej strony można powiedzieć, że w meczu z Odrą sędzia nas skrzywdził, a w meczu z Polonią Bytom dał nam dwa punkty więc w sumie się wyrównało. Trochę podobnie jest z Górnikiem Zabrze.
robson_77

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników